_Janusz_ Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Masz dCi czy YD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dslawek Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Przejrzałem sobie moje notatki dotyczące wymiany części oraz płynów i wyszło, że około 70.000 km temu wymieniałem olej przekładniowy. Niestety nie zapisałem sobie jaki użyłem i stąd moje pytanie. Czy Valvoline MaxLife MTF GL-4 SAE 75W90 będzie dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Witam fakt jestem nowy na tym forum ale czytam już od tygodnia wszystko na temat olejów do mojej primery p12 2.2 dt 126km 2002r i już za cholerę nie wiem jaki mam wlać olej z tego co mi powiedział poprzedni właściciel lał castrol edge 10w30 ( nie wiedział czy to pół syntetyk czy full) tka więc już naprawde nie wiem co lać wyczytałem gdzieś że nissan zaleca 5w40 w takim razie zrobić płukankę i włać mu castrol edge turbodiesel 5w40 ? (wiem że temat był poruszany wszędzie ale już zgłupiałem przez te wszystkie odpowiedzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zrób płukankę i nalej bardzo zachwalany Shell z gazu ziemnego pełniusi syntetyk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 ok dzięki za odpowiedź pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BagMan Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Witam, taka sytuacja: Nissan Primera 2001 1.6 przebieg 150kkm. Aktualnie zalany jest Shell Helix 5W-40 którego trochę ubywa pomiędzy przeglądami ~0.5L. W instrukcji pisze że ma być API SH/SJ: 10W-30 lub 5W-30(który według podręcznika ma "nieznaczny pozytywny wpływ na spalanie") Jaki olej polecalibyście i dla czego? pozdrawiam BagMan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej77 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Cześć Krótkie pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników Primerek z silnikiem benzynowym. Jak szybko po wymianie olej zmienia wam kolor? (robi się ciemno brązowy aż do niemal czarnego) Posiadałem wcześniej Astrę I i Palio Weekend w których pomimo znacznie większego przebiegu olej dość długo pozostawał czysty. Szczególnie w fiacie olej pozostawał jasny praktycznie do kolejnej wymiany. Primerę posiadam od ponad 2 lat. Kupiony w Niemczech od prywatnego sprzedawcy. Przebieg w momencie zakupu 72 000. Silnik 1.8 benzyna. Olej w silniku w momencie zakupu był bardzo ciemny. Nie znalazłem wpisu o rodzaju stosowanego oleju i przebiegu/czasie poprzedniej wymiany. Po mojej pierwszej wymianie i zalaniu silnika olejem Liquy Moly 10W40 bardzo szybko stracił on swój pierwotny kolor i zrobił się bardzo ciemny. Kolejna wymiana rok później przy przebiegu 83 000 również przyniosła szybkie zabrudzenie oleju. Nie tak intensywne, ale jednak. Dodam, że z silnikiem nie mam żadnych problemów. Auto użytkowane na krótkich dystansach 2/3 razy w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElwoodWroclaw Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Dzień dobry, czy stosujecie dodatki do olejów, takie jak Liqui Moly Ceratec, w swoich samochodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alladyn Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Witam chciałbym się Was poradzić jaki olej zastosować do dosyć starego auto a mianowicie Nissan Primera p10 1.6 16v B/G 95 rok. Na tą chwilę mam wlany olej 10w40 castrol magnatec i zastanawiam się czy nie zastosować innego oleju o innej klasie lepkosciowej i jakosciowej aby samochód mniej pobierał oleju. Proszę Was o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Dobra płukanka i dobre 5W40 - żaden castrol, mobil, lotos czy orlen lub GM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi