Coobcio Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2006 jakoś kontakt z OKOLOKO się urwał i ciężko będzie nabyć ten interfejs... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość okolook Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Witam, przepraszam że się nie odzywam, ale to dlatego że doba jest stanowczo za krótka (brak czasu). :? Jeżeli ktoś jest zainteresowany interfejsem to przysiądę do tego dopiero pod koniec sierpnia (od 14 idę na zasłużony urlop). :-)) Zainteresowanych klubowiczów proszę kontakt telefoniczny 888400007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzeniua Opublikowano 1 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2006 Witam! Tez bym sobie poskladal to urzadzenie (w koncu elektronik po studiach i do tego praktyk :shock: ) ale nie wiem czy zadziala w mojej N16E??? Moze ktos to potwierdzic - bylbym wdzieczny! Jesli tak to prosze rowniez o maila z softem w zalaczniku na: grzeniua@o2.pl dzieki, pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość _Pablo_ Opublikowano 1 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2006 Ja też chciałem się dowiedzieć czy w n14 GA14DE też zadziała i czy to złącze to jest to pod bezpiecznikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INC Opublikowano 2 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2006 Ja też chciałem się dowiedzieć czy w n14 GA14DE też zadziała i czy to złącze to jest to pod bezpiecznikami? zadziala, jesli masz to zlacze wlasnie pod bezpiecznikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzeniua Opublikowano 2 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2006 U mnie zlacze jest na pewno - bylem niedawno na komuterze i facio mnie podliczyl 50PLN za ta przyjemnosc bo nic nie znalazl (jakby cos bylo to policzylby normalnie 80PLN). :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INC Opublikowano 2 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2006 http://forum.pulsar.org.au/showthread.php?t=30057 moze sie przydac [ Dodano: Pon 02 Paź, 2006 ] http://www.300zx-twinturbo.com/conzult/index.htm i to tez, tak zerknalem po stronie i wychodzi na to ze dziala z prima P11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas.nis Opublikowano 2 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2006 ale nie wiem czy zadziala w mojej N16E??? Ten "consul" osbługuje tylko system OBD czyli NISSANy chyba do 99r.Po tym roku jest system OBD2.Czyli u Ciebie nie :sad: Panowie jest też problem z softem m.in program Nissandatascan i Scantech dostępne w necie są to wersje demo(na nich praktycznie nic nie można zrobić)żeby móc w pełni korzystać z tego softu trzeba się zarejestrować i(oczywiście) zapłacić :sad: Są też programy typu free,ale o małych możliwościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzeniua Opublikowano 2 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2006 To co w takim razie jesli mam OBDII :?: Jest jakies podobne, sensowne rozwiazanie :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VQPower Opublikowano 6 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2006 no wlasnie co z tym OBDII?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzeniua Opublikowano 7 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2006 Nie ma nikt pomyslu czy linka jak mozna sie obsluzyc w prosty sposob nieskomplikowanym interfejsem z OBD2 :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VQPower Opublikowano 7 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2006 Nie ma nikt pomyslu czy linka jak mozna sie obsluzyc w prosty sposob nieskomplikowanym interfejsem z OBD2 :?: ja jzu sie z tym upoeralem. wczoraj kupilem laptopa (91$ z przesylka) a w przyszlym tygodniu kupuje interfejs OBD II na ebay ktory nie tylko czyta kody ale pokazuje wykresy i inne dane z ecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzeniua Opublikowano 7 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2006 Z lapem nie ma problemu - mam COMPAQ z RS232 tylko interfejs chcialem sam zmajstrowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość okolook Opublikowano 7 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2006 Prosty schemacik dla wszystkich którzy sami chcą złożyć interfejs do swojego Nissana. Interfejs obsługuje wyłącznie OBD2 http://www.elmelectronics.com/DSheets/ELM323DS.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzeniua Opublikowano 8 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2006 Ciekawa sprawa i baaaaardzo prosciutki uklad. Zobacze jak jest z dostepnoscia owego ukladu bo jesli jest specjalistyczny (dedykowany do tego zastosowania) to w sklepach raczej tego nie dostane - musze sie zorientowac. Inna sprawa to jaki soft do tego uzyc? Czy moze byc Nissan Data Scan :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość okolook Opublikowano 8 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2006 Układ zastosowany w układzie to mikrokontroler PIC16c505 zapisany odpowiednim wsadem. Wsad jest niedostępny, pozostaje kupić zapisany układ np. tu. Programy do tego interfejsu są darmowe i dostępne w sieci np. tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzeniua Opublikowano 8 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2006 OK, jak sie dowiedzialem z TEJ STRONY to od 01.01.2000r. (diesel od 2003r.) wszystkie auta w UE oraz Polsce powinny miec OBD-2 wiec zakladam ze u mnie tez tak jest (w USA od 1996). A co dalej? Co z softem? :roll: Ten podany powyzej wymaga kodu aktywacyjnego a mi chodzi o freeware'owy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZ3RYF Opublikowano 9 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2006 przegladam ten topic i ostatnie posty i nasunelo mi sie pytanie. czy nie lepiej kupic taki zestaw niz sam modul za taka sama cene? wyprostujcie mnie jesli sie myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzeniua Opublikowano 9 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2006 :arrow: SZ3RYF w sumie z jednej strony cie rozumiem ale mam ambicje zrobic to samemu... Nie chodzi o oszczednosc, choc w tym przypadku na pewno takowa bedzie, ale o satysfakcje z budowy dzialajacego urzadzenia dla mojej klamerki 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość okolook Opublikowano 9 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2006 Chyba nie, to urządzenie potrafi pokazać tylko kody błędów i je usunąć. Niekiedy może się zdarzyć, że interfejs tego typu pokaże nam kod 55 (ok.) a praca silnika będzie daleka od ideału. ECU generuje błędy wówczas, gdy parametry jakiegoś czujnika wyjdą poza granice założone przez producęta samochodu lub silnika. Napięcie sondy lambda to 0,1V-0,9V w mojej nysie sonda stała na 0,1V, napięcie tak niskie wskazuje na zbyt ubogą mieszankę w wyniku czego komputer starał się z zwiększyć ilość podawanego paliwa. Spalanie w tym czasie oscylowało na poziomie 28L/100km. :sad: Dlatego uważam że lepszym rozwiązaniem jest zakup interfejsu za pomocą którego można z obrazować pracę silnika i jego podzespołów na ekranie monitora lub laptopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzeniua Opublikowano 9 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2006 Dokladnie! To daje wieksze mozliwosci! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZ3RYF Opublikowano 9 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2006 OK, w takim razie bede dalej sledzil watek do czasu az uda Was sie zmusic ta samorobke do dzialania i obrazowania pracy silnika. nie ukrywam, ze jestem zainteresowany. niestety nie pomoge bo nie znam sie na tym nic a nic :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzeniua Opublikowano 10 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2006 Dowiedzialem sie ze kumpel z roboty bawil sie w takie cos i nawet mu "zagadalo" :shock: W przyszlym tygodniu powinien wrocic z urlopu wiec sprobuje sie dowiedziec i opisze co jest :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VQPower Opublikowano 13 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2006 Chyba nie, to urządzenie potrafi pokazać tylko kody błędów i je usunąć.Niekiedy może się zdarzyć, że interfejs tego typu pokaże nam kod 55 (ok.) a praca silnika będzie daleka od ideału. ECU generuje błędy wówczas, gdy parametry jakiegoś czujnika wyjdą poza granice założone przez producęta samochodu lub silnika. Napięcie sondy lambda to 0,1V-0,9V w mojej nysie sonda stała na 0,1V, napięcie tak niskie wskazuje na zbyt ubogą mieszankę w wyniku czego komputer starał się z zwiększyć ilość podawanego paliwa. Spalanie w tym czasie oscylowało na poziomie 28L/100km. :sad: Dlatego uważam że lepszym rozwiązaniem jest zakup interfejsu za pomocą którego można z obrazować pracę silnika i jego podzespołów na ekranie monitora lub laptopa. no i wlasnie dlatego kupuje to: http://www.auterraweb.com/windowsscantool.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzeniua Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Kolega uzywal tego (link). Zagadalo mu to z Peugeotem 206 a niedlugo podrzuci mi, to sprawdze z N16 Mowil tylko ze opcje ubogie ale moze to zalezy juz od softu.. Ten uklad zamowil z USA, koszt ok. $25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi