Adasiek Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Witam, Na wstępie chciałem przeprosić jeśli gdzieś się już pojawił podobny temat, i jeśli napisałem nie tu gdzie trzeba Mam problem z moją Primerką, z niestabilnymi obrotami, gdy odpalam na zimnym obroty czasem wskoczą ponad 1k i powoli spadną do 500/400 (mało nie zgaśnie, a zdarza się że i zgaśnie) żeby bardzo powoli wejść na 800 i to się dzieje najczęściej, a czasem jak się z rana śpiesze do roboty i za szybko puszczę sprzęgło (co spowoduje zgaśnięcie ) i próbuje go znów odpalić to bez przegazówki nie da rady. Druga sprawa z obrotami wygląda tak że gdy jadę sobie i mam bieg wrzucony (obojętnie który) i nacisnę pedał sprzęgła to obroty spadają 1000-1200 a gdy wyrzuce bieg i dalej mam wciśnięte sprzęgło to spadają do 800. Świecący się check engine sygnalizuje zatkny miedzianą blaszką EGR i problem z silniczkiem krokowym. Mechanicy powiedzieli żebym wymienił przepustnice i powyżej opisany problem dzieje się właśnie po wymianie przepustnicy (kompletnej z czujnikiem położenia przepustnicy i silniczkiem krokowy). Czy ktoś wie o co może chodzić ? Dodam że jestem zielony z "kardiomechaniki" zatem byłbym wdzięczny o używanie prostego języka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukee84 Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 podmieniałes przepływomierz?? zacznij od niego, podmień na inny... ja miałem to samo kazali przepustnice wymieniać a skończyło sie na przepływce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasiek Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Przepływomierza jeszcze nie wymieniałem, ale skoro tak twierdzisz to spróbuje, powiedz tylko jeszcze czy ryzykować z tańszym : http://allegro.pl/przeplywomierz-nissan-primera-p11-1-8-16v-99-01-i6730297309.html czy kupić znaną markę https://aparts.pl/partscatalogue/0-986-280-232-bosch-przeplywomierz-masowy-powietrza,11-0~1986~1280~1232-0030-03926--0986280232.aspx ? Przypomnę że za dużo z mechaniki to nie umiem więc czy masz jakieś rady odnośnie wymiany tego, żebym czegoś nie zepsuł ? bo szczerze to mam dość wróżbitów maciejów i sam bym chciał to wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukee84 Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Przepływomierza jeszcze nie wymieniałem, ale skoro tak twierdzisz to spróbuje, powiedz tylko jeszcze czy ryzykować z tańszym : http://allegro.pl/przeplywomierz-nissan-primera-p11-1-8-16v-99-01-i6730297309.html czy kupić znaną markę https://aparts.pl/partscatalogue/0-986-280-232-bosch-przeplywomierz-masowy-powietrza,11-0~1986~1280~1232-0030-03926--0986280232.aspx ? Przypomnę że za dużo z mechaniki to nie umiem więc czy masz jakieś rady odnośnie wymiany tego, żebym czegoś nie zepsuł ? bo szczerze to mam dość wróżbitów maciejów i sam bym chciał to wymienić. ja osobiście jak miałem podobny problem, kupiłem używaną przepływkę (tylko miałem 100% pewności że była sprawna) podmieniłem i tak już zostało weź może ten tańszy, bo jeśli okaże się że to nie przepływka... albo pojeździj po szrotach ewentualnie znajdź kogoś w okolicy kto mógłby Ci udostępnić przepływomierz w celu sprawdzenia jak kupisz to wymienisz to sam... odkręcasz dwie opaski i podmieniasz przepływomierz ja osobiście jak miałem podobny problem, kupiłem używaną przepływkę (tylko miałem 100% pewności że była sprawna) podmieniłem i tak już zostało weź może ten tańszy, bo jeśli okaże się że to nie przepływka... albo pojeździj po szrotach ewentualnie znajdź kogoś w okolicy kto mógłby Ci udostępnić przepływomierz w celu sprawdzenia jak kupisz to wymienisz to sam... odkręcasz dwie opaski i podmieniasz przepływomierz ja osobiście jak miałem podobny problem, kupiłem używaną przepływkę (tylko miałem 100% pewności że była sprawna) podmieniłem i tak już zostało weź może ten tańszy, bo jeśli okaże się że to nie przepływka... albo pojeździj po szrotach ewentualnie znajdź kogoś w okolicy kto mógłby Ci udostępnić przepływomierz w celu sprawdzenia jak kupisz to wymienisz to sam... odkręcasz dwie opaski i podmieniasz przepływomierz ja osobiście jak miałem podobny problem, kupiłem używaną przepływkę (tylko miałem 100% pewności że była sprawna) podmieniłem i tak już zostało weź może ten tańszy, bo jeśli okaże się że to nie przepływka... albo pojeździj po szrotach ewentualnie znajdź kogoś w okolicy kto mógłby Ci udostępnić przepływomierz w celu sprawdzenia jak kupisz to wymienisz to sam... odkręcasz dwie opaski i podmieniasz przepływomierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilmag1 Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 U mnie na zimnym silniku na luzie obroty są powyżej 1k, jak się już silnik nagrzeje to wtedy jest już poniżej około 700-800. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasiek Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 ja osobiście jak miałem podobny problem, kupiłem używaną przepływkę (tylko miałem 100% pewności że była sprawna) podmieniłem i tak już zostało weź może ten tańszy, bo jeśli okaże się że to nie przepływka... albo pojeździj po szrotach ewentualnie znajdź kogoś w okolicy kto mógłby Ci udostępnić przepływomierz w celu sprawdzenia jak kupisz to wymienisz to sam... odkręcasz dwie opaski i podmieniasz przepływomierz ja osobiście jak miałem podobny problem, kupiłem używaną przepływkę (tylko miałem 100% pewności że była sprawna) podmieniłem i tak już zostało weź może ten tańszy, bo jeśli okaże się że to nie przepływka... albo pojeździj po szrotach ewentualnie znajdź kogoś w okolicy kto mógłby Ci udostępnić przepływomierz w celu sprawdzenia jak kupisz to wymienisz to sam... odkręcasz dwie opaski i podmieniasz przepływomierz Dzięki za radę sprawdzę i dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.