Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Jakiego Qashqai-a II wybrałem/am?

elsebo
 Udostępnij

Qashqai-a J11  

330 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiego Qashqai-a II wybrałem/am?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 18.12.2016 o 13:22, jacek88 napisał:

Widzę że moje pytanie jednak było zasadne :) dobrze usłyszeć tak dużo rekomendacji.

Powiem tak autem będzie jeździć dziewczyna dla niej 1.2 w turbo jest i tak już ogromny skok z obecnego auta gdzie wiecznie jest strach cokolwiek wyprzedzać, trasy jakie pokonuje to 15km w jedną stronę do pracy i dwa razy w tygodniu dłuższy po 40 km w jedną stronę, rocznie ~10 tys km i pewnie 1.2 sprawdzić by się idealnie w takich warunkach ale mnie inna rzecz martwi czy tak mały silnik nie będzie się męczyć przez co jego trwałość będzie słabsza. Nie ukrywam że kwota 80-90 tys pln jest dla mnie dużym wydatkiem i dlatego chciał bym kupić auto które nie zawiedzie mnie w późniejszych latach.

Pewna osoba poruszyła temat wad dachu zimno w zimę ciepło w lata interesujące... i ciekawe czy jest jeszcze różnica np w głośności w środku jak byłem na jeździe testowej to w sumie z przodu na siedzeniach dachu nie widać jakoś zapomniałem o nim podczas jazdy.

PS

No i w sumie kiedyś kiedyś taki 1.6 będzie bardziej poszukiwanym silnikiem przy zakupie.. chyba :)

Nie ma to jak jeszcze nie kupić auta i myśleć o sprzedaży :D no ale trzeba o wszystkim myśleć nigdy nie wiadomo. 

Masz podobnie jak ja miałem przy kupnie QQ, który w 90% użytkuje żona. Do końca wahałem się nad gorszą wersją z 1,6 lub lepszą z 1,2. Szklany dach wyszedł przy okazji, bo koniecznie chcieliśmy relingi, a wtedy w N-Tec nie było opcji relingów ze zwykłym dachem. Po roku: 1,2 spokojnie się sprawdza. Szklanym dachem żona zachwycona i teraz wszędzie porównuje. A wniebowzięta opcją kamer 360 stopni z czujnikami. :D Teraz wjeżdża wszędzie, gdzie tylko blacha się mieści. :D

Edytowane przez Marcin_1998

Nawet nie musisz mówić o zachwycie w sprawie kamer 360 bo moja jak zobaczyła to po jeździe próbnej pierwszy raz zaparkowała tyłem od czasu zdania egzaminu na prawo jazdy, a ja kurde ale piksela na tym ekranie za tyle kasy jej to w ogóle nie przeszkadzało... :D

Edytowane przez jacek88

Odnośnie dachu mnie nie przeszkadza ciepło/zimno. Odnośnie zimna, to nie odczuwam tu różnicy. Ciepło? Zawsze można zasunąć, ale jakoś mojej to nie przeszkadza, bo tego nie robi. Ja w słoneczne dni też nie zasłaniam wczasie jazdy. Jest klima, a słońce na przednich fotelach nie przeszkadza. Hałas wielkiej różnicy nie ma. Jeździłem z bagażnikiem na narty 160 km i nie zauważyłem znaczącej różnicy. Na plus w porównaniu z QQ bez szklanego dachu, to we wnętrzu jest jaśniej, a przez to moje odczucie, że jest "weselej". Różnica jest w wysokości w środku. Ja mam 194 cm i te 7 cm mniej trochę mnie zrażało, ale jest ok.

Edytowane przez Marcin_1998

Nie bardzo rozumiem mowa była tylko o rezygnacji z dachu na rzecz silnika 1.6 aby zminimalizować dopłatę i o tym jakie są wady i zalety dachu.

btw

Acenty nie biorę pod uwagę za bardzo goła i koła 17 blee niby można dokupić 18 ale to się nie kalkuluje za duże koszta wychodzą i dużo się traci. 

Edytowane przez jacek88

W dniu 18.12.2016 o 22:54, jacek88 napisał:

n-vision to dla kogo jest przeznaczona? można normalnie go kupić w tej wersji?

miedzy innymi dla mnie, ma prawie wszystko to co tekna i nie ma 19" co było jak dla mnie decydujące, no i ten szklany dach , czarne słupki i sufit, już się nie mogę doczekać ale ponoć płynie z miejsca A do miejsca B

W przypadku brania kredytu jest dostępna ta wersja czy na czym to polega?

Edytowane przez jacek88

Dobra zapytam inaczej czy wersję n-vision może kupić każdy? normalny klient z ulicy za gotówką? pytam bo z jakiegoś powodu nie mam jej w konfiguratorze na stronie a w cenniku jest zaznaczona na czerwono.

Edytowane przez jacek88

:D 
Każdy kto zapłaci to może kupić. Jest na czerwono bo to jest okresowa wersja wyposażenia. 

No to aktualnie różnica w cenie to 1900zł w stosunku do wersji n-connecta z dachem czyli za 1900 dostajemy fotele skóra + alcantare, czarną podsufitkę, elektryczne podgrzewane fotele moim zdaniem warto. 

A mnie do wyboru wersji Tekna przekonała opcja świateł Full Led , które były dostępne tylko w wersji Tekna - moim zdaniem warto było

• Upvote 2

W dniu 19.12.2016 o 14:27, rafiros napisał:

A mnie do wyboru wersji Tekna przekonała opcja świateł Full Led , które były dostępne tylko w wersji Tekna - moim zdaniem warto było

no właśnie te światła targały mną jak wierzbą na wietrze - we wszystkich japończykach trzeba podejmować takie diametralne decyzje, oni wiedza lepiej albo to albo tamto, żadnego mieszania między opcjami i zero indywidualności w doborze gadżetów

Tu masz racje. Dla mnie wzorem w temacie personalizacji aut jest VAG. Tam można skonfigurować praktycznie każdy zaczynając od silnika i skrzyni kończąc na pierdołach typu popielniczka i siateczka do bagażnika. To ich duża zaleta ale przy tym są tak poprawnymi i nudnymi samochodami że mi się nie podobają. Taka sytuacja :)

zdecydowanie, Tu w QQ jest coś takiego co jednak przyciąga, tam tylko ludowość powtarzalność i brak jakiegokolwiek esprit

Strider - czyli VW Passat 2.0 TSI 220 KM 350 Nm ze skrzynią DSG w bogatej wersji plus kilka dodatków.

Może sam się skuszę kiedyś :)

W dniu 19.12.2016 o 18:12, Strider napisał:

Gdyby inne wersje wyposażeniowe miały LED'y to nikt by Tekny nie kupił... 

Ja tam wolę jak samochód ma dobre światła, żwawy silnik, szybki automat i świetne hamulce niż jakąś tam nieokreśloną "duszę".

no tak powaliłeś mnie swoim pragmatyzmem, a ja taki niepoprawny romantyk, chcę samochód który ma to coś i będzie o niego można dbać i pieścić i dmuchać i chuchać i zakochać się w nim :wub:

W dniu 19.12.2016 o 19:54, Strider napisał:

Cóż..... tylko, że w tej specyfikacji tanio nie jest, a wręcz dwa razy drożej niż za jakiegoś QQ Acenta, ale z drugiej strony jest to dużo lepszy samochód od QQ. Co kto lubi...

150 tyś - tak jak za CX5 2,5 benzyna czyli coś co chyba teraz bym kupił - CX5 to według mnie wybór serca a Passat wybór rozumu - a QQ wybór żony  :)

Nie no Strid ,większy jest, wygodniejszy też ,bagażnik też większy ma ,a do tego silnik...2.5 jest zajexxsty. O usterkowości (a w zasadzie jej braku) nie wspominając .Ale cena też sporo wyższa i do tego nadchodzi nowa cx5 od połowy stycznia prawdopodobnie można zamawiać.

I znowu popłyneliście z "gustami" ..:)

Nawet rozważny Strider się "rozpłynął" ...;)

Ale to już taka nasza natura , że nigdy nie osiągniemy nirwany (pełni szczęścia) nawet mając już wymarzone auto . :(

Więc puki co oby tylko szczęście sprzyjało i można było się cieszyć z Waszych wyborów - Nissana a w tym wątku Qashqaia II ! Czego serdecznie życzę !

Strider - mi się po prostu Mazda podoba - nowa CX5 2017 rok - podoba mi się też że zostają przy silnikach wolnossących - to wszystko - a co do rabatów to masz rację - nie ma rabatu ale dają koła zimowe za 1 zł , ubezpieczenie za 1 zł - coś tam można ugrać - taką mają politykę .

Co do X-triala to masz rację że większy i znacznie tańszy - ale jest jedno ale - nie ma automatu w benzynie .

Co do Passata też masz rację - ale znowu jest jedno ale - dla mnie to jest tylko nudny Passat

Edytowane przez rafiros

Ja dostałem koła z oponami zimowymi do X za darmochę Wiec 1pln w Mazda to bardzo drogo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W dniu 18.12.2016 o 22:41, Marcin_1998 napisał:

. Różnica jest w wysokości w środku. Ja mam 194 cm i te 7 cm mniej trochę mnie zrażało, ale jest ok.

Różnica jest mniejsza. Były testy chyba w MOTORze - wersje z szklanym dachem i bez i.... najmniejsza różnica z wszystkich w porównaniu była właśnie w Qashqai - 2cm (albo nawet 1cm... kurcze miałem sobie zeskanować tą tabelkę... nie chyba właśnie 1cm)