tomkek1912 Opublikowano Wtorek o 19:43 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 19:43 Tadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fruko Opublikowano Wtorek o 21:13 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 21:13 Godzinę temu, tomkek1912 napisał: Tadam Spalanie 4,4 L ..... Srednia predkosc 33 km/h...... czyli predkosc z jakas jechales to ile....70 ? 80 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomkek1912 Opublikowano Środa o 05:29 Udostępnij Opublikowano Środa o 05:29 Hmmm. Bo ja wiem. No raczej nie, ale momentami 65 licznikowe miewałem. Dlatego napisałem "Tadam". Może coś mu się z obliczeniami popsuło? Nie traktuję tego serio, bo poprzednie 3 przejazdy ze sklepu miałem koło 7-8 l/100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axor Opublikowano Środa o 11:52 Udostępnij Opublikowano Środa o 11:52 Miałem przypadek , że komputer zawiesił się na 5l/100 i dopiero po ponownym odpaleniu wszystko wróciło do "normy" czyli 8-9l po mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarolT Opublikowano 20 godzin temu Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu Witam, Mam QQ po FL od grudnia - 158km, xtronic. Średnie spalanie mam w przedziale 9-10L. Jazda głównie po mieście. Najlepszy uzyskany wynik to 6,9L. Kieruję raczej spokojnie, bez ciągłego przyspieszania i hamowania, ale mimo to nie udaje mi się zbliżyć do wartości z katalogu Dwa pytania do Was mam: 1- jaki tryb jazdy preferujecie? Ja jeżdżę głównie na ustawieniu standard, sporadycznie Sport i dla testów Eco. 2- czy Wam też wskaźnik chwilowego spalania na postoju, jak się stoi na czerwonym świetle itp to pokazuje pełen zakres spalania, ponad 25? Czy to taki urok tego komputera? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro_t Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu 10l w mieście to jest raczej normalne spalanie jak na takiego crossovera z automatyczną skrzynią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu 3 godziny temu, maro_t napisał: 10l w mieście to jest raczej normalne spalanie jak na takiego crossovera z automatyczną skrzynią. to jednak spore różnice w stosunku do epower xtrail właśnie wróciłem z objazdu kilku sklepów (5 przystanków) i z zimnego startu (z klimą włączoną tryb eco) na odległości 12 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro_t Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu 32 minuty temu, JackSet napisał: to jednak spore różnice w stosunku do epower xtrail właśnie wróciłem z objazdu kilku sklepów (5 przystanków) i z zimnego startu (z klimą włączoną tryb eco) na odległości 12 km dokładnie tak. Hybryda daje największe oszczędności w jeździe miejskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) Ja przy takiej specyfice przejazdu mam zimą w 1.3 140KM dwa razy takie spalanie (i chyba nie jest to ewenement). Pozostaje pytanie, jak taka praca silnika "na pół gwizdka" wpłynie na żywotność? Z tego co obserwuję, to zwyczajni ludzie (nie tylko taksówkarze) trzymają silnik uruchomiony, nawet jeśli przerwa w jeździe byłaby 3-5 minut. Nowoczesne silniki nie lubią wolnych obrotów, ale chyba nie lubią też przerw w zasilaniu np. paliwem/olejem/wodą, choć może pompki stale działają. Edytowane 15 godzin temu przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu 51 minut temu, aquariusmax napisał: Ja przy takiej specyfice przejazdu mam zimą w 1.3 140KM dwa razy takie spalanie (i chyba nie jest to ewenement). Pozostaje pytanie, jak taka praca silnika "na pół gwizdka" wpłynie na żywotność? Z tego co obserwuję, to zwyczajni ludzie (nie tylko taksówkarze) trzymają silnik uruchomiony, nawet jeśli przerwa w jeździe byłaby 3-5 minut. Nowoczesne silniki nie lubią wolnych obrotów, ale chyba nie lubią też przerw w zasilaniu np. paliwem/olejem/wodą, choć może pompki stale działają. Nie wiem co do końca masz na myśli "na pół gwizdka" ale taka jest w końcu cecha hybrydy. Uruchomienie silnika jest niezależne od tego co chce użytkownik. To trzymanie włączonego silnika przez 5 czy 10 min na postoju zawsze mnie intrygowało- po co? Silnik nie ostygnie przez 5 minut. A jak piszesz, ze nie lubi wolnych obrotow, to chyba tym bardziej. W hybrydzie nie ma czegoś takiego jak wolne obroty raczej. Działa w zakresie najbardziej efektywnych obrotów/kompresji w danej sytuacji, czyli w zależności od zapotrzebowania na prąd. Ja mam 75% jazdy miejskiej 25% podmiejskiej i na obecnym tankowaniu i przejechaniu ok. 600 km spalanie wynosi 6l /100 km, a temperatury sa raczej zimowe niż wiosenne. Co do żywotności, to wg taksiarzy hybrydy mają podobno wysokie przebiegi i są nadal sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) Taksówkarz, to nie jest zwyczajny użytkownik. Jak raz w tygodniu nie podładuje akumulatorów (ma ich kilka), to się źle czuje. Moje średnie spalanie z 9 tys. zł, to 8,2l/100km (w rzeczywistości jakieś 7,9l). Wydaje mi się, że hybrydy Nissana nie kupuje się tylko dla oszczędności (nie jest najoszczędniejsza na rynku), ale dla osiągów "prawdziwego" elektryka, choć niestety nie bezdźwięcznego. PS: Mnie hybryda (czy elektryk) by bardzo mocno irytowała, bo na jałowych obrotach drażni mnie piszcząca/wyjąca/szurająca dmuchawa ma I i II biegu, a nie uśmiecha mi się rozbieranie całego kokpitu, aby w prawie nowym aucie robić demolkę. Przy braku dźwięku silnika spalinowego, na światłach bym w hybrydzie szybko eksplodował. Edytowane 9 godzin temu przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi