Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] - uszczelka pod pokrywą zaworów

milsa666
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem ze swoją (właściwie żony) „nysą”.

Kilka dni emu zauważyłem (niestyty za żadko teraz tam zglądam), że połowa silnika jest czymś upaćkana (według mnie olej ale poziom o zgrozo wcale nie zmalał, śmiem twierdzić, że odwrotnie). Pojechałem do swojego mechanika gdzie stwierdzono uszkodzenie uszczelki pod pokrywą zaworów.

Wiadomo trzeba założyć nową i tutaj pojawił się problem… Mechanik zamawia uszczelkę zgodnie z typem silnika i samochodu - ta przychodzi ale nie pasuje, wygląda inaczej niż oryginalna...??? Sytuacja ta powtarza się przy każdym kolejnym zamówieniu.

Primera P12 jest z końcówki 2006 r. czyli tuż przed końcem produkcji. Silnik 1,8 benzyna.

Co może być przyczyną?

Czy jest możliwe, że pod koniec produkcji pakowali nieco inne uszczelki? Np. od nowo wprowadzonych aut.

Dodam jeszcze, że samochód kupowany od bliskiej rodziny i na pewno nie było wcześniej żadnych prac silnikowych.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

pozdrawiam

masz tam QG18 robione od 2000 roku

to że jest inna ta uszczelka to znaczy że nie pasuje >?  czy jest po prostu inna

ja bym zrobił tak jeśli uszczelka jest gumowa a straciła swoje właściwości to by m ściągnął dekiel czy tam pokrywę wymył wszystko ładnie PB ekstrakcyjną smarował silikonem (patrz porządna masa uszczelniająca rainz czy inna) powierzchnia głowicy , powierzchnia dolna uszczelki, powierzchnia górna uszczelki i powierzchnia dekla  .

Bierzesz dekiel osmarowany wsadzasz uszczelkę w jego ranty a następnie wsadzasz całośc na głowice .... i po temacie

@tofu

Tak właśnie mechanik zrobił. Zobaczymy czy wytrzyma. Silnik oczyszczony przejadę się jutro do pracy.

@ulisses

no to nie jest łatwe

DLACZEGO?

Mechanik pokazał mi jaką uszczelkę zamówił a jaka jest oryginalnie - rzeczywiście totalnie inna.

Pomyślałem, że zobczę w sklepach o co chodzi.

Patrzcie link gdzie jest kilka alternatywnych wersji uszczelki teoretycznie do P12 1,8 benyna

http://www.iparts.pl/auto-czesci/uszczelka-pokrywy-zaworow,nissan,primera-hatchback-p12-od-2002-01,1-8-115km,80-4941-16922-100227.html

Przecież każda z nich jest innego kształtu... fajnie.

Dodatkowo sprawdziłem w serwisówce i okazuje się, że tam przedstawiona uszczelka wyglądem nie pasuje do żadnej z linku (w złączniku kawałek serwisówki).

post-29610-0-58620700-1389731473_thumb.png

O co tu chodzi? Czy ktoś wie?

Na razie wygląda na to, że jak coś takiego "dupnie" to pozostaje tylko wizyta w ASO i 100PLN za kawałek oryginalnej gumy.

pozdrawiam

Edytowane przez milsa666

A 100PLN to tak dużo za produkt dobrej jakości i na pewno pasujący? Jest sens za tę parę złotych (średnio 50PLN różnicy między ori z aso a zamiennikiem) ściągać dekiel, szukać, zamawiać, sprawdzać itp?

Na pewnych rzeczach nie warto oszczędzać.

A 100PLN to tak dużo za produkt dobrej jakości i na pewno pasujący? Jest sens za tę parę złotych (średnio 50PLN różnicy między ori z aso a zamiennikiem) ściągać dekiel, szukać, zamawiać, sprawdzać itp?

Na pewnych rzeczach nie warto oszczędzać.

Kurde. Właściwie to masz rację.

Teraz to nigdy nie będę pewien, że jadąc w dłuższą trasę silnik nie "popuszcza".

pozdrawiam

jeśli zrobił tak dokładnie jak pisałem to bedzie ok

natomiast mechanicy mają takie upodobania że jak nawali na jedną cześć to już wystarczy  i montują

druga strona jest tłusta nie doczyszczona albo olej zaciekł i już jest kicha

mi nawet byle silikon za 10 zł z Auchana wystarczył by pokrywę w SR20 zrobić Dobrze ---- patrz lepiej niż serwis za 430 zł

• 1 rok później...

Odswierzam temat. U mnie własnie zaczyna sie pocic uszczelke zakupiłem, tylko teraz czy jest jakas kolejnosc dokrecania srub i jakim momentem?? Wiem ze nie jest to wymiana uszczelki pod głowica. We wczesniejszym aucie miałem 8V wiec pokrywa mniejsza wymieniałem i nigdynie ciekło. Co proponujecie?? 

• 2 tygodnie później...

U mnie to samo... jaką dokładnie kupujecie uszczelkę do 1.8? (wolę zamiennik)

OK, kupiłem oryginał, jak odbiorę z ASO to wrzucę fotkę jak wygląda ta uszczelka.

Oryginalna uszczelka tylko częściowo przypomina tę ze zdjęcia. Przede wszystkim nie ma otworów na śruby - widocznie zachodzi za nimi, a kształt jest zbliżony, ale bardziej pokręcony, bliżej zamiennika.

Edytowane przez sebastiw

• 5 miesięcy temu...

Czy takie coś podejdzie do 1.8?

Gdzieś wyczytałem że pokrywy są te same?

http://allegro.pl/uszczelka-pokrywy-zaworow-nissan-primera-p12-aso-i5570006713.html

A co z uszczelką dekielku rozrządu miałem zrobione na samej masie nie ciekło tam nic

temat pilny auto uziemione

A do dekielka rozrządu jest jakaś uszczelka?

Miałem to na masie uszczelniającej widać nie ciekło nigdy

Od pokrywy mam do zmiany będę próbował zamiennik ale na pewno bez tych otworów

A może już ktoś ma sprawdzone którą jest do jakiego?

Takie numery ten drugi alternatywny jest od 1.6 także pokrywy są te same co w 1.8?

13270AU000

alternate: 13270AU005

Mnóstwo pytań na forum ale mało odpowiedzi więc udzielę jednej z nich:

Uszczelka o numerach jak wyżej pasuje do mojego 1.8 2003 rok

Uszczelka firmy Corteco i tej firmy bym się trzymał oczywiście bez otworów na śruby.

Zamówione z allegro złożone oczywiście dodatkowo na płynnej uszczelce.

Edytowane przez Fryc

• 6 miesięcy temu...

do qg18de pasują corteco 440296H lub np. blueprint ADN16761, niektóre katalogi pokazują inne uszczelki, dziwne trochę... lepiej wyszukiwać na stronach producenta, chociaż nr OEM w przypadku corteco się nie zgadza, ale już opis pojazdu w 100%. Zresztą "na oko" jest taka sam,a jak oryginał.

Ja będę teraz montował jedną z ww., koszt. ok. 40-45 zł.

Wystarczy sama uszczelka, czy konieczne jest dołożenie silikonu?

• 3 tygodnie później...

Może być problem po niedługim czasie a z płynną uszczelką zawsze powinno być dobrze z tym ,że nie znalazłem w sprzedaży takiego czegoś jak mają zakłady.To jest całkiem inna bajka.Kolor szary,konzystencja jak masa uszczelniająca tylko bardziej elastyczne.

Takie coś jak te K2 to jest silikonowe myślę że to długo nie wytrzyma.Coś tam mam na tym złożone ale nie warte chyba pieniędzy.

Dałem samą uszczelkę, zobaczymy, czy na dłuższą metę będzie OK.

Blueprint idealnie pasuje, cena 47 zł.