Karminadel Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) To fakt - sprawdź samemu - i będziesz wiedział na 100000%. Zobacz kilka stron wcześniej - jak koledzy dyskutowali o rozstawie, o ET itd - nie było od początku jednoznacznej odpowiedzi - więc.... zaufaj sobie i sam sprawdź, tak jak pisze JACKO29. I ważne - napisz potem dla innych co ustaliłeś organoleptycznie. Edytowane 8 Października 2015 przez Karminadel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimekpl Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) ok już rozumiem ze orygnalne są krótsze i bedą pasowały do zapasu. ale skoro 16 są dłuższe to czy śruba antykradzieżowa, która pasowała do oryginalnych czyli chyba też jest krótsza dobrze zabezpiecza koło bo chyba jest jej mniej wkręcone. Z zakresu prawa pracy jestem obryty ale z mechaniki to juz uuuuuuuuuuuuu cieżko:) Edytowane 8 Października 2015 przez klimekpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Oj.Tak bezpośrednio nie odpowiem Ci.To trzeba by było przemierzyć.Tzn.grubość felgi,w miejscu przylegania,długość śrub i porównać jak to wygląda względem piasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieer Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Moim zdaniem gorzej niż te felgi (z którymi dał bym rade żyć) wyglądają te chlapacze z tylu. Wiem że są praktyczne ale mnie to jakoś razi w każdym aucie. A co do śrub - o ile są krótsze? Jeśli kilka milimetrów np 3 to takie połączenie nie zmniejszy trwałości mówię ci to jako mechanik a raczej konstruktor maszyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grigorij0 Opublikowano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Czyli w Qashqaiu są śruby? Myślałem że nakrętki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimekpl Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) jak przyjadę do momu to zmierzę różnice - gdzies na necie wyczytałem ze przy skoku 1,25 srednio musi wejsc 8 obrotów co dale ze 1cm musi wejsc aby sruba dobrze czytała (ile w tym prawdy nie wiem) a najlepsze teraz, że ja przeżyje i te felgi i błotniki:) Edytowane 8 Października 2015 przez klimekpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika99 Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 W najblizszym czasie czeka mnie kupno opon zimowych, widzialam nowe kompletne kola 16" felgi stalowe za oko 1600 zeta do QQ J10 ja mam ( od za dwa dni) QQ J11 i gosciu w sklepie powiedzial mi, ze te kola do mojego auta nie pasuja mimo, ze rozstaw srob 114,3, cyganil czy byl pijany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Ja mam 17' od J10 i pasują.Ale! Trzeba oprócz rozstawu śrub sprawdzić odsadzenie tzw.ET ,powinno być 40 , średnicę pasowania na piastę,oraz szerokość felgi,która powinna zawierać się w zakresie 6.5-7.0J.Przy czym,jeżeli pochodziły z J10 to nie rozumie czemu miały nie pasować.Nawet jeżeli wejście na piastę jest za duże,to stosuje się pierścienie wyrównawcze i nie ma problemu. Może chodziło mu ,że wizualnie nie pasują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika99 Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Te kola sa u handlarza w internecie, sprawdzilam z tym co mi napisales i wszystko sie zgadza ( 114,3 x 6,5J x ET 40) sa to felgi nowe stalowe nalozone opony nowe 215 x 65 x 16" (wiadomo) dopuszczalna predkosc H czyli do 210 km/h w cenie 400 zl za sztuke wiec kupuje. Piekne dzieki za info. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieer Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) zerknij na stan i date produkcji tych opon bo cos to tanio jest. Dlamnie dziwnie tanio wręcz No i trzeba sprawdzic na ile jest śrub felga ale jak od J10 to musi pasować Ps. Odsadzenie ET40 to taki ideał. Jak będzie 38 czy 47 to tez będzie ok Edytowane 9 Października 2015 przez Pieer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika99 Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Szukalam najtaniej jest to jakas dziwna marka opon 215/65 R16 98H Rotallanie wiem co one sa warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieer Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 kupiłaś auto za pewnie 100KPln więc nie załuj na opony klasy premium lub prawie klasy premium. Felgi stalowe można zaakceptować ale bezpieczeństwo jest najwazniejsze - przynajmniej dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika99 Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Jeszcze ich nie kupilam, ale ja zawsze jezdzilam na oponach "no name" dlatego zaoszczedzilam na auto za 100KPln a jakie mam opony obecnie na 19-kach takze nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaptainRandall Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Jeszcze ich nie kupilam, ale ja zawsze jezdzilam na oponach "no name" dlatego zaoszczedzilam na auto za 100KPln a jakie mam opony obecnie na 19-kach takze nie wiem. A ja wrecz przeciwnie, zawsze szukam najlepszych opon na zime, bezpieczenstwo i zdrowie warte jest wiecej niz kilka stowek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Ale gdzie są te zimy... pewnie w Skandynawii ! Monika ! Kup sobie opony wielosezonowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaptainRandall Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Kiedy temperatura spada ponizej 8st mamy warunki zimowe, mieszanka gumy w oponach letnich przy takich temperaturach twardnieje wydluzajac droge hamowania. Zawsze szukam testow wybranych opon przed zakupem, jesli dana opona nie byla testowana w zadnym magazynie raczej nie ma co sobie nia glowy zawracac. Ale kazdy szuka wg. swoich kryteriow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Trzeba też pamiętać, że nie ma idealnie zbilansowanych opon zimowych. Jedne są dobre na śniegu inne na wodzie. Jeszcze inne są średnie tu i tu. Był kiedyś robiony test, który potwierdził, że typowo śniegowa opona zimowa na mokrej nawierzchni w dodatniej temperaturze (do wspomnianych 8 C), zachowuje się gorzej niż opona letnia ! Dlatego trzeba rozsądnie traktować zakup. Jeżeli jeździmy głównie w mieście, gdzie śnieg jest prawie zawsze zgarnięty a drogi "posypane" solą, trzeba szukać zimówki o dobrej charakterystyce na mokro. Jeżeli natomiast jeździmy po śniegu, trzeba celować w opony typowo śniegowe. Twierdzenie, że przy ciepłej zimie bez śniegu lepiej jeździć na letnich niż na śniegowych zimówkach nie jest pozbawione sensu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaptainRandall Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Nie ma to jak rzeczowa odpowiedz. Nie mniej jednak trzymalbym sie z daleka od nieznanych marek opon. Ja swoje kola bede zmienial za 2 tygodnie, niestety dealer uraczyl mnie kolcowanymi gumami i tak juz zostanie az sie nie zuzyja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Masz zimówki z kolcami ? W Polsce nie można jeździć na oponach z kolcami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaptainRandall Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Masz zimówki z kolcami ? W Polsce nie można jeździć na oponach z kolcami. Tak jest, mam Pirelli zimowki z kolcami i nie jezdze po Polsce nimi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 A faktycznie, nie spojrzałem na opis pod avatarem . Nie dziwię się zatem, że przywiązujesz wagę do dobrych gum . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaptainRandall Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 No tak tu jest, 6 miesiecy nie ma slonca i trzeba jakos z tym zyc. A co do gumek to jesli moglbym wybierac to pewnie zdecydowalbym sie na jakies Nokiany, Finowie wiedza co robia. Wczesniej jezdzilem na bezkolcowych Good Year UltraGrip, dwa razy zdarzylo sie zima ze stracily przyczepnosc na tzw. czarnym lodzie. Obecne Pirelli po mimo klekotu na suchym asfalcie sa bardzo w porzadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) U Ciebie pół roku zimy , a u mnie jak jest -2*C i 1cm śniegu przez kilka godzin w roku to tragedia narodowa i klęska , myślałem o takiej oponie http://www.eiretyres.com/product/Dunlop/65/16/R-254802 lub takiej http://www.eiretyres.com/product/Michelin/65/16/R-278864 Ta ostatni michelinka jest niby letnia , ale rekomendują jako wielosezonową , bo i na mokrym wyśmienita i śnieg jej niestraszny .Przynajmniej tak piszą , no na czymś trzeba się oprzeć . Tylko zawsze mi się zdawało że jodełka to dosyć głośny bieżnik , a ty taka agresywna rzeźba i tylko 69dbeli ? ps; sklep jest u niemiaszków , tak więc z PL też można zamawiać . Edytowane 9 Października 2015 przez Fergul11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Na czarnym lodzie każda opona zgubi przyczepność. No chyba, że z kolcami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NQQ4x4MB Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Jezeli moge doradzic dobrą opone zimową to BRIGSTONE Blizzak DM-V1 troszke trzeba wydac ale podjazdy zasniezone lekkie błotko bez zadnych problemów nawet niekiedy nie trzeba było załanczac napedu jezeli ktos jezdi na narty to polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi