leszekns Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 mi partnerem przez 4 lata wychodzi 7.4l/100 silnik 1.6-105km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nelson38 Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Moja pali mało A na serio ,spalanie to zbiór bardzo wielu czynników - rodzaj trasy , DYSTANS , pogoda, STYL JAZDY,ogumienie i ciśnienie w kołach, sprawność łożysk i hamulców, jakość paliwa, używanie klimy i innych odbiorników , ciężar pojazdu itd./itp to samo auto ,u dwóch innych kierowców potrafi spalić zupełnie inne dawki paliwa. Manix nie denerwuj mnie! Mam niestety srednie wyniki takie jak JacekJQ. Robilem eksperymenty i teoretycznie mozna uzyskac wynik ponizej 5.0, ale poza miastem, zero przyspieszania i v=const=50-60 km/h. Pocieszam sie ze z drugiej strony na zimnym silniku i krotkich odcinkach w miescie chyba bym juz zabil dCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszekns Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) Mimo wszysko dla silnika 1.6 spalanie średnie 8L to jest dużo za dużo. Jak wam 1.8 tyle pali , a nawet ciut mniej to chociaż osiągi macie lepsze. Edytowane 18 Lutego 2015 przez leszekns Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawiec1974 Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Panowie jak to "kiedyś ktoś powiedział" silniki 'a nigdy nie należały do oszczędnych. Ja mam 1,6 i średnio wychodzi mi około 8l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 No muszę powiedzieć, że znam bardziej paliwożerne .Bardzo udany i oszczędny w/mnie , jest w naszej micrze. O tym z z Almy N15 nawet nie będę wspominał, bo to dzieło sztuki , jeśli chodzi o bezawaryjność, była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszekns Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Bo kiedyś nissan to było coś , nie takie dziadostwo jak teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Nissan nadal ma parę świetnych samochodów i silników. Niestety nie wiele z nich ma w EU , ale to wina polityki renault Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzyl Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Moja Tiida 1,8 uparcie pali sporo ok 10-11 miasto (krótkie odcinki ,sporo stania) trasa , to różnie bywa od 6-6,2 jak jadę spokojnie i powoli (np w deszcz) do nawet 8 l jak jadę ,że tak powiem dynamicznie zresztą miasto także to jest dynamiczna jazda z szybką zmianą biegów. Ale... nie chciał bym silnika 1,6 w swojej TIIdzie. Tu jestem spokojny i nie muszę redukować biegu przy wyprzedzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) Bo 1.8 tyle pali A swiece ty wymieniał ? filtr powietrza silnika zapchany brudem? a tankujesz na jakiej stacji??w oponach 2.2 ??? Edytowane 13 Maja 2015 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Moja Tiida 1,8 uparcie pali sporo ok 10-11 miasto (krótkie odcinki ,sporo stania) trasa , to różnie bywa od 6-6,2 jak jadę spokojnie i powoli (np w deszcz) do nawet 8 l jak jadę ,że tak powiem dynamicznie zresztą miasto także to jest dynamiczna jazda z szybką zmianą biegów. Ale... nie chciał bym silnika 1,6 w swojej TIIdzie. Tu jestem spokojny i nie muszę redukować biegu przy wyprzedzaniu. Pali normalnie.Kolega ma 1.6 i po mieście potrafi wciągnąć , w skrajnych przypadkach, 9 l (korki ,krótkie odcinki.) normą jest 7,5l -8. Za to w trasie ok.6l1.8 to nie szczególnie oszczędna jednostka , a moc też nie powala ,jednak bardzo trwała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzyl Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 odświeżamy kotlecika Silnik 1,8 owszem nie powala ani nowoczesnością ,ani niskim spalaniem. ma za to coś co mi osobiście podoba się, nisko ustawiony moment. Nawet jak jadę na czwartym czy piątym biegu z prędkością żółwia wyścigowego, bez redukcji czy napinania naciskam gaz i z 70-80 mam powyżej setki do wyprzedzania. Miałem kiedyś Astrę z silnikiem 1,6 to była masakra, noże nie palił za dużo, ale jechać to nie było czym. świece pewnie trzeba by wymienić, tankuję na Orlenie no i filtr wymieniam ,jak większość przy zmianie oleju. Tylko że dla mnie niski poziom spalania nie jest fetyszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Jurek, najfajniejsze jest to,byś Ty był zadowolony! Ja też NAPRAWDĘ jestem bardzo zadowolony z tego "przekręcającego się motorach " 1.5 .Świetny moment,szokująco małe spalanie i niezła dynamika .Teraz dodatkowo wiem co czynić ,by taki motorek posłuźyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi