Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

3 lata z Terrano ... dzienniki garażowe

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Auto z kraju kwitnącej wiśni to i flaga musi być orginalna

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Hehe, to od chłopaków z klubu Hondy ;)

Godzinna (w pojedynkę :) ) operacja opuszczenia nadwozia na progi zakończona sukcesem

W sumie to łapiąc od przodu można unieść budę samemu, ja pomogłem sobie stosując dźwignię, dzięki temu mogłem jedną ręką unosić a drugą wyciągać podpory

... po kolei, małymi kroczkami ... udało się. Na tyle użyłem podnośnika ;)

Nadwozie opiera się teraz wyłącznie na progach, więc mam swobodny dostęp do całej podłogi zarówno od wewnątrz jak i z zewnątrz  :showoff:

Później podparłem jednak tył budy, bo jest dużo cięższy i jeśli będę robił coś w bagażniku to wolę mieć pewność że nie wyląduję ze skorupą na ziemi :D

To co widać na zdjęciu jest tylko tymczasową podporą, docelowo zmontuję pod tyłem jakieś rusztowanie ... doszedłem do etapu kiedy byłoby mi szkoda stracić tą budę :)

Tak więc zaczynam zabawę z podłogą, wytrasowałem wstępnie fragmenty do wycięcia w przedniej części i chyba jednak wstawię tam blachę 1,5 mm ... najwyżej ocynk poździeram na brzegach do spawania.

Ogólnie to podłoga gnije w miejscach łączeń segmentów, pierwsze łączenie przebiega w poprzek pod nogami kierowcy i pasażera, drugie pod nogami tylnych pasażerów, dalej jest jeszcze jedno czy dwa.

To co było skryte pod matą wygłuszającą (fabryczną) również nie wygląda ciekawie, początkowo skułem tylko prawą stronę i łudziłem się że z lewej nie będę musiał ingerować ... niestety, małe wybrzuszenia maty to był zewnętrzny objaw skorodowanej blachy pod spodem ... ale nic to, damy radę  :punk:

No i to tyle na wczoraj ... przyszli kumple z "załącznikiem" i trza się było integrować ... do północy :D

Dzisiaj z rana pokropiło czyli reszta dnia już nie powinna mnie zaskoczyć, zresztą będę już w środku, prawda?

Tradycyjnie porcyjka zdjęć (chyba opanowałem w końcu te G+)

https://goo.gl/photos/vEUsJCjTfALTER4eA

... będziesz coś niszczył w ataku samobójczym? :)

Ta stara buda chyba się samounicestwi przy podnoszeniu, szkoda mi tylko przedniej szyby ... 2-3 lata temu ją wymieniałem, wyjmę ją przed całą operacją ;)

Wielki szacunek i chwała za tą perfekcję wykonania

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Trochę powycinałem dzisiaj  :0ulan:

... i już wziąłbym się za docinanie wstawek

... na szczęście podjechał kumpel i ku mej nieopisanej radości podsunął super pomysł  :huh:  

... ma całą podłogę (podobno ryflowaną) od grand Voyagera

:jump:

jutro jadę oblukać i może (hmm, napewno!  :D ) coś z tego będzie

problem jest tylko taki, że to niedziela i gospodarstwo a'la agroturystyczne ... no i ma sporo koni więc cięcie tego kątówką może wywołać spory dyskomfort zarówno u tych pod jak i nad siodłem  :o  :D

Z dawnych wiejsko-dziadkowych wakacji pamiętam że konie miały takie klapki na oczy ... jakieś "przeciwspłoszeniowe" czy co?

No i w związku z tym mam zapytanie do Siemka i Huberta czy istnieją też takie osłony na uszy ??  :huh:  ;)

Husarze chyba coś takiego stosowali :D

No dobra, żarty żartami, pomyślimy jutro ... może akurat burza będzie? ... ale wtedy to prąd wywali na wsi i d..a z elektryki  :bezradny:

Tradycyjnie, podgląd na dzisiejszy urobek:

https://goo.gl/photos/cy1aGhN5T8deyi9LA

------------------------------------

19/07/2015

Niestety, podłoga owszem fajna duża powierzchnia ... ale nie miałem jak jej wyciąć bo pod spodem gęsta kratownica podłużnic i belek

trzeba byłoby rozwiercać zgrzewy a auto stoi z 15 cm nad ziemią z częściowo zdemontowanym zawieszeniem, do tego sporo mrówek w okolicy :D

Zbiornik odkręciłem ale wisi na wlewie i trochę się cykałem tam z kątówką podejść

Nie mam czasu a tam trzeba by ze dwa dni poświęcić żeby odzyskać gołą podłogę, trudno  :bezradny:

Teraz parę dni przestoju bo już i urlop się skończył, no i kompresor muszę "odpracować"

czyli nocna zmiana, do południa odsypiam, a później z jednej roboty do drugiej ... nie ma kiedy się zmęczyć :D

--------------------------------

20/07/2015

Dzisiaj na szybko bo niedługo do pracy lecę

Pogoda ładna więc jednak robiłem przy aucie a nie tak jak zapowiadałem wczoraj ...

No i zapowiada się sukces Panowie  :punk:

Blacha ocynk 1,5 mm ... trochę cięcia, gięcia i jutro strona kierownika będzie zamknięta  :P

https://goo.gl/photos/mYLrCvG597qFoLA6A

Ocynk trzeba zeszlifować, ale to chyba wszyscy wiedzą :D

• 3 tygodnie później...

Jak tam Lemmy, coś się posuwa do przodu, czy upały spędzasz uprawiając basening, leżaking i tysking?  :devil:  :dribble:

Edytowane przez Badger1s

... i tytoning (gwoli ścisłości) :D

20 lipca - 10 sierpnia ... trzy tygodnie przestoju :(

Nie no, coś tam robiłem ale nawet tej strony kierowcy nie dałem rady skończyć ... wielkie dzieła rodzą się w bólach :)

Ale nie próżnowałem ;) , w międzyczasie parę razu bryknąłem się w teren, była i Policja i Straż Leśna (?, chyba tak to się nazywa ... nie zdążyłem dojrzeć bo trzeba było spie ... ) no i było coś bardziej egzotycznego ... Obsługa Autostrady :D

Darujcie ale szczegółów nie ujawnię ;)

Organizowaliśmy wspólnie ze ścigaczami orszak ślubny a tydzień wcześniej urządziliśmy wieczór panieński kumpeli ... hmm, wieczór ?! no, do 4-ej nad ranem nam zeszło (wyobraźcie sobie moją minę kiedy składałem życzenia młodemu po tym jak skomentował zdjęcia z basenu ... jego wybranka z czterema facetami :D :D )

... pamiętam że wypiłem jakieś-cóś co paliło się żywym ogniem i było ciepławe :)

Tak więc nie próżnowałem ... a robota nie zając, nie ucieknie

Aha, zapomniałbym ... oczywiście jak przy każdym dłuższym operowaniu flexem tak i tym razem musiałem odwiedzić chirurga-okulistę ... ale tuż przed wyjazdem z domu opiłek po tygodniu sam wypadł , podobno po takim czasie to niemożliwe bo zarasta, a jednak ... pozostała tylko "dziurka" ;)

Fajnie że ktoś to jeszcze czyta bo już byłem gotów zawiesić relację ... w tym tygodniu mam "nocki" , czyli nie warto mi nawet rozkładać się ze straganem ... weekend też już zaplanowany ;) ... może koło wtorku się zmobilizuję ( jeśli nie będzie padać oczywiście ;):D )

No tak, jak mogłem zapomnieć o tytoningu? :P

Czyli działo się dość sporo. A to najważniejsze. :D

To jak będzie kiedyś jakaś okazja to masz ode mnie maskę z pleksy do obsługi flexa będzie w sam raz :D

Przyszły tydzień podobno ma być jeszcze słoneczny, więc może dasz radę:D

Nie no, maskę mam ... cza jej tylko używać ;)

W sumie to jakoś wenę straciłem :(

Pod koniec sierpnia jedziemy z ekipą na 2-3 dniowy biwak ... będzie szanss podładować akumulatory :)

Póki co szukamy miejscówki, teraz wszędzie stojące wody średnio fajnie pachną :(

Sulejów, Ślesin, jez. Białe ... coś się wyklaruje przez 2 tygodnie ;)

W sumie Ekipa EZG to grubo ponad 20 aut ... w takim gronie nawet na zwykłym pastwisku nie powinno być nudno :D

Nieeeee, to jest gdzieś na N-W ode mnie ... to ma być biwak a nie wyprawa, co Wy :D

Nieeeee, to jest gdzieś na N-W ode mnie ... to ma być biwak a nie wyprawa, co Wy :D

No....nieraz jak parę aut wklei to się faktycznie robi biwak :-)

Szkoda, już myślałem że gdzieś w naszych stronach.

Ja zapraszam bardziej w S-W, tylko, że tutaj wszędzie parki narodowe, krajobrazowe i straż leśna, więc raczej płaskim i z rodzinką na spacery. :P Co prawda jest pare poligonow, ale wjazdy z tego co kojarze obstawione i platne :)

My też coraz częściej musimy ryzykować :(

No dobra, kończymy OT ... bo sam siebie będę musiał opieprzyć za kasztanienie wątku :D

• 5 tygodni później...

Jeszcze oddycham :D

No ... prawda jest taka że ptzez ostatnie 1,5 m-ca miałem wiele o wiele ciekawszych zajęć niż spawanie ;)

We środę znowu zacząłem dłubanie przy budzie ... ale wczoraj odpuściłem, jutro kolejna impreza ... trzeba sił nabrać

Ale zrobię bo już wyjścia nie ma ... już żadne furtki się nie dotykają :D

• 3 miesiące temu...

Helloł

tak, to znowu ja :D

i znowu będę Was zatruwał fotorelacjami z garażowych manewrów

plany troszkę się zmieniły, zmieniła się kolejność prac ale cel jest wciąż ambitny:

przywrócić do życia ... kolejne 3 sztuki Terrano

muszę spadać do pracy, więc tylko parę fotek dla pobudzenia wyobraźni:

narka, siemka i pochewka ;)

No kiedyś musiało się w końcu ruszyć :D

Aha ... zapomniałbym

Panowie mechanicy, taki gadżet mam do zaproponowania wszystkim tym, którzy czują się jakoś bardziej związani z Klubem i chcieliby wzorem tych amerykańskich warsztatów dodaćtrochę prestiżu swoim świątyniom :)

Ta daaam ... takie cacko ;)

wymiary 1m/1m ... standardowo oczka co 0,5m ... cena 50 zeta

przy odbiorze zażyczyłem jeszcze dodatkowe 8 oczek, więc musiałem dopłacić po złotówce za każde

ale dowiem się dokładnie jak by to w przyszłości miało wyglądać, czy wszystkie były by w cenie baneru

Gdybyście chcieli zamawiać w lokalnych drukarniach reklam to potrzebny będzie plik wektorowy ... dysponuję takowym i chętnie udostępnię :)

Teraz do rzeczy

3 ramy i buda ... to wszystko jest do "naprawy" ;)

Do naszej Eskadry EZG dołączył nowy kolega (T1 2,7) z nieciekawą ramą i zapałem do pracy :)

Tak więc przeznaczenie pierwszej ramy od lewej już poznaliście :D

Z kolei żelazo pod płotem będzie fruwać w aucie Daniela

to prezent gwiazdkowy ode mnie za te parę lat znajomości, kupę części i ... czego chciałbym najbardziej, to ma być dobry talizman na przyszłość, tamten rok obszedł się z nim okrutnie :( ... ten musi być lepszy, prawda? ;)

Oczywiście nie mogę przemilczeć tutaj wkładu Tomka, który za friko pojechał ze mną ten gift obejrzeć.

przy okazji skorzystał Kaine ;)

I tak ma być panowie ... ekipa to nie tylko weekendowe pojazdówki ale przede wszystkim pomoc na co dzień  :showoff:

Rama pośrodku ... kupiona za grosze, przyjechała właściwie przy okazji ... zobaczę, co tam u mnie pod budą drzemie i wtedy się okaże, przyda się od razu czy też poczeka na "swoje 5 minut" ;)

O ile tamte 2 ramy są w stanie prawie idealnym i wymagać będą jedynie konserwacji i konwersji T2 ---> T1 to ta ostatnia troszkę pracy pochłonie, tzn. widać, że jest dużo starsza od koleżanek i ząb czasu powoli daje się we znaki :)

To tyle tytułem planów, czas na konkrety ... i zalupy:

Paweł - polibusze + odboje d. wahacza + tylne odboje + przewody paliwowe + zestaw do liftu budy ... resztę ocenimy na bieżąco

Daniel - chyba ma skompletowany ekwipunek, tzn. dokładnie to samo co powyżej i zobaczymy co wyjdzie w praniu ;)

ja - też właściwie jestem przygotowany, brakuje jedynie przewodów paliwowych i może przy okazji budę trochę wyżej dźwignę

Piaskarka jest, migomat jest (jeszcze zapasową butlę muszę odzyskać, co mi jej pewien Kubuś odwieźć nie może  :mad: )

wciągarka jest, rusztowanie także

chęci są, czasu brakuje ...

no i pogoda ... skubana, ale do tego się już przyzwyczaiłem

Z kręgosłupem kiepsko ... ale myślę że wspólnymi siłami jakoś damy radę

Aha, jeszcze przy przekładce Pajero obiecałem pomoc kumplowi z EZG http://motoblotolodz.pl/

... no i kilka bagażników dachowych do pospawania mnie czeka

Jednak najważniejszym priorytetem jest moja buda ... i to ona idzie na pierwszy ogień

Przy okazji chcę podziękować wszystkim za świąteczno-noworoczne życzenia oraz ... kondolencje i słowa otuchy po 28 grudnia :(

cóż powiedzieć ? Born to lose ... lived to win

Taka ciekawostka:

http://www.terazrock.pl/aktualnosci/czytaj/Jack-z-coca_cola-nazwany-Lemmy-_-oficjalnie.html

narka, siemka i pochewka  :punk: