JACKO29 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Jak chcesz to daj na PW adres i Ci wyślę.Zostały mi jeszcze po testach Monka,jeżeli masz siłowniki oryginalne,a chciałbyś podnieść wyżej klapę,można zastosować przedłużkę do siłowników.Są dostępne długości 2,3,5 cm,cena niewielka bo coś około 10zł za chyba komplet.Tylko trzeba by było sprawdzić delikatnie po montażu czy nie urwie zaczepu przy zamykaniu,ale moim zdaniem nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedar37 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Jacko29 mam nadzieję, że twoje proroctwo o zemście zeszlifowanego uchwytu się nigdy nie spełni A tak poważnie, to gdyby moja metoda zawiodła, to zakupię skośne uchwyty. Tak jak napisał peceq oryginalne są na pewno lekko skośne, co zresztą widać na załączonym przez niego zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Oj,nie bierz tego tak dosłownie Nikomu nie życzę źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Monka,jeżeli masz siłowniki oryginalne,a chciałbyś podnieść wyżej klapę,można zastosować przedłużkę do siłowników. Dzięki za podpowiedź, jednak to się chyba nie sprawdzi ze względu na brak miejsca na taką przedłużkę po zamknięciu klapy, nie wejdzie między koniec siłownika, a przegub na klapie, oznaczone strzałkami. Sprawdziłem ilość miejsca na zamiennik, po zamknięciu klapy, od przegubu, do przegubu, wychodzi jakieś 315mm +/-2mm (trzeba liczyć mniej niż pokazuje metr bo nie mogłem zamknąć do końca klapy, żeby widzieć gdzie się przegub kończy): Natomiast długość siłownika L(max) przy otwartej klapie od przegubu, do przegubu wynosi 520mm. Także mając te wszystkie w/w długości myślę że idealnie będzie pasował siłownik FA Krosno 23851 z Renault Laguna II Kombi: Ma też takie same mocowanie nr 9 jak zamiennik FA Krosno do QQ. Za parę dni zrobię jeszcze pomiary na ile zmiana L(max) na 535mm wpłynie na wysokość otwarcia klapy ale potrzebuje do tego pomocy drugiej osoby. Wygląda na to, że zawias bez problemu pozwoli na zwiększony skok siłownika. Edytowane 27 Grudnia 2015 przez monkahead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Monka,przedłużka jest cienka i daje się ją od strony cylindra Tak to wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Tu nie chodzi o jej grubość tylko długość. Te 20mm musisz gdzieś zmieścić, w tym konkretnym przypadku to się nie sprawdzi. Wysłano z Nokia Lumia 925 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Połapałem się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peceq Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Jak chcesz to daj na PW adres i Ci wyślę.Zostały mi jeszcze po testach Monka,jeżeli masz siłowniki oryginalne,a chciałbyś podnieść wyżej klapę,można zastosować przedłużkę do siłowników.Są dostępne długości 2,3,5 cm,cena niewielka bo coś około 10zł za chyba komplet.Tylko trzeba by było sprawdzić delikatnie po montażu czy nie urwie zaczepu przy zamykaniu,ale moim zdaniem nie powinno. Dzieki Jacko za te końcówki, dzis zamontowalem i na razie ok, mam wrazenie ze musze mocniej docisnąć bagażnik zeby go zamknąć ale daje radę, zobaczymy co żona na to Wyslane z mojego Xperia Z3 Przy uzyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Cieszy dyrekcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Nie wrócą. Potrzebna regulacja , ale jeśli to Ci nie przeszkadza , to przy okazji. Dotyczy regulacji drzwi, w jaki sposób się je reguluje? Próbowałem trochę na ryglu ale to nic nie daje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peceq Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Dotyczy regulacji drzwi, w jaki sposób się je reguluje? Próbowałem trochę na ryglu ale to nic nie daje...W serwisowce cos pisza o wymiarach szczelin drzwi bagazowych ake czy mozna je regulowac? Moge podeslac takową to sobie zobaczysz Wyslane z mojego Xperia Z3 Przy uzyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scanik Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 W serwisowce cos pisza o wymiarach szczelin drzwi bagazowych ake czy mozna je regulowac? Moge podeslac takową to sobie zobaczysz Wyslane z mojego Xperia Z3 Przy uzyciu Tapatalka Poprosiłbym.. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peceq Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 poszło na priv poszło na priv 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.Byd Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Zamówiłem te siłowniki dla Renault Laguna II z FA Krosno nr 23851. Zastanawiam się tylko czy nie będą za mocne do Qashqai. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Daj znać jak je zainstalujesz, zrób proszę pomiar ile wyżej unosi się klapa. Wysłano z Nokia Lumia 925 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.Byd Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Mam już Renault Laguna II z FA Krosno nr 23851, ale nie mam czasu na montaż. Może dzisiaj się uda. To dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Jak będziesz miał klapę bez siłowników to zmierz proszę jak wysoko da się ją unieść. Wysłano z Nokia Lumia 930 Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez monkahead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.Byd Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Siłowniki z Renault Laguna II z FA Krosno nr 23851 założyłem i tak: - na starych siłownikach klapa otwierała się po dopchnieciu ręką na 180cm; - na nowych siłownikach klapa otwiera się na 196cm; - bez siłowników myślę że otwiera się spokojnie na 220cm (nie starczyło miary); - co najważniejsze to klapa po naciśnięciu przycisku otwarcia podnosi się sama, więc za blende nie trzeba już ciągnąć i jedyna siła jaka na nią działa to ta potrzebna do nacisniecia przycisku otwierania. Klapę muszę od połowy przytrzymać ręką bo pędzi jak szalona. Jestem mega zadowolony że już głową nie wale o klapę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniujr Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 a zamykanie nie idzie zbyt ciężko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Robert,jeżeli klapa pędzi jak szalona to: -albo za mocne siłowniki -albo założone odwrotnie -albo są uszkodzone i nie hamują jak należy Czy nie są uszkodzone,łatwo sprawdzić,demontując jeden z nich i trzymając za cylinder i opierając o podłogę,wcisnąć tłoczysko i zwolnić nacisk.Jeżeli wyskoczy jak szalone,nadaje się na złom.Ma wysunąć się szybko,a od połowy suwu zwalniać.Radzę przy tym eksperymencie zaopatrzyć się w grubą rękawicę,bo mała główka mocowania mocno wchodzi w rękę i należy pamiętać o zębach Wszak 400N nacisku to jakby nie było 40kg!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.Byd Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Siłowniki sprawne ale dużo mocniejsze 435N. Jeden nie utrzymuje klapy u góry. Co do zamykania to jest zdecydowanie ciężej ale daje rade. Trochę bałem się puścić klapę samą, jutro to przetestuję. Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez Robert.Byd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Super wynik, poprawa o 16cm, biorę to bo mam 186cm i już parę razy przydzwoniłem w klapę. Podaj gdzie je kupiłeś. Cieszę się, że moje teoretyczne wyliczenia parę postów wyżej okazały się prawidłowe. Wysłano z Nokia Lumia 930 Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez monkahead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peceq Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Z moimi od mondeo na poczatku tez ciezko chodziło, teraz jakby sie troche wyrobilo albo mi sily przybylo Wyslane z mojego Xperia Z3 Przy uzyciu Tapatalka Robert,jeżeli klapa pędzi jak szalona to: -albo za mocne siłowniki -albo założone odwrotnie -albo są uszkodzone i nie hamują jak należy Czy nie są uszkodzone,łatwo sprawdzić,demontując jeden z nich i trzymając za cylinder i opierając o podłogę,wcisnąć tłoczysko i zwolnić nacisk.Jeżeli wyskoczy jak szalone,nadaje się na złom.Ma wysunąć się szybko,a od połowy suwu zwalniać.Radzę przy tym eksperymencie zaopatrzyć się w grubą rękawicę,bo mała główka mocowania mocno wchodzi w rękę i należy pamiętać o zębach Wszak 400N nacisku to jakby nie było 40kg!!! Odwrotnoe tzn do gory nogami? Bo rozumiem ze lewy od prawego sie niczym nie rozni Wyslane z mojego Xperia Z3 Przy uzyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.Byd Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Super wynik, poprawa o 16cm, biorę to bo mam 186cm i już parę razy przydzwoniłem w klapę. Podaj gdzie je kupiłeś. Cieszę się, że moje teoretyczne wyliczenia parę postów wyżej okazały się prawidłowe. Wysłano z Nokia Lumia 930 Masz tu link http://allegro.pl/silownik-klapy-bagaznika-renault-laguna-ii-kombi-i5373572978.html Aukcja dotyczy dwóch rodzajów, musisz wybrać ten nr FA Krosno nr 23851. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Z moimi od mondeo na poczatku tez ciezko chodziło, teraz jakby sie troche wyrobilo albo mi sily przybylo Wyslane z mojego Xperia Z3 Przy uzyciu Tapatalka Odwrotnoe tzn do gory nogami? Bo rozumiem ze lewy od prawego sie niczym nie rozni Wyslane z mojego Xperia Z3 Przy uzyciu Tapatalka Stronami niczym się nie różnią.Chodzi o montaż albo cylindrem do klapy,albo cylindrem do nadwozia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi