Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nissan Primera P12- świecąca kontrolka silnika,check engine

Gość stefanfedak
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Taśma silnik blacha urwana jest już kilka lat - bo problem z masą powracał permanentnie. :nissan2:

Zamontowałem masowanie bezpośrednio do do silnika i to dziłało do soboty.

Wczoraj wkurzyłem sie i rozebrałem przewody masowe przy akumulatorze. Bo ruszanie ich powodowało kontakt.

Okazało się, że trzymanie metalowe przy klemie już się skończyło i tylko mufka termokurczliwa utrzymywała kontakt pomiedzy metalami.

Na krótko spiołem kabel z klemą. Rozebrałem z otuliny i skreciłem.

Działa. :dribble:

W sobote kupie nową klemę i na nowo zabije przewody masowe.

Ale to chyba juz inny wątek. :mellow:

=====================================================================================================

Głosujemy w konkursie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://www.auto-swia...san-klub-polska

=====================================================================================================

• 1 miesiąc temu...
Gość stefanfedak

Odwiedziłem kilku "fachowców" a check jak się świecił tak się świecił. Kasy też trochę poszło. :thumbsdown: Dałem więc sobie spokój, bo autko zachowywało się normalnie, przejechałem ponad 3000 km, a dzisiaj szok! Chek zgasł i już się nie zapalił. :wave: Primera sama się naprawiła !? Pozdrawiam forumowiczów.

Edytowane przez Steve

YYYy nie wiem czy juz poruszylem ten watek ale u mnie swieci sie czerwony bo mam problem z modułem swiec żarowych (ASO pełna diagnostyka wiązki silnika 800pln)

• 7 miesięcy temu...

Tak, musisz odczytać błąd, sam (opis na forum przy pomocy zworki lub bez:

wsadz klucz i włącz zapłon,

po 4 sekundach, nacisnij w ciągu 5 sekund 5 razy do oporu pedał gazu,

następnie odczekaj 7 sekund i nacisnij pedal gazu (trzymaj min. 10 sekund)

az zacznie mrugać kontrolka check engine

mruga 10 razy wolno

następnie musisz odczytać szybkie mrugnięcia w 3 odstępach,

wytłumacze tobie na przykładzie, padła mi ostatnio cewka na 1 cylindrze i wyswietłiło mi bład 301

po 10 wolnych, 3 szybkie - odstep 10 szybkich - odstep 1 szybka co daje 301

jak bedzie inny bład - będzie inna sekwencja błyśnieć.

Nie musisz jechac do ASO, na forum (masz podane jaki bład co oznacza) w "Zrób to Sam" http://forum.nissank...moze-nie-tylko/

Check engine mozesz też skasowac sam, bez odłaczania akumulatora tzn. bo wyśwwietleniu błedu (jak odczytasz)

wciśnij pedał gazu i przytrzymaj ok 20 - 25 sekund i po błedzie

Witam.

Jak mam odczytać moją sekwencję ?

Po 10 szybkich 3 szybkie , odstęp 1 wolny odstęp 10 wolnych

Witam.

Jak mam odczytać moją sekwencję ?

Po 10 szybkich 3 szybkie , odstęp 1 wolny odstęp 10 wolnych

10 szybkich - 0, 3 szybkie - 3

musiałes nie dokładnie odczytac, kod przewaznie jest 3 cyfrowy

musiałes nie dokładnie odczytac, kod przewaznie jest 3 cyfrowy

a z tymi wolnymi mrugnięciami ??

wydaje mi sie , że bylo 10 szybkich 3 szybkie , później 1 wolny i 10 wolnych (być może z tym jednym nie jestem pewien czy był szybki czy wolny - ale był )

Edytowane przez sulim

• 1 miesiąc temu...

u mnie dzisiaj wyskoczyła żółtka kontrolka check engine

"a malfunction may have occurred in the engine control system. although there is a remote chance of immediate breakdown, avoid driving at high speed and go to a nissan dealer for the system to be checked as soon as possible"

wszystko dziala jak dzialalo ... "nowe auto" wiec go za bardzo nie poznałam ale wydawało sie byc ok ...

1,8 benzynka ...

edit:

byłam w serwisie... przetarta panewka ...

Edytowane przez Prisienka

• 9 miesięcy temu...

Witam,

Mam problem. Podczas jazdy zaświeciła mi się pomarańczowa kontrolka obrysu silnika. Nie ma żadnych drgań silnika, obroty są takie jakie powinny być. Jakie mogą być inne przyczyny w tym aucie ? 

Nissan primera
rok produkcji: 2004

Silnik. DCi  120km

Jeśli nie ma żadnych spadków w mocy auta to może być woda w filtrze paliwa. Miałem to po myjni ciśnieniowej.

Czy check engine zapala się tylko i wyłącznie podczas jazdy po przekroczeniu jakiejś prędkości / obrotów?

Przy okazji odsyłam do tematu : http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/82177-check-engine/

Może się przyda.

Edytowane przez andrewtcv

Jeśli nie ma żadnych spadków w mocy auta to może być woda w filtrze paliwa. Miałem to po myjni ciśnieniowej.

Czy check engine zapala się tylko i wyłącznie podczas jazdy po przekroczeniu jakiejś prędkości / obrotów?

Przy okazji odsyłam do tematu : http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/82177-check-engine/

Może się przyda.

Zapala się odrazu po zapaleniu zapłonu. Gdy zapalam auto, wszyskie inne konrolki gasną, a obrys dalej świeci. A jeśli chodzi o filr paliwa, to czy nie powinna zapalić się też kontrolka filtra ??

Odłączyłem na dosłownie 1min akumulator, podłączyłem (-) kleme i kontrolka zgasła. Nie wiem jeszcze jak podczas jazdy, jutro to zobaczę. Dzięki za informacje i porady. Pozdrawiam;)