Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

układ wydechowy - jak go prawidłowo wykonać?

Gość Pablo's
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm ceny do przyjęcia jak na takie graty i od takiej osoby...

El-tec kolektory robi o 2000zł w górę.

• 1 rok później...

Mam takie pytanie. Od jakiego auta pasuje uszczelka do rury wydechowej (Płaska między flansze) na 2,5" (63,5mm)? Flansze będę dorabiał sam więc kształt i ilość srub jest nieistotna. Mam uszczelke o średnicy otworu 60mm ale to za malo, bo będzie próg wewnątrz rury. Może ktoś z was sie spotkał z taka uszczelka. Najlepiej jakby miala ok 64mm do 67mm powiedzmy. Interesuje mnie marka i model Auta bo w sklepach o to pytają. Nikomu nie chce się mierzyć tego :/

• 3 miesiące temu...
Ciekawa propozycja, wtsylka pewnie ok 100$ czyli ok 1000zl, ciekawe ile wydech PMW wyjdzie??

Będzie tam dużo spawów i ta średnica, ale zobaczymy niech tworzy.

PMW napisał/a:

z robocizną 1124 zł

ale pewności żadnej, chybił trafił ;)

na sztywno... będzie robiony po całości w m-techu i spawany TIG - bedzie profi jutrojadę na przymiarki i zawieżć materialy żeby człowiek sobie wszystko przygotował

a ten z ebaya to zwykła aluminizowana rura jak oem - żadna kwasówka zardzewieje po roku

PMW napisał/a:

z robocizną 1124 zł

ale pewności żadnej, chybił trafił ;)

na sztywno... będzie robiony po całości w m-techu i spawany TIG - bedzie profi jutrojadę na przymiarki i zawieżć materialy żeby człowiek sobie wszystko przygotował

a ten z ebaya to zwykła aluminizowana rura jak oem - żadna kwasówka zardzewieje po roku

no dobra czekam na efekty końcowe

• 2 tygodnie później...

Heh, naprawdę gruuboo to brzmi, robi swoje :diabel:

To już ten nowy wydeszek?

...aż bym sobie pojeździł do znudzenia, tylko to się nie nudzi ;)

dobra robota

pozdrowa...

wyszło igła... dokładnie tak jak chciałem... bez zatyczki jak jade lewym pasem to bez mrygania światłami wszyscy grzeczniutko zjeżdżają na prawy pas. Jednym słowem pełna kultura... :kosci:

[ Dodano: Pon 22 Gru, 2008 12:22 ]

13cm średnicy ma puszka i 30cm długości, końcówka 10cm x10cm rdzeń i rury 2,5 cala

silencer ma fi 40mm rurkę

cały wydech waży około 12 kg

hehe ciekawe czy osiągi auta poprawily się bardziej za sprawą zredukowania masy wydechu w stosnku do tomali to będzie ze 20kg czy dodatkowo jeszcze pare kucy doszło ?? :D

coś tam pewnie doszło bo dzisiaj pojechałem e46 kupe 330d :gitara:

zdrowo :D

185 kucyków w tej e46?

U siebie ogolnie jak szacujesz moc? Ze 170 będzie?

wg mnie autko ma dobre sprzeglo i oponki, takze domyslam sie ze 1/4 robi ponizej 16sek :diabel2:

coś tam pewnie doszło bo dzisiaj pojechałem e46 kupe 330d :gitara:

zdrowo :D

185 kucyków w tej e46?

U siebie ogolnie jak szacujesz moc? Ze 170 będzie?

wg mnie autko ma dobre sprzeglo i oponki, takze domyslam sie ze 1/4 robi ponizej 16sek :diabel2:

dokładnie 15,8 zrobiłem... jedyny udany wtedy mod to kolektor 421 SS Autochrome z kwasa, auto miało pełny bak, całe wnętrze i kompletne wyposażenie oraz dodatkowo 2 ciężkie foteliki dziecięce z tyłu... spaliłem start i kreciłem nie do odcinki... wtedy było 15,5 do zrobienia... na wiosne nie wspomne jak to bedzie zap... :028:

konie to nie wszystko... tutaj wiele czynników ma na to wpływ...

ITS ALL ABOUT BALANCE yinyang.gif

Witam

Ja wpadłem wczoraj do tokarza i dorobił mi rurę 2,5 cala zamiast katalizatora - wkręcaną na śruby. Rura grubości 4 mm.

Między 2,5 - 3 tys. obrotów słychać "brzękot", zastanawiam się, czy to przez tą rure tak wali, czy po prostu jakaś blacha na tłumiku, albo osłona tłumika mi wpada w rezonans...

Ogólnie ku mojemu zdziwieniu przy 3 tys. RPM auto jest CICHSZE niż wcześniej (ZONK) - w środku, natomiast na zewnątrz warczy jak głupie :P

I tak myślę co by tu zrobić dalej...

Na wiosnę planuje kwasówkę, ale z seryjnym kolektorem ważącym 15 kg to jakoś mi się to nie widzi... Da rade dostać ładnego baranka do 16DE ?* nieaktualne

Edit:

Brzękot zlikwidowany.. Przy ściąganiu przychaczyłem blache termiczną, skrzywiła się i po ponownym założeniu stykała się z tłumikiem i warczała jak głupia :D Autko chodzi cichutko, chyba nawet ciszej niż z katalizatorem :zdziw:

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Witam

Chcialem troche dac odetknac samochodowi wiec postanowilem wyciac kata i wstawiac tlumik przelotowy zeby glosno nie bylo.

Chialem tez wywalic koncowy tlumik bo slyszalem ze tez stawia duzy opor. Wyczytalem ze mozna jakis tlumik przelotowy wstawiac dedykowany do innych samochodow. Bo tlumiki koncowe typu Mugen itp to troche za glosne sa. Da sie jakis dopasowac do QG15 ??

Witam

Chcialem troche dac odetknac samochodowi wiec postanowilem wyciac kata i wstawiac tlumik przelotowy zeby glosno nie bylo.

Chialem tez wywalic koncowy tlumik bo slyszalem ze tez stawia duzy opor. Wyczytalem ze mozna jakis tlumik przelotowy wstawiac dedykowany do innych samochodow. Bo tlumiki koncowe typu Mugen itp to troche za glosne sa. Da sie jakis dopasowac do QG15 ??

Ja brałem od tego gościa:

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2165247 .

Jeżdżę na nim już prawie rok i jest ok :)

Tłumik przychodzi bez mocowań, aby go założyć, trzeba też trochę przemodelować część rury wchodzącej do tłumika (oryginalnie z boku tłumika, tu na środku). U tłumikarza cała operacja będzie Cię kosztowała pewnie ze 30PLN. Do wyboru 3 poziomy głośności ;)