Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Warianty wyposażenia i różnice w PRIMERACH

Gość marekmarecki
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

pewnie lakier był położony w lewą stronę a nie w prawą i jest naklejka eura na błotniku ;)

• 4 miesiące temu...

A moja primerka rocznik 1998 ma 96 KW, 2 litry i napis SLX i zawiera dużo fajnych rzeczy w wyposażeniu:

ABS, elektryczne 4 szyby, regulację reflektorów, elektryczne i podgrzewane lusterka zewnętrzne, podgrzewane przednie fotele (kierowca i pasażer), 4 poduchy, 6 głośników, wycieraczki na reflektorach, centralny zamek, zderzaki i lusterka w kolorze nadwozia, klime ręczną i fajny bajer w postaci wyłącznia się światła w samochodzie po zamknięciu auta pilotem, a nawet skórzaną kierownicę ale to dopiero od wczoraj hehehe.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

bład w dowodzie?

Nie byłoby w tym nic dziwnego. Ja mam w dowodzie 131 KM a silnik 140. Inny chłopak z forum ma identyczny silnik jak ja a w dowodzie 150 :-)

• 2 tygodnie później...
Gość Mateusz_P11_144

A moja primerka rocznik 1998 ma 96 KW, 2 litry i napis SLX i zawiera dużo fajnych rzeczy w wyposażeniu:wycieraczki na reflektorach

To był standard??

myslałem że tak się tylko Volvo bawiło ;)

To był standard??

myslałem że tak się tylko Volvo bawiło ;)

Łada 2107 też miała wycieraczki na reflektorach i spryskiwacze :)

• 4 tygodnie później...
Gość Mateusz_P11_144

Nie wiem czy wszyscy wiedzą ale p11 miało tak naprawdę 3 wersje ;)

P11,p11.144 oraz lifting p11.144 :)

A tu taki mały dodatek:

Nie wszyscy w P11.144 mają termometry prawda? a wiedzą że mogą mieć? procedura jest taka:

1. sprawdzamy czy mamy czujnik temperatury zewnętrznej (TEN NA FOTCE) jeśli nie mamy to dokupujemy go lub zakładamy termistor 2.5K(2.50zl w elektronicznym)

2. Po wpięciu aktywujemy go w opisany sposób:

a) przytrzymujemy oba przyciski na liczniku i włączamy zapłon

B) gdy włączymy zapłon puszczamy przycisk kasowania licznika

c) na wyświetlaczu ukaże nam się napis E6

d) puszczamy przycisk zegarka i przyciskiem kasowania przełączamy wskazania do momentu aż na wyświetlaczu nie będzie nic

e) w tym momencie wszystkie zegary podniosą się w górę ok 3-4razy

f) po skończonych "wygłupach" licznika zobaczymy piękne 2 kreski pomiędzy licznikami a pod zegarkiem pojawi nam się temperaturka zewnętrzna

Zapożyczone z nz :)

post-55622-0-45956300-1355267222_thumb.jpg

Edytowane przez Mateusz_P11_144

Gość Mateusz_P11_144

A pewnie że mogę :)

Drobne różnice między p11.144 do 09.2000 a po tej dacie czyli tzw lifcie liftu. Niestety oprócz estetyki inne zmiany to raczej cięcia kosztów:

po 09.2000

- inne zegary (wsk. temp silnika poniżej wsk. paliwa, obrotek do 8 tys z niższą odcinką - 6600, dioda immo na zegarach nie na podszybiu.

- inny wyswietlacz komp pokładowego, znaczy inaczej rozmieszczone wyśw informacje

- inne "pokrętło" reg elektycznej lusterek (okrągłe takie jak w p12)

- inna kierownica (jak w p12)

- wsk. poziomu płynu spryskiwaczy (nie jestem pewien czy we wcześniejszych też nie było, w ostatnim wypuście jest na pewno)

- trochę inna gałka zmiany biegów ? (z taką plastikową plakietką)

a teraz z cięć niestety

- pojedyńcze uszczelki drzwiowe zamiast podwójnych, tzn są tylko te wokół otworu drzwiowego karoserii, brak tych biegnących spodem samych drzwi! (niestety róznica w wytłumieniu zauważalna)

-brak uszczelek maski silnika (dwóch nad reflektorami i środkowej wzdłuż chłodnicy)

- brak uszczelek pod migacze boczne te w błotniku!

- brak stopki, podstópki, podnóżka (jak zwał tak zwał) lewej nogi. Zn nie ma tej gumowo plastikowej łatki , jest czysta wykładzina! Bardzo mnie to irytuje.

- brak plastikowych szybek/osłonek na wyświetlaczach reg temp i nawiewu klimatyzacji.

- lampka bagażnika nie przykręcana na wkręty a jedynie na wcisk który się często łamie ;/

- z mechanicznych to Primy po tym okresie teoretycznie powinny mieć z tyłu znowu mniejsze tarcze tj 257mm zamiast 278 i "nowe" wsp hamulców.

- zmiany w elektryce. Brak osobnego modułu odpowiedzialnego za sterowanie c. zamkiem. Ma on swoją nazwę lecz teraz nie pamiętam. Najlepsze jest to że schematy elektryczne do modeli po 2001r nie istnieją a są trochę inne.

[Nissan z**e]

Primera ta po lifcie liftu ma antenkę z przodu na dachu. Z tego co jeszcze zauważyłem to ma najczęściej listwy progowe i zderzakowe w kolorze nadwozia,chromy na nerce,klamkach wew,zew,oraz nawiewach i SR20 ma obrotomierz do 8000 obr (przed liftem liftu 9000)

Lift liftu miał podgrzewane lusterka (włączane wraz z ogrzewaniem tylnej szyby) Teraz wszyscy sie rzuca do aut żeby sprawdzić ;)

Zestawienie imponujące, chyba jeszcze tak kompletnego w jednym miejscu nie było. Mam jedynie dwie uwagi:

- wsk. poziomu płynu spryskiwaczy (nie jestem pewien czy we wcześniejszych też nie było, w ostatnim wypuście jest na pewno)

Moja WP11.114 z 1999 ma kontrolkę kończenia się płynu - być może czujnik poziomu występował np. w komplecie z xenonami. Ale ogólnie przed liftem wskaźnik poziomu płynu również montowano.

Lift liftu miał podgrzewane lusterka (włączane wraz z ogrzewaniem tylnej szyby) Teraz wszyscy sie rzuca do aut żeby sprawdzić ;)

Ponownie - lift sprzed liftu - ma podgrzewane lusterka.

Chyba można do listy jeszcze dodać sterownie radiem z kierownicy - dostępne według mnie tylko z nową kierownicą.

Jak szukałem primery to o większości z tych różnic wiedziałem ale myślałem że jest to do 2000 r. i od 2001 r. więc szukałem z 2001 a mogłem też z końca 2000, no ale w końcu znalazłem z 2001 i jestem bardzo zadowolony. Co do różnic to nakładki progowe i zderzakowe mam czarne. Dodam jeszcze że od marca 2001 roku zmienili tylne hamulce, są inne zaciski były Lucas'a są TRW te pierwsze były rozbieralne a TRW według manuala nie są ale poczekam do wiosny i to sprawdzę oraz czy są plug&play.

Gość Mateusz_P11_144

Zestawienie imponujące, chyba jeszcze tak kompletnego w jednym miejscu nie było. Mam jedynie dwie uwagi:

Moja WP11.114 z 1999 ma kontrolkę kończenia się płynu - być może czujnik poziomu występował np. w komplecie z xenonami. Ale ogólnie przed liftem wskaźnik poziomu płynu również montowano.

Ponownie - lift sprzed liftu - ma podgrzewane lusterka.

Chyba można do listy jeszcze dodać sterownie radiem z kierownicy - dostępne według mnie tylko z nową kierownicą.

O włąsnie zapomniałem o sterowaniu w kierownicy ;)

Pisałem te wszystkie info bazując na dotychczasowej wiedzy na temat modelu oraz po lekturze innego forum ale każda sugestia jest na wagę złota ;)

Zawsze może być coś czego się nie wie ;)

Super zestawienie :-) no to ja mam dziwną hybrydę. Mam akurat auto z września 2000 i u mnie jest:

z poliftowej:

- okrągły przełącznik regulacji lusterek, jak w P12

- wskaźnik poziomu płynu spryskiwaczy - od wczoraj cieszy me oko, pierwszy raz się zaświecił odkąd mam auto :-) przy okazji wymiany żarówki w halogenie zauważyłem że był urwany przewód od czujnika (jest na spodzie zbiornika). Także jak ktoś ma P11.144 sprzed liftu a nie nie widział sygnalizacji płynu to niech spojrzy pod spód bo może czujnik jest, tylko trzeba odkręcić śrubki plastikowej osłony nadkola.

- gałka z plastikową plakietką

- antena z przodu - ale to może dlatego że kombi

- listwy progowe i zderzakowe w kolorze ciała

- chromy na nerkach, klamkach zewnętrznych i wewnętrznych, ale na nawiewach już nie

- podgrzewane lusterka

- sterowanie z kierownicy - ale sama kierownica inna niż w P12

z przedliftowej:

- zegary ze wskaźnikiem temperatury i paliwa na jednym poziomie, obrotomierz do 9000

- dioda immo w podszybiu

- tarcze z tyłu 278

- wszystkie uszczelki o których pisałeś

- łatka pod lewą nogę

Edytowane przez nrb

Gość Mateusz_P11_144

Super zestawienie :-) no to ja mam dziwną hybrydę. Mam akurat auto z września 2000 i u mnie jest:

- chromy na nerkach, klamkach zewnętrznych i wewnętrznych, ale na nawiewach już nie

-wskaźnik poziomu płynu spryskiwaczy - od wczoraj cieszy me oko

Moje cieszył tez od niedawna przy zmianie płynu na zimowy ;)

Gdyby nie przymus wyplumpania letniego to do tej pory bym nie widział że to mam ;)

Te chromy na nawiewie to chodzi o te małe dinksy do ustawiania kąta powietrza bezpośrednio na kratce wentylacyjnej :D

To się tylko cieszyć same plusy bez minusów:-)

NRB a może Ty masz składaka ze Szwajcarii? :D

Kupiony w salonie w Polsce. Ale czy dziś można być czegokolwiek pewnym? ;-)

Mateusz, jaki jest sens kopiowac slowo w slowo informacje z jakiegokolwiek innego forum, ba, zaznaczajac, ze sie 'samemu pisalo' jak niemal co do slowa pokrywa sie z tym, co inni napisali? W tym przypadku niemal cale zestawienie jest stworzone przez elemera80 z NZ...

Gość Mateusz_P11_144

Mateusz, jaki jest sens kopiowac slowo w slowo informacje z jakiegokolwiek innego forum, ba, zaznaczajac, ze sie 'samemu pisalo' jak niemal co do slowa pokrywa sie z tym, co inni napisali? W tym przypadku niemal cale zestawienie jest stworzone przez elemera80 z NZ...

Przeciez napisane jest [nissan z**e]

Nie pisalem nigdzie że to są moje słowa ba..zaznaczyłem że sa to infromacje zapozyczone z innych forum oraz mojej wlasnej wiedzy ;)

Nie wiem o co Ci chodzi ;/

Nie każdy jest na 2 forach i wie o co chodzi.

i nie ELEMERA tylko elmer80 ;)

• 1 miesiąc temu...

siema, a powiedzcie mi o co chodzi z drewnianymi wstawkami w p11.144, mam tylko na kierownicy i dolnej części przy gałce zmiany biegów, a widziałem, że te drewniane wstawki są też dookoła zegarów itd. widziałem też na allegro wersje które mają dookoła zegarów i na dole a nie mają na kierownicy, chyba wszystkie możliwe kombinacje mozna na allegro znależć :P chyba mądry człowiek w fabryce powinien stwierdzić: "jak już pchamy tu niby drewno to wszędzie a nie raz tylko na dole a raz dookoła zegarów tez dorzucimy..."

Edytowane przez Arkadio M