Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] stukanie w okolicy przedniego koła pasażera

krzysiokal
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie otóż jakiś czas temu wymieniłem przeguby na nowe (3 miesiące temu). Wszystko pięknie ładnie. Od jakiegoś tygodnia słyszalne jest dośc mocne nawet bardzo stukotanie w okolicy przodu pomiędzy kołem prawym, a silnikiem/skrzynią. Opona guzów nie ma, a przeguby nowe. Zdjąłem koło, zajrzałem i nic nie zobaczyłem. Tylko jak chwiciłem za półoś to chodziła od siebie do siebie luz ok 1-2cm tak powinno być ? Stukot jest najbardziej dokuczliwy w granicach 40-80km/h. Poniżej 40km/h praktycznie nie występuje,a powyżej 80km/h myślę że przechodzi z impulsywnego w ciągły temu go nie słychać.

Zauważyłem również że gdy lekko skręce kierownica w lewo stukotu nie ma. Na wprost występuje, a gdy dam lekko w prawo jest bardzo silny jakby miało auto się rozpaść. Nic się o przeguby nie ociera.

Co to może być ? Obstawiajcie będe robił metodą prób i błędów jak nie traficie.

almera N15 1999r z ABS.

Gość mirekg9

Może klocki luźne lub zacisk?

Swoją odpowiedź uwzględniam od skrętów kierownicą i działającej siły odśrodkowej. Sprawdź gdy będziesz hamował, czy stuki znikną.

Jak wzdłużny to ktoś nie założył zawleczek - generalnie to nie problem - w najgorszym wypadku ośka wyskoczy z przegubu przy ostrym skręcie.

Jeśli przeguby zewnętrzne są całe to zacząłbym od sprawdzenia czy tłumik drgań na osi nie jest przesunięty oraz czy nie są walnięte przeguby wewnętrzne.

Luz tak jak zrozumieliście koło-skrzynia czyli chyba wzdłużny to jest. Klocki i zacisk trzymają się mocno. Podczas hamowania stukocze może nawet się nasila. Przeguby wewnętrzne raczej nie walnięte. Łożyska jakieś są tam ? chociaż takie stuki to wątpię że łożysko.

Edytowane przez krzysiokal

Koledzy doszedłem sam do tego :D Albo nie docisnąłem śruby od przegubu lub się nakrętka poluzowała. Po dokręceniu na max wszystko jest ok :D

Dzięki za chęci do pomocy. :)

Radzę sprawdzić teraz łożysko, ja jakiś czas jeździłem z poluzowaną nakrętką przegubu i łożysko poszło w rozsypkę...

Zgadza się, w zasadzie nie zaleca się nawet przetaczania samochodu bez dokręconego przegubu.