colins Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Poczytaj o turbospręźarkach stosowanych w silnikach benzynowych. Poza nielicznymi przypadkami i to raczej tylko w silnikach "rasowych" (np.Porsche) stosowane są wyłącznie sprężarki bez zmiennej geometrii. Właśnie ze względu na dużo wyższą temperaturę niż w dieslach. Jeśli natomiast mowa o paliwie w oleju, to znane są np.przypadki "popuszczania" paliwa przez pompę wysokiego ciśnienia (bodajże w silnikach TSI). Warto przypomnieć, że nasz silnik także ma pompę wysokiego ciśnienia, bo wtrysk bezpośredni takiej wymaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieer Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Moim zdaniem wcale nie musi to być benzyna w postaci ciekłej ale właśnie w postaci oparów które po przedostaniu się do komory silnika nadają specyficzny zapach olejowi (zjawisko absorpcji jak się nie mylę) + ewentualnie skroplenie się tych oparów znów we frakcje ciekłe. Pamiętajmy że te silniki są wysilone, stopień kompresji znacznie wyższy więc moim zdaniem zarówno pobieranie oleju jak i właśnie odwrotnie (jego przybywanie) jest możliwe zwłaszcza zanim silnik się nagrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Juz tak nie demonizujmy z tym przesilonym silnikiem. W końcu dopiero zbliżyliśmy się do 100KM z litra pojemności. Bez przesadyzmu. http://www.wojdas.24x7.pl/wysilenie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Pozbycie się turbo dziury jest realizowane albo przez sprężarkę o zmiennej geometrii albo przez dwie sprężarki pracujące w różnych zakresach. Fakt jest taki że drugie rozwiązanie jest lepsze ale bardziej kosztowne więc przy dzisiejszym podejściu do produkcji autek mniej opłacalnym. Wracając do benzyny w oleju. Wątpię aby przez kondensację oparów, ilość benzyny powodowałaby aż tak duże przybywanie oleju. Prędzej obstawiam przesączanie gdzieś na pompie wysokiego ciśnienia. Aczkolwiek mam jeszcze Pajero Pinin z silnikiem GDI i tam pompa wysokiego ciśnienia nie ma za bardzo jak przepuszczać paliwa do oleju. No ale to już kwestia konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieer Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Pozbycie się turbo dziury jest realizowane albo przez sprężarkę o zmiennej geometrii albo przez dwie sprężarki pracujące w różnych zakresach. Fakt jest taki że drugie rozwiązanie jest lepsze ale bardziej kosztowne więc przy dzisiejszym podejściu do produkcji autek mniej opłacalnym. Wracając do benzyny w oleju. Wątpię aby przez kondensację oparów, ilość benzyny powodowałaby aż tak duże przybywanie oleju. Prędzej obstawiam przesączanie gdzieś na pompie wysokiego ciśnienia. Aczkolwiek mam jeszcze Pajero Pinin z silnikiem GDI i tam pompa wysokiego ciśnienia nie ma za bardzo jak przepuszczać paliwa do oleju. No ale to już kwestia konstrukcji. To tylko moja teoria jest i tyle. Ja chciałbym zwrócić uwagę ze puki co mamy dopiero 1 usera z paliwem w oleju i jednego który coś takiego podejrzewa - dla mnie to o niczym nie świadczy bo jakaś wada silnika się zawsze może zdarzyć w jednej sztuce. Natomiast sporo jest takich (ja do nich należę) ze olej zalatuje benzyną i tu mi pasuje moja teoria . Generalnie ja problem bagetelizuję bo po to mam nowe auto aby mieć gwarancję i się nie martwić wadami czu usterkami przez najbliższe 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawra44 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zmieniam zdanie na temat NISSANA KUPUJCIE,po długim namysle wystawiam auto na sprzedaż z zerowym przebiegiem odbiór 15 07 ASO EŁK JAK na moje obcowanie z tym ASO, śmiem twierdzić że na dzień dzisiejszy,to jedno z najlepszych w kraju,szczególne słowa uznania należą się kierownikowi serwisu panu Sewerynowi Sitko ,chapeau bas panowie dla tego pana i całej obsługi ASO,takie podejście do problemu,obsługa,podejście do klienta,nie jest spotykane na codzień w naszym szarym kkraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Nie rozumiem. Wymieniono Ci QQ na nowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawra44 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 wbrew pozorom,centrala NISSANA też podeszła do sprawy we właściwy sposób pani Agnieszka zadziałała z szybkością błyskawicy,czyżby zaczeła się konkurencja na naszym rynku-nareszcie,i walka o klienta.............? dziękuję też exspertom? tego forum za bezcenne rady, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elfi Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Pisz jaśniej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawra44 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 bez obrazy panowie ale jak to mówią licz na siebie Nie rozumiem. Wymieniono Ci QQ na nowy? tak nowy silnik z osprzętem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 I od razu sprzedajesz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawra44 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 bez obrazy panowie ale jak to mówią licz na siebie tak nowy silnik z osprzętem ale jak kiedys napisałem odchodzę od ukochanego nissana kupię sobie cc700 I od razu sprzedajesz??? tak zraziłem się do marki ale jak kiedys napisałem odchodzę od ukochanego nissana kupię sobie cc700 tak zraziłem się do marki a poza tym uciekam od takich silników na rzecz wolnossących i dużych pojemnosci dodam jeszcze że bez własnej kiepełe,i operatywnego kierownika ASO EŁK nic by z tego nie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Eeee,za taką usługę,takie postanowienie??? Co mają mówić i robić właściciele VW którym silniki remontują,a nie wymieniają??? Może jednak poczekasz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Jeśli to prawda, to uważam, że Nissan stanął na wysokości zadania i powinieneś się raczej cieszyć niż psioczyć na markę. Co innego gdyby spławili Ciebie całkowicie. A tutaj bez wnikania w szczegóły całe nowe serducho (silnik) zafundowali. Nie wiem, ja bym się cieszył z takiego rozwiązania sprawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawra44 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Eeee,za taką usługę,takie postanowienie??? Co mają mówić i robić właściciele VW którym silniki remontują,a nie wymieniają??? Może jednak poczekasz??? nie,uciekam w benzynę 2,0 3,6 nawt 5 latka Jeśli to prawda, to uważam, że Nissan stanął na wysokości zadania i powinieneś się raczej cieszyć niż psioczyć na markę. Co innego gdyby spławili Ciebie całkowicie. A tutaj bez wnikania w szczegóły całe nowe serducho (silnik) zafundowali. Nie wiem, ja bym się cieszył z takiego rozwiązania sprawy. cieszę się ale niesmak pozostaje,tak jak pisałem wcześniej wielkie ukłony dla firmy nissan i ASO EŁK,a dla kolegów dobra rada,sprawdzajcie olej,i jeszcze jedno na pierwsze 3 przeglądy nie radzę jeździć ze swoim olejem i filtrami ot taka rada nie EXSPERTA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Chyba sie nie doczekamy odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Możesz jeszcze raz napisać w jakim tempie przybywało Ci tego oleju? I czy tylko na tej podstawie podjęto decyzję o wymianie silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawra44 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Chyba sie nie doczekamy odpowiedzi... Chyba sie nie doczekamy odpowiedzi... czy coś mi sugerujesz? czy coś mi sugerujesz? nie rozumiem jakiej odpowiedzi oczekujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Gregowi chyba chodziło o to,o czym pisał Colins. W jakim tempie przybywało cieczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawra44 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Możesz jeszcze raz napisać w jakim tempie przybywało Ci tego oleju? I czy tylko na tej podstawie podjęto decyzję o wymianie silnika? po zgloszeniu problemu ASO wymieniło olej na nowy przejechałem dokładnie 76 km po zgloszeniu problemu ASO wymieniło olej na nowy przejechałem dokładnie 76 km nie podano mi dlaczego zapadła decyzja o wymianie to chyba taka praktyka serwisu i producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 I przez ten krótki odcinek tak znacznie poziom oleju podniósł się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 No tak,i już po tym przebiegu miałeś wyraźny wzrost,czy zadziałali prewencyjnie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawra44 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Gregowi chyba chodziło o to,o czym pisał Colins. W jakim tempie przybywało cieczy 1,5 cm ponad kreskę zaznaczoną przez serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 (edytowane) .. Edytowane 27 Czerwca 2015 przez gregson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Tak szybka wymiana silnika nie jest naturalna w Nissanie.Raczej są powściągliwi przy podejmowaniu takich decyzji...chyba,że to nie jest taki pierwszy przypadek i chcą by było cicho sza! 1,5 cm ponad kreskę zaznaczoną przez serwis To bardzo szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi