Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Chcesz kupić Almerę N15, N16? Zapytaj tutaj

Gość Polinaa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Moje autko ma juz troche przejechane i łancuszek nie szelesci narazie i i nnych nie ma.

Nie bedzie szaleścił ;) będzie wywalało błąd czujnika wału korbowego bądź wałka rozrządu no i oczywiście zapali sie check engine - szarpanie silnikiem, dużo większe spalanie....

Chodzilo zapewne o to samo, co wspomnialem wyzej. Gniazdo zarowki ma byc cale metalowe, wtedy reflektory swieca bardzo dobrze i sie nie wypalaja po jakims czasie. Plastikowe to kwestia paru miesiecy i do wymiany. Zamienniki to pieniadze w bloto rowniez.

Fotki ułatwiające rozpoznanie:

PLASTIKOWE GNIAZDO:

almera_n16_socz_05.jpg

METALOWE GNIAZDO:

5770046750a0b4a6190e0.jpg

Zasadnicza roznica, poza materialem oczywiscie, to brak przeswitu wokol zarowki w metalowej oprawce.

Tak to powinno wygladac w reflektorze:

almera_n16_z_metal.jpg

A tak nie powinno:

almera_n16_z_plastik.jpg

(fota nie z reflektora, ale ta sama perspektywa i widac roznice).

Edytowane przez csm

Gość Janek Nissan Primera 1.6v

Witam ja z primery p10 92r (super niezawodne - w 8 miesięcy przejechałem prawie 80000 bez awarii), przesiadłem się na almerę sedan 1.6 (dużo żwawsze od 1.4 i 1.6 w primerze). Wiem jedno jedynie sedany były produkowane tylko w japoni VJP w numerze nadwozia. Co zdecydowanie podwyższa jakość wykonania w porównaniu do europejskich fabryk. Dlatego polecam zwracać uwagę gdzie dany nissan był wyprodukowany. Podobno te modele są bardzo niezawodne.

Z własnego doświadczenia, powiem Ci - sprawdź

- belkę przy chłodnicy (spróchniała). Jest to doś nieduży koszt wymiany, ale warto zwrócić uwagę, że jeśli ona jest do wymiany to proforma wymieniłbym też biegnące w niej kable. Mi one odmówiły posłuszeństwa niedługo po wymianie belki. Belka tworzy rynienkę, w której leżą kable.

- stan oleju. Ja mam już za sobą wymieniony silnik :) W zasadzie to nie wiem jak to sprawdzić, ale zapewne niski stan czarnego oleju powinien Cię zaniepokoić.

- ew. check engine - jeśli z odczytu kodu błędu wynika, że to czujnik wału korbowego, to niekoniecznie jest to dobry trop. Ja podmieniłem na nowy i było to samo. Znajomy mechanik z doświadczenia powiedział, że przerabiał ten temat w innym Nissanie i chodzi o rozciągnięty łańcuch.

Jednym słowem najbardziej kosztowne co Cię może spotkać, to remont lub wymiana silnika + rozrząd :) No i w tych poliftowych egzemplarzach zerknij na reflektory. We wszystkich hatchbackach musisz obejrzeć klapę bagażnika pod kątem rdzy.

A jeśli chcesz mieć problem z głowy, to odezwij się, może sprzedam Ci moją czarną Almerę, bo zjadła mi dużo nerwów. :) Oprócz rozrządu i silnika wymieniłem przy okazji kompletne sprzęgło :)

Nie po drodze mi do stolicy :)

Niestety, nie zdecydowałem się na zakup tej srebnej almerki. Gdy przyjechałem na umówione miejsce samochodzik czekał już z włączonym silnikiem. Porysowana przednia szyba (przy kontroli policyjnej dowód bankowo zabrany). Następnie coś się tłukło w lewym tylnym kole. Sprzęgło brało na samym końcu, biegi wchodziły trochę zbyt ciasno. Błotniki z przodu były lakierowane. Prawy reflektor miał urwane górne mocowanie, lewy był lekko zaparowany (oba miały metalowe mocowanie żarówki mijania). Belka z przodu trochę zgryziona, ale jeszcze bez tragedii. Klapa z tyłu i całe podwozie bez rdzy. Karoseria bez zadrapań, wgnieceń itp. Środek zadbany ale nie picowany pod sprzedaż. Gaz ważny do 2016r. Silnik chodził cichuteńko, łańcuch na ciepłym silniku nie dawał oznak zużycia.

I to na co sam nie zwróciłem uwagi: koło lewe tylne zamontowane z przodu po prawej, prawe przednie w lewym tyle (albo na odwrót, nie pamiętam już). Dlaczego tak- nie mam pojęcia.

