Gość maciejwra Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 To i ja się wypowiem w tym temacie Ostatnio kupiłem ten kolektor od miłego kolegi "Gościa" . Na drugi dzień do Tomali na założenie i zrobienie całego wydechu fi 55 na przelotowym i przelotowo komorowym. Porobię zdjęcia jak to wygląda w N15. Niestety po odebraniu pojawił sie problem z elektryką kontrolki oszalały, włączał i wyłączał się ABS, pompa wspomagania, po dodaniu gazu wszystko się włączało, jednak samochód zaczął gasnąc itd... - CYRK! Z kolegą Bodkiem doszukiwaliśmy przyczyny, po pewnych ustaleniach okazało się że brak ładowania przez alternator. Wieczorem do netu - forum - PADŁ Altek....czyli u Pana Tomali coś zjeba.... zwarcie pewnie. Dzisaij przyjechałęm, P. Tomala zawołał elektryka...grzebie patrzy i okazało się, że w GA16DE i GA14DE jest główny bezpiecznik prądowy 75A (niektórzy myśleli inaczej :027: !!!! Który zwyczajnie padł przy zakładaniu kolektora.... Tak więc jutro prawdopodobnie przyjadę się zhamować jak z roboty wypuszczą.... Poza kolektorem: wałki z DSa, przesunięty zapłon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Hamownia jest we czwartek panie kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwolcio Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 GA16DE i GA14DE jest główny bezpiecznik prądowy 75A (niektórzy myśleli inaczej !!!! Który zwyczajnie padł przy zakładaniu kolektora.... U mnie w GA16DE jest taki bezpiecznik alternatora ale 80A i sam u Ciebie nie padł tylko podczas wymiany kolektora odkręcając bądź zakręcając dolną lewą nakrętkę mocowania kolektora do głowicy nastąpiło zwarcie plusowej końcówki alternatora z masą U siebie miałem to samo kluczem nasadowym podczas odkręcania nakrętki przygniotłem tą osłonkę gumową... i bezpiecznik 80A poszedł z dymem. Wystrzał był spory hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 U siebie miałem to samo kluczem nasadowym podczas odkręcania nakrętki przygniotłem tą osłonkę gumową... i bezpiecznik 80A poszedł z dymem. Wystrzał był spory hehe U mnie w Primie też hehe zmasowałem i poszło 75A... Wracając do tego kolektora 4-2-1 warto w nim zrobić parę usprawnień, bowiem dzisiaj zabrałem się w mojej almerce za wymianę zżartej przez rdze miskę olejową i musiałem zrzucać kolektor oto jego widok od strony głowicy: Hehe spasowanie gorsze jak w tym oryginalnym z 4-2-1 z SR20DE co nie grzeszył dokładnością, jakieś 30-40 minut dremlowania i udało się temu zaradzić [ Dodano: Sro 03 Gru, 2008 01:20 ] NA fotce słabo to widać ale kanały z głowicy o jakieś 6-7mm wychodzą poza obrys wlotu do kolektora, tak więc na garze 1 i 2 mamy przysłonięte w jakiś 25% gardło, szkoda że nie zrobiłem pomiarku na hamowni przed i po modzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciejwra Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Szkoda że dopiero teraz to zobaczyłem...leżał dobę w worku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Widzę, że robota identyczna jak Tomali sprzed 2 dni. Też wycinał. I u Osy to widziałem. A dopisz coś o szpilce [ Dodano: Sro 03 Gru, 2008 00:30 ] NA fotce słabo to widać ale kanały z głowicy o jakieś 6-7mm wychodzą poza obrys wlotu do kolektora, tak więc na garze 1 i 2 mamy przysłonięte w jakiś 25% gardło, szkoda że nie zrobiłem pomiarku na hamowni przed i po modzie Szkoda że dopiero teraz to zobaczyłem...leżał dobę w worku... o kurde. ziom, zrzucamy ten kolektor i robimy porting :!: [ Dodano: Sro 03 Gru, 2008 00:39 ] Coobcio, a nie było tak, że po ucięciu flanszy rzuciło na spawach (naprężenia jeszcze z fabryki) i dlatego trzeba było rozwiercać otwory i dodatkowo nie spasowały się kanały :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gościu Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Własnie przejzałem te kolektori i faktycznie w nie których , przydala by sie pomoc dremela :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Kolektory jakieś 10KM dodają w takim stanie jakie są, ciekawe ile dremelkiem idzie do tego jeszcze ugrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwolcio Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 No ja flanszy nierocinałem tylko spilki wykręcałem z głowicy bo mi ta cała rurka od poziomu oleju przeszkadzała w zamontowaniu kolektora :zly: dłubałem przy tym chyba z godzine ale się udało tak jak pisałem wcześniej poszedł się je... bezpiecznik od alternatora Że 10 KUCY daje to aż mi się wierzyć nie chce... powinienem to odczuć do cholery : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Hamownia prawdę CI powie, kolektor doje ok 10KM na wysokich obrotach dlatego tego tak nie czuć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gościu Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Hey, Nowy rok nowa niższa cena jak ktos zainteresowany pisać na PW lub gg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchaczz Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 niższa cena może wypadałoby się zastanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
counterox Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Pytanie o ile niższa ta cenka 700 zł z USA to trochę za dużo... 600 też jeszcze dużo Ale 500 to już myślę ciekawa cenka się robi.. Poszło PW. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gościu Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 counterox, dokladnie taka cena :] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Przem Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 z tego co wiem to za kilogramy sie liczy..i czy jedna paczka czy dwie taka sama kasa za przewiezienie 1 szt...bo tez o tym myslalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Ja chce - ile wyjdzie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VQPower Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Coobcio wychodzi ze jeden **** Nie wejda dwa w jedna pake moze by sie dalo 2x2.0 w jedno pudlo badz 2x1.6 w jedno. ze wzgledu na ich konstrukcje nie da rady slac 1.6 i 2.0 w jednym kartonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwinto Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Hamownia prawdę CI powie, kolektor doje ok 10KM na wysokich obrotach dlatego tego tak nie czuć... I chyba coś w tym jest. U mnie po założeniu tego kolektora na wyższych obrotach czuć, ze silnik ciągnie. A przy 2700-2800 obrotach mam chwilowe buczenie. I jak prędkość obrotowa wzrasta powyżej 3000 obrotów, to zabawa się dopiero rozkręca Ogólnie wydaje mi się, że silnik ciągnie lepiej, nawet na 5 biegu przy przyspieszaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawq96 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Witam... mam pytanie.... czyli co zmiana samego kolektora wydechowego daje 10 KM? a trzeba cos stroic? a jesli auto jest na gazie? gaz jak w podpisie a zmiana dwoch kolektorow? ile da kocykow? i jaki koszt ?? 2 x 500? + wymiana? generalnie chodzi mi o poprawienie elastycznosci i monentu ktore i tak w nisno cars sa calkiem niezle... najbardziej za***iste uczucie podczas wyprzedzania... jedziesz bo masz power a niemiec juz przestal... pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Abosolutnie nic nie trzba stroić jedynie warto by jeszcze więcej doszło W przypadku GA16DE sama wymiana kolektora przynosi ok 4-5KM baz jakiej kolwiek innej czynności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawq96 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 (edytowane) cytat z drugiego forum : chodzilo o P11.114 z 1.6 DE NAjlepsza opcja co do wydechu do twojego auta to zakup kompletnego uzywanego z 2.0 P11.144 fabrycznie ma średnicę 54-51mm. do tego dołożyć sportowy kolekotr wydechowy 4-2-1 i masz za jakieś 1100-1500zł najlepszy układ wydechowy jaki może siedzieć w tym wozie' date=' zarówno pod względem akustycznym - cisza jak i wzrostem osiągów [/quote'] jest taki wydech chodzi mi o srednice do n15? chodzi by nie byl za glosny a jednak mial odpowiedni przekroj.... czy lepiej wziac kwasowke? i zastanawia mnie glosnosc takiego ukladu... dzieki za wskazowki Edytowane 27 Grudnia 2009 przez slawq96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rz Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 W przypadku GA16DE sama wymiana kolektora przynosi ok 4-5KM baz jakiej kolwiek innej czynności. Dokladnie. U mnie wymiana seryjnego kolektora na 4-2-1 od Goscia przynioslo 6KM i 10Nm. Reszta wydechu seria z katem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
counterox Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Ma ktoś jeszcze na zbyciu kolektor wydechowy 4-2-1 do GA16DE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MICHOO Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 No chyba że ma ktoś dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gościu Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Ma ktoś jeszcze na zbyciu kolektor wydechowy 4-2-1 do GA16DE ? Ja jeszcze mam ostatnie sztuki,nie bawem rozpoczne rozmowy handlowe na temat kolektora do sr20de Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi