Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Odbiór QQ od dealera-na co zwrócić uwagę

stevenson
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak tak teraz poczytałem te wypowiedzi to aż boje sie odbierać mojego QQ . Na szczescie jestem wyczulony na wszelkie niedoskonalosci odnosnie jakosci danego produktu. Wiec jesli cos z moim bedzie nie tak to im nie odpuszcze. Placi sie sporo kasy za nowy towar wiec powinno sie wymagac.

Jak tak teraz poczytałem te wypowiedzi to aż boje sie odbierać mojego QQ . Na szczescie jestem wyczulony na wszelkie niedoskonalosci odnosnie jakosci danego produktu. Wiec jesli cos z moim bedzie nie tak to im nie odpuszcze. Placi sie sporo kasy za nowy towar wiec powinno sie wymagac.

Miesiąc temu byłem na podobnym etapie co ty i powiem szczerze miałem podobne odczucia. Myślę, że pewne rzeczy są grubo przesadzone. Jechałem lekko zesteresowany po odbiór qq. Wziąłem jeszcze jedną osobę żeby na chłodno pooglądać. Ostatecznie nie sprawdziłem lakieru czujnikem, który miałem ze sobą. Oglądnąłem z zewnątrz karoserie, drzwi, podotykałem i nie było żadnych nierówności, chropowatości to powiem, że głupio nawet czułbym się biegając z czujnikiem koło nowego auta. Gdybym miał jakieś podejrzenia to pewnie bym go użył. Nie miałem ze sobą żadnej listy co sprawdzić. Patrzyłem czy się równo schodzą elementy nadwozia. Sprawdzałem elektryczny osprzęt, szyby (jedna mi się słabo zamykała to już poprawili do odbioru auta). Na wszystko masz gwarancję i jeśli coś wyjdzie to muszą ci to zrobić. Życzę cierpliwości w oczekiwaniu na autko. Najlepszy moment to chyba jak dostaniesz telefon, że samochód jest i możesz przyjechać po papiery.

Miesiąc temu byłem na podobnym etapie co ty i powiem szczerze miałem podobne odczucia. Myślę, że pewne rzeczy są grubo przesadzone. Jechałem lekko zesteresowany po odbiór qq. Wziąłem jeszcze jedną osobę żeby na chłodno pooglądać. Ostatecznie nie sprawdziłem lakieru czujnikem, który miałem ze sobą. Oglądnąłem z zewnątrz karoserie, drzwi, podotykałem i nie było żadnych nierówności, chropowatości to powiem, że głupio nawet czułbym się biegając z czujnikiem koło nowego auta. Gdybym miał jakieś podejrzenia to pewnie bym go użył. Nie miałem ze sobą żadnej listy co sprawdzić. Patrzyłem czy się równo schodzą elementy nadwozia. Sprawdzałem elektryczny osprzęt, szyby (jedna mi się słabo zamykała to już poprawili do odbioru auta). Na wszystko masz gwarancję i jeśli coś wyjdzie to muszą ci to zrobić. Życzę cierpliwości w oczekiwaniu na autko. Najlepszy moment to chyba jak dostaniesz telefon, że samochód jest i możesz przyjechać po papiery.

No masz racje. Trzeba do tego spokojnie podejść .... A cierpliwości sporo potrzeba bo dopiero najwcześniej po nowym roku bedzie gotowy ;/ ale licze ze beda trudne zimowe warunki przy odbiorze zeby wytestowac napęd :D

A tak przy okazji Chesteros powiedz mi, jak tobie spisuje sie ten silnik (przyspieszenie, elastyczność i spalanie) i co sadzisz o napedzie All Mode ?

Edytowane przez oscar88

No masz racje. Trzeba do tego spokojnie podejść .... A cierpliwości sporo potrzeba bo dopiero najwcześniej po nowym roku bedzie gotowy ;/ ale licze ze beda trudne zimowe warunki przy odbiorze zeby wytestowac napęd :D

Właśniej tej jednej rzeczy nie mogłem jeszcze sprawdzić: 4x4 w zimowych warunkach. Czekam na śnieg...

edytowalem jeszcze post ... moglbys mi na pytanie odpowiedziec odnosnie osiagow ?

Jestem na etapie testowania. Dokładnie to ok 3 tygodni jeżdżę. Teraz zatankowałem drugi raz. Po pierwszym tankowaniu spalił mi ponad 7 litrów, przy czym wiadomo, że to jest jazda testowa. Troche trasy, miasto, sprawdzanie osiągów (oczywiście bez przesady, okres docierania). Dynamika silnika zaskoczyła mnie pozytywnie, jak na ta masę pojazdu. Jak tylko złapie turbina to żwawo rusza do przodu i przy niższych biegach wciska w fotel. Maksymalnych prędkości nie sprawdzałem, ale 160km/h osiąga dość ładnie i wystarczająco szybko. Jeśli chodzi o skrzynie to dość krótki pierwszy bieg jak dla mnie i szybko trzeba wrzucić dwójkę. Biegi wchodzą dość dobrze, ale nie zawsze. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale raz przy redukcji zamiast 4 wskoczyła 2, na szczęście zdążyłem wcisnąć szybko sprzęgło :). All-mode nie zdążyłem sprawdzić, jeździłem chwilę na auto i nie załączył mi się ani razu, ale nie było jeszcze ślisko. Raz gdzieś przejechałem przez pola na "lock" i pod jedną górkę, na którą zwykłym samochodem bałbym się wjechać, żeby nie zahaczyć spodem i przeszedł jak po prostym. Myślę generalnie, że dość krótko nim jeżdżę i tak naprawdę dopiero uczę się go. Np. normalnie nie miałem problemów przy przesiadce do innych samochodów z ruszaniem a w moim qq nawet teraz zdaża mi się "zgasić" go przy ruszaniu (nisko sprzęgło i bardzo czuły gaz). Za jakiś czas opisze wrażenia, plusy, minusy.

• 1 miesiąc temu...
Gość Anonimowy

Ja również niedawno odebrałem swojego QQ.

Wleję trochę otuchy w serca tych, którzy jeszcze nie odebrali nowego "sprzęta".

Przygotowany do sprawdzenia wszelkich punktów newralgicznych, na które zwracaliście uwagę w tym temacie, nie znalazłem na szczęście niczego.

Może poza niezbyt estetycznym położeniem lakieru, ale niestety kaszanka to nie betley...

Dziękuję za rady dot. oględzin nowego auta, a czekającym na odbiór życzę aby nie było żadnych niespodzianek!

• 2 tygodnie później...

Witam,

ja tak naprawdę jeszcze nie mam qashqaia na placu ale bylem juz go zobaczyc w salonie, i o ile czegoś nie przeoczyłem to wydaje mi się że wszystko jest ok . wszystkie elementy karoserii dobrze osadzone wszystko równe i lakier tez bardzo dobrze wygląda. Jeżeli ktoś jest z okolic Rybnika to polecam salon nissana Mad Mobil na Wodzisławskiej. Jestem zadowolony z dotychczasowej obsługi, no ale zobaczymy co będzie w przyszłości. A jeżeli ktoś zastanawia się nad wybraniem wersji Tekna ze skórą to gorąco polecam bo czarne fotele z białymi przeszyciami wyglądają o niebo lepiej niż standardowa tapicerka. Prawdopodobnie we wtorek go odbieram nareszcie więc jeśli coś zauważę to podzielę się informacjami na forum.

Pozdrawiam

witam jeśli miałbym doradzic to oprócz tego co wczesniej już koledzy doradzali zwróćcie uwagę na dodatki które zamawialiście bo ja byłem taki zafascynowany odbiorem autka że niezauważyłem że zamiast oryginalnych gumowych chodników dostałem tandetne zamienniki które niezbyt pasują oprócz tego jeszcze nakładki progowe oczywiscie też zamienniki tak więc trzeba zachować zdrowy rozsądek , zimną krew i czujność Panowie i Panie pozdrawiam i zadowolenia z zakupu

Witam wszystkich, od wczoraj czyli piątku jeżdżę QQ 2,0 benzyna I-Way no i zrobiłem ca. 80 km. Wrażenia na razie b. pozytywne w porównaniu z dotychczasowym Seatem Toledo 1,9 TDI, choć brakuje mi poweru na 5 i 6 biegu (choć w Toledo miałem 5 biegów;-). Co do odbioru, jak wcześniej zalecaliście sprawdzanie wg listy i spokojnie wszystko przebiegło ok. Żadnych braków, no może lakier położony średnio, ale "dzisiejsze" typy tak mają łącznie z Focusem mojego ojca i Mitsubishi kolegi.

Szczerze polecam salon w Dąbrowie Górniczej , szczególnie, że na koniec dostaliśmy z żoną wino;-)))

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry wszystkim.

Od wczoraj jestem właścicielem czarnej kaśki.

Po pierwsze dziękuję za rady, skorzystałem, zrobiłem długą listę i pojechałem odbierać auto. Sprzedawca chyba był bardziej zestresowany ode mnie, co oczywiście wzmogło moją czujność. Sprawdzałem punkt po punkcie.

Ostatecznie znalazłem jedną ryskę ok. 1.5cm na przedniej klapie i ordynarnie wyrżnięty od spodu tylny zderzak, bo zamówiłem auto z hakiem.

Lakieru czujnikiem nie sprawdzałem.

Odbierałem auto razem z żoną, ja leżałem pod autem, żona sprawdzała papiery i lakier. Wszystko sprawnie poszło. I na koniec była niespodzianka. Dostaliśmy szampana. Na szczęście byliśmy przygotowani mając ze sobą czekoladkę, więc się wymieniliśmy suwenirami i uprzejmościami i po dwóch godzinach oględzin - jazda do domu nowym autem.

Wrażenie było przyjemne. Droga do domu to ledwie 150km. Więc zdania jeszcze nie mam. Jedno mnie tylko zaskoczyło. Dzwignia zmiany biegu jakaś taka luźna. Nawet w moim poprzednim 14 letnim aucie jest bardziej spasowana. No i coś po przekroczeniu 120km/h zaczęło świstać, ale mam od trzech dni gorączkę, katar, chyba grypę, więc nie bardzo potrafiłem ustalić co to może być.

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich

Od 2 tygodni jestem posiadaczem nowego qq. Dziękuje za wskazania przy odbiorze. U mnie raczej wszysko było ok. Dostrzegłem tylko minimalnie źle spasowaną maskę. Jedno mnie interesuje, dostałem koła zimowe 17" gratis (letnie org 18") i mają inne nakrętki tzn inną długość niż te do 18. Nie znam się czy to jest normalne, myślałem że będę miał jeden komplet nakrętek i spokój. Przy wymianie trzeba będzie pilnować żeby nie pomylić tych nakrętek.

Nie znam się czy to jest normalne, myślałem że będę miał jeden komplet nakrętek i spokój. Przy wymianie trzeba będzie pilnować żeby nie pomylić tych nakrętek.

normalne jeżeli felgi aluminiowe nie są oryginalnymi felgami firmowanymi przez Nissana ( czyli fabryczne aluminiowe 17"/18" lub z katalogu akcesorii 18" ) innych Nissan nie oferuje a jedynie dealer może oferować felgi aluminiowe innego producenta

Witam wszystkich

Od 2 tygodni jestem posiadaczem nowego qq. Dziękuje za wskazania przy odbiorze. U mnie raczej wszysko było ok. Dostrzegłem tylko minimalnie źle spasowaną maskę. Jedno mnie interesuje, dostałem koła zimowe 17" gratis (letnie org 18") i mają inne nakrętki tzn inną długość niż te do 18. Nie znam się czy to jest normalne, myślałem że będę miał jeden komplet nakrętek i spokój. Przy wymianie trzeba będzie pilnować żeby nie pomylić tych nakrętek.

Ja też dostałem pudełko ze śrubami. Mam 18'' (nissana) i 17'' alu zimowe.

Witam wszystkich

To sprawdż czy długie bardzo wystaja na drugiej feldze lub czy krótkie dobrze ściągaja felgę i zostań przy jednym komplecie srubek.

Do większości aut są inne do alu ,a inne do stalowych.Jest to całkowicie normalne.(różnice w osadzeniu,długości,do alu niklowane a do stali często nie,wytrzymałość itp)

Do większości aut są inne do alu ,a inne do stalowych.Jest to całkowicie normalne.(różnice w osadzeniu,długości,do alu niklowane a do stali często nie,wytrzymałość itp)

raczej wynika to z tego ,że otwór na klucz w przypadku zamienników jest inny niż w oryginalnych felgach i nie ma możliwości odkręcenia koła fabrycznym kluczem ! polecam tym co otrzymali inne felgi niż oryginalne sprawdzić czy da się fabrycznym kluczem je odkręcić :)

Często jest dokładnie tak,jak napisałem.To że klucz nie pasuje,jest spowodowane głębszym osadzeniem śruby w otworze/nakrętki ze względów estetyczno/zabezpieczających ,i z tąd najczęściej ma mniejszy łeb..Często też bywa tak, że od alu pasują do stali,ale odwrotnie już nie(właśnie ze względu na osadzenie).Do alu często są też dłuższe.

Witam wszystkich

... dostałem koła zimowe 17" gratis (letnie org 18") i mają inne nakrętki tzn inną długość niż te do 18. Nie znam się czy to jest normalne, myślałem że będę miał jeden komplet nakrętek i spokój. Przy wymianie trzeba będzie pilnować żeby nie pomylić tych nakrętek.

Jak różnica w długości jest widoczna - to nie pomylisz, jeżeli nie - oznacz jeden komplet lakierem np. mały pasek przy stożku nakrętki (na feldze będzie niewidoczny). Przyzwyczaisz się do dwóch kompletów i będziesz zadowolony. Oczywiście sprawdź, czy klucz pasuje do obu.

Odebrałem swojego QQ w ubiegłym tygodniu.

Dzięki Waszym radom napisałem na swoje potrzeby następującą listę:

Do sprawdzenia przy odbiorze samochodu:

1. W papierach:

· zgodność oznaczeń auta z fakturą i poprawnośćdanych osobowych

· czy są karty gwarancyjne/rachunki na:

-opony;

-Auto-alarm;

-czujniki parkowania;

· czy są instrukcje obsługi i ew. kody odblokowujące

-samochodu;

-Auto-alarmu;

-radia i Nissan Conect oraz nawigacji;

· czy są wpisane w książkę serwisową wszystkie informacje (o alarmie, czujnikach parkowania, oleju itp.)

2. Techniczne:

· Na zewnątrz pojazdu

-jakość powierzchni lakierniczych (pokrycie, ew. szorstkość);

-spasowanie maski przy reflektorach i wzdłuż błotników;

-poziomy płynów i ew. uzupełnienie:

- hamulcowy;

- wspomagania;

-chłodniczy;

-spasowanie klapy bagażnika i jak się domyka;

-spasowanie i jak się domykają drzwi;

-kropki lakieru na plastikach, resztki taśm lakierniczych, sposób montowania drzwi (lakierowanie!)

-rocznik i jego jednolitość dla szyb i opon (z zapasem włącznie);

-wszystkie światła;

-spryskiwacze (w tym ksenony) i wycieraczki przód i tył (gdzie zbiornik na tył?);

-zazbrajanie alarmu i info. nt. antynapadu etc.;

-jak wygląda zamontowanie anteny FM/CB;

-jak wyglądają relingi;

-jak wyglądają szyby tylna i pasażerów z tyłu – przyciemnianie.

· Wewnątrz pojazdu:

-ogólny wygląd, spasowanie i stan;

-kontrolki świateł;

-czy szyby dobrze i równo pracują i jest AUTO po stronie kierowcy;

-jaka wersja nawigacji;

-czy działa CD muza i MP3 (z płyty i z pena) i gdzie są rozmieszczone głośniki (x7);

-gniazda zapalniczek i zasilanie CB + zapas kabla antenowego pod siedzeniem;

-inne rzeczy z dodatkowego wyposażenia (lista ze sobą):

o Chromy tył,

o Chromy halogeny,

o Listwy drzwiowe (?),

o Chlapacze przód i tył,

o Nakładka progu drzwi bagażnika,

o Czujniki parkowania przód i tył,

o Składanie lusterek,

o Uchwyt na okulary po str. Kier.,

o Półka pod roletą bagażnika,

o Szuflada na dokumenty pod fotelem,

o Dodatkowe kołpaki Nissana na zimę;

-ustawienia obydwu foteli i regulacja lędźwiowa kierowcy;

-funkcjonowanie klimatyzacji (po nagrzaniu);

-osłony p.słoneczne z podświetlanymi lusterkami (x2);

-czy zobaczy się przez Bluetooth z komórką;

-Alu nakładki na pedały;

-jak działa AVM 360°;

-jak działa odsuwanie/zasuwanie okna dachowego;

3. Wyposażenie:

- alusy i opony letnie (jeśli jakieś „no name” to porównać z marką opon aut stojących na placu);

- gdzie jest antena FM po demontażu;

- podłączyć i sprawdzić CB (zasięg);

- zestaw zapasowych żarówek i bezpieczników – jeśli dają;

- dywaniki gumowe.

- koło zapasowe/dojazdowe, lewarek, klucz, ucho do holowania (można spr. dokręcenie śrub w kołach);

Pojechałem sam i sprawdziłem większość tych rzeczy - wszystko było w porządku. Gratisowe dywaniki gumowe trochę słabe.

Sprzedawca wyjaśnił mi jak działa "inteligentny kluczyk", gdzie wlewać jakie płyny, jak zazbrajać autoalarm itp.

W serwisie pogadałem sobie o olejach i ew. wymianie po 2-5 tysiącach (nissan nie nakazuje, ale silnikowi to nie zaszkodzi) oraz zamówiłem dodatkowe wyposażenie spoza podstawowej listy.

Zrobiłem dodatkowe ubezpieczenie GAP na 3 lata.

Było miło i sypatycznie.

Po lekturze wielu powyższych postów pojechałem nieco zbyt spięty, ale w kilka minut mi przeszło i dobrze.

Naprawdę nie ma co się nadmiernie "napinać" i traktować dealera jak oszusta bo jemu nie jest zbyt miło, a samemu sobie można zafundować wrzody żołądka.

W pierwszych dniach zabezpieczyłem opony (impregnat) i karoserię (wosk) to dłużej zachowa ładny połysk.

A teraz to już tylko jeżdzić :samochod-rodzinny: i się cieszyć :thumbsup:

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Polecam każdemu kto odbiera auto aby wydrukował sobie taką listę ( z ewentualnymi modyfikacjami). Podczas odbioru auta dużo się dzieje i łatwo coś pominąć...  U mnie np. okazało się że tylna szyba pasażera nie zamykała się tak sprawnie jak pozostałe (na miejscu to poprawiono)  - gdyby nie ten wątek na pewno bym na to nie zwrócił uwagi !

P.S. Co do pasowania maski - przy podpisie zamówienia mówiłem że będę na to zwracał uwagę przy odbiorze i od razu poprosiłem żeby zwrócić na to uwagę przy przeglądzie "0" i też poprawili.