JACKO29 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Tiwa,Tobie nasmarowali osłonę kolumny kierowniczej,OK! Ale mowa jest o osłonach łożysk McPhearsona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek... Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 U mnie też zaczęło dziś zgrzytac , dzwiek dochodzi od strony pasażera a brzmi jakby piachu wsypać pomiędzy dwie zębatki i byl rozgniatany.Po wizycie w serwisie osłona przegubu do wymiany.Widzialem ten element przez chwile i wygladalo to jak czarna rura okolo 35cm dluga i kolnierzem z jednej strony wiekszej średnicy.Jak mówiłem co sie dzieje z autem to pokazal mi swierza chyba pszesylke tych osłon bo byly trzy zafoliowane razem.Deszcz troche śniegu i chyba wiecej osób uslyszalo zgrzytanie.Termin na wymiane 10 luty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 No i posypało się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiwa Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Smarowanie pomogło tylko na jeden dzień. Znowu skrzypi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba123 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 U mnie drugi raz do wymiany przelotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClockMan Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Z angielskiego forum, może pomoże 'I purchased my QQ April 2014 and first noticed the creaking steering noise after about 13 months. The dealer re lubricated and cleaned the shock dust covers and the noise went away. It was suggested that it could be a problem when the car was cold?. This re-appered 7 months later (Dec 2014) and again the dealer lubricated and cleaned the dust covers. This time I did not get out of the car park as the noise was now continuous. I immediately reported this and arranged for the problem to be fully checked and new covers fitted in 2 weeks time. When they were carrying out this work, a visiting Nissan engineer became aware of this and told them not to bother investigating as the problem was a design fault. Dust was entering under the shock covers resulting in the croaking noise. The new design covers were fitted on 15th Jan 2016, my car I am told is the first in the UK to have this done so hopefully it is sorted'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 O ile zrozumiałem,to opis usterki osłony amortyzatorów.W Anglii może nie jest aż tak bardzo zauważalny,ale na naszych drogach gdzie piasek jest wszechobecny ,jak najbardziej upierdliwy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiwa Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Skrzypiało już nie tylko przy kręceniu kierownicą, ale też po najechaniu na wyboje. Usunięto piasek z osłon łożysk Mc Phearsona (amortyzatora) i nasmarowano. Jak wracałem z serwisu cisza w samochodzie jak makiem zasiał . Mam głębokie przeczucie, że to było to ! Chciałbym pochwalić Pana Janusza z serwisu Impwar na Wilanowskiej, bo widzę, że mu zależy na dobrej obsłudze klientów . Wyregulowano mi też autoalarm, a konkretniej, to ustawienie czujek ultradźwiękowych (prawie cały ro jeździłem z wyłączoną syreną alarmu, bo nie chciało mi się wstawać po nocach do alarmu). Mam nadzieję, że to pomoże. Dzisiaj to nawet Pan Kierownik serwisu wydał mi się całkiem sympatyczny . pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClockMan Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Tak JACKO, według opisu samym problemem jest osłona amortyzatórów, posiada ona "wadę produkcyjną" która powoduje że piasek się dostaje do układu kierowniczego. Nissan naprawił wadę produkcyjną w nowych Nissanach, ten przypadkiek był podobno pierwszy w produkcji. Więc samo czyszczenie jest tylko środkiem doraźnym, gdyż powinna być wymieniona osłona na nową - poprawioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wugie Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Wydaje mi się, że jest to wada konstrukcyjna, a nie produkcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Jak zwał tak zwał,ale pocieszające jest to ,że już mają zmianę i wymieniaja.Ja będę miał wymienione w lutym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba123 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Serwis stwierdził jeszcze raz przelotke w kierownicy do wymiany. Nissan odpowiedział ze nie możliwe że drugi raz w tak krótkim czasie przelotka i samochód ma być jeszcze raz sprawdzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zybiii Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 U mnie też skrzypiało przy niskich temperaturach. Pojechałem do serwisu ale oczywiście efekt w serwisie nie wystąpił. Coś tam przesmarowali i na razie jest ok. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_B Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Witam, Dorzucam "dwa grosze" od siebie w kwestii skryzpienia. W moim przypadku - samochód z produkcji wrzesień 2015- objaw wystąpił przy ujemnej temperaturze i objawia się odgłosem "rozciąganej zardzewiałej sprężyny". Dzisiaj rano odwiedziłęm serwis (YAMA w Toruniu - warto wspomnieć nazwę bo fachowo podeszli do tematu). Szybka diagnoza: piątek rozbiórka McPersonów, smarowanie i coś tam jeszcze. Po wizycie dma znać co i jak. Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Niech nie smarują! Uświadom ich że inne serwisy wymieniają na nowe modele tuleje osłonowe.Po to są zrobione aby skrzypienie zlikwidować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seta21 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) @ PiotrB. Hm. Ciekawe... Ja też byłem w Yama, te same objawy, miało wystarczyć smarowanie jakiejś tam tulejki. Pomogło. Na jeden dzień. Jadę znów, ciekaw jestem diagnozy. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez seta21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Wymienili przelotkę, znowu skrzypi. jadę dzisiaj do serwisu :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_B Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Witaj Seta! To ciekwe co mówisz. W serwisie postaram się byćnamolny jak się da - dopytam o wszytko. Tak jak mówiłem, po wizycie opiszę co i jak. Zapytam także o osłony, które montowane są u niektórych z Forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suszara Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 I u mnie też zaczęło skrzypiec a szczególnie jak kręcę kierownicą w prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba123 Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Czekam aż do serwisu przyjdzie kolejna przelotka i zaproszą mnie na wymianę. Coś mi się wydaje że ta wymiana nic nie pomoże i my mamy po prostu wadę konstrukcyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Też miałem ten problem... Skrzypienie, odgłos piachu na zębatkach Pierwsza wizyta przesmarowanie.... Na następny dzień bez zmian - telefon do serwisu i umówiony termin na wymianę. Szybko i sprawnie załatwione :) W końcu poranek w samochodzie jest cichy.:) Serwis potwierdził, że to typowa przypadłość i zastanawiają się dlaczego centrala nie zrobiła akcji nawrotowej...Aha, serwis w Rybniku na śląsku. Naprawdę szybko i solidnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wugie Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 wojti, co ci wymienili? Z tego co mnie powiedzieli w serwisie, przelotki wymieniają w QQ pierwszej generacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Szczerze to nie pamietam.., więc mogę przekręcić "łożyska przy mocowaniu amortyzatorów," ale mogłem przekręcić nazwę. Dla pewności zadzwonię i się upewnię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_B Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Witajcie, Jestem po wizycie w serwisie YAMA. Całą operacje trwała 4 godziny, z demontażem kompletnym przedniego zawieszenia. Coś wymieniono, nasmarowano i objawy skrzypienia ustały. Od wizyty minęło kilka dni (w tym czasie zanotowałem rozbieżność temperatur rzędu kilkunastu stopni) i nadal nic... błoga cisza.W tzw. międzyczasie molestowałem (oficjalnie) Nissana. Ustaliłem, że Nissan Polska WIE DOSKONALE o tej przypadłości. W związku z powyższym (w tym także - mam nadzieję- z moją bezczelną upierdliwością) szykują oficjalne stanowisko - czekają tylko na "klepnięcie" z Centrali jak to w Korpo. Swoją drogą ciekaw jestem co z tego wyniknie dla nas -posiadaczy QQ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Obserwując dotychczasowe poczynania Nissana związane choćby nawet z przypadkami z naszego forum, podejrzewam, że wydadzą jedynie ciche zalecenie dla serwisów aby tylko i wyłącznie w przypadku zgłoszenia przez klienta skrzypienia układu kierowniczego wykonywać taką kompleksową naprawę jak u Ciebie. W ten sposób większość nieświadomych użytkowników dojedzie do końca gwarancji i odpowiedzialność z Nissana spadnie. A przecież jeśli jest tak jak piszesz, to powinni ogłosić akcję serwisową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi