Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Które wahacze polecacie : Febi czy 555?

rafp11
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No i zrobiłem kontrolę jak mówiłeś. Na postoju szybko poruszałem kierownicą w lewo i prawo i coś stuka. Co to może stukać?

końcówki drążków kierowniczych albo maglownica, pojedź na kanał i się wszystko wyjaśni

Jakiś czas temu byłem w warsztacie i mechanik mówił, że lewa końcówka drązka do wymiany, widać, że już pora na nią.

obydwa stukają ? a może w układzie kierowniczym zrobiły się luzy, poruszaj szybko kierownicą w lewo/prawo i posłuchają czy coś nie stuka

No i zrobiłem kontrolę jak mówiłeś. Na postoju szybko poruszałem kierownicą w lewo i prawo i coś stuka. Co to może stukać?

u mnie też stukało i zrobiłem tak, sprzedałem nissana :wink:

u mnie też stukało i zrobiłem tak, sprzedałem nissana :wink:

No i co? Sprzedałeś Nissana a stukanie zostało? :wink:

No i się okazało, że to wyrobiło się tzw. jabłko na drążku kierowniczym :( i dlatego stukało. wkrótce będę ten drązek wymieniał.

• 6 miesięcy temu...

No to odświeżę temacik.

Na allegro oferują Febi po 120 PLN i 555 po 165.

Czytając posty tego tematu dochodzę do wniosku, że Febi są lepsze no i wynika przy okazji, że sporo tańsze.

W zasadzie, to przy naszych drogach co by nie wkładać i tak będzie padało max. po dwóch latach (tak jak w mojej Primce. Na oryginale przejździła 2 latka).

Ale jeżeli się mylę, to niech mnie ktoś z błędu wyprowadzi ;)

Ponizej link:

http://www.allegro.pl/search.php?string=wa...new=0&pay=0

Czy górne wahacze były takie same do P10,P11 i P11.144 ? (tak mi coś wynika z katalogu)

Czy górne wahacze były takie same do P10,P11 i P11.144 ? (tak mi coś wynika z katalogu)

Jak mi Coobcio wymieniał w mojej P11.144 to powiedział że są takie same jak w P10, a więc pewnie tak jest.

Pozdr

A

Ja u siebie wymieniłem górne wahacze w zeszłym roku zaraz jak sprowadziłem auto w sierpniu na wahacze 555, jak do tej pory nic sie nie dzieje zlego. Polecono mi tego producenta wiec spróbowałem, teraz pewnie tez zaufalbym 555

Pozdro

Ja wymieniałem wahacze na jesieni. Mechanik polecił mi Febi, co do 555 to powiedział że maja słabsze uszczelnienia. Na febi zrobiłem od tamtej pory ok.10tys km i cisza jak na razie.

Witam. ja tylko dodam że wachacze z tulejami (gumowostalowe) rozpadną sie wszystkie i to szybko ..... zostają więc tylko z tulejami pływającymi.. a jakiej firmy trudno stwierdzić dużo zależy jak kto jeźdźi i hamuje (w dziurach).. ja miałem wytoczone tulejki z brązu zamiast oryginalnych ( plastik- teflon ?) i dużo wytrzymały ale nie przeżyły hamowania na dziurze i musze znowu toczyć nowe tulejki (popękały) a może wytocze ze stali .............może wytrzyma ... jak wytrzyma dam znać .

pozdro.

• 2 tygodnie później...

Ja zamontowałem FEBI zimą i już po miesiącu zaczął trzeszczeć. Wyjąłem go niedawno i o dziwo luzów na tulejach nie było (przynajmniej nie wyczułem). Wyjąłem też tuleje i wcisnąłem smar sylikonowy pod zemeringi, bo nie wiedziałem jak to bardziej rozebrać i złożyłem. Trzeszczenie wróciło po paru dniach, choć było inne i tylko jak jest sucho - trzeszczy.

Wydaje mi się, że one nie mają teflonowych tulei, tylko stalowe zatopione w gumie ale będę to wiedział na pewno dopiero jak kupię nowe 555, a te rozbiorę do rosołu.

• 2 tygodnie później...