Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

J10 J11 światła cofania

Armin75
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wie coś na temat świateł cofania i ich sterowania. Światła mi przestały działać. Sprawdziłem bezpiecznik nr 14 był OK, to wymieniłem czujnik. 

I ku zaskoczeniu dalej nie działają. (czujniki cofania też nie działają)  Zatem teraz myślę, ze to przekaźnik, ale nie mogę na schematach takiego przekaźnika znaleźć.

Jak ktoś coś wie w temacie to prośba o pomoc.

• 3 tygodnie później...

Dzięki, schemat przeanalizowałem i sprawdziłem, ze na czujniku już napięcia nie ma, ale na bezpieczniku i na wyjściu IPDM napięcie jest.

Mam pytanie może ktoś mnie wspomoże, co to jest na schemacie między czujnikiem na skrzyni a IPDM ...?  21(F123)

J10.jpg

Prawdopodobnie wtyczki. Wtyczki E to te co są w komorze silnika, F to te które też są w komorze silnika chyba, ewentualnie gdzieś w pobliżu. Te które są na konsoli, zegarach mają, manetkach, schowek między fotelami, okolice lewarka biegów i ręcznego oznaczenie M chyba. Te które lecą po drzwiach i podłodze w środku to B. D - Dzwi i klapa. Rozmieszczenie tych wtyczek jest w schematach oznaczonych dziale jako PG lub PCS. Nie pamiętam, który z nich. Jeden to power control system drugi to power supply and ground circuit

Nie wiem co dalej z tym zrobić. Muszę gdzieś zaprowadzić. Może ktoś z forum by chciał się naprawy podjąć? Myślę, że max 40-50 km od Radomska mogę podjechać jak ktoś się na tym zna.

Co to masz za j11 z 2.0dci?  Ja w schematach widzę tylko 1,5 i 1,6. Ja nie bardzo pomogę, ale tych wtyczek szukaj bardziej po lewej stronie (z prawej jak przed autem stoisz)

Screenshot_20240922-173811_Chrome.jpg

Z tych fotek ogólnie słabo widać, ale mniej więcej kształt wiązki widać i miejsce kostek. Musisz znaleźć w tym samym schemacie co robiłeś screen kształt wtyczek i ilość pinów na nich. Rozpiąć z urządzeń i przedzwonić na zaznaczonych pinach czy jest ciągłość przewodu między wtyczkami.

Tu szukaj wtyczek:

https://zinref.ru/avtomobili/Nissan/004_11_51_QASHQAI_J11_4600_raznie_7/008.htm

Oprócz zaznaczonych musisz znaleźć reszte wtyczek jak tą F46 (?), B11, B77, B55(?)...

Ale jak piszesz, że na wyjściu ipdm napięcie jest, a na czujniku nie to walnięty jest odcinek E11 do E6 lub F123 do wtyczki na czujniku (to F46?).