Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przeglądy QQ

Gość MarekA
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.12.2012 o 13:32, rafiros napisał:

Mam do Was pytanie.

Jestem umówiony na pierwszy przegląd po roku użytkowania i przy przebiegu 15 tyś km. W serwsie gościu powiedział, że przegląd obejmuje wymianę oleju i filtra oleju mogą zastosować zgodnie z zaleceniami półsyntetyk lub jeżeli chcę to pełny syntetyk różnica w cenie ale nie wielka tak że zdecyduję się na syntetyk. Gościu nic nie wspominał o wymianie filtra powietrza i kabinowego ani innych czynnościach zwiazanych z pierwszem przeglądem.

Proszę Was o rady co jeszcze trzeba lub warto wymienić i na co im zwrócić uwagę przy pierwszym przeglądzie i przy przebiegu 15 tyś km.

Z góry dzięki za podpowiedzi, odpowiedzi i sugestie :)

Olej syntetyk, przejrzyj wątek olejarski i będziesz wiedział jakie oleje można zastosować w silniku benzynowym, jedź na przegląd z własnym - będzie taniej. Filtr powietrza na pierwszym przeglądzie sprawdzają i kiedy jest potrzeba wymieniają.

Filtr kabinowy zawsze wymieniam w maju, podczas przeglądu i czyszczenia klimatyzacji.

W dniu 28.12.2012 o 09:04, artur07 napisał:

Olej syntetyk, przejrzyj wątek olejarski i będziesz wiedział jakie oleje można zastosować w silniku benzynowym, jedź na przegląd z własnym - będzie taniej. Filtr powietrza na pierwszym przeglądzie sprawdzają i kiedy jest potrzeba wymieniają.

Filtr kabinowy zawsze wymieniam w maju, podczas przeglądu i czyszczenia klimatyzacji.

Wielkie dzięki za odpowiedź - właśnie o to mi dokładnie chodziło, a nie o pisanie , że są miliony stron na forum- to akurat wiem . Niestety nie mam czasu czytać i dlatego pytam Was, ludzi którzy się znają i mają czas na czytanie i rzeczową odpowiedź.

Jeszcze raz wielkie dzięki Kolego artur07

W dniu 28.12.2012 o 12:19, Strider napisał:

a czytać ze zrozumieniem potrafisz...?

Pytasz się jaki olej do Qashqai'a? Ktoś Ci odpowiedział: Swój

a Ty się cieszysz... :D

Ja potrafię i doczytałem się w odpowiedzi że syntetyk i żeby było taniej to najlepiej kupić samemu. Nie jest napisane , że swój

Nie rozumiem czemu na forum moderatorzy chcą być i uważają się za najmądrzejszych zamiast rzeczowo i krótko odpowiedzieć na zadane pytanie a nie odpisywać na każdy post czy jest sens czy nie ma byle tylko odpisać. No chyba że chodzi o nabijanie ilości postów to co innego.

Coś musiało kolegę moderatora zaboleć skoro odpisuje na mój post , w którym grzecznie dziękuję koledze za udzieloną odpowiedź.

Może to Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem ?

Strider poddaję się. Nie będę używał typowo przedszkolnych ripost bo do przedszkola chodziłem ponad trzydzieści lat temu i moje riposty jak widac są słabe.

Z olejem zaufam serwisowi w końcu auto mam na gwarancji i według mnie oni znają się na tym co robią.

Forum pozostawiam dla Ciebie

daj spokój Strider, szkoda nafty :)

pan przecież nie ma czasu czytać :) co z tego, że kilka tematów niżej ma odpowiedź na wszystkie pytania, a całość znajdzie w ciągu 3', które wykorzystał na pisanie z Tobą o przedszkolu, itp.

w ogóle po co pytasz, to też czas zajmuje, a auto masz na gwarancji i możesz zaufać ASO

Trudno odpisze Wam choć miałem już nic nie pisać w tym temacie i nie podważać jedynego i słusznego na forum podejścia do tematu Moderatora i jak widzę Eksperta.

Eksperci razem z modami. Za coś się te funkcje na forum dostaje :icecream:

Czemu ktoś potrafi rzeczowo odpisać a ktoś inny się pieni ?

Nie mam czasu na czytanie dlatego napisałem i od konkretnego forumowicza otrzymałem konkretną odpowiedź i za to dziękuję.

Jak macie jeszcze jakieś wątpliwości i problemy ( bo jak widzę to czas macie a ja troszkę swojego czasu poświęcę) to możemy wspólnie przeanalizować mój nieszczęsny i nie trafiony w gusta modów/ekspertów post i rozebrać go na czynniki pierwsze .

Cytat 1: "Jestem umówiony na pierwszy przegląd po roku użytkowania i przy przebiegu 15 tyś km" - to jest zrozumiałe dla wszystkich

Cytat 2 : "W serwsie gościu powiedział, że przegląd obejmuje wymianę oleju i filtra oleju" - to chyba też jest zrozumiałe ale pytałem czy to jedyne czynności w czasie pierwszego przeglądu

Cytat 3: "Zastosować zgodnie z zaleceniami półsyntetyk lub jeżeli chcę to pełny syntetyk różnica w cenie ale nie wielka tak że zdecyduję się na syntetyk" - według serwisu w Opolu przy małych rocznych przebiegach proponują pólsyntetyk a przy większych sysntetyk ( jaki nie wiem ale zalewają olej Elfa ) nie jestem ekspertem w sprawie oleju silnikowego i wiem , że na forum jest temat na temat olejów pasujących do naszych silników ale jak ktoś czyta ze zrozunieniem to przeczyta , że senasem pytania było czy olej ma być pół czy pełny syntetyk a nie o konkretnego producenta i typ.

Cytat 4:"Gościu nic nie wspominał o wymianie filtra powietrza i kabinowego ani innych czynnościach zwiazanych z pierwszem przeglądem"- tu też chciałem zapytać czy trzeba/warto wymienić filtr bo się na tym nie znam

Cytat 5:"Z góry dzięki za podpowiedzi, odpowiedzi i sugestie :)" - to podziękowania dla ludzi , którzy mają czas i ochotę odpowiedzieć na pytanie

Nie interesowały mnie odpowiedzi gdzie i za ile kupić własny olej żeby zaoszczędzić XX PLN oraz za ile kupić filtr kabinowy żeby zaoszczędzić następne PLNy.

Jakoś kolega artur07 potrafił odpowiedzieć na moje pytania i tylko zasugerował żeby samemu kupić olej i zaoszczędzić kilka groszy ale na tym mi akurat zbytnio nie zależy i w moim pytaniu nie było prośby o pomoc w zaoszczędzeniu kilu groszy.

Odpowiedział też na temat filtrów i za to kolejny raz bardzo dziekuję.

A jeżeli kolega moderator Strider uważa , że moim pytaniem bardzo złamałem zasady funkcjonawania forum to trudno.

Proste pytania proste odpowiedzi i życie staje się proste.

Kończę i życzę szczęśliwego nowego roku dla wszytskich

po co piszesz tak długi elaborat, zapoznaj się z regulaminem forum

ja naprawdę nie jestem za tym obrzucaniem się uszczypliwościami, itp., ale zrozum, że to o co pytasz przewinęło się w bliskim czasie ze 100 razy

nie możesz pytać o syntetyk, czy półsyntetyk, gdyż oferowane przez serwisy oleje ELF oraz Shell to oleje hydrokrakowane, czyli de facto mineralne, ze wstępnie ogarniętymi łańcuchami węglowodorowymi

W dniu 28.12.2012 o 21:02, rafiros napisał:

Trudno odpisze Wam choć miałem już nic nie pisać w tym temacie i nie podważać jedynego i słusznego na forum podejścia do tematu Moderatora i jak widzę Eksperta.

Eksperci razem z modami. Za coś się te funkcje na forum dostaje :icecream:

Czemu ktoś potrafi rzeczowo odpisać a ktoś inny się pieni ?

Nie mam czasu na czytanie dlatego napisałem i od konkretnego forumowicza otrzymałem konkretną odpowiedź i za to dziękuję.

Jak macie jeszcze jakieś wątpliwości i problemy ( bo jak widzę to czas macie a ja troszkę swojego czasu poświęcę) to możemy wspólnie przeanalizować mój nieszczęsny i nie trafiony w gusta modów/ekspertów post i rozebrać go na czynniki pierwsze .

Cytat 1: "Jestem umówiony na pierwszy przegląd po roku użytkowania i przy przebiegu 15 tyś km" - to jest zrozumiałe dla wszystkich

Cytat 2 : "W serwsie gościu powiedział, że przegląd obejmuje wymianę oleju i filtra oleju" - to chyba też jest zrozumiałe ale pytałem czy to jedyne czynności w czasie pierwszego przeglądu

Cytat 3: "Zastosować zgodnie z zaleceniami półsyntetyk lub jeżeli chcę to pełny syntetyk różnica w cenie ale nie wielka tak że zdecyduję się na syntetyk" - według serwisu w Opolu przy małych rocznych przebiegach proponują pólsyntetyk a przy większych sysntetyk ( jaki nie wiem ale zalewają olej Elfa ) nie jestem ekspertem w sprawie oleju silnikowego i wiem , że na forum jest temat na temat olejów pasujących do naszych silników ale jak ktoś czyta ze zrozunieniem to przeczyta , że senasem pytania było czy olej ma być pół czy pełny syntetyk a nie o konkretnego producenta i typ.

Cytat 4:"Gościu nic nie wspominał o wymianie filtra powietrza i kabinowego ani innych czynnościach zwiazanych z pierwszem przeglądem"- tu też chciałem zapytać czy trzeba/warto wymienić filtr bo się na tym nie znam

Cytat 5:"Z góry dzięki za podpowiedzi, odpowiedzi i sugestie :)" - to podziękowania dla ludzi , którzy mają czas i ochotę odpowiedzieć na pytanie

Nie interesowały mnie odpowiedzi gdzie i za ile kupić własny olej żeby zaoszczędzić XX PLN oraz za ile kupić filtr kabinowy żeby zaoszczędzić następne PLNy.

Jakoś kolega artur07 potrafił odpowiedzieć na moje pytania i tylko zasugerował żeby samemu kupić olej i zaoszczędzić kilka groszy ale na tym mi akurat zbytnio nie zależy i w moim pytaniu nie było prośby o pomoc w zaoszczędzeniu kilu groszy.

Odpowiedział też na temat filtrów i za to kolejny raz bardzo dziekuję.

A jeżeli kolega moderator Strider uważa , że moim pytaniem bardzo złamałem zasady funkcjonawania forum to trudno.

Proste pytania proste odpowiedzi i życie staje się proste.

Kończę i życzę szczęśliwego nowego roku dla wszytskich

Witam

Akurat też jestem po I przeglądzie:

Ja miałem swój olej i filtr przeciwpyłkowy. Różnica w cenie ASO za filtr chcieli 130 a za olej 260 i do końca nie wiem co by mi wlali ja dałem swój olej i filtr przeciwpyłkowy i zaoszczędziłem na tym prawie 200 zł chyba warto.Ponadto warto wymienić filtr przeciwpyłkowy po roku jeżdżenia i to praktycznie po asfalcie widziałem jak wygląda chociaż serwisant powiedział że po roku nie trzeba wymieniać

Większość rzeczy o które pytają ludzie, jest gdzieś na forum. Czasem parę postów wyżej, czasem w innym temacie. Ale ludzie mają to do siebie, że wolą zapytać niż poszukać. Do tego dobrze jest otrzymać personalną odpowiedz typu zrób to i to i kup to i tamto ;). Wszyscy się wtedy jakoś lepiej czują ;). Trzeba się chyba do tego przyzwyczaić ;). Suma sumarum po prostu "krócej" wyjdzie ;).

Jeżeli chodzi o oleje to doszliśmy do poziomu, że jak ktoś chce pogadać, to trzeba się przygotować i poczytać parę wątków na forum. Człowiek "nie przygotowany" kupuje takiego Shell Helix Ultra Extra 5W30 z napisami typu " fully syntetic" itp. a tu się okazuje, że to minerał ;). Dobrze, że jest Paba ze swoją anielską cierpliwością :).

• 1 miesiąc temu...

Panowie zbliża mi się ostatni przegląd gwarancyjny i stąd moje pytanie. Jak doświadczenia z serwisem autoryzowanym i ich podejściem do ewentualnych dużych napraw po okresie gwarancji? Zastanawiam się, czy warto dalej do nich jeździć. Będę wdzięczny za jakieś sugestie bo nie wiem co robić. Gwarancja kończy się w maju, a przegląd mam za jakiś tydzień.

To co, jakieś sugestie?

Edytowane przez badi

• 2 tygodnie później...

QQ Visia 1,6 -pierwszy przegląd w niemieckim serwisie Nissana koszt=194,90 euro-Ich materiały (filtry olej,ppyłkowy,olej Mobil 5W40,uszczelka+robocizna związana z wymianą oraz próba hamulców,kontrla ciśnienia w 5 oponach;temperatura zamarzania płynów chłodniczego i hamulcowego i pozostałe wymagane czynności-wydają po zakończeniu stosowne zaświadczenie tzw.e-Wartungscheckliste) Na.drugi przegląd mam Ich ofertę (angebot-service) na kwotę 317,23 euro.P.S. Koszt roboczogodziny=53,90 euro a jak się to ma do płac pracowników servisu

czy ktoś robił ostatnimi czasy przegląd po 60kkm/2 latach w Qashqaiu, benzynowym?

z tego co wyczytałem to :

- olej, filtr

- płyn hamulcowy

- filtr powietrza

- pyłkowy

czy ktoś wie ile wchodzi tego płynu hamulcowego do 2.0 benzyny? w instrukcji wyczytałem tylko, że chcą DOT4

czy ktoś wie czy wystarczą 4 litry oleju? 5 litrów jest na pewno za dużo, ale gdzieś zgubiłem bańkę i nie wiem o ile

W dniu 16.02.2013 o 11:18, paba napisał:

... czy ktoś wie czy wystarczą 4 litry oleju? 5 litrów jest na pewno za dużo, ale gdzieś zgubiłem bańkę i nie wiem o ile

Do mojego QQ wlali 4 litry i 100 ml.

W dniu 16.02.2013 o 11:18, paba napisał:

czy ktoś robił ostatnimi czasy przegląd po 60kkm/2 latach w Qashqaiu, benzynowym?

z tego co wyczytałem to :

- olej, filtr

- płyn hamulcowy

- filtr powietrza

- pyłkowy

czy ktoś wie ile wchodzi tego płynu hamulcowego do 2.0 benzyny? w instrukcji wyczytałem tylko, że chcą DOT4

czy ktoś wie czy wystarczą 4 litry oleju? 5 litrów jest na pewno za dużo, ale gdzieś zgubiłem bańkę i nie wiem o ile

Witaj Paba - U mnie wlewali płyn hamulcowy DOT-4 , wlali 0,5 L - koszt 37 zł. brutto. Natomiast co do oleju silnikowego, to 4 l. może być trochę za mało. Ja zawsze kupuję bańke 5 L i to co zostanie ( niecały litr) może przydać się na dolewkę w połowie okresu do wymiany.

W dniu 16.02.2013 o 13:57, castoro napisał:

Witaj Paba - U mnie wlewali płyn hamulcowy DOT-4 , wlali 0,5 L - koszt 37 zł. brutto. Natomiast co do oleju silnikowego, to 4 l. może być trochę za mało. Ja zawsze kupuję bańke 5 L i to co zostanie ( niecały litr) może przydać się na dolewkę w połowie okresu do wymiany.

właśnie problem tkwi w tym, że ja nic nie potrzebuję dolewać i kupując ciągle w nadmiarze nie mam co z tym zrobić i tworzę sobie niepotrzebny magazyn w piwnicy

hm, wydawało mi się, że płynu powinno by wejść pod litr?

W dniu 16.02.2013 o 14:26, paba napisał:

właśnie problem tkwi w tym, że ja nic nie potrzebuję dolewać i kupując ciągle w nadmiarze nie mam co z tym zrobić i tworzę sobie niepotrzebny magazyn w piwnicy

hm, wydawało mi się, że płynu powinno by wejść pod litr?

No to weź 4L. i powiedz że ten litrowy gdzieś Ci się zapodział / zapomniałeś i dolejesz sobie w domu tego co Ci zostało poprzednio

W dniu 16.02.2013 o 20:50, manix napisał:

do 2.0 Pb wchodzi 4.4l oleju ,jest to w książeczce.

nigdy tyle nie wejdzie w warunkach wymiany w aucie używanym

tyle to wchodzi jak w fabryce nalewają, a oni nigdy całości nie zleją

przecież bym sobie przeczytał w książeczce, kilka razy nawet ją wklejałem

Niezrozumiałem Cię.Myślałem że chodzi Ci o pojemność.U mnie zawsze wchodzi tylko o około 100mi mniej,niż książkowa pojemność(z filtrem).Co do płynu hamulcowego to ja również na fakturze po 60kkm mam 0.5l/35zł DOT 4

• 3 tygodnie później...
  W dniu 16.02.2013 o 15:34, castoro napisał:

No to weź 4L. i powiedz że ten litrowy gdzieś Ci się zapodział / zapomniałeś i dolejesz sobie w domu tego co Ci zostało poprzednio

Ja nie dolewalbym tak beztrosko jakichs niedolewek z poprzednich wymian,, Olej tez ma date waznosci a tym bardziej juz wczesniej otwierany nie przekonuje mnie w swoich parametrach fizykochemicznych.. Jesli stoi kilkanascie tygodni to moze ok, bo przeciez dolewa sie od czasu do czasu podczas codziennej eksploatacji w takim czasie,, Jesli stoi dluzej to lepiej sobie odpuscic,, W jakims celu producenci zalecaja wymiane co X km lub 12 mcy niezaleznie czy lapiemy interwal wymiany,,,

Olej syntetyczny(szczelnie zamknięty) ma 5 lat pełnej przydatności do użycia.

W dniu 5.03.2013 o 19:57, manix napisał:

Olej syntetyczny(szczelnie zamknięty) ma 5 lat pełnej przydatności do użycia.

A po otwarciu bańki w jakim czasie trzeba go zużyć?

W dniu 5.03.2013 o 17:13, Lenka napisał:

Ja nie dolewalbym tak beztrosko jakichs niedolewek z poprzednich wymian,, Olej tez ma date waznosci a tym bardziej juz wczesniej otwierany nie przekonuje mnie w swoich parametrach fizykochemicznych.. Jesli stoi kilkanascie tygodni to moze ok, bo przeciez dolewa sie od czasu do czasu podczas codziennej eksploatacji w takim czasie,, Jesli stoi dluzej to lepiej sobie odpuscic,, W jakims celu producenci zalecaja wymiane co X km lub 12 mcy niezaleznie czy lapiemy interwal wymiany,,,

Bez przesady - nikt nie mówi abyś otwartą już bańkę oleju trzymał kilka - kilkanaście lat. Olej po otwarciu pojemnika nie traci właściwości conajmniej prze 2- lata. Czyli jak w silniku jest przez rok, to jest dobry, a w butelce postawiony na półce - już po roku jest nie dobry ? Jak Ci przyjdzie zrobić dolewkę np. w 11-ym miesiącu po wymianie, to pójdziesz kupić nowy a ten co Ci zostało wylejesz ?