Bart-qlka2 Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Chodziło mi o to że fabryczne są 165/60 R14 i się zastanawiam czy takie założyć na zimę czy 155/65 R14 bo są dużo tańsze a wiem że Micry też na takich jeździły. W tabelce jest w zależności od silnika a ja mam 1,4. Z drygiej strony jak się zastanowić to kiedyś w samochodzie Hyundai Accent miałem 155 i to nawet fabrycznie więc nie powinno być problemu raczej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franc821 Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Osobiście wybrałbym drugą opcję - jest większy wybór a ceny są niższe więc ..... po co przepłacać ? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart-qlka2 Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Tak też zrobiłem. Zamówiłem Firestone WINTERHAWK 2 155/65R14 75 T po 126 PLN/szt. Mam nadzieję że będą dobre. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franc821 Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Mam nadzieję że będą dobre. Napewno. Ja latem zeszłego roku zamówiłem Firestone WINTERHAWK 155/70 R13 i muszę przyznać, że w tej naszej pseudo zimie naprawdę dobrze się sprawowały Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Witek Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Ja mam oponki matador i są ok a i jedna uwaga jak kupujecie opony szczególnie koledzy mniej doświadczeni to kupujcie na wszystkie 4 koła uwierzcie mi ale auto o 50% jest trudniej wyprowadzić z równowagi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcior Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 a kiedy planujecie zmiane opon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domiss Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Na dniach... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Smoła Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Witam Podepnę się pod temat, bo mam dwie sprawy. 1. Chodzi o rozmiar opon. Mam instrukcję do Micry z kwietnia 1998 roku i tam jest napisane, że do Micr z silnikiem 1.3 wchodzą opony o rozmiarze 165/60 R14 77H, a ja mam w swojej 155/75 R13 75T. Moje pytanie jest następujące: czy w późniejszych Micrach montowano właśnie te wieksze opony, czy tylko ja mam taki dziwny rozmiar? 2. Również przymierzam się do kupna nowych opon. Dodam tylko, że nie zależy mi na jakiś super ekstra drogich. Chce opony w miarę dobre i tanie. Wczoraj podzwoniłem i pojeździłem sobie po kilku sklepach i mam do wyboru dwie marki: Riken (koncern Michelin) i Dębica Frigo Directional. Różnica w cenie jest nie wielka. W większości sklepów polecali mi własnie Riken'a, ale chce się Was zapytać, czy może miał już ktoś doczynienia z tą marką opon i co może o nich powiedzieć. Będę wdzięczny, za szybką odpowiedź, bo jutro chciałbym już je kupić i założyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gazelek Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 a kiedy planujecie zmiane opon ? W weekend w okolicach 8 listopada, mam nadzieje ze nie bedzie za pozno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Radomir Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Witam A jak myślicie 155/80 R13 Goodyear będzie grało do Micry K 11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franc821 Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Smoła i Radomir zakładajcie 155/70 R13 i nie kombinujcie jak ..... :594: Smoła może oponki made in Japan? http://www.opony.com/opony/58984_falken_hs_439.html Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Smoła Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 franc821 no powiem Ci, że dałeś mi do myślenia . Czy może sam jeździsz na tych oponkach? Co możesz o nich powiedzieć, no i czy słyszałeś coś o oponach marki RIKEN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franc821 Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Ja w zeszłym roku kupiłem Firestone WINTERHAWK 155/70 R13 w tym sklepie i sa ok. O tych japońskich nic nie wiem (pierwsze widzę- osobiscie bym je kupił) o RIKEN też pierwsze słysze. Najważniejsze że są zimówki, nówki a marka, model to sprawa drugorzędna ps. Przetestuj dla nas te "skośnookie". Ja bym je brał w ciemno ale wybór należy do Ciebie. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tolo74 Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Koledzy -jezeli mogę Wam w czyms pomoc -we wczesnioejszym Fordzie miałem załozone Michelin 145/80R13 -wg mnie nie miały sobie rownych (ale byl to rocznik 2004. Do obecnej pory moglo sie troche zmienic. Poza tym że były genialne -posiadały taki bajer że ilośc lameli podwajała się gdy bieznik zużywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Smoła Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 franc821 jednak zdecydowałem się na opony RIKEN, po 98 złotych za sztukę. Nie założyłem ich, bo za ciepło jeszcze jest, ale myślę, najpóżniej w 2 tygodniu listopada już będę na nich śmigał . Oczywiście podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami. Powiem tylko, że są to opony kierunkowe i produkowane w Serbii. Tolo74 kwestie finansowe spowodowaly, że kupiłem RIKEN'y, ale osobiście twierdzę, że Michelin robie obecnie jedne z najlepszych opon na świecie, a co za tym idzie drogie. Może kiedyś sobie kupie , chociaż słyszałem od kilku użytkowników, że szybko się zużywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tolo74 Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Smoła -jak zauważyles -juz sie ochlodzilo i maja być przymrozki poczatkiem listopada, wiec nie ma co czekać. PAMIĘTAJCIE że opony praktycznie najlepeij zmienic przed Wszystkimi śietymi i po ruchomym święcie Wielkanocnym -ma to swoje uzasdadnienie fazami księżyca - TO JEST SPRAWDZONE ! Inna sprawa -na oponach - w miarę rozsądku oczywiscie -nie powinno się oszczedzać. Ja na MICHELINACH zimowych 145/80R13 zrobiłem ok 2-3tys km i uważam ze zuzyły sie w polowie -wiec nie ma powodu narzekac na to że zużywają sie szybko , choc znam takich specjalistów którzy potrafią najlepsze opony zjechać w ciągu sezonu (i nie chodzi mi tu o wielkie przebiegi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Smoła Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Tolo74 no tak ochłodziło się, ale głównie rano temperatura jest niska. Po południu jak słońce przygrzeje to robi się naprawdę ciepło. A przecież wiadomo, że opony powinno się zmieniać jak temperatura obiniży się do około 7-8 stopni. 2-3tys i już w połowie zużyte? To chyba dość szybko co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tolo74 Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 trudno to oszacowac przebiegiem -w kazdym razie po 4 sezonach wg mnie były w polowie zuzyte (na pewneo nie wiecej) a rocznie robie ok 10tys.km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franc821 Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Własnie zmieniłem oponki, chyba jako pierwszy na tym forum. Akurat ten tydzień i następny przypada mi praca na nocnej zmianie (22-6) więc będę śmigał przy niskich temperaturach, stąd taka decyzja. Zresztą nie mam garażu a dzisiaj była ładna pogoda - nie wiadomo co nas czeka w następnych dniach (w prognozy pogodowe już nie wierzę). Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tolo74 Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 ja zmienilem wczoraj dzisiaj u mnie juz dzdzysto i brrr -paskudnie -cesze sie ze w wielkopolsce jeszcze przejrzalo slonce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gazelek Opublikowano 24 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 Jestem kolejnym, ktory "kombinuje" dostalem przy zakupie Micry dwa komplety zimowek, jedne firmy Hankook, uzywane jeden sezon, a drugie firmy Yokohama, ledwo zarzucone. Obydwa komplety sa na stalowych felgach. Problemem jest rozmiar Hankooki to 155/70 R13, a Yokohama - 155/80 R13. No i teraz pytanie - ktore zalozyc? Z mojego punktu widzenia wybor jest oczywisty - lepsza nowsza guma, pozatym nazwa Yokohama przekonuje bardziej, niz Hankook . Pytanie tylko, czy nie bedzie zadnych problemow ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tolo74 Opublikowano 25 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2008 Zakładaj lepsze gumy, a roznica może być tylko we wskazaniach predkosciomierza oraz licznika kilomtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawlok Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 ja zmienilem wczoraj dzisiaj u mnie juz dzdzysto i brrr -paskudnie -cesze sie ze w wielkopolsce jeszcze przejrzalo slonce Ja 30 X założyłem Klebery HP - po tygodniu jazdy musze powiedziec ze jestem zadowolony. Wiadomo autko wyzej stoi niz na letnich alumach (opony Fulda) ale prowadzi się bardzo przyjemnie. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość coyot Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 ja jeszcze na letnich smigam ) ale to kwestia paru dni ... co do producenta opon... i letnie i zimowe mam savy ...i jak narazie nie mam powodow do narzekań :diabel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borciuch1964 Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 podam wam madry text ubezpeiczalni w przypadku zdarzenia drogowego "podstawa wyplaty odszkodowania jest posiadanie wlasciwego rozmiaru ogumienia przeznaczonego do danego modelu" wiecie co robi rzeczoznawca zanim oglada straty? rzuca sie do opon. Jak wypatrzy zle to odrazu po sprawie... ostrzegam bo znajomy rozkwasil tzn jego rozkwasil pks bo wpadl w cos tam tralalalal i pzu nie widzialo podstaw do wyplaty uzasadniaac wlasnie to niewlasciwym ogumieniem. MIcrus k10 155/70/13 k11 moze miec wiecej mozliwosci... Szukajcie na googlach wymiarow lub tu na forum ja tylko tak wam pisze nowosci kotre do mnie doszly... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi