Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Turbina Qashqai J11 1.6 Dig-t A raczej jej problemy.

JACKO29
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.03.2025 o 13:37, Marcinxtrail napisał:

Witam wszystkich i od razu pochwalę się że ROZWIĄZAŁEM PROBLEM!!!

Tak jak już wspominałem wcześniej jestem użytkownikiem Xtraila 1,6. Od dłuższego czasu obserwuję forum założone przez JACKO29 i dziękuję mu za wszystkie wpisy bo dużo mi to dało. Zmagałem się z dokładnie takimi samymi objawami czyli przymulanie (nie zawsze! od czasu do czasu!) i nierówne obroty. Zastosowałem też dodatek do paliwa arhoil ale nie pomogło. Pewnie nie zaszkodziło. Ogólnie jestem fanem chemii samochodowej. Ceramika w silniku, ceramika w skrzyni biegów tu akurat pomogło bo skrzynia chodzi dużo lepiej. 

Wracając do tematu naszego przymulania. Tydzień temu na skrzyżowaniu mnie olśniło. Bawiłem się próbując okiełznać obroty na poziomie 2tyś i wtedy dotarło do mnie że ten brak możliwości ustawienia obrotów to wygląda jak USZKODZONY POTENCJOMETR. Wtedy nawet nie wiedziałem czy u nas jest linka od pedału gazu czy pedał elektroniczny. Zajrzałem i już wiedziałem że jest pedał elektroniczny. Zacząłem szukać i trafiłem na stronę firmy HELLA gdzie jest ogromna wiedza na ten temat. Polecam filmiki o diagnostyce pedałów gazu z czujnikiem położenia. Z każdą minutą nabierałem przekonania że to wina naszych problemów. Na stronie firmy Hella znalazłem dedykowany pedał do mojego nissana. ZAMÓWIŁEM w firmie Autofixer bo bezpośredniej sprzedaży firma Hella chyba nie ma. Jeszcze dodam, że poprosiłem firmę Autofixer o weryfikację po VIN ale napisali mi że do mojego nie mają :) . Nie wiem dlaczego bo na stronie Hella widnieje jako pasujący.  ZAMÓWIŁEM MIMO TO !    Przyszło po kilku dniach. Oryginalne opakowanie HELLA wszystko OK.  Dziś przyszedł ten dzień by w końcu sprawdzić Co i JAK.  Wymiana 15 minut  2 śruby i wypięcie kostki. A jeszcze z oryginalnego pedału NISSANA (produkowanego przez firmę HELLA :) ) trzeba przełożyć taki biały ogranicznik. Wszystko pasuje 1:1.  No i JAZDA PRÓBNA. Przejechałem jakieś 15 km. Na różne sposoby próbując wywołać naszą słynną usterkę przymulania i NIC. A na dodatek obroty równiutkie bez żadnych wahań.  I na 2tyś spokojnie stoją  równiutko.  Auto się zbiera Aż miło. 

Co wy Panowie powiecie na to?? 

Ps. pedał mnie kosztował 306 zł ale trochę przepłaciłem bo na allegro można wyrwać za 240-250 zł. A i na chińskich stronach też są ale trzeba czekać.     

A i jeszcze fotki:

image.png.154de2845e5c2c24678d3bccbff956c4.png

image.thumb.png.fbe9e9469367860eb1610a511098f874.png

Mogłbyś wysłać jakiś link do strony? Wolałbym z allegro nie kupować przy takiej małej różnicy.   To może być to - wszyscy kombinują i szukają a to może być takie proste.

Ja zamówiłem na stronie Autofixer.com to dystrybutor. Ważne żeby pedał był firmy Hella bo to lider sprzedaży tych podzespołów. Dostarcza też na pierwszy montaż do Nissana. 

Autofixer sprzedaje też na Allegro. Mają ofertę tego pedału za 327 zł. Na Allegro są też jeszcze oferty od dwóch innych, również godnych zaufania sprzedawców. Sklep Dwumasy Wrocław ma za 296 zł i Motostacja za 301 zł. W obu przypadkach też jest to Hella i oba te sklepy to duże hurtownie motoryzacyjne z oryginalnymi częściami. Można u nich kupować bez obaw.

Edytowane przez Tomek68

2 godziny temu, drds napisał:

Mogłbyś wysłać jakiś link do strony? Wolałbym z allegro nie kupować przy takiej małej różnicy.   To może być to - wszyscy kombinują i szukają a to może być takie proste.

Są na allegro,no właśnie...może to takie proste?Choć zauważyłem,że nie wlałem już drugi miesiąc do baku preparatu do czyszczenia turbo i przymulanie wraca.Nie jest mocne,ale da się odczuć i silnik znowu buczy.

W dniu 1.04.2025 o 15:09, JACKO29 napisał:

... i silnik znowu buczy.

@JACKO29- planujesz wymianę turbo, o czym pisałeś 6marca ?
U mnie to buczenie (1,6 Dig-t) trochę przypomina dźwięk silnika wolnossącego 1.6 117KM (podczas przyspieszania), którego kiedyś miałem, który nie posiadał turbiny,
może więc teraz, gdyby turbina bywała okresowo niewydolna, to pojawiałyby się warunki podobne jak w owym 1.6 wolnossącym.
Ja póki co wymieniłem już zaworek odmy oraz zastosowałem raz CleanTEC - bez poprawy - raz buczy a innym razem nie.
Co ciekawe, owo buczenie nie pojawia się przy znacznym obciążeniu silnika, ale raczej wtedy, gdy auto jest już rozpędzone, a jedynie chcę lekko dodać gazu  i tylko w zakresie obrotów 2000-2500 (czyli defacto najczęściej praktykowane przeze mnie). Aby uniknąć buczenia, wystarczy, że zredukuję bieg tak aby jechać z wyższymi obrotami (3000) i wtedy nie buczy.

Dokładnie tak jest,zdarzyło mi się niedawno,ze silnik przestał buczeć i szedł jak nówka,a rano po odpaleniu znowu pojawił się przymuł i buczenie.Tak planuję wymianę,ale mam teraz dużo innych spraw na głowie z którymi muszę się mierzyć .

6 godzin temu, bogdan555555 napisał:

@JACKO29- planujesz wymianę turbo, o czym pisałeś 6marca ?
U mnie to buczenie (1,6 Dig-t) trochę przypomina dźwięk silnika wolnossącego 1.6 117KM (podczas przyspieszania), którego kiedyś miałem, który nie posiadał turbiny,
może więc teraz, gdyby turbina bywała okresowo niewydolna, to pojawiałyby się warunki podobne jak w owym 1.6 wolnossącym.
Ja póki co wymieniłem już zaworek odmy oraz zastosowałem raz CleanTEC - bez poprawy - raz buczy a innym razem nie.
Co ciekawe, owo buczenie nie pojawia się przy znacznym obciążeniu silnika, ale raczej wtedy, gdy auto jest już rozpędzone, a jedynie chcę lekko dodać gazu  i tylko w zakresie obrotów 2000-2500 (czyli defacto najczęściej praktykowane przeze mnie). Aby uniknąć buczenia, wystarczy, że zredukuję bieg tak aby jechać z wyższymi obrotami (3000) i wtedy nie buczy.

Zacznij od wymiany pedału gazu. Miałem takie same objawy. Dzisiaj po wymianie pedału przejechałem już kilkadziesiąt km i jest spokój. Auto się zbiera aż miło. Około 2000 obrotów to najczęściej używana prędkość obrotowa i tam właśnie ten potencjometr dostaje w tyłek. Pomimo że nie wywala żadnych błędów w komputerze pewnie nie jest już tak precyzyjny i z tego powodu to przymulamie.

Hmmm...koszty niewielkie,wymienić można samemu...można spróbować

Nie mam niestety jak sprawdzić tego zdemontowanego pedału. Na oscyloskopie było by wyraźnie widać że jest uszkodzony. 

Dlatego czekam aż ktoś jeszcze wymieni i potwierdzi lub nie moją teorię. 

Być może to zrobię,jeżdżę już 8 rok,więc nie zaszkodzi,a sprzedawać Kaśki na razie nie mam zamiaru...Z takim silnikiem nic nigdzie się nie kupi....teraz to jedynie popierdółki 1.0...1.3...

Hella 6PV 009 978-761 taki numer jest do Qashqaia z 1.6 dig-t cena około 320 zł

No nie taki sam,różni się numerami.Też myślałem że z Xa do 1.6 jest taki sam do Qashqaia 1.6,jednak jest różnica.

One są chyba takie same bo do xtraila pasują wszystkie 3. Może zmieniali coś w kolejnych latach produkcji w  modelach tego pedału? 

Screenshot_2025-03-23-11-33-03-037_com.android.chrome.jpg

No właśnie,ze strony Hella poinformowano mnie że według nr vin do mojego jest ten co podałem wyżej.Czym się różni??? bladego pojęcia nie mam.