Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Spalanie chwilowe/średnie

tadzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegow, z gnizdem diagnostycznym a smartfonym mi nie wyszlo, jednak dalej nurtuje mnie sprawa kontroli spalania biezace i srednie w samochodzie. moze ktos z kolegow zna jakies urzadzenie ktore po podlaczeniu w almerca da informacje o spalaniu benzyny jadac samochodem. Sprawa o tyle mnie nurtuje aby sobie dopracowac styl jazdy a tym samym oszczednie jezdzic. Za ewentualne informacje z gory dziekuja. Ps. komputer ukp nie wchodzi w gre urzadzenie dosc drogie i zkomplikowane na moje umiejetnosci

Nie ma czegoś takiego jak "kontrolka spalania".

Można kupić i zamontować tzw. komputer pokładowy i wcale nie jest taki drogi. Można również dopasować wszelkiego rodzaju ramki do danego modelu samochodu.

Mirku, jaki komputer pokładowy masz na mysli? bo chyba nie wychodziły almy n15 z takim wyposazeniem i przekłada sie to z innego autka? jeśli wiesz coś o tym to zapodaj prosze jakieś info;)

Na forum jest opisany uniwersalny komputer pokładowy i możesz go sobie kupić i zainstalować. Ale to jest gadżet i on Ci na pewno nie ułatwi jeżdżenia oszczędnego musisz opanować sam odpowiednie reagowanie pedałem gazu, hamulca jak i sprzęgła to się równa utrzymywaniu odpowiedniego momentu przy maksymalnie niskich obrotach silnika a taki gadżet pokazywałby Ci spalanie chwilowe, które na pewno będzie zbliżone do rzeczywistego ale nie rzeczywiste.

Mirku, jaki komputer pokładowy masz na mysli? bo chyba nie wychodziły almy n15 z takim wyposazeniem i przekłada sie to z innego autka? jeśli wiesz coś o tym to zapodaj prosze jakieś info;)

Tak jak napisał @kabi, chodzi mi o Uniwersalny Komputer pokładowy http://www.telwis.pl/uniwersalny-komputer-pokladowy-ukp-p-119.html

Gdzieś na forum, lecz nie wiem w jakim dziale, były fotki i opis montażu, gdyż jakiś forumowicz zakładał.

wracajac do uniwersalnego komputera pokladowego czy ktos zakladal go do almery n15 jakie wystepuja trudnosci i czy jastem w stanie sam go zamontowac oczywiscie zeby rowniez dzialal poprawnie ,pozdrawiam

jak nie masz doświadczenia z elektroniką to możesz zepsuć nie tylko ten komputerek ale i samochód. Sprzedawca daje instrukcje montażu ale jakieś doświadczenie trzeba mieć, bo trzeba ingerować w instancję elektryczną samochodu a trzeba wiedzieć jak to robić.

• 6 miesięcy temu...

Witam :)

Myślałem o tym, żeby Almerka pokazywała spalanie średnie i chwilowe. Da się to zrobić w N15 1.4 z 97r? Patrzyłem na ten UKP (Uniwersalny Komputer Pokładowy), ale raz że drogo, a dwa że nie jestem pewien czy będzie działał prawidłowo. - http://www.telwis.pl/uniwersalny-komputer-pokladowy-ukp-p-119.html

Wiem, że w N16 można podpiąć interfejs na BT do gniazda OBDII i programem na Androida to śledzić. Ale N15 ma chyba inne gniazdo. Da się to zrobić jakimś innym sposobem? Ew jakimś interfejsem na BT ale pod to gniazdo w N15?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...