kubalon Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Zgadzam się ze Striderem co do okna dachowego, szyba też może nieźle poranić (tfu tfu) a i sztywność nadwozia jest mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiros Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Panowie o czym Wy piszecie? Czy okno dachowe jest bezpieczne czy nie ? Jakie szyby lepsze ciemne czy normalne ? Przecież to są indywidualne wybory każdego z nas i nie ma potrzeby udowadniania sobie kto ma większą rację a kto nie . To tak jak udowadnianie , które święta ważniejsze . A już jak bym się miał zastanawiać nad oknem dachowym w kontekście przyszłego wypadku to na prawdę jak dla mnie przesada. Na szczęście mamy prawo wyboru i możemy wybrać albo z albo bez - ja osobiście wybrałem z ale tylko i wyłącznie dlatego, że mi się podobało - nie myślałem o bezpieczeństwie w czasie dachowania - może dlatego , że w czasie mojej ponad 20-sto letniej kariery kierowcy i przejechaniu ponad miliona kilometrów nigdy nie dachowałem i mam nadzieję , że tak zostanie. Każdy z nas ma własny rozum i prawo wyboru - na szczęście a najważniejsze jest chyba to żeby zakup auta sprawił nam dużą przyjemność i dawał zadowolenie z jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiego Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 W pelni zgadzam sie z przedmowca,a panoramę wybrała żona i to z bardzo prostego powodu,a mianowicie ma byc i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bastian Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Rafiris, popraw mnie jeśli się mylę, ale chyba forum miłośników modelu to chyba najwłaściwsze miejsce na dyskusje a nawet spory, byle na poziomie. Czasem bywa to dyskusja nieco akademicka, ale dla mnie na przykład wartościowa w momencie gdy stoję przed wyborem swojego QQ i każda opinia za czy przeciw jest cenna, szczególnie ze strony tych którzy już przetestowali to i owo w codziennym użytkowaniu. Ostateczna decyzja i tak jest moja, nikt niczego nie narzuca tylko przedstawia swoje zdanie. Ja napisalem o swoich odczuciach estetycznych dotyczących przyciemnianych szyb w QQ i tyle, ktoś napisze że mu się sprawdzają i też dobrze. A nad tym że coś może byc np. awaryjne w przyszlosci też chyba warto pogadać. Co do faktu że auto ma cieszyc, chyba zgadzamy sie wszyscy :-) Pozdrawiam i piszcie o szybach, dachu, 1.2 i 1.6 itd. Czytam z wypiekami. :-) Rafiros rzecz jasna, przepraszam za literówkę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 ... jakość opon, czy skuteczność hamulców można zmierzyć i określić ich wpływ na długość drogi hamowania, a jak zmierzyć, czy zweryfikować pozytywny wpływ okna dachowego?... inny wkurzony, że ma za dużo słońca albo spowoduje niebezpieczną sytuację na drodze przez manipulowanie przy podsufitce. To jest jedna z takich rzeczy, których wpływu na bezpieczeństwo jazdy określić się nie da. ... producenci z reguły budują samochody tak aby miały 5 gwiazdek w testach Euro NCAP, co udowodnili amerykanie wprowadzając nowy standard testowania samochodów. ... analogicznie jak producenci nie testowali i nie przygotowywali samochodów pod "small overlap crash test" tak również być może nie testowali samochodów z oknem dachowym lub może raczej nie mamy żadnej pewności, że testowali. Szczerze mówiąc nie sądzę by okno dachowe miało jakieś istotne znaczenie w testach zderzeniowych, ale przypuszczam, że mniej bezpiecznie jest podczas dachowania i dlatego jeśli bym miał określić jaki jest bilans bezpieczeństwa to biorąc pod uwagę wątpliwe polepszenie nastroju kierowcy i powiedzmy zwiększone ryzyko podczas dachowania to wypada zdecydowanie na minus. jakiego manipulowania? siegam reka do przelacznika i otwieram okno, robie to podobnie jak wlaczam kierunkowskaz czy 4WD, jesli mialbym zamknac rolete to zatrzymam auto i zamkne, rowniez sms nie pisze w trakcie jazdy, pewne dzialania sa oczywiste rywalizacje pomiedzy fabryka a organizacjami przeprowadzajacymi testy mozna porownac do tej jaka np. tocza producenci oprogramowania komputerowego i tymi ktorzy probuja zlamac ich zabezpieczenia, never ending story skoro wg. Ciebie okno dachowe jest taka pieta Achillesowa auta, dziwi mnie czemu jeszcze organizacje testujace nie opracowaly proby ktora by to wykazala, mieliby czym sie pochwalic gdzies przeczytalem ze wspomniane organizacje sa niedochodowe i ich dzialanie jest pro publico bono ale wierze w to tak samo jak obiektywizm firm ratingowych, w przeszlosci bylo wiele kontrowersji co do bezstronnosci crash testow oczywiscie nie neguje ze byc powinny ale jak wszystko co jest powiazane z kasa, duza kasa, ma drugie dno ktorego z naszej perspektywy nie widac byc moze realny jest bilans bezpieczenstwa o ktorym napisales ale poniewaz nie jest to poparte zadnymi rzetelnymi probami, pozostaje nam wiara a sam przeciez wczesniej rowniez napisales ze oczywiste sa dla Ciebie tylko te parametry majace wplyw na bezpieczenstwo ktore sa 'mierzalne' na autokult.pl znalazlem art o szyberdachach w ktorym autor napisal: [..] Jak szyberdach ma się do stalowej konstrukcji samochodu? Wbrew powszechnym opiniom nie wpływa on znacząco na wytrzymałość mechaniczną karoserii. Jest on umieszczony w takim miejscu, w którym nie przebiegają wzmocnienia dachu.[...] na dobrymechanik.pl znalazlem taki akapit: [...]wielu posiadaczy aut uważa, że widok nieba nad głową znacznie poprawia samopoczucie podczas jazdy[...] ale przeciez to rowniez moga byc osobiste przemyslenia autorow, nie poparte technicznymi badaniami ale sa przykladam ze w swoich pogladach nie jestem odosobniony szanuje Twoje zdanie ale mam inne i na razie ustalilismy, ze Tobie okno dachowe jest obojetne w przedmiocie dobrego samopoczucia a mnie odwrotnie, co do zagadnienia bezpieczenstwa bedziemy chyba obaj musieli poczekac az wlasciwe testy sie odbeda zeby jeszcze nie konczyc tej sympatycznej : ) dyskusji, niesmialo ponawiam pytanie, nawiazujace do Twojej opinii ktora rozpoczela to pasmo negacji: jakie zalety (okna dachowego) odczuwaja pasazerowie, ktorych nie odczuwa kierowca? chyba ze takich zalet nie ma w ogole? wentylowac auta nie trzeba, jest klimatyzacja, widoki dosc monotonne, nie to co za szybami bocznymi, jego otwarcie w trakcie jazdy podnosi zuzycie paliwa... do czego wlasciwie jest okno dachowe? okna dachowego, szyba też może nieźle poranić szyba moze i tak ale mysle ze w oknie dachowym jest zastosowana jakas plyta poliweglanowa, moze ceramiczna o specjalnej charakterystyce ale moge sie mylic moze ktos wie dokladnie? po wpisaniu do wujka google crash test glass roof mozna znalezc kilka ciekawych filmow, niestety, nie widzialem dachowania ale jest ciekawy test ze zrzuceniem na 'szybe' kega od piwa czy kotwicy ; ) Panowie o czym Wy piszecie? Czy okno dachowe jest bezpieczne czy nie ? Jakie szyby lepsze ciemne czy normalne ? tak sobie dyskutujemy zeby na forum nie bylo nudno ; ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_1998 Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 szyba moze i tak ale mysle ze w oknie dachowym jest zastosowana jakas plyta poliweglanowa, moze ceramiczna o specjalnej charakterystyce ale moge sie mylic moze ktos wie dokladnie? po wpisaniu do wujka google crash test glass roof mozna znalezc kilka ciekawych filmow, niestety, nie widzialem dachowania ale jest ciekawy test ze zrzuceniem na 'szybe' kega od piwa czy kotwicy ; ) Kolega w Acordzie dostał kamieniem spod koła ciężarówki własnie w szyberdach. Skończyło się na pięknej mozaice, ale nic się nie posypało. Przy dachowaniu i tak poranić mogą boczne szyby. Co do kotwicy (oczywiście prawdziwej w odpowiedniej skali) to bez znaczenia będzie czy z oknem czy bez, a zobaczyć można było kiedyś w filmie Speed 2. Tam spadła na kabrioleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiros Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Bastian ale ja napisałem dokładnie to samo co Ty tylko w innym stylu i innej formie - chodzi o to żeby nie udowadniać sobie na wzajem co jest lepsze a co gorsze bo to jest indywidualny wybór każdego z nas - dyskutować można bo jak napisałeś po to jest forum - ale nie udowadniajmy sobie nawzajem czyja racja jest lepsza bo to budzi niepotrzebne emocje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bastian Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Rafiros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 kierowcy z tych wrażeń pozostaje jedynie trochę więcej światła wewnątrz. ... co moze miec wplyw na dobre samopoczucie ; ) zobaczyć można było kiedyś w filmie Speed 2. Tam spadła na kabrioleta moze nie wplatajmy do powaznej ; ) dyskusji elementow filmowego matrixa czy basni ; ) Ten test tyczył się okna dachowego w wózku widłowym.... Relatywizujesz - czasem jest zwyczajnie tak, że ktoś rację ma, a inny jej nie ma. ten test pokazuje z jakich materialow wytwarzane sa elementy okien dachowych 'moja jest tylko racja, i to swieta racja, bo nawet jak jest Twoja, to moja jest mojsza niz Twojsza, ze wlasnie moja racja jest najmojsza!' ; ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 "QQ z szybą dachową jest generalnie sztywniejszy i bezpieczniejszy od wersji bez" . Info od dealera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiros Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 A tam manix nie masz racji i tyle - oczywiście żartuję - ale niektórzy na forum uważają że z oknem dachowym źle bo nie mają i koniec - kilka stron dyskusji i udowadniania sobie na wzajem czyja racja lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Zawsze to ten z szklanym dachem pierwszy zobaczy lecący meteoryt i ma większe szanse na korektę ucieczki samochodem Bo ten z pełnym dachem to tylko może zaśpiewać ..dobryyyy jezuuuuu aaaaaa.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Może, ale nie musi - jest milion rzeczy, które mają wpływ w jedną albo w drugą stronę i generalnego wpływu pozytywnego bądź negatywnego nie da się określić. Równie dobrze można twierdzić, że znaczek BMW wpływa pozytywnie na bezpieczeństwo jazdy, bo niejednego zapewne wprawia w dobry nastrój. Gwarantuje Ci, że szyba dachowa w wózku widłowym nie jest zrobiona tak samo jak ta w samochodzie. Czy muszę tłumaczyć dlaczego w wózku widłowym jej wytrzymałość jest szczególnie ważna? slowo-klucz to 'moze' ktore prawdopodobnie umknelo Twojej uwadze i brniesz w pewne detale z uporem godnym lepszej sprawy jak duze sa to gwarancje i skad ta pewnosc? tlumaczyc dlaczego w wozku widlowym... nie musisz ale czyzbys uwazal ze wytrzymalosc takiej szyby w aucie nie jest szczegolnie wazna? jesli chcialbys napisac z czego i jak (inaczej) jest zrobiona szyba dachowa w samochodzie, bede zobowiazany mam nadzieje ze uzywajac sformulowania 'nie jest zrobiona tak samo', nie miales na mysli ze na wozku jest zamocowana na stale a w aucie czesto ruchoma BTW stanowisko firmy Webasto (w kwesti hmm, sampooczucia), montujacej na calym swiecie aftermarketowe okna dachowe w autach, jest zgodne z moim ; ) What impact does a roof system has on driving behavior and driving experience in the car? More light, better mixing of the incoming air and improved temperature distribution will make everyone in the car feel better. Above and beyond the positive effect on the driver’s reaction, sunroofs contribute to greater safety on the road. (zaznaczenia tekstu moje) aha, po wpisaniu w przegladarke rollover crash test mozna znalezc kilka ciekawych filmow i nie demonizowalbym roli okna dachowego podczas takich incydentow pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiros Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Miałem jeden samochód ze szklanym dachem, drugi samochód ze szklanym, a w dodatku otwieranym dachem, a trzeci z szyberdachem - obecnie faktycznie nie mam takowego, ale nie wykluczam posiadania go w przyszłości, ale nikomu nie będę wmawiał, że kupiłem go, bo jestem z tego powodu bezpieczniejszy. Tu pełna zgoda - dach czy szklany czy nie - jeżeli w głowie kierującego pustka to nie ma to większego wpływu na bezpieczeństwo - dla mnie osobiście będzie to pierwsze auto ze szklanym dachem i jedyny wpływ jaki dla mnie ma to tylko i wyłącznie względy estetyczne . W żadnym wcześniejszym poście nie udowadniałem wpływu dachu na bezpieczeństwo i w żadnym kolejnym nie będę tego robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKa Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Strider, proszę Cię - widziałeś ten samochód po wypadku? Tak a propos - ciekawostka z se.pl - to już chyba fakty i mity lepsze. Jak zasnęła po pijaku za kierownicą - to skąd wie, że dach na nią spadł? Głupia pinda niech się cieszy, że nikomu krzywdy nie zrobiła. Edytowane 9 Maja 2016 przez MKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKa Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Absolutnie nie wnikam w szczegóły. Sądzisz, że materiały marketingowe spółki Webasto są bardziej wiarygodne? Kolejna ciekawostka: http://www.thisismoney.co.uk/money/cars/article-2552135/Our-Kia-Sportage-panoramic-sunroof-imploded-two-years-ownership.html Kolejna rzecz do zastanowienia się: http://abcnews.go.com/GMA/video/spontaneously-shattering-sunroofs-prompt-federal-investigation-32942540 To chyba jednak nie jest taka sama szyba jak w wózku widłowym? Ale to jest już dezinformacja - jakaś tam celebrytka rozbija samochód po pijaku i to jest powód do oceny szklanego dachu? Który w Tiguanie jest zupełnie inny niż w Nissanie? "Ciekawostki i rzeczy do zastanowienia się" zbiorczo - żadna nowość, sprawa dotyczyła KIA, tak samo implodowały "szyberdachy" w różnych modelach aut Nie wiem na jakiej podstawie, chcesz "montować" szybę z wózka widłowego w normalnym aucie, przecież w przypadku wózka to ma chronić przed upadkiem choćby palety z podnośnika. Jeszcze jedno, cały czas jest mowa o szklanym dachu w QQ, a sypiesz przykładami z szyberdachem, co jest już nudne. Edytowane 9 Maja 2016 przez MKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKa Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 ten test pokazuje z jakich materialow wytwarzane sa elementy okien dachowych 'moja jest tylko racja, i to swieta racja, bo nawet jak jest Twoja, to moja jest mojsza niz Twojsza, ze wlasnie moja racja jest najmojsza!' ; ) pozdrawiam Tak, ze szkła czy jest to laminat hartowany to już nie wiesz. To przecież nie ja, a Kolega wyżej twierdził, że szyba profesjonalnego i bardzo drogiego wózka widłowego jest porównywalna do panoramicznego dachu w samochodzie. Jasna sprawa, szyberdach nie ma żadnego związku ze szklanym dachem. To są analogie, które pokazują co się czasem dzieje gdy się ma szkło na dachu. Te przykłady pokazują również jakie szkło jest stosowane w takich instalacjach. Popatrz chociażby na X-trail'a - masz tam szklany dach czy szyberdach? Chyba coś pośredniego prawda? Podobnie rozwiązane jest to w Murano. Analogia jak z krzesłem. Nie porównuj proszę pojedynczej tafli szklanej dachu z dzielonymi i rozsuwanymi szkłami szyberdachu (X, Murano). Pojedyncza tafla zachowuje się zupełnie inaczej pod względem sztywności jak i bezpieczeństwa, gdyby to był laminat to byłoby rewelacyjnie, ale za tani dach jest w opcjach. Zaskoczę Cię, nie będę z młotkiem sprawdzał na swoim W sumie miałem to forum za bardziej na poziomie, ale widzę, że poziom dyskursu spada wszędzie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Popatrz sobie chociażby na wielkość i grubość jednej i drugiej. W wózku stanowi ona element zabezpieczający kierowcę - wózek pracuje w warunkach magazynowych w których ryzyko upadku czegoś np. owej kotwicy z filmu jest znacznie większe niż w przypadku samochodu. Trudno żeby firma, która montuje takie rozwiązania twierdziła coś przeciwnego. Sądzę, że jakieś materiały marketingowe nie są najlepszym argumentem w dyskusji, Jeszcze taka ciekawostka wpadła mi w oko: http://www.se.pl/rozrywka/gwiazdy/ewa-farna-wypadek-pamiatka-po-samochodzie-sa-drzazgi-z-drzewa-we-wlosach-i-odlamki-szkla-w-glowie-be_258817.html X-trail http://www.nissanfor...-shattered.html Twoje wyjasnienie nie jest odpowiedzia wprost na zadane pytanie, odniosles sie tylko do jednego parametru - grubosci, oczywista sprawa jest ze skoro przeznaczenie i wynikajace zagrozenia rozne to i tafle chroniace inne jakosc wozka magazynowego nie ma znaczenia dla montowanej szyby ktora prawdopodobnie pochodzi z zakladu ktory specjalizuje sie w tego rodzaju produktach i wytwarza je dla wielu rodzajow pojazdow, w tym wozkow magazynowych sporo szukalem w sieci ale nie udalo mi sie znalezc odpowiedzi na pytanie z jakiego materialu wykonane sa okna dachowe, z powyzszych przykladow (gdzie widac uszkodzone okna), wynika ze szklo jest hartowane, zatem mylilem sie bo sadzilem ze to jednak jakis rodzaj plyty poliweglanowej Twoim zdaniem skad mam czerpac dostepna wiedze? mam jechac do biblioteki akademickiej? rozumiem ze przytoczenie w naszej dyskusji przykladu o aucie E. Farnej nalezy potraktowac z przymruzeniem oka, inaczej moglbym Cie posadzic o hipokryzje w kontekscie powyzszego zdania o materialach marketingowych firm ciekawy post (jak i inne dotyczace 'wybuchu' szyby okna dachowego), dziekuje za zwrocenie uwagii, moze on byc przyczynkiem do tego zeby wieksza troska objac posiadane okno dachowe, tj. chronic je przed naprezeniami materialu mogacymi powstac w wyniki niekorzystnych dzialan temperatury autor postu pochodzi z Calgary gdzie zimy sa inne niz nasze, post byl pisany w marcu, mozliwe ze doszlo do nagrzania schlodzonej szyby (albo odwrotnie) i 'wybuchla' calkowitym milczeniem pominales moja uwage o rollover crash test gdzie widac auta z calym oknem dachowym po kilku 'rolkach', m. inn. https://www.youtube.com/watch?v=KHDJg4IIfM8 (14:06 min) gdzie okno dachowe pozostaje cale pomimo niezlych sil ktore na nie dzialaly (mam nadzieje ze ten przyklad nie bedzie pretekstem do przejscia w kolejne detale dotyczace rodzaju okna dachowego i jego wielkosci) pewnie w testach mozna wykazac rozne wlasciwosci, zachowania, wady i zalety - zalezy kto i co chce udowodnic ; ) W sumie miałem to forum za bardziej na poziomie, ale widzę, że poziom dyskursu spada wszędzie :/ bez przesady, nikt jeszcze nie zaczal kopac, drapac i pluc ; ) uwazam ze nie masz racji bo dyskusja, jakakolwiek jest toczy sie w dalszym ciagu na poziomie ad rem a nie ad personam przypomne ze geneza dyskusji jest roznica zdan w kwesti: wplyw doswietlenia wnetrza przez okno dachowe pojazdu a poziom bezpieczenstwa na drodze, z ktorym moj szanowny oponent raczyl sie nie zgodzic : ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tazor Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) A ja (jak już kiedyś pisałem) wybrałem specjalnie wersję bez szklanego dachu z dwóch powodów: a)była tańsza - zaoszczędzona kwota starczyła akurat na zakup kół zimowych z czujnikami ciśnienia b)daje więcej miejsca na głową (nie mam wrażenia, że przy większej hopce przywalę głową w podsufitkę). I tyle. Edytowane 10 Maja 2016 przez Tazor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bastian Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) A ja za cenę szklanego dachu dokupię Pakiet Bezpieczeństwa do Acenty: czujniki przód i tył, hamulec bezpieczeństwa, asystent pasa ruchu, automatyczne światła drogowe i lusterko samościemniające się. Dach 3400 a pakiet 3600 Rozpoznawania znaków nie wymieniam z premedytacją bo nie wierzę że to może być przydatne Edytowane 10 Maja 2016 przez Bastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKa Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Szklany dach ostatnio i tak jest gratis do N-connect i Tekny w ramach promocji (przynajmniej na razie), ale porównując "zwykłą" cenę to pakiet bezpieczeństwa jest chyba ciekawszym wyborem niż dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bastian Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Też jestem za tym, żeby nie mieszać kwestii dachu z bezpieczeństwem: raczej z komfortem (dyskomfortem ) walorami estetycznymi itd. oraz co oczywiste zasobnością portfela. Jak wspomniałem dwa posty wyżej z braku środków wolę się skupić na systemach (w teorii) poprawiających bezpieczeństwo. Gdyby w Acencie dawali dach za free tobym nie odmówił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tazor Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 A ja za cenę szklanego dachu dokupię Pakiet Bezpieczeństwa do Acenty: czujniki przód i tył, hamulec bezpieczeństwa, asystent pasa ruchu, automatyczne światła drogowe i lusterko samościemniające się. Dach 3400 a pakiet 3600 Rozpoznawania znaków nie wymieniam z premedytacją bo nie wierzę że to może być przydatne Osobiście wyłączyłem na stałe asystenta pasa ruchu, bo podczas jazdy na lokalnych, polskich drogach tylko mnie wk...ał. Nawet podłużną łatę potrafił zinterpretować jako pas ruchu i zacząć robić raban. A ponadto, nie jeżdżę autostradami na aż tak długich odcinkach i o takich porach dnia, by przysypiać za kierownicą Natomiast rozpoznawanie znaków zdecydowanie sobie chwalę, bo często łapię się na tym (zwłaszcza na tych drogach lokalnych), że nie wiem, czy w danym miejscu jest akurat 40, 50 czy już 90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bastian Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Dzięki Tazor, przetestuję i jedno, i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bastian Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Kilkakrotnie zdarzyło mi się przysnąć na setne sekundy - czasem wystarczy tylko tyle. Skoro wątek o wyborze QQ dodam, że skoro oferują owo cudo, to brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi