Bartek125 Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 Witam, na ta zime kupiłem opony POINT_S z grupy Continentala i jak narazie ja i moj szef jestesmy zadowoleni, oponki nie sa drogie, a zachowuja sie bardzo dobrze.Dzisiaj miałem nawet okazje jechac na nich po sniegu w okolicach Leszna i złego słowa na nie nie powiem(samochod ktorym jechałem to ford transit ale opona praktycznie taka sama jak w osobówce) a ceny nie sa zle; 185/65/15 - 180 pln 195/65/15 - 195 pln co do opon BARUM POLARIS w drugim sezonie urzytkowania nie dało sie wjezdzac autkiem pod gore poprostu sie slizgały, a musze przyznac ze bieznika miały jeszcze naprawde duuuzo. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onyx Opublikowano 18 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 Witam, na ta zime kupiłem opony POINT_S z grupy Continentala i jak narazie ja i moj szef jestesmy zadowoleni, oponki nie sa drogie, a zachowuja sie bardzo dobrze.Dzisiaj miałem nawet okazje jechac na nich po sniegu w okolicach Leszna i złego słowa na nie nie powiem(samochod ktorym jechałem to ford transit ale opona praktycznie taka sama jak w osobówce)a ceny nie sa zle; 185/65/15 - 180 pln 195/65/15 - 195 pln co do opon BARUM POLARIS w drugim sezonie urzytkowania nie dało sie wjezdzac autkiem pod gore poprostu sie slizgały, a musze przyznac ze bieznika miały jeszcze naprawde duuuzo. pozdrawiam. wiesz tu moze byc sek w tym ze miales ostro naladowany samochood towarem oproocz indeksu predkosci, srednicy, daty produkcji, szerokosci i profilu jest taski parametr jak nosnosc opony moze z tym przegiales...?? 88 jest dla barum polaris2 co daje 560kg na 1 kolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maciek62 Opublikowano 19 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2005 Mnie w serwisie Nissana polecili opony zimowe Viking 185/65R15 Snow /kierunkowa/. To kupiłem i wymieniłem. Myśle jeszcze o założeniu przednich chlapaczy - przednie koła bardzo brudzą drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek125 Opublikowano 19 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2005 Witam, na ta zime kupiłem opony POINT_S z grupy Continentala i jak narazie ja i moj szef jestesmy zadowoleni, oponki nie sa drogie, a zachowuja sie bardzo dobrze.Dzisiaj miałem nawet okazje jechac na nich po sniegu w okolicach Leszna i złego słowa na nie nie powiem(samochod ktorym jechałem to ford transit ale opona praktycznie taka sama jak w osobówce)a ceny nie sa zle; 185/65/15 - 180 pln 195/65/15 - 195 pln co do opon BARUM POLARIS w drugim sezonie urzytkowania nie dało sie wjezdzac autkiem pod gore poprostu sie slizgały, a musze przyznac ze bieznika miały jeszcze naprawde duuuzo. pozdrawiam. wiesz tu moze byc sek w tym ze miales ostro naladowany samochood towarem oproocz indeksu predkosci, srednicy, daty produkcji, szerokosci i profilu jest taski parametr jak nosnosc opony moze z tym przegiales...?? 88 jest dla barum polaris2 co daje 560kg na 1 kolo BARUM POLARIS I mielismy załozone w firmowej Octavi, i naprawde opony ktore nie miały duuzo przejechane miały ciezko wdrapywac sie po gorkach(obciazenie to ja i mój szef czyli ok 170 kg) A co do jazdy zima z obciazeniem to niestety, ale im wieksze obciazenie tym autko lepiej sie trzyma drogi a opona lepiej wrzyna sie w snieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elcoruso Opublikowano 19 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2005 Witam, na ta zime kupiłem opony POINT_S z grupy Continentala Mam zalożone takie same w rozmierze 195/60/15, też jestem zadowolony, w Almerze jeżdża od wczoraj dopiero ale jeżdziłem na nich kilka razy w poprzednim sezonie na Ave. Dobre opony za mała kase! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 19 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2005 Mnie w serwisie Nissana polecili opony zimowe Viking 185/65R15 Snow /kierunkowa/. To kupiłem i wymieniłem. Myśle jeszcze o założeniu przednich chlapaczy - przednie koła bardzo brudzą drzwi. Polecili Vikingi bo takie mają w ofercie Ja jestem z nich zadowolony - jeszcze mnie nie zawiodły - a dostałem je "w gratisowym pakiecie" przy zakupie autka. Chlapacze z przodu też mam ale tylnych nie zakładałem bo uważam że szpecą autko :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onyx Opublikowano 19 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2005 A co do jazdy zima z obciazeniem to niestety, ale im wieksze obciazenie tym autko lepiej sie trzyma drogi a opona lepiej wrzyna sie w snieg.chyba tylko gdy jest snieg bo na lodzie to raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek125 Opublikowano 20 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 A co do jazdy zima z obciazeniem to niestety, ale im wieksze obciazenie tym autko lepiej sie trzyma drogi a opona lepiej wrzyna sie w snieg.chyba tylko gdy jest snieg bo na lodzie to raczej nie Tak masz racje tylko na sniegu, bo na lodzie nie pomoze Ci zadna opona, opony sprzedawane w Polsce sa przeznaczone na snieg i błoto posniegowe, a nie na snieg i lód. Na lodzie pomoze Ci jedynie opona kolcowana(stosowanie jej jest w polsce zabronione) lub łańcuchy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yankee Opublikowano 20 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 Polecam UltraGrip 7. Kupiłem w tym roku i po zmianie z Pirelli P 3000 Energy byłem w szoku, że są dużo bardziej ciche niz letnie. Za 4 sztuki R14 dałem 1000 i w cenie było wniesienie ich na 3 piętro przez kuriera :-) Na razie uważam że są rewelacyjne ale z końcowa ocena trzeba poczekac do prawdziwej zimy i wyjazdu w góry. Pozdrawiam, Yankee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcinde Opublikowano 20 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2005 ja również kupiłem Goodyeary UltraGrip 7 i jestem baaardzo zadowolony, szczególnie że cena była nawet okazyjna, bo z montażem i wyważeniem zapłaciłem 1000 za 185/65/R15. na śniegu nie sprawdzałem:) ale na wodzie toczą się pewnie, a na suchym są zadziwiająco ciche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onyx Opublikowano 21 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 A co do jazdy zima z obciazeniem to niestety, ale im wieksze obciazenie tym autko lepiej sie trzyma drogi a opona lepiej wrzyna sie w snieg.chyba tylko gdy jest snieg bo na lodzie to raczej nie Tak masz racje tylko na sniegu, bo na lodzie nie pomoze Ci zadna opona, opony sprzedawane w Polsce sa przeznaczone na snieg i błoto posniegowe, a nie na snieg i lód. Na lodzie pomoze Ci jedynie opona kolcowana(stosowanie jej jest w polsce zabronione) lub łańcuchy . taaa, no nie gadaj hehehe no nie wiedzialem chodzi generalnie o to ze jak wzniesienie jest oblodzone to zadna zimoowka nie pomoze Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zielony Opublikowano 21 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 ja również kupiłem Goodyeary UltraGrip 7 i jestem baaardzo zadowolony, szczególnie że cena była nawet okazyjna, bo z montażem i wyważeniem zapłaciłem 1000 za 185/65/R15. na śniegu nie sprawdzałem:) ale na wodzie toczą się pewnie, a na suchym są zadziwiająco ciche. gdzie mozna tak tanio kupic? ja przymierzam sie do kupna dunlopow M3 i mi spiewaja po 250 za sztuke a to juz starszy model opon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akarczma Opublikowano 21 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 tez uzywam dunlop winter sport m3 drugi sezon i sa zajefajne czyt. dobrze sie na nich jezdzi po sniegu, lodzie Adas p11 GT moze 929 pies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zielony Opublikowano 22 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2005 czy mozna do almerki zalozyc zimowki zamiast rozmiaru 185 rozmiar 195? czy to spalony pomysl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość LEMUR Opublikowano 22 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2005 Mozesz ale o profilu 60 Jednak lepszym rozwiazaniem jest pozostanie przy 'fabrycznym rozmiarze' 185/65 niz przesiadanie sie na alternatywny 195/60. Lepiej na zrobic tak na lato! Wezszych zima nie ma sensu pakowac, bo przydadza sie one tylko na 'glebszym' sniegu, natomiast hamowanie na 'suchym' bedzie gorsze. Takze na twoim miejscu pozostalbym przy 185. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kmich76 Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 Ja mam FRIGO Dir i FULDA coś tam. Przedtem jeździłem na Kleberach. Specjalnej różnicy nie widzę :shock: po prostu OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krrizz Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 Panowie Barumy Kormorany Dębice Sava, to zupenie inna klasa opon(niższa) niż Ultra Grip 6 czy 7, Dunlopy M3, Conti, Michelein tu nie ma co porównywać przy 40 kmh różnicy nie będzie prawie żadnej napomiast w przy większych prędkościach , w sytuaciach extremalnych wtedy klasa opon z "wyższej póki" daje o sobie znać ja jeżdziem na Ultra Gripach 6 i byla to najlepsza cywilna opona na świecie teraz ciulam na UG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zielony Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 dzieki LEMUR pewnie tak zrobie i pozostane przy 185. trafila mi sie okazja i moglem kupic tanio oponki od golfa IV i stad te pytanko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcinde Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 zielony, oponki kupiłem na parkingu przy Tesco na Ursynowie, mają namiot, jeden podnośnik i wyważarkę. może nie brzmi to zachęcająco, ale ceny mają naprawdę niezłe. porównywalne z www.netcar.pl. co do rozmiaru 195, to nie polecam, na zimę się zakłada raczej węższe jak szersze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość LEMUR Opublikowano 23 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2005 na zimę się zakłada raczej węższe jak szersze. lub ten sam rozmiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zielony Opublikowano 24 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2005 zielony, oponki kupiłem na parkingu przy Tesco na Ursynowie, mają namiot, jeden podnośnik i wyważarkę. może nie brzmi to zachęcająco, ale ceny mają naprawdę niezłe. porównywalne z www.netcar.pl. co do rozmiaru 195, to nie polecam, na zimę się zakłada raczej węższe jak szersze. dzieki trzeba bedzie tam zajrzec i moze da sie kupic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziutek Opublikowano 25 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2005 Ja kupiłem Dębice Frigo s-30, Jeżdżę często po terenie i opony typu Michelin, Dunlop czy Good Year sprawdzają sie dobrze na asfalcie (w mojej opinii). Pierwsza generacja frigo jak i s-30 drze pokrywe sniegu i lodu do żywego - przekonałem się o tym i daltego kupuje Polskie gumy na Polskie zimy. A poza tym cena .... 122 zł sztuka taniej nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -=zml=- Opublikowano 29 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2005 A ja jeżdżę na UltraGripach 4. Fakt, że są/były dwa razy droższe od mojego Zaporożca, ale ile frajdy :shock: Śmigam na nich przez cały rok. I piszczą na każdym zakrecię 8) To nic, że moja błyskawica ma pod maską stadninę składającą się z 30 kucyków, z czego 15 pasie się na łące Już nie długo (jak tylko zrobię zdjęcia) pobiegnę do pewnego topicu przywitać i pochwalić się moją nową n16stką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marb Opublikowano 30 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2005 Cześć Ja kupiłem Firestony Winterhawk a jężdżę na nich od tygodnia. Wybierając wzorowałem się na opiniach na www.opony. Miałem doczynienia (w autach służbowych) z tworami typu Dębica i nie przewiduję abym założył takie do swojego auta prywatnego no chyba że posępie się na AC (jeżeli bym miał) i inne polisy. Być może Debica 2 jest lepsza od jedynki ale to nie wystarczy (dla mnie). Swego czasu miałem możliwość jeżdżenia dwoma takimi samymi autami z tym ze jeden był na Dunlopach (ten którym zawsze jeździłem) a drugi brany okazyjnie własnie na Dębicy i zachowując taki sam styl jazdy tym drugim omal nie zaliczyłem na zakręcie lampy, na rondzie krawężnika itd - generalnie musiałem jeździć zauważalnie wolniej i powiedzmy mniej agresywnie. Uważam, że Dębicy na pewno nie mozna porównywać z jakimiś markowymi (co już nie raz było tu napisane) bo to po prostu nie ta półka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Valdi Opublikowano 30 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2005 Od tygodnia mykam na zimówkach Vikinga i jestem zadowolony. Przejechałem dopiero 400 km i warunki pogodowe nie były specjalnie trudne. Przyszłość pokaże czy to był dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi