Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Pierwszy przegląd i następne.

suszara
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kto nie ryzykuje w kozie nie siedzi...Jeśli chodzi o napełnienie,to musiałby to zrobić jakiś zaufany magik.Żeby mieć pewność wydmuchania tego 1234syfu.

Poza tym musiałby wymienić filtr i to bezwzglednie.Co do oleju,to zawsze i tak idzie właściwy olej do właściwego oleju.

Poprawię Cię z wrodzonej złośliwości. ;) W układzie klimatyzacji nie ma filtra (w sensie, że filtruje czynnik jak np.filtr oleju). To o czym myślisz, to jest osuszacz i ma on za zadanie wyłapywanie wilgoci, która jest zabójcza dla całego układu. No chyba, że myślisz o filtrze p.pyłkowym. Jeśli tak, to nie ma on żadnego znaczenia dla działania klimatyzacji, a jedynie filtruje powietrze doprowadzane do kabiny. Dojsrałem Ci, co? :D  ;)

Doooobrze poprawiłeś :D

Chodziło o osuszacz.Za jakieś 3 latka trzeba pomyśleć o jego wymianie i może w tedy tego 1234syfu?

Teoretycznie wymiana osuszacza jest wskazana co parę lat. W praktyce mało kto tego przestrzega. Bezwzględnie natomiast osuszacz powinien być wymieniony po rozszczelnieniu układu klimatyzacji.

Ja chyba nie będę go ruszał póki klima będzie sprawnie działała czyli w praktyce do momentu kiedy jej wydajność odczuwalnie spadnie.

No chyba, że w ramach przeglądów gwarancyjnych ASO to zmienia. Ale szczerze wątpię.

Edytowane przez colins

• 3 tygodnie później...

Witam Panowie Panie, zbliżają się pierwsze urodziny mojego Qashqaia ! jest to mój pierwszy Nissan , którego kiedykolwiek miałem ponieważ dotychczas byłem wierny marce VW :-) w związku z tym mam pytanie prośbę o doradzenie a w zasadzie utwierdzenie mnie czy dobrze kombinuję jeśli chodzi o wizytę na pierwszym przeglądzie w ASO Nissana w Poznaniu ! chcę pojechać tam z własnym olejem oraz filtrem :

- OLEJ SHELL HELIX ULTRA EXTRA ECT 5W-30 ( nie mam pojęcia jakim olejem był zalany w fabryce ? czy to ma znaczenie ? )

- FILTR PURFLUX PX L441

pozdrawiam ,

B.

Filtr oleju wybrałeś dobry. :spoko: Purflux, to dobry francuski producent i jego filtry często ładowane są na pierwszy montaż (szczególnie w grupie PSA).

A odnośnie oleju, to ja do silnika 1.2 DIG-T (bo taki chyba masz?) proponowałbym olej o lepkości 5W40 (a nie 5W30).

Ale zaraz przyjdzie Edek i będzie wszystko jasne. :D

Edytowane przez colins

Witam Panowie Panie, zbliżają się pierwsze urodziny mojego Qashqaia ! jest to mój pierwszy Nissan , którego kiedykolwiek miałem ponieważ dotychczas byłem wierny marce VW :-) w związku z tym mam pytanie prośbę o doradzenie a w zasadzie utwierdzenie mnie czy dobrze kombinuję jeśli chodzi o wizytę na pierwszym przeglądzie w ASO Nissana w Poznaniu ! chcę pojechać tam z własnym olejem oraz filtrem :

- OLEJ SHELL HELIX ULTRA EXTRA ECT 5W-30 ( nie mam pojęcia jakim olejem był zalany w fabryce ? czy to ma znaczenie ? )

- FILTR PURFLUX PX L441

pozdrawiam ,

B.

Tak jak powiedział Colins też proponuje olej 5W40  np ELF

- FILTR PURFLUX PX L441

pozdrawiam ,

B.

Nie zalewaj Tym Shellem bo po jakimś czasie będzie Ci turbina piszczała!!!! Zalej ELF-em 5W40

A konkretnie :ELF EVOLUTION 900 SXR 5W40

Nie chciałem polecać konkretnej marki oleju, ale skoro walicie nazwami, to napiszę, że mam ten sam. :spoko:

Jakby powiedział Edek - francuski olej do francuskiego silnika. :D

Jednak w tym przypadku żadna to ujma - można powiedzieć - Francja elegancja. :banan:

Ale o MILITECU 1 nie wspomniałem! ;)  :whistle:

Lej śmiało, będzie dobrze. Ten olej spełnia wszelkie wymagania Nissana więc w ASO nie będą marudzić. Co zresztą przećwiczyłem na własnym QQ.

A ja Shella u siebie :thumbsdown:  :thumbsdown:  :thumbsdown:

Z drugiej strony zastanawia mnie Jacku czemu ten Shell dał u Ciebie takie dziwne efekty. Różnica lepkości w sumie niewielka, a w pracy silnika duża. :(

Nigdy się nie zastanawiałem nad tym.Zjeżyła mi się skóra raz,po pisku na starcie...później drugi i trzeci,mówię sobie OOOO! tak nie będzie!Nowy olej,filtr i heja!!!

W Poznaniu Nissan Szpot chcą za pierwszy przegląd Qashqaia 1,2 DIG-T sama robocizna bez materiałów 250 pln ! z tym , że w książce serwisowej robią adnotację o własnym oleju ?! chyba na wypadek jakby coś się działo z silnikiem ? spotkaliście się z czymś takim ? 

pozdrawiam,

B. 

Tak. Wymieniłem olej profilaktycznie po pierwszych 3000 km. Też mam wpis w książce serwisowej o wymianie, z adnotacją - olej klienta.

Edit...

Sprawdziłem teraz i jednak nie mam takiej adnotacji. Mam tylko wpis - wymiana oleju i podany przebieg. Adnotacji o oleju klienta nie mam. :spoko:

Edytowane przez colins

Ano dobrze. Choć kto wie czy w komputerze u siebie nie mają stosownej adnotacji. Bo teraz kojarzę, że na fakturze coś miałem napisane o oleju klienta.

Nie piszą,ale w kompie mają zaznaczone.

Adnotacja jast zawsze na zleceniu, w książce nigdy mi nie wpisywali.

Po awarii silnika też nikt mi nie robił problemów z tym,że olej był mój.(oczywiście zgodny z zaleceniami! )

Strider,może swojego nie notują,ale jak przynosiłem wlasny to wpisywali w kompa.

Jestem po rocznym przeglądzie silnik zalano Shell 5w30 na rachunku podano 4,6 l oleju cena brutto 327,75

filtr oleju 80,56

uszczelka korka 8,55

przegląd 292,13

5% rabatu z karty Nissan

Zwróć uwagę podczas przyspieszania,zwłaszcza na ssaniu,czy turbina nie zaczyna Ci piszczeć.Ja tak miałem na tym oleju.