Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opony i felgi na zimę

Grigorij0
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Brzyk napisał:

a ja jestem po 3 stacjach i 3 pompowaniach opon  - 16tek.

Kurcze - albo 4 wskaźniki ( łącznie z domowym ) są felerne - alebo nie wiem.

średnia na ciśnieniomierzu mam - 2,6 i 2,7 - auto pokazuje 2,4.

Z tyłu mam 2,4-2,5 - pokazuje komp - 2,2.

Poszukam jeszcze 5 i 6 stacji.

U mnie czujniki zaniżają 0,1 bara.

Mam w garażu dwa systemy pomiarowe, jeden przy wężu sprężarki (wskazówkowy), drugi elektroniczny dołączany do koła. Przez kilka lat użytkowania zauważyłem, że wskazówkowy na wężu zaniża ok 0,2 atmosfery w stosunku do elektronicznego. Przy wymianie kół na zimowe poprosiłem "męczygumę o napompowania kół do właściwego ciśnienia.  System TPMS po zarejestrowaniu czujników przez auto pokazywał poprawne wartości. Sprawdziłem ciśnienie w domu i elektroniczny pokazał, że jedno koło na przedniej osi jest delikatnie niedopompowane.

Błąd pomiaru czujnika.męczyguma ma zegary koncesjonowane,one kosztują więcej niż masówka robiona do sklepów.Taki zegar kupisz w sklepie z narzędziami specjalistycznymi.Mam takie same wrażenia.Teraz jak dopompwuje koła to na aktywnym systemie TPMS i sprawdzam czy wartości na ekranie pokrywają się z zadanymi.

Dokładnie tak jest, większość naszych mierników to raczej wskaźniki i nie można mówić o dokładnym pomiarze ciśnienia.

Przykład: pistolet do pompowania kół w sklepie można kupić już za 30 zł,a sam zegar w specjalistycznym kosztuje od 150 zł :D

Założyłem felgi 17' ze starego QQ bez czujników i nie martwię się kalibracją, odczytami itp. Po prostu do wiosny roku mam zapaloną żółtą lampkę kontrolną i tyle. Jednak ciekawi mnie, czy w razie zdarzenia drogowego, ubezpieczyciel mógłby to podnosić dla odmowy wypłaty odszkodowania...

Do awarii ogumienia zawsze może dojść. W przepisach o ruchu drogowym nie ma wymogu kontrolowania ciśnienie w kołach

PAwcio - troche wymyślasz.

JA osobiście nie znam przypadku bjania się z ubezpieczycielem.

Ale nie wykluczone że jak wjedziesz w tyłek jakiemus prawnikowi w bentleyu - kto wie......:P

PS do zobaczenia w RZ :)

Edytowane przez Brzyk

6 minut temu, Czech napisał:

Do awarii ogumienia zawsze może dojść. W przepisach o ruchu drogowym nie ma wymogu kontrolowania ciśnienie w kołach

Tak, tylko co w sytuacji, gdy będzie powiedzmy stłuczka, a na zegarku zostanie żółta kontrolka o niskim ciśnieniu w oponach i przebiegły likwidator szkody zwróci na to uwagę:gun:

4 minuty temu, Brzyk napisał:

PAwcio - troche wymyślasz.

JA osobiście nie znam przypadku bjania się z ubezpieczycielem.

Ale nie wykluczone że jak wjedziesz w tyłek jakiemus prawnikowi w bentleyu - kto wie......:P

Masz rację, to dywagacje akademickie. 

Przecież  bardzo dużo aut nie posiada  kontroli ciśnienia. Nie spotkałem  jeszcze takiej dociekliwosci  likwidatorow 

1 godzinę temu, Pawcio29 napisał:

żółta kontrolka o niskim ciśnieniu w oponach

no tak . kiedyś to wskazówka podczas stłuczki zostawała na danej prędkości.

Ale chyba tylko biegły sądowy musiałby w wielkim karambolu to sprawdzać.

Poza tym zazwyczaj ( tak myślę ) podczas stłuczki - no może wypadku zawsze powinno odłączyć się aku. Tzn tak czytałem. i tak mnie uczyli.

Dlatego swojego czasu nawet niektóre ASO dawały naklejki z położeniem akumulatora w samochodzie.

ale to już nie o oponach...

Tak na marginesie ale na temat. W Tucsonie mam w zasadzie ten sam system co w QQ (czujniki które wskazują odczyt bezpośredni) i o dziwo po zmianie kół z innego modelu Hyundaia ( OEM - i 40) miałem błąd czujników, o tyle upierdliwy, że non-stop świeciły trzy kontrolki na pomarańczowo i dodatkowo na cały ekran po każdym odpaleniu silnika info o awarii systemu (tu wystarczyło przełączyć ekran, ale za każdym uruchomieniem auta)

O dziwo po 30 "odpaleniach" auta błędy przestały być wyświetlane! Auto "zrozumiało" że to świadoma" decyzja klienta, że czujniki są nie od tego auta

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

U mnie trwało to nie trzy dni a ok. 10 (nie Wim co było istotniejsze, ilość odpaleń czy dni) Rano do pracy i wieczorem do domu (12 godzinne dyżury, nie ma ochoty i czasu na jazdy dodatkowe) W serwisie też są zdziwieni, ale to fakt.
Po założeniu zimowych wszystko wróciło do normy.

Kupiłem tani miernik marki kufieta.
Jeżeli mój na kompresorze przekłamuje o 0,2 to ten powinien pokazać dobrze. Jutro wam powiem. Jak rozkrecę czujniki.

Ja miałem i kolega ma w yeti. Słabe (już dużo pewniejsze były dębice, serio)

Ale co model to inaczej.

5 godzin temu, manix napisał:

Ja miałem i kolega ma w yeti. Słabe (już dużo pewniejsze były dębice, serio)

Ale co model to inaczej.

Dzięki..... To nie będę się w nie pchał! Popełnię te: https://allegro.pl/4x-opony-zimowe-215-60r17-96h-nokian-wr-d4-i7684533732.html . Felgi popełnie później. Chyba, że ktoś mi wskaże gdzie takowe dostać jak na tej aukcji: https://allegro.pl/oryginalny-komplet-kol-nissan-qashqai-17-i7689411575.html?msg=Twój+e-mail+został+wysłany.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 ?

Zdecydowanie popieram. Dunlop czy Goodyear to klasa sama w sobie, a te Nokiany są dobre ale niektórzy piszą, że dość szybko się ścierają. Miałem Nokiany w tiidzie i były bardzo dobre, ale tylko 2 sezony i dość mały przebieg więc nie mogę potwierdzić ich ścieralności.

Dzień dobry. Jutro odbieram z salonu Qashqai 1.2 dig-t x-tronic. Oczywiście auto będzie na kołach letnich w związku z tym muszę kupić jakieś opony zimowe ewentualnie też felgi. Myślałem o 16 tkach i znalazłem takie felgi stalowe z czujnikami ciśnienia.

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7653882921

Wg. sprzedawcy zarówno felgi jaki czujniki są firmy Alcar. I teraz pytanie czy one będą współpracować z Qashqai-em?

Zdjęcie czujnika.
PART_1543489872755.jpeg

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Są dwa rodzaje czujników, te konkretnie pod dany model, wstępnie zaprogramowane i takie po założeniu powinny po przejechaniu kilku kilometrów połączyć się same z autem i te "uniwersalne" które są programowalne (nawet wielokrotnie). Teraz kwestia co mówi sprzedawca, czy są już "pod" dany model, czy nie.

Jeśli są, to będą pasowały.

Manix podobno te uniwersalne to się robi klony z oryginalnych czujników tak gdzieś słyszałem...

Jak długo były używane te felgi? Z używkami to bym uważał.

20 godzin temu, pasio napisał:

Dzień dobry. Jutro odbieram z salonu Qashqai 1.2 dig-t x-tronic. Oczywiście auto będzie na kołach letnich w związku z tym muszę kupić jakieś opony zimowe ewentualnie też felgi. Myślałem o 16 tkach i znalazłem takie felgi stalowe z czujnikami ciśnienia.

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7653882921

Wg. sprzedawcy zarówno felgi jaki czujniki są firmy Alcar. I teraz pytanie czy one będą współpracować z Qashqai-em?

A zwróciliście może uwagę, że felgi w parametrach aukcji są do Toyoty? I maja otwór centrujący 66mm a nie jak w Nissanie 66,1 ?

Ciekawe jaki jest wiek tych czujników. Być może jest to składak i czujniki pochodzą z innych felg.

Tak więc co jest prawdą na tej aukcji?

Lepiej wypytaj dokładnie co i jak sprzedawcę, szczególnie kto płaci jak nie będzie pasowało B)

A zwróciliście może uwagę, że felgi w parametrach aukcji są do Toyoty? I maja otwór centrujący 66mm a nie jak w Nissanie 66,1 ?
Ciekawe jaki jest wiek tych czujników. Być może jest to składak i czujniki pochodzą z innych felg.
Tak więc co jest prawdą na tej aukcji?
Lepiej wypytaj dokładnie co i jak sprzedawcę, szczególnie kto płaci jak nie będzie pasowało B)
Dziękuję za czujność.

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

• Like 1