Gość Marcin600 Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Moja Almera będzie w tym roku miała 10-lat i nie mogę złego słowa o niej powiedzieć, na liczniku wyskoczyło już 160 000 i zamierzam jezdzić nią kolejne 10 lat Teoretycznie jesli miałbym kupić kolejne auto to brałbym pod uwagę Mazde,Toyotę lub Hondę .Pzdr. ps. a wiecie, że Hołkowi padł silnik w Nissanie i musiał się wycofać z rywalizacji. :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość saki Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Albo macie pecha albo ja mam farta. Na moje 1,5 dCi nie mogę narzekać, rocznik 2004 listopad. Pali mniej niż podeje instrukcje, nic nie redzewieje (a oglądam ją co tydzień i jakoś nic). Co prawda miałem delikatnie zaparowane reflektory, ale na samym początku a teraz jest różnie jak ostro poleje to na dole jest smużka ale same po czasie odparowują. Na dziurach owszem i plastik zaskrzypi, ale żadna inna marka nie jest w tym lepsza. Chodzi bez zarzutu, hamulce brzytwa i ekonomila o co mi chodziło. Jeżeli padnie chasło o grupowej akcji: parujące światła to się do niej przyłącze. Samemu nic nie wskuracie, wymienią wam na nowe, które też będą parowały. Z drugiej strony "Auto świat" jest otwarty na takie sygnały i szybko reaguje, może nawet TVN TURBO. Może ktoś coś działał napiszcie. mam 7-letnią almerę i nic mi nigdzie nie skrzypi. Miałem 12-letniego civica i nic nie skrzypiało, nic nie piszczało, a reflektory żadne nie parowały. Wcześniej miałem też 7-letnią skodę felicię (służbową) i też mi nic nie parowało i nie skrzypiało. To tyle, odnośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gre Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 ...Chetnie porozmawiam otym z innymi uzytkownikami... O matko... Szczerze wspolczuje i dziekuje za przestrogi, bo sie od pewnego czasu zaczalem zastanawiac nad przesiadka na N16. Ale z tego wynika mi tylko, ze albo zostane przy mojej N15, albo bede szukal czegos innego niz w miare nowy Nissan. I w zwiazku z takimi opiniami o nowych Nissanach, coraz bardziej prawdopodobnym jest ze kolejnym moim autem bedzie AR156 ;-) alfa też nie jest jakościowo za dobra, ładna ona jest owszem ale zawiecha sie sypie ponoc okrótnie...czemu ci n15gti juz sie znudziło?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cornholio78 Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 tylko made in japan tak patrzę na Twój opis i myślę że wszystkie przeglądy w ASO to chyba nie jest powód do chwalenia:) wiadomo nie od dziś że dobrego mechanika nikt nie zastąpi a w ASO to liczy się kasa a nie dobro właściciela autaka:) no chyba że masz znajomości i patrzysz im na ręce:) wtedy da się przeżyć w ASO też pracuja dobrzy mechanicy, nie wolno uogólniać i mówic że w każdym ASO pracuja popeliniarze. Na pewno jeśli mechanik w ASO okażę dobrą wolę to ma wieksze szanse na prawidlową diagnozę usterki (chociażby ze względu na dostępność pełnej dokumentacji serwisowej, urządzeń pomiarowych i kontrolnych, specjalistycznych narzędzi, częsci które może wlożyc na próbę, dokumentacji typowych usterek itp). Przy wielu problemach z autem nie wystarczy mechanik znający się ogólnie na rzeczy, musi byc wyspecjalizowany w danej marce. Oczywiście większość serwisów działa nie tak jak powinno, bo w większości pracują naciągacze, oszuści i lenie. Ale nie wolno mówic że zawsze tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zielony Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 mam swoja almerke juz poltora roku, kupiona w salonie i zapierdalam nia bez zadnych problemow w kazdych warunkach! prawda jest ze zalezy jakie auto sie trafi bo przeciez takie firmy jak mercedes, audi , bmw , volvo tez maja slabsze modele ktore sa bardzo awaryjne!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość francuzik2 Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Witajcie! Tak jak przypuszczalem nie jest warta tych pieniążków chyba żadna marka samochodu wyprodukowana po 2000 roku. Wszystkie firmy szukają oszczędności i potanienia kosztów produkcjii. Odbija to sie nam użytkownikom na pewności spokoju podróżowania naszymi " maszynami ". Do tej pory wspominam poczciwego Trampka że bez problemu wszędzie dojechał i ppowrócil do domu jak się dbalo o autko. Proste w budowie i bez skomplikowanej elektroniki co pozwalało naprawiać nawet w drodze po wizytach w serwisach ASO. To tyle na ten temat ....żal że w dobie XXI wieku mamy tyle problemów z nowymi autami. A powinny być bezawaryjne w 100 %. Pozdrawiam .Francuzik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość porcupine Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Od polowy 2005 jestem posiadaczem Nissana Almery (salon, 1,5 dci). Jest to szosty z moich samochodow. Na nic gorszego do tej pory nie trafilem. Jak na razie szesc wizyt w serwisie. Najpierw ustawienie zbieznosci (tuz po wyjezdzie z salonu), potem stukajace szyby i niedokrecone lusterka, nastepnie stukajace sprzeglo, potem czujniki bocznych poduszek powietrznych, a reraz rdzewiejace!!! fotele (pasazera i kierowcy), permanentnie zarosiale swiatla tylne oraz skrzynia biegow, ktora chodzi fatalnie (nie zawsze wchodzi wstaeczny) Bez komentarza. Pseudojaponski chlam montowany w GB na francuskich podzespolach... Chetnie porozmawiam otym z innymi uzytkownikami... Z wymienionych wyzej wad i usterek u mnie sa widoczne tylko parujace reflektory i tylne lampy,co jest naprawde irytujace! Poza tym nie moge zlego slowa o almerce powiedziec. Poprostu trafiles na jakis wybitnie trefny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Valdi Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Znajomy kupił N16 w Niemczech (2004), która na moje oko jest lepiej wykonana od tych dostepnych w Polsce. Przede wszystkim nie szeleści plastikami i ma inną tapicerkę. Jak dotąd nie odnotował w swojej maszynie żadnej usterki, a przejechal ponad 40 tysiaków i nic nie słyszał w czasie przeglądów w serwisie od innych użytkowników, żeby były felerne. Zastanawiam się, czy Angole klepią identyczne modele na całą Europę, czy robią produkcję osobną na dany kraj??? Być może niektóre elementy jednak się różnią w zależności od rynku, na który będzie szła dana partia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość porcupine Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zastanawiam się, czy Angole klepią identyczne modele na całą Europę, czy robią produkcję osobną na dany kraj??? Być może niektóre elementy jednak się różnią w zależności od rynku, na który będzie szła dana partia? Mysle ze tutaj masz racje co do rozdzielenia produkcji na dane kraje... Tak kiedys bylo z mercedesami sprzedawanymi w Polsce! A wiec z nissanem moze byc podobnie, ale na sama mysl to mi sie scyzoryk w kieszeni otwiera! Dla nich wyglada to tak jakbysmy byli zacofanym krajem i nie umieli zdiagnozowac prostych i widocznych usterek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kmich76 Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Wszystkie firmy szukają oszczędności i potanienia kosztów produkcjii. Odbija to sie nam użytkownikom na pewności spokoju podróżowania naszymi " maszynami ". Do tej pory wspominam poczciwego Trampka że bez problemu wszędzie dojechał i ppowrócil do domu jak się dbalo o autko No trochę chłopaki przesadzacie z tym badziestwem wszystkich samochodów po 2000 roku. Fakt są marki które podupadły, w tym Nissan i troche mniej Toyota, ale są takie które poczyniły ogromny postęp m.in Ford i np. Kia/Hyundai. Gadanie że trampek był lepszy jest po prostu kretynizmem. Miałem Watrburga to wiem. Dzisiaj się o wiele więcej jeździ, więcej od auta wymaga (jak wygląda Trabant po 200 000 km :?: :? - ma trzeci silnik). Nie zapominajcie że od niedawna przesiedliśmy się do aut "zachodnich", więc ogólnym szokiem są koszty części zamiennych. Poza tym nie demonizujcie "Made in Japan". K11 jest skąd :?: z Sunderland. A to najbardziej lub prawie najbardziej niezawodne autko w klasie. Jeżdę obiema i tak specjalnej różnicy w wykonaniu nie zauważam. :wink: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cornholio78 Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Koledzy mówiący o rozdzielaniu produkcji na rózne kraje, popieram was. Konkretnie odbywa się to tak: W fabryce pod koniec całego procesu produkcyjnego wykonuje się szczegółowe badania jakosci wyrobów. Jednak nie byłoby mozliwe dokładne badanie każdego egzemplarza, dlatego wykonuje się te badania wyrywkowo na jednej sztuce, co ileśdziesiąt egzemplarzy. Taki wybrany egzemplarz jest szczegółowo sprawdzany i dostaje punkty ważone punkty karne. Tworzy się statystyki, czy w danym dniu więcej jest niedoróbek czy mniej. Te serie z większa ilością niedoróbek kierowane sa na mniej wymagające rynki, np na nasz. Dzieje się tak z większościa obiektów technicznych, gorsze serie kierowane sa do nas. Nasz rynek jest traktowany gorzej od niemieckiego czy austriackiego - niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość N_15 Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 N15 to sie nazywa nissan Almera oczywiście z Japonii a żabojady tylko zepsuły dobrą reputację nissankiwi :oops: :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Ciekawe, czy zajeżdzę Almere w 4 lata, raczej nie dam rady, bo ostatnio na szczęście wiele tras mi odpadło (Toyota miała mniej szczęścia), ale stwaiam, że po 140 kkm nowy QG18 będzie żarł litr oleju na tysiąc i ledwo sie ciągnął, zawieszenie będzie po kilku remontach (nasze dziurawe drożyny), skrzynia biegów będzie wymieniona (już niektóre biegi ciężko wchodzą), spierd... sie mechanizm napedu wycieraczek i parę jeszcze innych. Mysle, że musze sie skupic na tym co mogę jeszcze wymienic na gwarancji by mało kosztownie potem eksploatować auto - zatem po okresie dotarcia katowanie wozu sie zaczęło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość thomson30 Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Nie wiem czy w almerach do innych krajów jest lepsze wykonanie. Jak skupowałem swoją to dealer powiedział, że Ze jest to wersja kierowana do Norwegii- z tego co zauwżyłem to jest inna tapicerka i lusterka w kolorze inne nie miałi w visia+ (a była tylko taka). A jak faktycznie jest to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elcoruso Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Ostatnio poruszyłem z moim tatą temat awaryjności naszych Nissanów. chciałem zacząć wymieniać wszystkie usterki mojej N16 w ciągu 3 lat i wyszło mi to: 1. Na samym początku urwany był zaczep schowka tego nad deską rozdzielczą. 2. Raz spadła mi do środdka szyba kierowcy. 3. Czujnik położenia wałka rozrzadu (całkiem niedawno) A silniczek??? Przy przebiegu 115 tys. założyłem CAI i dopiero wtedy tak naprawde odżył, dynamika auta zmieniła sie nie do poznania! Zycze każdemu takich "problemów" z N16 jak przez 3 lata miałem ja :wink: Ale jeszcze o N15 mojego taty, prze 5 lat jedyna awaria to kolumna kierownicza wymieniona w ramach gwarancji :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 trzeba było kupic avensisa sprzed liftingu czyli rocznik 1991-2000 i byś był zadowolony. Po wprowadzeniu vvti w modelu na 2001 rok zaczęły się problemy z toyotami Podobno w 90% Avensisów występuje drgająca kolumna kierownicy, której nijak nie można naprawić (kiepska maglownica czy coś tam). Dodatkowo tarcze bardzo podatne na fading, także ideału chyba nie ma ;-) Co do awaryjności to ostatni "Motor" podaje: że najwięcej usterek w Niemczech w 2005 miały: Mercedesy :shock: Peugoty Fordy chodzi oczywiście o autka nowe i reklamacje do serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość thomson30 Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Co to jest CAI? 1,5 dci jest the best. Obszukałem go ze wszech stron, pod siedzeniami - co tam qwa u was rdzewieje, to co nie ma farby wygląda jak nierdzewka żadnych śladów rdzy. Polewacie je wodą od środka (a może to ta wersja norweska). :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bastek Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Co to jest CAI?Cold Air Intake. Dolot zimnego powietrza do silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CarfanR Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Czytając raz to raz posty o kłopotach związanych z N16 można stwierdzic że ten model to niestety chłam. Podobnie jak P12, również tworzona razem z francuzami. Tak więc modele te,nie stanowią już wizytówki marki i nie buduja jej dobrego imienia (czego sam osobiście bardzo żałuje). Dlatego tez zgłaszam propozycje usunięcia zdjęcia N16 z nagłówka strony klubu i zamiany na inny (np. N15, P11). Sorki :wink: dla użytkowników N16. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kmich76 Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 Dlatego tez zgłaszam propozycje usunięcia zdjęcia N16 z nagłówka strony klubu i zamiany na inny (np. N15, P11). Sorki dla użytkowników N16. No to chłopie pojechałeś po bandzie...Mam się bić w piersi i zerwać święty znaczek Nissana z maski bo mam N16. Puknij sie w czoło :evil: , poza tym od kiedy N16 (przed liftem - a taka widnieje na górze strony) została "zrobiona z granuzami" :shock: Opinie o autku są różne, a wiele zależy od eksploatacji. Osobiście nie mam nic przeciwko temu żeby tam było P11 albo cokolwiek innego, choćby K10, ale zluzuj z tym oszołomstwem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość proktolog Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 pod koniec listopada firma nabyła 3 identyczne Almery 1.5 dCi generalnie nie mogę narzekać, ale: - w dwu Almerach odmówił posłuszeństwa alarm, aut nie dało się otworzyć, nie reagowały na pilota, na szczęście samo im przeszło - wszystkie maja problem z parującymi reflektorami (przód i tył), w serwisie opowiadają standardowa bajkę o zmianach temp. itp, generalnie bzdury - założyłem termometr - miał się skalibrować po jakimś krótkim czasie i tak się kalibruje już prawie dwa tygodnie - silnik bardzo sympatyczny - oczywiście pali więcej niż podaje producent, ale tak zwykle jest - w mieście trochę ponad 7l, to jest do przyjęcia w piątek udaję sie do serwisu zrobić porządek z parującymi swiatłami podobno w Nissanie obowiazuje norma, że jeżeli przez 2h od wjazdu na halę nie odparują klosze można rozmawiac o wymianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość LEMUR Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 udaję sie do serwisu zrobić porządek z parującymi swiatłami podobno w Nissanie obowiazuje norma, że jeżeli przez 2h od wjazdu na halę nie odparują klosze można rozmawiac o wymianie Tylko dlaczego jest to jedyny znany mi model samochodu gdzie w NOWEJ wersji paruja reflektory? A o tych normach to ciekawe - ciekawe :roll: A Kolega tworzacy ten temat, to faktycznie musial trafic na jakis felerny model! Trzeba by przejrzec, albo zaglebic sie w warunki umowy i sprawdzic czy nie da sie tego jakos zrekompensowac przez dealera (niezgodnosc towaru itp...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cornholio78 Opublikowano 4 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 trzeba było kupic avensisa sprzed liftingu czyli rocznik 1991-2000 i byś był zadowolony. Po wprowadzeniu vvti w modelu na 2001 rok zaczęły się problemy z toyotami Podobno w 90% Avensisów występuje drgająca kolumna kierownicy, której nijak nie można naprawić (kiepska maglownica czy coś tam). Dodatkowo tarcze bardzo podatne na fading, także ideału chyba nie ma ;-) .... Napisałem 1991 zamiast 1997 mój błąd. W naszej toyocie kierownica nie drga a co do tarcz - fakt warto je wymienić na np zimmerman i po kłopocie. Chyba niewelki wydatek te 200 - 300 zł żeby mieć naprawdę dobre auto? Zero nawet najmniejszej awarii i żadnej wymiany poza dosłownie olejem, filtrami i płynem hamulcowym. Auto ma 80 tys km i nawet żadna końcówka w zawieszeniu nie ma najmniejszego luzu. Wg mnie jesli chodzi o bezawaryjność i kłopotliwość eksploatacji - ocena 6. Kuzyn ma avensisa z przebiegiem 270 tys km i z tego co wiem też nie miał żadnych kłopotów z nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedroz Opublikowano 5 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2006 alfa też nie jest jakościowo za dobra, ładna ona jest owszem ale zawiecha sie sypie ponoc okrótnie...czemu ci n15gti juz sie znudziło?? Wiem, ze Alfa nie ma zbyt dobrej opinii, ale rekompensuje to designem ;-) A co do n15, to jeszcze jej nie zmieniam, choc momentami nieco za mala sie wydaje - z reszta zawsze kochalem sedany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość LEMUR Opublikowano 5 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2006 Wiem, ze Alfa nie ma zbyt dobrej opinii, ale rekompensuje to designem ;-) Heh, fakt! I tu offtopic - dlaczego kierowcy Alf nie pozdrawiaja sie mijajac na drodze? - widzieli sie rano w serwisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi