romeks Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Silnik rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_B Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 19 godzin temu, CZARNO_CZARNY napisał: wszystko działa przy zapiętych pasach sprawdź Pierwszy odruch po wejściu do auta to zapinam pasy. W tej wersji QQ, którą ja mam nie ma systemu auto hold (brak odpowiedniego przycisku przy elektrycznym hamulcu ręcznym). Więc i też nic nie może działać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 AH jest zwalniany na poczet hamulca ręcznego po odpięciu pasa lub w ogóle nie działa bez zapięcia pasa z prostej przyczyny, żeby "Janusz" nie zostawił auta na hamulcu nożnym wychodząc z niego. Auto stop tez się wyłącza w takich sytuacjach (na pewno po otwarciu drzwi kierowcy z tego co pamiętam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZARNO_CZARNY Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 2 godziny temu, Robert_B napisał: Pierwszy odruch po wejściu do auta to zapinam pasy. W tej wersji QQ, którą ja mam nie ma systemu auto hold (brak odpowiedniego przycisku przy elektrycznym hamulcu ręcznym). Więc i też nic nie może działać. O dziwne że N-Connecta i tego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 To miały wtedy wszystkie bez względu na wersję wyposażenia, ale nie z automatami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZARNO_CZARNY Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Hm, człowiek całe życie się uczy. Wcześniej miałem 2 x Tekny wprawdzie w manualu i miały AH. Dziwne bo miałem scenika z 2006 r i już miał elektryczny postojowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 (edytowane) AH pojawił sie w QQ dopiero w 2017 chyba po FL (od czerwca jakoś), razem z nowym panelem szyb i sterowaniem z pilota szybami. Miałem QQ co rok nowego przez 3 lata i ostatni z nich dopiero miał AH bo był po lificie. Potem jeszcze była cicha modyfikacja radia, w 2019 chyba. Nie mylmy Ah z elektrycznym ręcznym, który w J11 był od początku w każdej wersji. Edytowane 13 Lutego 2021 przez Smakor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeks Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Z tego AH to raczej rzadko korzystam, tylko jak kroi się dłuższy postój pod światłami. Przy trzymaniu nogi na pedale hamulca sprzęgło i tak jest rozłączane. AH tylko pozwala na zdjęcie nogi z hamulca. Natomiast szkoda, że nie ma klimatyzacji schowka (żona w Civicu VIII ma) i fatalnie umieszczony jest port USB w schowku. Te dwa USB z tyłu są (wykastrowane) służą tylko do ładowania, natomiast głównego w schowku trzeba szukać na "czuja". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Ja z Ah w kaście lubiałem korzystać. Duża wygoda. Ja w USB ma permanentnie USB z MP3, także gdzie jest jest mi obojętne. W Kaście było to o tyle fajne, że był właśnie w schowku - także punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia - wszystkim się nie dogodzi. W Xie mam na wierzchu koło gniazda zapalniczki - może być, i tak siedzi tam 100% czasu ten sam mini pendrive W X jest przynajmniej chłodzony/podgrzewany uchwyt na kubki między fotelami. Ale jak da mnie gadżet - nie korzystam z takich rzeczy raczej nigdy w aktywny sposób. Wolałbym podświetlenie pod nogi jak jest w QQ a nie ma w Xie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Dodam porównanie nowych silników Renault/Nissan/Daimler A tutaj całkiem ciekawy >artykuł< którego autor sugeruje częstsze interwały wymiany oleju w silniku 1,33. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeks Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 (edytowane) Takie pytanie.... Co zmieniono w silnikach 1,3 żeby uzyskać Euro 6D Final ? Moc spadla o 2 KM, czyżby jakiś dodatkowy filtr wstawiono ? Zużycie paliwa o 0,5 l mniejsze... Silnik DIG-T 160 (DIG-T 158)* Moment 270 / 1600-3500 (270 / 1800-3750)* Zużycie paliwa WLTP 7.0-7.2 (6.4-6.8)* Emisja CO2 WLTP 159-163 (145-147)* * Dane przedstawione w nawiasach dotyczą samochodów z silnikami spełniającymi Europejski standard emisji spalin Euro 6D Final - produkcja od 10.2020 Pozdrawiam. Edytowane 24 Lutego 2021 przez romeks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Noo... z kolejnymi EuroX będą tak obcinać konie mechaniczne aż wrócą do mocy 1.2 Dig-T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeks Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 (edytowane) Jednak te 270Nm i 160 KM daje radość z jazdy. Siedmiostopniowa automatyczna skrzynia z mokrym sprzęgłem też robi swoje. Jestem pod wrażeniem. Honda tak nie przyśpieszała. Mało jest teraz podobnych samochodów z takimi parametrami i ceną. Edytowane 1 Marca 2021 przez romeks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 W dniu 24.02.2021 o 07:51, romeks napisał: Takie pytanie.... Co zmieniono w silnikach 1,3 żeby uzyskać Euro 6D Final ? Moc spadla o 2 KM, czyżby jakiś dodatkowy filtr wstawiono ? Zużycie paliwa o 0,5 l mniejsze... Silnik DIG-T 160 (DIG-T 158)* Moment 270 / 1600-3500 (270 / 1800-3750)* Zużycie paliwa WLTP 7.0-7.2 (6.4-6.8)* Emisja CO2 WLTP 159-163 (145-147)* * Dane przedstawione w nawiasach dotyczą samochodów z silnikami spełniającymi Europejski standard emisji spalin Euro 6D Final - produkcja od 10.2020 Pozdrawiam. Tego się chyba nie dowiemy,aczkolwiek wracając myślą do 1.2 to te silniki miały deklarowane 115 kucy ,a z hamowni wychodziło 118 i to wiele razy potwierdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeks Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Tak samo z Vmax, spokojnie przekracza 200 km/h, choć podają ciut mniej. Na razie mam 3 kkm przebiegu to nie próbuję. Ale 200 już miałem bez problemów. A ten na fotce zamknął zegar.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeks Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 (edytowane) A tu jeszcze fajne porównanie silnika 1,3 z 1,6 turbo 180 KM. Fajnie zrobione od 1:40 ...... Edytowane 1 Marca 2021 przez romeks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Mały ale wariat!!! Na logikę 1.6 powinien na górze i na dole lepiej ciagnac a jednak nie. Moc i pojemność nie ma znaczenia liczą się niuty. Moc to tylko vmax.Kupiłem Xa w najlepszym momencie Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeks Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Jaki olej jest w tych nowych silnikach? Czy olej wymienić "profilaktycznie" po 3 tys. km ? Czy muszę to zrobić w ASO aby nie strcić gwarancji ? Olej i tak wymienię po roku we wrześniu, będę miał wtedy jakieś 10 tys. przebiegu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Olej wymień po max 3 tys km,możesz to zrobić w serwisie,jak i poza nim,nie muszą o tym wiedzieć. A jeszcze jedno.Serwis nie zapraszał Cię na taką wymianę??? Większość serwisu tak robi że zapraszają na pierwszą wymianę po max 3 tys. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Pytałem o to przed zakupem i po zakupie u kilku dealerów. Każdy mówił że nie ma takiej pitrzeby ani zalecenia. Co innego Kia i Suzuki - potrzebne do gwarancji.Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_B Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Nie jest to może wyrocznia, ale warto oglądnąć: Zlewamy olej z silnika po 22 tys km. Z nowego BMW za 250 000 zł SZOK !!! - YouTube Ja u siebie wymieniłem olej po ok. 4500 km. Wymieniałem w ASO i nie robili żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 U mnie dealer zalecał wymianę po 3000km. Nawet jest, to znaczy była taka akcja serwisowa. Płaciłem tylko za olej i filtr a robocizna była gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Ja do przeglądu zrobiłem 7 kkm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeks Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 (edytowane) Dzięki serdeczne za rady. A jaki olej najlepiej zakupić ?. Mam bardzo dobry warsztat samochodowy blisko domu. Czy faktycznie trzeba aż 5,4 l oleju do wymiany ? Pod uwagę biorę oleje : Castrol Edge 5W30 - stosuję od 10 lqt w Hondzie i jestem mega zadowolony, albo Total Qartz Ineo MDC 5W30 do Nissan-ów Z tym, że pewnie ASO zaproponuje swój. Edytowane 9 Marca 2021 przez romeks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeks Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Witam. Wymieniłem olej po 3200 km w ASO YAMA Oddział Toruń. Obsługa mega dobra. Jestem bardzo zadowolony. Super ASO…. Olej zakupiłem w sklepie motoryzacyjnym w Toruniu - 5W30 TOTAL QUARTZ INEO MDC 6 litrów – 194 zł Pozostały asortyment w ASO: filtr oleju- 48 zł, podkładka - 11 zł, usługa 129 zł. Mam odnotowane to w rejestrze przeglądów. Razem wyszło niecałe 400 zł. No i spokój do września… Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi