derchef Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Czy podczas wymiany świec wymienialiście również uszczelkę kolektora wydechowego? Wiem, że obowiązkowo trzeba wymienić uszczelkę otworu dolotowego turbiny Z tego co się orientuje oryginały mają numery: 144654p200 uszczelka otworu dolotowego turbiny 224011TT1C świece OEM NGK Zamiennik świec OEM to też NGK o numerze 95003 - oprócz ceny nie wiem czym się różnią i czy NGK95003 jest tak samo dobry jak OEM Uszczelka kolektora wydechowego to przykładowo dla 1.6 DIG-T: REINZ 71-11211-00. Żeby wymienić świece trzeba zdemontować cały kolektor i zastanawiam się czy tą uszczelkę wymienia się tylko jak się coś dzieje, czy też można podmienić przy okazji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Nigdy nie powinno się dawać starych uszczelek,czasami można przez to robić dwa razy tą samą robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derchef Opublikowano 9 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Okazało się, że tak zwana uszczelka kolektora dolotowego REINZ 71-11211-00 to metalowa blaszka, która znajduje się w innym miejscu silnika. Przy wymianie świeć powinno się wymienić tylko uszczelkę otworu dolotowego turbiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mao Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 Jaki przebieg przy wymianie świec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 2 godziny temu, Mao napisał: Jaki przebieg przy wymianie świec ? Książeczka gwarancyjna ma wpis. Chyba 100.000 km przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARO1990_2 Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 Ja pierwsze słyszę ze w 1.6 dig-t trzeba cokolwiek demontować tydzień temu wymieniałem w x-trialu oprócz demontażu cewek nic więcej. No chyba z w qashqai jest inaczej ale to ten sam silnik mr16ddt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derchef Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 W dniu 11.10.2023 o 22:18, JackSet napisał: Książeczka gwarancyjna ma wpis. Chyba 100.000 km przebiegu. tak, wymiana co 5lat lub 100tys km przebiegu, więc co pierwsze nastąpi. Ja wymienilem po 6latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 4 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 33 minuty temu, derchef napisał: tak, wymiana co 5lat lub 100tys km przebiegu, więc co pierwsze nastąpi. Ja wymienilem po 6latach. A ja nie. Za 2 mce będzie miał 8 urodziny i swieczki te same. Ale przebieg 75k. Nie bardzo rozumiem ten przepis na 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 A ja mam 5 lat i 75 tys i świeczki wymienię,pomny tego co stało się w moim poprzednim Qashqaiu,gdzie przy 57 tys urwała się elektroda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Nie zapominajcie,że moment dokręcania świec w naszym przypadku(gwint 14) wynosi max do 20NM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 5 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 1 godzinę temu, JACKO29 napisał: A ja mam 5 lat i 75 tys i świeczki wymienię,pomny tego co stało się w moim poprzednim Qashqaiu,gdzie przy 57 tys urwała się elektroda. Nieszczęścia sie zdarzaja. W almerze 10 lat bez zmiany swiec jeździł do 150k km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlos Opublikowano 26 Września Udostępnij Opublikowano 26 Września W dniu 5.11.2023 o 12:35, JACKO29 napisał: Nie zapominajcie,że moment dokręcania świec w naszym przypadku(gwint 14) wynosi 28NM Skąd taka wartość 28 Nm? dla 1.6 DIG -T jest gwint 12 mm, a klucz 14 więc moment powinien być od 15 do 20 Nm MAX - dla głowicy aluminiowej ! Ktoś może później mieć problem z odkręceniem ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 27 Września Udostępnij Opublikowano 27 Września 11 godzin temu, Karlos napisał: Skąd taka wartość 28 Nm? dla 1.6 DIG -T jest gwint 12 mm, a klucz 14 więc moment powinien być od 15 do 20 Nm MAX - dla głowicy aluminiowej ! Ktoś może później mieć problem z odkręceniem ! Tak,masz rację.Mój bląd chyba wynikał stąd,że piszę zawsze wieczorami lub w nocy na na lapku 8 od 0 niedaleko.Już poprawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi