Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nowy X-Trail 2022

Smakor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To załamujące z tymi terminami.

Ja mam X-Traila w wynajmie na 2 lata, czyli jeszcze rok. GAP mam na 5 lat. Czyżbym właściwie już miał coś zamawiać???

Może jednak przedłużę tego T33 na kolejne 3lata.

Edytowane przez mmarchos

6 godzin temu, mmarchos napisał:

To załamujące z tymi terminami.

Ja mam X-Traila w wynajmie na 2 lata, czyli jeszcze rok. GAP mam na 5 lat. Czyżbym właściwie już miał coś zamawiać???

To chyba przez tę zmianę importera. Nawet na stronie pewne rzeczy nie działają, nie da sie kupić obecnie pakietu przeglądów. 

Myślę ze sie ogarną przez rok ?

Ps. A dlaczego taki krótki okres wynajmu? Na próbę, czy sie X sprawdzi?

Z zawodowej ciekawosci pytam, bo robimy webowy kalkulator CFM właśnie i wartość rat dla 200k netto nie wydają sie być jakoś nadwyraz atrakcyjne. Oczywiście duzo zalezy od kwoty downPayment i od zawartości serwisów. A juz polisy to kosmos. Dla mojego ktory kupuje prywatnie polisa od 200 brutto to 3.200 a kalk  naliczyl niemal 2x wiecej.

8 godzin temu, Brzyk napisał:

A z ciekawości. Płyną zza oceanu czy raczej zza morza ( ANGLIA ) ?

z kraju kwitnącej wiśni :)

i dobra informacja z dzis : otrzymam pojazd zastępczy do dnia odbioru 

• Thanks 1

W dniu 10.11.2023 o 08:38, JackSet napisał:

To chyba przez tę zmianę importera. Nawet na stronie pewne rzeczy nie działają, nie da sie kupić obecnie pakietu przeglądów. 

Myślę ze sie ogarną przez rok ?

Ps. A dlaczego taki krótki okres wynajmu? Na próbę, czy sie X sprawdzi?

Z zawodowej ciekawosci pytam, bo robimy webowy kalkulator CFM właśnie i wartość rat dla 200k netto nie wydają sie być jakoś nadwyraz atrakcyjne. Oczywiście duzo zalezy od kwoty downPayment i od zawartości serwisów. A juz polisy to kosmos. Dla mojego ktory kupuje prywatnie polisa od 200 brutto to 3.200 a kalk  naliczyl niemal 2x wiecej.

Dokładnie, nie byłem pewien ePowera, bo kupowałem z Youtube'a :)

Spodobała mi się idea i nie zawiodłem się. QQ dla zony już wzięliśmy na 5 lat. QQ jest do pracy a X i do tego i do wożenia rodziny. Oferta teraz tak się zmienia, że sam jeszcze nie policzyłem w co pójdziemy - czy przedłużenie Xa czy jakieś KIA ev9.

Jedynym mankamentem Xa jest ciasnota gdy jeździmy w 7mkę (min. 1x w tygodniu),

reszta to same plusy (aferę z nawigacją pomijam, jak nagram usterkę - wrzucę na forum)

Cieszę się, że dostaniesz zastępcze.

Edytowane przez mmarchos

8 godzin temu, mmarchos napisał:

Spodobała mi się idea i nie zawiodłem się. QQ dla zony już wzięliśmy na 5 lat. QQ jest do pracy a X i do tego i do wożenia rodziny.

A JAK WYGLADA SPALANIE W QQ? WAGA NIECO NIZSZA I FWD.

NIE JEST TO 100% SAMOCHÓD 7 OSOBOWY TO FAKT. WNETRZE NIE JEST TAK SZEROKIE JAK KONKURENCJA. ALE ZA TO ŁATWIEJ PARKOWAC W WEZSZYCH MIEJSCACH.

DZIEKI

Komentarze powyżej 

Edytowane przez JackSet

20 godzin temu, mmarchos napisał:

Spodobała mi się idea i nie zawiodłem się. QQ dla zony już wzięliśmy na 5 lat. QQ jest do pracy a X i do tego i do wożenia rodziny. Oferta teraz tak się zmienia, że sam jeszcze nie policzyłem w co pójdziemy - czy przedłużenie Xa czy jakieś KIA ev9.

reszta to same plusy (aferę z nawigacją pomijam, jak nagram usterkę - wrzucę na forum)

To w ogóle nie jest samochód 7 osobowy. Ev9 możemy trochę lepsze, ale ma bajerow.. Tu już musisz full size suv brać, tylko co. :)

Edytowane przez JJacek

W dniu 13.11.2023 o 07:24, JackSet napisał:

Komentarze powyżej 

QQ w większości tankowań wychodzi z Fuelio 6,6l/100 ale nie mam podsumowania, gdyż notuję tylko kiedy ja tankuję więc większości po prostu nie mam.

W dniu 13.11.2023 o 18:30, JJacek napisał:

To w ogóle nie jest samochód 7 osobowy. Ev9 możemy trochę lepsze, ale ma bajerow.. Tu już musisz full size suv brać, tylko co. :)

Troszkę muszę się zgodzić z Tobą, ale jednak wyjazd na narty 4000km ogarnęliśmy w 7 osób... z boksem dachowym i drugim na haku :) 

Jednak 80% przebiegu jeżdżę sam lub w 2-3 osoby.

Z ww X-Trail okazał się dobrym kompromisem.  Polubiłem to autko.

Słyszałem o gościu który PHEV Sorento po 1,5 roku (większość miasto) wyszedł na średnie spalanie 2,5l/100 (50km robi z baterii, więc jedzie do pracy i wraca bez odpalanie silnika benzynowego).

Może to byłoby jednak oszczędniejsze niż ePower.

W ePower jest problem pierwszych 5 min. od uruchomienia samochodu, gdzie silnik działa ze znacznie wyższymi obrotami, aby się dogrzać.

Potem spalanie się normuje (nie liczę jazdy pow. 110 km/h).

-------

Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem uchwytu do telefonu, to poniżej zdjęcia po montażu, uchwyt kupiony z Ali - rewelka

IMG20231115104105~2.jpg

IMG20231115104052~2.jpg

Fajny. Jedyny minus _ w moim przypadku.
Jeżeli masz folie na ekranie to ciepłe powietrze zimą nagrzeje telefon i folia odejdzie ...
TKa mała informacja .... , moich doświadczeń

2 godziny temu, Smakor napisał:

Montaż jest inwazyjny? Czy tak jak proclipy dopasowany do auta i się go zatrzaskuje?

W górnej części od środka jest taśma dwustronna, a w dolnej zatrzask, całkiem fajnie się to trzyma.

-----

3 godziny temu, Brzyk napisał:

Fajny. Jedyny minus _ w moim przypadku.
Jeżeli masz folie na ekranie to ciepłe powietrze zimą nagrzeje telefon i folia odejdzie ...
TKa mała informacja .... , moich doświadczeń

Co do folii, nie mam tego problemu, mam bardzo masywny case, który potrafi naprawdę dużo przyjąć na siebie (a nie wygląda).

Duży + za to, że w tym miejscu telefon ma bardzo dobry zasięg sieci komórkowej, co jest bardzo ciekawe, bo miałem problemy ze zrywaniem połączenia w innym miejscach (kieszeń, tunel, uchwyt na oknie) - a jeżdżę w miejscach o słabym sygnale (pagórkowaty teren).

3 godziny temu, RaNo napisał:

Ponoć te ~100 X-Traili, które utknęły w Trójmieście na cle będzie systematycznie "wypuszczana" w ciągu najbliższych 3 tygodni...

Chyba będę zmuszony troszkę pocmokać przed odebraniem f-ry w kwestii terminu ?

Może jakiś rabat przy przegladach????

Ale jest dobra strona 'dilejsa' - pakiet oc/ac/nnw bedzie mnie kosztowal ~ 1.500 pln

W dniu 16.11.2023 o 23:59, Beny napisał:

Mi też bardzo się podoba ale raczej sprowadzę z USA bo tam mają 2.5 benzyna

W USA już liftScreenshot_20231118-161416_YouTube.thumb.jpg.f717b10413ff603796b7b18f3a7aa1ef.jpg

Screenshot_20231118-161402_YouTube.thumb.jpg.75af3bbfed480531da1a428dc2a9e1e7.jpg

Screenshot_20231118-162508_YouTube.thumb.jpg.49e854020176bd0425f36d1affc0e4c0.jpg

Edytowane przez JackSet

Witam. Mam pytanie. Byłem niedawno na jeździe próbnej X-trail. Ogólnie auto bardzo mi się spodobało. Super mi się nim jeździło. Wyposażenie i jakość materiałów jest świetna. Obecnie jeżdżę Ford Edge z 2019 roku w dieslu i kończy mi się gwarancja więc szukam nowego auta w leasing max do 240 tyś. Mam 5 osobową rodzinę, w tym 2 dzieci jeszcze w fotelikach. Nie chcę typowego tatkowozu więc zdaję sobie sprawę, że ciężko jest znaleźć fajne wygodne, duże i szybkie auto w rozsądnej cenie dla 5 osobowej rodziny. No Audi Q7 i Volvo XC90 spełniają te wymagania oprócz ceny ? To co mi się w X spodobało to super przyspieszenie, wygodne siedzenia, fajne miękkie zawieszenie (w fordzie jest strasznie twarde), sporo miejsca w środku, przyjemny kokpit i system obsługi. To co mi się nie spodobało, to może pierdoła, ale dla mnie istotna mianowicie audio Bose, które wg mnie gra za cicho. Obecnie w Fordzie mam Bang & Olufsen i co prawda nie jest to też wysokich lotów sprzęt, ale gra przyzwoicie i przede wszystkim głośno. Tutaj w Nissanie miałem wrażenie, że grają głośniki tylko z przodu. Gdy zrobiłem przesunięcie dźwięku na tył i wyciszenie z przodu to praktycznie nic nie było słychać. Czy ten sprzęt tak to ma, czy w tym modelu była może jakaś wada?

Druga sprawa, zapomniałem zmierzyć odległości między środkowymi isofixami na tylnej kanapie. Czy mógłbym kogoś poprosić tutaj kto ma to auto o zmierzenie tego? Wiem, że to nie jest van i tutaj z tyłu ciężko o miejsce na środku między fotelikami, ale mam wąskiego syna ? i w miarę dobre i również wąski foteliki, więc gdy będzie tak samo jak mam teraz w Fordzie Edge to tyle się przemęczymy jeszcze 4 lata. Potem córka przestanie jeździć w foteliku i z 1 fotelikiem damy radę już z każdym samochodem. Tym bardziej, że jeździmy głównie wokół komina i 2 x w roku gdzieś dalej na wypad w góry albo nad morzę.

Ze względu na obecne wyprzedaże, zastanawiam się jeszcze nad Teslą Y. Będę ją testował w ten weekend.

Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Z zainteresowaniem czytam Wasze wątki, w tym te dotyczące ograniczonej dostępności tego modelu. Chciałbym podzielić się swoimi doświadczeniami, bowiem mnie również to dotyczy. Otóż zamówiłem EPowera na początku lutego br. ze wskazanym terminem dostawy na sierpień / wrzesień. Do dnia dzisiejszego nie odebrałem samochodu, mimo że od września jest w porcie w Trójmieście. Na moje kilkukrotne zapytania do dystrybutora otrzymywałem odpowiedzi dokładnie takie jakie poznaliśmy we wcześniejszych wątkach - trwają procedury celne na ponad 100 szt. samochodów z EPower. Nie będę już tego komentować ale jest to co najmniej zastanawiające. Mijają już prawie trzy miesiące od momentu transportu morskiego do Polski... Ciekawe kto i co przyczyniło się do tak długo trwającej procedury ??? 

Całe to zamieszanie na pewno negatywnie wpływa na postrzeganie marki i dystrybutora. Oczywiście salon sprzedaży mimo chęci i swojego zaangażowania nie ma wpływu na tą sytuację. 

Ostatecznie postanowiłem szukać alternatywnego rozwiązania, bo odpowiedzi na moje zapytania o termin dostawy niczym się nie różnią i nie dostarczają wiarygodnej informacji nt. faktycznej dostawy zamówionego pojazdu do salonu.

Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych użytkowników starszych modeli i najnowszego T33 

• Sad 2

Powodem zatrzymania samochodów na cle jest chyba zmiana dystrybutora Nissana na Polskę i problemy z tym związane.

Pewnie poprzedni dystrybutor (Nissan) zamawiał a teraz nowy musi to przejąć i jest kłopot w papierach.

1 godzinę temu, Hetman72 napisał:

Powodem zatrzymania samochodów na cle jest chyba zmiana dystrybutora Nissana na Polskę i problemy z tym związane.

Pewnie poprzedni dystrybutor (Nissan) zamawiał a teraz nowy musi to przejąć i jest kłopot w papierach.

Tu jest trochę informacji o zmianie dystrybutora marki NISSAN w Polsce:

https://www.samar.pl/__/3/3.a/119279/Astara-okre-la-cele-marki-Nissan-w-Polsce.html

https://www.samar.pl/__/3/3.a/119305/Nissan-w-Polsce--nowe-rozdanie-.html

34 minuty temu, gkowal napisał:

Wiesz zaprze-proszeniem wali mnie to pan prezes się już w maju lansował w mediach, za taką zmianę to powinien się już podać do dymisji albo powinni go wy…. . Dealerzy byli bez systemu nie mogli nic robić, a ci goście są płaceni od sprzedanych aut a nie od zmówionych. Ja ma termin dostawy do Polski połowa grudnia ciekawe kiedy objawi się w salonie. Powiem szczerze gdybym wiedział że to będzie tyle trwało to kupił bym coś innego.

w sumie nie rozglądałem sie za bardzo po wszystkich markach. Ale Patrząc na " wschód " to tylko nissan i na zachód  - to skoda ma tak długie czasy dostaw.

Wysłałem zapytania do T, oraz K -

W T - do 3 mcy maks niezależnie od modelu, w K - praktycznie od ręki jeżeli nie wybrzydzamy albo  - maks 3 tyg. ( ale tu fabryka w Europie  ).

Edytowane przez Brzyk