Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Silnik 1.6 DIG-T opinie, serwis, uwagi

dambam
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ale z drugiej strony gdzie ma sobie ta opinie wyrabiac? Na forum? Zapyta sie o 1.2 i wszyscy wlasciciele stwierdza, ze auto idealne, silnik spoko, mocy wystarcza w kazdej sytuacji.... taaaa....

Pewnie teraz mi sie dostanie ale taka jest prawda, ale malo kto powie ci ze auto za slabe (teraz nie pisze o 1.2), malo mocy, czegos mu brakuje. Wiec tak do konca na forum tez bym nie liczyl na obiektywne opinie.

Eeee tam..jak mam coś kupić zawsze szukam informacji w gazetach,necie..a później je weryfikuje..znasz się na wszystkim? Kupujesz w ciemno każdą rzecz? No to gratuluje..

No właśnie gregson :)

Edytowane przez elfi

Jak już we wstępie piszą o "sporawym SUVie" można sobie odpuścić dalsze czytanie. Hhehehe dobre.... ta blaszana wydmuszka sporawa..

Ja na swoim przykladzie widze, ze gdy mnie jakis znajomy pyta o auto to mowie, ze wszystko super, hiper, extra. A, ze mnie wysoka glosnosc irytuje to o tym juz raczej nie wspominam. No bo jak- jak sie tyle na auto wydalo.

To tak w nawiazaniu do tych "obiektywnych" opinii jakie sie czasami slyszy i czyta.

Jak już we wstępie piszą o "sporawym SUVie" można sobie odpuścić dalsze czytanie. Hhehehe dobre.... ta blaszana wydmuszka sporawa..

No tu sie nie zgodze. Jak stoje na parkingu posrod innych aut to QQ jest wiekszy. Jak go porownamy z innymi SUVami to wtedy juz taki duzy sie sie wydaje.

Też trochę zdziwiłem się stwierdzeniem Gregsona, że jesteśmy nieobiektywni, ale nie odzywałem się, bo nie chciałem być nieobiektywny. :D

Jednak Strider zauważył, że jesteśmy obiektywni więc kamień spadł mi z serca, bo też tak uważam. :spoko:

Bo gdybyśmy byli nieobiektywni, to przecież nie pisalibyśmy o szwankujących czujnikach parkowania, świszczących lusterkach, niedokładnościach montażowych, oszczędnościach wyposażeniowych, słabych systemach audio i navi, wnerwiających systemach Stop-Start, przesadnie delikatnych lakierach, małych bagażnikach, słabych zabezpieczeniach antykorozyjnych, dziwnych dźwiękach dochodzących z różnych zakamarków QQ (w tym też z silników), podejrzanych zmianach poziomu oleju i o wielu, wielu innych przywarach QQ, o których teraz zapomniałem, a które znaleźć można na naszym forum.

Popieram Stridera - jesteśmy obiektywni. :spoko:

Choć nie zawsze nam to wychodzi. :D

• Upvote 1

Ale wsrod wielu obiektywnych wypowiedzi sa tez wypowiedzi mniej obiektywne :) dlatego jak ktos szuka samochodu i czyta wypowiedzi to tez musi do tego podchodzic z pewna ostroznoscia.

A Wniosek jest z tego taki taki, zeby nie ufac super "nieobiektywnym" gazeta a na forum byc odrobine podejrzliwym.

Odrzucając skrajnie pochlebne i mocno negujące opinie pozostaje środek , raczej zadowolonych właścicieli .

No i tym miłym akcentem potwierdzam że na stacji na której tankuję .... :)

http://www.machovideo.com/588/at-the-gas-station/

Nie chcę być niegrzeczny Fergulu, ale pisałeś wcześniej, że pani ma ładne oczy. A Ty nam tu rzyć pokazujesz. :D

No chyba, że jesteś tak nieśmiały iż nie śmiałeś pani owej w oczęta spojrzeć i kamerka uciekła Ci w dół. :D

Wystraszył się,...bo to niemka była  :laie_67:

A mi tam qaszka po mieście pali 7,8 no może z 8,5 jak dużo świateł. Na autobance śmiga jak szalony. Nie widzę potrzeby wkręcania tego silnika bezustannie po mieście powyżej 3000 obr/min.

zdecydowanie polecam wypożyczenie auta testowego na weekend - pozwoli to na dość dokładną ocenę interesujących Cię parametrów samochodu osobiście (a nie tylko kierując się opisami i ocenami innych użytkowników). Ja dzięki takiej dwudniowej możliwości jazdy autem czym prędzej zmieniłem zamówienie z 1,2 na 1,6 - z czego jestem niezmiernie zadowolony :).

zdecydowanie polecam wypożyczenie auta testowego na weekend - pozwoli to na dość dokładną ocenę interesujących Cię parametrów samochodu osobiście (a nie tylko kierując się opisami i ocenami innych użytkowników). Ja dzięki takiej dwudniowej możliwości jazdy autem czym prędzej zmieniłem zamówienie z 1,2 na 1,6 - z czego jestem niezmiernie zadowolony :).

Bardzo dobra podpowiedz. Nissan bardzo chetnie wypozycza samochod na weekend.

Niestety u nas (w Toruniu) jest to przeszłość jak jakiś nieuczciwy chciał pożyczyć auto na zawsze . :devil: Ale była to super sprawa kiedy mogłem naprawdę poznać przyszły nabytek ! Nie mniej wcześniej wczytując się w opinie i dane techniczne  trzeba sprecyzować swoje oczekiwania .

A od kiedy nie mozna brac w Toruniu? Ja zamawialem auto w okolicy pazdziernika to wtedy nie bylo zadnego problemu -wrecz sami prosili sie, zebym wzial auto na weekend.

Jakoś w tym czasie to się zdarzyło ... ja też jeszcze zdążyłem przetestować nowego Qq w weekend.

coś dziwny powód sobie znaleźli.... przecież auta są ubezpieczone, więc co za różnica czy go ktoś ukradnie, czy będzie szkoda całkowita ??? Ryzyko wpisane w ich biznes i koniec. I tak stratni raczej nie będą.

Elfi odnośnie twojego pytania o spalanie to u mnie oscyluje ono w okolicach 8 - 8.5 litra średnio. Jak na w miarę mocną benzynę to wynik jest ok. Zawalidrogą raczej nie jestem :), ale 200 na co dzień też nie latam ;)

Chaddy- 200km/h to ja jeszcze nie jechalem. Juz w okolicy 180 chce mi dach wyrwac a uszy od szumu eksplodowac...ale to bedzie bedane jak do domu na dluzej w koncu wroce.

Elfi, najlepiej gdybys sie przejechal i 1.2 i 1.6. Ale z tego co widze, to ci ktorzy mieli okazje przejechac sie  1.2 i 1.6 wybierali 1.6. Cena wyzsza o pare tysiecy ale jesli potrzebujesz auta nie tylko do jazdy po miescie to warto dolozyc -jesli tylko masz taka mozliwosc.

więc co za różnica czy go ktoś ukradnie, czy będzie szkoda całkowita ??? Ryzyko wpisane w ich biznes i koniec. I tak stratni raczej nie będą.

Kolega nie pisał o kradzieży, tylko o nie oddaniu użyczonego samochodu. To nie jest kradzież - więc odszkodowania się nie dostanie. W necie może będzie do odnalezienia reportaż o gostku, który sobie brał auta z wypożyczalni lotniskowych i nie oddawał i psinco mogli mu zrobić.

Bierzesz auto na weekend i... nie oddajesz. Nie bo nie! I co Ci mogą zrobić? Sprawę cywilną. A ty masz go schowanego... nie wiem.. szwagier nim w RPA sobie jeździ i.... ASO auto odzyskać nie odzyska, a ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania bo do kradzieży nie doszło. Auto jest w RPA.

jesli potrzebujesz auta nie tylko do jazdy po miescie to warto dolozyc -jesli tylko masz taka mozliwosc.

Oooo i to jest sedno wyboru. Dlaczego Ci co mają 1.2 mówią, że ten silnik całkowicie wystarczy (w tym ja), a inni wybierają 1.6.

To zależy jak się użytkuje samochód. Gdy ja jeżdżę tylko po aglomeracji śląskiej, nie wiem... czy mam średnia prędkość 20km/h??? Gdy moja prędkość oscyluje w granicach 40-80 km/h (80km/h w mieście to już z marginesem), co chwilę stoję na czerwonym świetle - do czego byłoby mi te 1.6? Do niczego: w obu tak samo stoi się w korku, czy na światłach.

I raz w roku wyjazd na południe Europy (kiedyś były i trzy, ale ostatnio już tylko raz).

Natomiast gdybym bym słoikiem w Warszawie lub przyjezdnym w innym mieście i np. co weekend jechał "do domu" drogami "poza terenem zabudowanym", gdzie miałoby dla mnie znaczenie by na trasie 150-200 kilometrów w jedną stronę być szybciej w domu o te góra 20 minut - to wziąłbym 1.6, bo 1.2 nie pozwalałoby mi "łykać" jednego za drugim zawalidrogów.

Jak ktoś często jeździ w trasie i mu się spieszy - lepiej dla niego 1.6

@elfi - żonie walniesz (powszechny w tej sytuacji) tekst, że taki silnik 1.6 to większe bezpieczeństwo itp. itd. No co - na bezpieczeństwie rodziny jej nie zależy? [jakby bezpieczeństwo zależało od silnika, a nie od kierowcy - ale się nie skapnie zapewne hihihihih]

Karminadel, tu masz racje-1.6 to wieksze bezpieczenstwo w trasie, wiem ze to tani chwyt ale tak wlasnie jest. I dlatego wlasnie wybralen 1.6.

Ja też wybrałem motor 1.6 ze względu na "zapasową moc" która można wykozystać w trasie. Swoją drogą to motor 1.6 po mieście gdy turbina jest mało co eksploatowana co do swoich możliwości może mieć to wpły na mniejsze spalanie niż w motorze 1.2 gdyz sam w sobie ma parę kucyków więcej więc łatwiej sobie radzi z cała budą. Pozatym pamiętaj, iż auto z motorem 1.6 ma również zawieszenie wielowahaczowe, które Nissan montuje w QQ przy wersji 4x4 co na pewno jest plusem na komfort jazdy.

Edytowane przez Kylonek