Edytowane przez kokoko1x

Witam

Koledzy co powiecie o tym egzemplarzu http://moto.allegro....3056143835.html kolega szuka auta,po rozbiciu swojej Astry II i zastanawią się teraz nad Almerą choć ciagnie go cały czas do Opla Astry II :-)))

multimedialna kierownica.....

Auto wygląda bardzo ładnie, ale 73tys przebiegu to przegięcie....

Zadzwoń do gościa i poproś o dokładne skany książki serwisowej i vin, zadzwoń do serwisów gdzie było serwisowane auto i bedziesz wiedział czy kręcone czy nie. Jeżeli przebieg wyjdzie ok, jedź obejrzeć auto + wizyta w serwisie. Jeżeli wyjdzie że kręcone szkoda czasu by jechać oglądać...

• 2 tygodnie później...

poza drzwiami to prog tez jest do zrobienia;/ poza tym jak prog byl ruszony to nie wiem czy poduszka boczna nie powinna byc wystrzelona w fotelu kierowcy, sprawdz kostki pod fotelem badz czy nie ma widocznych zszyc tapicerki fotela. Najbogatsza wersja to na pewno nie jest, troche jej brakuje. Poza tym wydaje mi sie stosunkowo drogo, drzwi malowac, prog robic, mysle ze co najmniej razem 700-800zl, oplaty+ rejestracja pewnie ze 2000zl, ubezpieczenie jeszcze od razu;/ 1.8 lubi gaz i sporo pali przy ostrzejszym traktowaniu paliwa. jeszcze lampy przednie strasznie zaparowane. a nie chcesz moze kupic za jakis czas(wrzesien) almery 2.2 dci??

diesel odpada bo słyszałem że te motory to francuzy(prawda), a czemu ma lampy zaparowane?

pare tygodni temu ogl. też almerke i też miała zaparowane lampy(o co tu chodzi?a ile pali taka jedn. 1,8?

wlasnie sie myslisz. 2.2 dci jest to konstrukcja JAPONSKA na lancuchu rozrzadu o mocy 112 badz 136km. Wywodzi sie ze starego diesla 2.2 di 110km ale ma inny uklad zasilania i turbine. Jedynie jest oznaczenie od francuzow. FRANCUSKI motor to jedynie 1.5 dci 82 km. 2.2 dci to najlepszy wybor wsrod motorow do ALmery. Paruja bo moga miec odprowadzenie wody przytkane badz sa nieszczelne, tutaj widac ze auto swiezo myte. Ja mialem taka 1.8 ale przerobilem na gaz. Srednio na 38 l robilem od 340km do najwiecej 420km. Zalezy gdzie i jak sie jezdzilo. ALe jak tylko w miescie jezdzisz i chcesz miec na benzynie to sporo wynosi. Poczytaj sobie

http://www.autocentrum.pl/oceny/nissan/almera/ii/ tam masz opisane jednostki, fancuskie i japonskie

wlasnie sie myslisz. 2.2 dci jest to konstrukcja JAPONSKA na lancuchu rozrzadu o mocy 112 badz 136km. Wywodzi sie ze starego diesla 2.2 di 110km ale ma inny uklad zasilania i turbine. Jedynie jest oznaczenie od francuzow. FRANCUSKI motor to jedynie 1.5 dci 82 km. 2.2 dci to najlepszy wybor wsrod motorow do ALmery. Paruja bo moga miec odprowadzenie wody przytkane badz sa nieszczelne, tutaj widac ze auto swiezo myte. Ja mialem taka 1.8 ale przerobilem na gaz. Srednio na 38 l robilem od 340km do najwiecej 420km. Zalezy gdzie i jak sie jezdzilo. ALe jak tylko w miescie jezdzisz i chcesz miec na benzynie to sporo wynosi. Poczytaj sobie

http://www.autocentr.../almera/ii/����tam masz opisane jednostki, fancuskie i japonskie

poza tym w motorach 1.8 rozciagaja sie lancuchy

poza tym w motorach 1.8 rozciagaja sie lancuchy

to to , że lampy parują to drobnostka a jak z wrażliwością nissana na instalkę gazową?

a w dieslach boje sie pompowtrysków

Tutaj z tym motorem parę osób zrobiło sporo kilometrów, ja na swoim jedynie biedakiem 30000km i było wszystko ok. w dieslu nie ma tym pompowtryskow

jednak Ci podziekuje ale wielkie dzia, ja swoim jeżdże b.mało wiec diesel mija się z celem

a tak z ciekawości który rok Twojej almerki tego dieselka?

dieselka mam 2004 rok. Almerke 1.8 mialem z 2002 roku sprzed liftu czyli motor 114km(po liftingu bylo 116)