Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Turbina Qashqai J11 1.6 Dig-t A raczej jej problemy.

JACKO29
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A właśnie Tomku.Pod króćcem przechodzi wężyk w osłonie metalowej spirali,jak się go wyciągnie do góry omijając króciec zaworku PCV to jest spoko dostęp oczkowym 22 :D

W dniu 10.12.2024 o 12:03, djlamas napisał:

Zamówiłem ten wynalazek z aliexpress, zapłaciłem 4,1 zł z wysyłką bo jakaś super promocja była i chyba przecenili mi z ponad 20 zł na 4,1 (tak, cztery złote i dziesięć groszy). Dostawa ma być teoretycznie do 22.12, na polskich portalach to samo sprzedają po 90 zł tyle że dostawa za 2 dni. 

Jak przyjdzie i wymienię na pewno dam znać jaki efekt u mnie.

Zaworek przyszedł, wymieniłem, w mojej ocenie nie na różnicy i wrażenia z jazdy takie same jak przed wymianą.

Zaszkodzić raczej nie zaszkodzi, bo stary zaworek nie był już tak sprężysty jak nowy i lekko puszczał, więc profilaktyka wykonana.

Tak,miałem tak samo.

• 1 miesiąc temu...

Obecnie po 3 ostatnich jazdach (przy wyprzedzaniu) na 3 biegu mi się zdławił. Zaczęło lekko szarpać bez przyspieszenia. Redukcja biegu pomogła. Gdzie szukać problemu?
1.6 dig-t 90 tys przebiegu. PS - nie wiem kiedy były wymieniane świece a mam go miesiąc czasu.

Przyczyn może być wiele lub drobnostka daj temu silnikowi po oddychać wskazówka obrotomierza pod czerwone i dalej

przepal trochę go nie szalej jak emeryt 1500/2500 lub3000 obrotów i szkoda silnika zarzynać takie to myślenie

jak nie dasz mu w zad to lipa

PS świece można wymienić przepustnice ,egr przeczyścić ale to szarpanie nie jest od tego możliwe sprzęgło 

16 minut temu, baju123 napisał:

Przyczyn może być wiele lub drobnostka daj temu silnikowi po oddychać wskazówka obrotomierza pod czerwone i dalej

przepal trochę go nie szalej jak emeryt 1500/2500 lub3000 obrotów i szkoda silnika zarzynać takie to myślenie

jak nie dasz mu w zad to lipa

PS świece można wymienić przepustnice ,egr przeczyścić ale to szarpanie nie jest od tego możliwe sprzęgło 

Właśnie się zorientowałem że jeżdżę tym autem nieco wolniej i spokojnie niż zwykle. Może być że trzeba pająki wydmuchać.

Sprzęgło? Wątpię. Auto jest na biegu i zaczynało mulić powyżej 2100, teraz jechałem pół godziny i ani razu nie miał zadyszki (rozgrzany).

Kojarzę że do świec jest dobre dojście? Wystarczy zdemontować żeliwna rurę na środku która zasłania 3 świece?

Egr w którym miejscu jest?

Edytowane przez NissanX89

Rozmawiałem dzisiaj ze starym mechanikiem,na temat właśnie turbin.A od turbin zeszło na jakość olei.Nasze przypadłości z przymulaniem ,według niego to nic innego jak ...popiół i nagar,na turbo i EGRze.A bierze się stąd,że dużo olei jest podrabianych,nawet spotkał się z tym,że olej oznaczony jako C4 nie spełniał wymagań,a był oryginałem!Wielu z nas jeździ na Motulu...tylko że wiele z tych olei ma C3! MID Saps Średnio popiołowe ,C4 to już nisko popiołowe.Niby niewielka różnica,a jednak.Coś w tym musi być,bo przyznaję się bez bicia,że nieświadomie od 3 ch lat użytkuję  Motul C3! Brałem z bliskiej mi hurtowni,dedykowany....i chyba przez to są kłopoty.Jak zalałem preparat do czyszczenia EGR,turbo i kata,poprawiło się,więc? Może sadza dławi.Zamówiłem następną butelkę preparatu,zmieniam na olej (chyba pójdę w Nissana,5W30 C4 z normą Renault RN0720,na razie ) i będę obserwował ...ku nadziei na lepsze dla uciemiężonych :D

Witam jak wcześniej pisałem że chciałbym dorwać się do turbiny tylko tam ciasno ostatnio wymieniłem przewód olejowy mechanior spojrzał i powiedział

'' kto tak zaprojektował ten przewód raz że przekrój wąski i będzie się z czasem przytykał a dwa przy turbinie gdzie będzie się olej zwęglał "

dziada wymieniłem i faktycznie średnica jest tam mała . A co do oleju to kupowałem w Polsce  Castrola 5w30 LL  i płukanka  teraz kupuję ten sam olej ale

w Szwecji patrzyłem na opakowanie myślałem że będzie jakaś różnica nic a nic wszystko to samo cenowo jest ok.

PS dzięki JACKO29 za uświadomienie mnie gdzie jest EGR latem się nim zajmę [ poszukam go ]

Wymieniłem Motula C3 na Elfa C4 5W30...powiedziałby ktoś,zamienił stryjek siekierkę na kijek...może .Nie wazne. Po 10 tys od wymiany olej był jak smoła,dosłownie jakbym wymieniał w starym Fiacie 125p...Wymieniłem na Elfa C4 bo nic innego nie było pod ręką,a i tak w lipcu mam serwis i zrobię drugą wymianę.Zalany też do paliwa jest poraz drugi płyn do czyszczenia turbo.Przy okazji okazało się że ruda lekko zaatakowała ranty sanek pod plastikową osłoną więc się je zaprawiło .Jeździmy i obserwujemy.

Dzisiaj znajomy ,szef warsztatu Fiata,zasugerował mi,ze przyczyną przymulania i słabszej mocy silnika według niego jest rozrząd i koła zmiennych faz.Miał już kilka przypadków,ze rozrząd nie dzwonił,nie wykazywał usterki(dźwiękowej) ,komputer błędów nie wykazywał,a samochód był lekko przymulony.

Co ma wspólnego 1.6 z 1.2?

1.6 miał być wolny od problemów, a jednym problemem miała być sonda lambda. Czy to jednak pokrewne konstrukcje, z pokrewnymi problemami?

Silnik 1.2 jest przyjemny, ale gdy w nim wszystko działa idealnie. Niestety obejmuje to najczęściej okres ok. 10 tys. km od wyjechania z fabryki, a potem są różnorakie problemy, których nie daje się całkowicie wyeliminować. Ja miałem olbrzymie korekty ujemne w 1.2. Osobiście stawiałem, że rozrząd ma przestawiony jeden ząbek, ale ASO śmiało się z mojej teorii.

Czy 1.3 też odziedziczył podobne problemy i przymula? Czy jednak to na tyle zmieniona konstrukcja, że takie problemy są jej obce?

Edytowane przez aquariusmax

1.3 też w miarę przebiegu zaczyna sypać problemami i to nie małymi.

1.3 ma inny problem. Jest jeszcze większy problem z częściami silnika i osprzętu, a ceny są wysokie.

• Like 1