Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Wymiana rozrządu (2003) 1,5dci 82KM + parę innych pytań

KamilSl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Od miesiąca posiadam Nissana Almerę 1,5 dci z 2003 roku 5D hatchback.

Nie znam się na samochodach i dlatego chciałem spytać o  parę rzeczy zwiazanych z rozrządem. Poprzednia właścicielka mówiła, ze rozrząd był wymieniany przy 95tys. Obecnie przebieg dochodzi do 187 tys i planuje wymianę (wydaje mi się, że już pora). Poczytałem trochę forum i chciałem skonsultować jakość części oraz cenę.

W jednym sklepie zaproponowano mi taki oto zestaw:
- Kompletny rozrząd firmy INA - 230 zł
- Pompa wody SKF - 160 zł
- Pasek osprzętu silnika - 45 zł

W innym sklepie proponują mi:
- Pasek Gates - 85 zł
- Napinacze  SKF - 145 zł lub Gates 128 zł
- Pompa SKF - 180 zł lub Dolz (podobno Włoska firma) 100 zł
- Pasek osprzętu silnika - Gates 35 zł

Pytałem o cenę wymiany rozrządu i mechanik powiedział o kwocie 250 zł (czy to dobra kwota - wydaje mi się, że tak).

----------------------------------------------------------------------------------

Przed zimą czytałem jeszcze o tym, że warto też wymienić filtr paliwa (jakiej firmy najlepiej?)
Prosiłbym też o poradę jaki środek na zimę dolewać do baku? Czy środek ten leje się po każdym tankowaniu?
----------------------------------------------------------------------------------

Wnętrze mojego samochodu wygląda mniej więcej tak:
http://img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/35/61/82/22/3561822289

Niestety odtwarzacz CD ma mały feler. Nie da się wyciągnąć płyty (cos prawdopdobnie jest wyłamane). Myślałem o zmanie radia na nowe, jednak nie wiem czy zmieści się ono w tej kieszeni. Czy będzie konieczne kupno nowej osłony? W ogóle gdzieś można taką dostać? Czy po wymianie radia będzie możliwość sterowania nim z poziomu pilota umieszczonego przy kierownicy?

To mój pierwszy samochód i mam nadzieję, że będziecie wyrozumiali. Założyłem nowy temat, bo nie chciałbym spamować w innych a zapewne tutaj będę często o coś pytał ;) Wychodzę z założenia, że lepiej spytać niż później żałować.

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Częsci brałbym droższe, prawdopodobnie już nigdy nie będziesz robił w tym aucie rozrządu więc warto chyba zapłacić troche więcej za określoną jakość.

Po wymianie radia na niefabryczne pilot nie będzie działał, tzn. jeśli kupione radio będzie miało obsługę pilota to można pokombinować, ale na pewno nie będzie to kwestia wpięcie wtyczki i gotowe.

Dzięki za informacje. A jeśli chodzi o firmy. Czy te, które podałem są godne uwagi? Pytam ponieważ ostatnio pytałem w sklepie o części SKF to sprzedawca twierdził, że nie są godne polecenia. Pytanie czy faktycznie tak jest czy może dlatego, że sprowadzał części innych producentow.

• 2 miesiące temu...

A mam pytanie przy jakim przebiegu zaleca się wymianę rozrządu w N16 i jakie są objawy, że już powinno się to zrobić ?

A mam pytanie przy jakim przebiegu zaleca się wymianę rozrządu w N16 i jakie są objawy, że już powinno się to zrobić ?

Oryginalny po 120k. ale lepiej co 100k, a potem to już dobrze by było co 80k wymieniać.

Być może się nie znam - ale jeśli chodzi o łańcuch , to tego się nie wymienia na zapas / po iluś tam przejechanych km.  - dopiero jak  zacznie szarpać autem przy przyspieszaniu  / zaczną falować obroty i zaświeci się kontrolka  "CHECK engine"  z błędami czujników wału i wałka to wtedy rozrząd do wymiany...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...