Dar1962 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 poszperałem i znalazłem fakturę z przeglądu po 2 latach - dokładnie to było 1290 zet z czego ta końcówka czyli 290 to cena za przegląd klimy z wymianą filtra, oczyszczeniem i regeneracją czynnika (mogłem nie robić, pytali grzecznie czy chcę - chciałem bo śmierdziało z niej niemiłosiernie) Reszta to koszt materiałów (olej, płyn hamulcowy, filtry, i inne duperele)oraz robocizna panów mechaników z ASO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 1 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2009 (olej, płyn hamulcowy, filtry, i inne duperele) Czyli coś co w IC by kosztowało maks 250zł i ze 100zł za wymianę u pana henia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Czyli coś co w IC by kosztowało maks 250zł i ze 100zł za wymianę u pana henia Jest coś takiego jak gwarancja i jakoś te trzy lata trzeba przecierpieć, inaczej serwis odmówi naprawy za friko jakiejkolwiek usterki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość t82 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 przeczytałem z uwagą cały temat i chciałem wam zaproponować przeczytanie poniższego artykułu, a nawet dwóch: http://autofoto.pl/blogs/prezes/archive/20...26/castrol.aspx http://www.wysokieobroty.pl/auto/1,48316,5...silnikowi_.html jak widzicie są dwa zupełnie różne poglądy na ten temat, każdy może sobie robić jak mu się podoba. Ja natomiast widzę to w następujący sposób. Od nowości dobrze jest wymienić olej i filtr oleju po 2-3 tyś kilometrów (inni powiedzą 5, mniejsza o to) ze względu na opiłki jakie gromadzą się w czasie docierania silnika. Później wymieniać olej w zależności od tego w jaki sposób eksploatuje się samochód. Osobiście przekonuje mnie artument, że przepalony olej nie ma dobrych właściwości smarujących, gęstnieje - a w samochodach wyczynowych olej zmienia się często. Gdyby miało okazać się, że przepalony olej jest lepszy to może do wyczynowych samochodów wlewano by od razu przepalone oleje ... Ja w Serenie 2,3D zmieniałem olej co 15tyś a dzisiaj mój teść nadal jeździ tym samochodem i sobie go chwali. Silnik nawet przy mrozach odpala jak nowy, żadnego dymku, nic, chociaż ma już 12 lat i trochę kilometrów przejechane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 słyszałem wiele opinii że olej nawet dobry - syntetyczny - również się starzeje, praktycznie wszystkie serwisy (nie wykluczam też,że z chęci dodatkowego zarobku) sugerują wymianę po określonym przebiegu lub raz do roku. Biorąc pod uwagę fakt,że szczególnie warunki zimowe (mrozy, gęsty olej, trudności z rozruchem i rozgrzaniem silnika przy częstym odpalaniu i krótkich odcinkach) to dość ciężka próba dla silnika - wymiana oleju po zakończeniu sezonu zimowego na pewno mu nie zaszkodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maxpokoje Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Nie zaszkodzi.Nie pomoże w niczym - również. Mam istrukcję obsługi - wydrukowana listopad 2008 Note 1.6 przegląd co 2 lata , wymiana oleju co 30tyś. km/ 1 rok Czyżby twoja gwarancja na silnik już była nie ważna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 mam w tej chwili przed sobą tabelę ze strony 10 książki gwarancyjnej Note ( drukowana maj 2006 - moje auto to jesień 2006) - dla silnika HR16DE (o którym teraz mowa) wymiana oleju(*) - 30 000 km przebiegu lub 24 miesiące . Gwiazdka to odnośnik, który mówi: "co wcześniej następuje - przebieg w km (z tolerancją +/- 500km) lub czasokres (z tolerancją +/- 1 miesiąc). Przegląd okresowy dla tego silnika wynosi również 30 000 km lub 24 miesiące - odnośnik jw. A teraz UWAGA! w tej samej tabeli dla silnika CR14DE (czyli 1,4 benzyna taki jak Twój maxpokoje) wartości te wynoszą odpowiednio 20 000 km i 12 miesięcy! Pogodziłem was? . Jeśli od 2006 roku nie zmieniły się warunki gwarancji (w co wątpię) to 1,4 MUSZĄ robić przegląd i wymianę oleju co roku a 1,6 po 2 latach zakładając że w obu przypadkach nie dojdzie do wcześniejszego przekroczenia kilometrażu. Mówimy tu oczywiście o czynnościach obsługowych wymaganych warunkami gwarancyjnymi - ja ostatnio wymieniałem olej przy okazji I przeglądu jesienią 2008. W tym roku przed zakończeniem gwarancji wybieram się do ASO na kontrolę karoserii i lakieru a przy okazji - jak co roku - ponownie zamierzam wymienić olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 ponoć... to pomyłka w druku Sytuacja dosyć skandaliczna, jeśli nikt nie wpadł na pomysł żeby od razu sprostować - wystarczyło porównać książki. Można się tylko domyślać, czemu akurat "pomyłkowo" skrócono a nie wydłużono interwały wymiany oleju. Ktoś tu kogo nabił w butelkę i przy okazji zarobił nieco kaski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_sosnowiec Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 A w mojej książce gwarancyjnej (druk styczeń 2009) dla Waszego silnika 1,6 (HR16DE) napisano: - wymiana oleju: co 30 000 km/ 12 miesięcy - w zależności co wystąpi pierwsze, - PRZEGLĄD OKRESOWY: CO 30 000 km/ 12 miesięcy - w zależności co wystąpi pierwsze. Tak więc albo znów błąd w druku albo Nissan zmienił warunki gwarancji. Tak czy siak wiadomo na czyją niekorzyść . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 ehh następne będą opony o małych oporach toczenia, kolejne filtry itp. itd (euro n-te) i w końcu trzeba będzie się przesiąść na elektryczne auta :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 wymiana oleju: co 30 000 km/ 12 miesięcy - w zależności co wystąpi pierwsze,- PRZEGLĄD OKRESOWY: CO 30 000 km/ 12 miesięcy - w zależności co wystąpi pierwsze. podsumujmy: z tego wynika,że wydłużono z 20 do 30 tys km przebiegi dla 1,4 jednocześnie skracając okresy przeglądowe do 1 roku. A jak przedstawia się teraz sytuacja silnika 1,6? opony o małych oporach toczenia takie zafundowano mi już kiedy odbierałem swój (continental contiecocontact 2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 zgadza się - mój błąd - zasugerowałem się tym czym jeździ arek :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goago Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 P.S. Polecam Mozillę - Firefox ma możliwość poprawiania błędów automatycznie: "nie" z przymiotnikami piszemy razem. A gdzie w instrukcji cokolwiek o tych 3000 obr. pisze - bo raczej nie pisze Kicur chyba to twoje :one: jest napisane jeżeli mamy być tak dokładni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 We wczorajszym "Motorze" jest obszerny artykuł o olejach, także nowościach 2009. Ktoś powie, że ta gazeta to żaden autorytet o czym można oczywiście dyskutować. W artykule stoi jednak jasno, że w celu utrzymania silnika w dobrej kondycji - olej (niezależnie od jego klasy) powinno się wymienić przynajmniej raz na rok nawet mimo niewielkiego przebiegu, ponieważ w silniku - szczególnie pracującym na krótkich dystansach i często uruchamianym ( jazda miejska) olej ulega szybkiemu starzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 OK! Dar, przyłożyłeś mi ,a oleje wymieniam zgodnie z zaleceniami i nigdy nie miałem kłopotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 powinno się wymienić przynajmniej raz na rok a oleje wymieniam zgodnie z zaleceniami Bożesz ty mój, toć to Jacko i ja robimy zgodnie z przykazaniami, jak stoi w prawidłach - raz na rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Bożesz ty mój, toć to Jacko i ja robimy zgodnie z przykazaniami, jak stoi w prawidłach - raz na rok Myślenie nie boli,ale czasami trudno przychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi