Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Układ Dolotowy, Filtry Stożkowe oraz CAI

Coobcio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

wrzucam zdjecie gdzie warto umieszczac wlot zimnego powietrza do filtra, powietrze uderza o samochod z najwieksza sila tam gdzie jest czerwone, po bokach juz prawie nie wieje, co wynika z aerodynamiki auta:

carpress1.gif

Przy kole również jest mocno czerwono, więc tak popularny w klubie CAI przez nadkole też jest do niczego... Z tego rysunku wynika, że najlepszym rozwiązaniem jest wlot na masce lub w błotniku.

CAI cały świat go robi, nie chodzi o naplyw piwietrza tylko o zimne poweitrze, jak masz zamkniętej budowy filtr poweitrza to możęsz skusić się o doładowanie dynamiczne, czyli w tych czerwonych miejscach dać "lejek" a od niego rura będize szła do puszki z filtrem

Mam stożek i chciałem doprowadzić do niego rurą powietrze przez nadkole. W/g rysunku przed kołem jest też bardzo ciepło. Czy więc taki CAI ma sens?

powietrze uderza o samochod z najwieksza sila tam gdzie jest czerwone

qwasar czerwone nie oznacza ciepłego powietrza, tylko że na wlocie będzie największe ciśnienie wywołane pędem powietrza.

Tylko że CAI, to dolot zimnego powietrza a nie doładowanie dynamiczne. Czerwone pole będzie oznaczało również ciepło jakie wytworzy tarcie opływającego powietrza.

zimnego wzgledem komory silnika. jak cieplo by nie bylo na dworze to powietrze wpadajace do wlotu w zderzaku i tak jest duzo zimniejsze niz to pod maska. a zeby w ogole dotarlo do filtra to musi byc wtlaczane do rury wlotowej, chyba ze jest on szczelnie zamkniety w obudowie

...znaczy, że wlot do CAI musi mieć mniejszą średnicę niż reszta rury doprowadzającejpowietrze do filtra. Wtedy będzie zimne powietrze i jeszcze z dużą prędkością leciało do silnika... Chyba dobrze rozumuję?

wlot do cai ma być jak największy zeby łapał jak najwięcej powietrza, minusem wlotu ze zdarzaka jest to że łapie cały cyf z ulicy ale właśnie w okolicy zderzaka jest największe ciśnienie

Kosa dobrze mowi. wlot jak najwiekszy, mozna zastosowac specjalny łapacz powietrza, cos na ksztalt lejka i podpiac do tego rure do filtra. wtedy do lapacza wejdzie duzo powietrza a przez to ze rura bedzie wezsza to jego predkosc wzrosnie. co do syfu to na zime mozna calosc demontowac bo i tak jest slisko i nie ma za bardzo jak poszalec, dodatkowo jest zimno na zewnatrz wiec i filtr zasysa troche chlodniejsze powietrze niz latem

Co tu polemizowac, z nadkola jest najlepiej i tyle, jak rure będizesz prowadził kochło chlodnicy to chlodnica będize nagerzewała.

Piersze slysze żeby poweitrze nagrzewalo się od tarcia :roll:

Twoja bryka za pewne jezdzi znacznie wolniej niz wynosi prędkosc dzwięku...

Ps. kiedyś u siebie mialem zrobiony lejek w miejscu halogena przeciwmgielnego - efekt bardzo zadowalający na hamowni taki patent dodawał mi 20Nm...

Gość maciejka_sz
Piersze slysze żeby poweitrze nagrzewalo się od tarcia :roll:

Co w tym jest... tu chodzi prawdopodobnie o jakies czasteczki ktore w wyniku zawirowan tra o siebie temperatura powietrza (tych czastek) wzrasta... to samo jest przy doladowaniu... turbina spreza powietrze i czastki sie pakuja i wytwarza sie tarcie ktore podnosi temp tego czynnika do tego podgrzana turbina i trzeba montowac IC zeby czynnik schlodzic. Sorki za maly OT.

Temperatura powietrza (i gazów w ogóle) wzrasta jeśli ciśnienie tego gazu też rośnie. Jeśli turbina nagrzewa powietrzem, to zapewne wskutek sprężenia.

Dlaczego np reduktor w instalacjach gazowych jest ogrzewany? Bo jeśli temp gazu rośnie przy sprężaniu, to przy rozprężaniu adekwatnie jego temp spadnie.

A tarcie powietrza to może i problem, ale w samolotach i promach kosmicznych :)

A tarcie powietrza to może i problem, ale w samolotach i promach kosmicznych :)

Oj zdecydowanie problem to jest, ale w statkach kosmicznych, w samolotach to jest zjawisko ..

Sławek

jak na razie nasze nyski nie osiągaja prędkości Concorde.... i na razie ten problem mozemy pominąć

ja natomiast mam cai który łapie powietrze z maski z wlotu na niej, dzięki tamu filtr się tak nie syfi i powietrze też ma krótszą droge do filtra (wlot jest nad samym filtrem), efekt zmierze w tym tygodniu na hamowni :D

• 4 tygodnie później...

Zdjęcie jest bardzo duże (u mnie na kompie nie mieści się na ekranie). Nie wiem dlaczego tu tak słabo widać.

P.S. Chyba specjalnie dla Coobcia zmienię nicka :lol: QWASAR Kuba...