Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nawigacja działa...ale

mark
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Odbyłem podóż do Chorwacji,miałem ze sobą Hołka,ale jechałem na NC2 i powiem Wam,że prowadziła bez problemu.Nawet jazda po wsiach HR odbywała się bez problemu.

Od kilku lat jeżdżę na Bałkany. Do Chorwacji też i nigdy nawigacja NC mnie nie zawiodła, a AutoMapa tak. Ustawiłem NC i AM na podobne parametry i AM zgłupiała. Prowadziła mnie przez takie dziury, że gdyby nie to, że byłem pewien, że nie leciałem na Księżyc powiedziałbym "Houston, mamy problem ....". Jechałem przez czynne kamieniołomy, jakieś mokradła ....... W kraju też kilka razy AM prowadziła mnie w ulice ze znakiem zakazu wjazdu. Tak było wczoraj w Opolu a mapę mam najnowszą wersja 1.7.1 (0492). Europa 1404. Być może w kraju NC się nie sprawdza, ale znajomość głównych miast w swoim kraju nie jest chyba wstydem a o resztę można dopytać. Do każdej navi trzeba podchodzić zdroworozsądkowo. To tylko gadżet, choć jak patrzę na to co się dzieje to dochodzę do wniosku że rośnie nam społeczeństwo jednokomórkowców, a dotyczy to przede wszystkim kobiet. Wchodza na pasy z wózkiem, bezposrednio pod nadjżdżajacy samochód bo czym sa zajęte? Tak!!! Komórka w ręce i SMS'ki..

Ostatnio tez babkę policja szukała na środku poligonu jak sie wybrała na wakacje bo zaufala navi i wjechała w polna drogę. Tak sie zastanawiam czy czasem to nie był connect bo ona lubi takie wypady nam serwować. Pozatym to jedyny plus ze za granica działają komunikaty drogowe i to jest największy plus tego systemu bo w PL po prostu nie ma co temu systemowi ufać

Edytowane przez Dareq

Tmc w Polsce jest dostępne w niektórych obszarach i tylko przez fale fm jeśli sie nie mylę wiec nc nie obsługuje. Lexus ma taka opcje w swoich navi ale Nissan nie

Tmc w Polsce jest dostępne w niektórych obszarach i tylko przez fale fm jeśli sie nie mylę wiec nc nie obsługuje. Lexus ma taka opcje w swoich navi ale Nissan nie

Dzięki za odpowiedź, o Lexie wiem ustawiasz dostawcę na RMF i działa :(

Witam

Od niedawna użytkuję NC- mam Qashqai-a z 2010 roku. Jestem załamany tą mapą- byłem w Poznaniu- to nie mogłem na tym czymś ustawić ulicy-bo jej nie było. Trochę mnie to załamuje, a najbardziej, że nikt (tak bynajmniej opisujecie) nie potrafi tego ruszyć. Najgorsze jest że Nissan zdziera za aktualizację i podobno stan jest sprzed ponad roku Czekam z niecierpliwością na sygnały na forum.

Jak ktoś ma aktualną bazę fotoradarów i POI to proszę o plik- nie za bardzo orientuję się w tych rzeczach. :warning:

Na Polskę to nawet TomTom kuleje (porównaj wielkość pliku polski i Niemiec ;) ) a Ty chciałbyś żeby jakaś dedykowana firmowa mapa działała jak AM. Ani w Audi za 150 tys ani w BMW za 250tys te mapy nie będą chodzić tak jakbys sobie tego życzył. Za granicą to co innego, mapy są w miarę możliwości dokładne. Nie pozostaje nic jak telefon na szybę i AM polska ;)

Edytowane przez kajusDE

No niestety tak to właśnie jest, a wynika to z faktu, że producemci samochodów traktuja Polskę po macoszemu.

Najgorsze jest że Nissan zdziera za aktualizację i podobno stan jest sprzed ponad roku.

Stan jest sprzed prawie 2 lat (III kw. 2012), a zdziera naprawdę słono. Skoro Nissan tyle "wziął" od Renault to dlaczego nie skorzystał z ich nowego systemu R-Link, który został uznany (przez SBD) za najlepszy w Europie system multimedialny. Najlepsze to, że tam mapy kosztują niecałe 300 zł, a nie jak w NC 900 zł. Chyba najgorsze jest dla posiadaczy NC, że Here wydał "nowe" mapy dla NC2 (totalnie mieszając w oznaczeniach - jest ich kilka), natomiast dla NC chyba nie zamierza .

Polecam artykuł w nowym auto świat o nawigacjach. Nc2 jednak noe jest najgorsza na rynku:)

Rano wróciłem z Chorwacji, wracałem zwiedzając Austrię i Bawarię. Bez problemów. Pod Monachium jak auta stanęły w 17km korku, sprawdziłem co pokaże komórka. Trasa i czasy przejazdu różnią się 1 minutę!

Jest dobrze, prowadzi jak po sznurku- nawet bez problemu znalazł ,,Hangar nr. 7" w Salzburgu.

Ziemek, to dobre wieści. Sam jestem przed podróżą do Chorwacji i zastanawiam się czy samo NC2 wystarczy, czy też zabezpieczyć się jeszcze inną nawigacją

NC 1.0 była faktycznie duuuzo gorsza. Mapa w NC 2 jest o wiele bardziej szczegółowa i dokładna. testowałem ostatnio na trasie z pipidówki pod Toruniem do pipidówki pod Lublinem. Kontrolnie miałem Yanosika (you know what I mean) - nie widzę różnicy. 

Mówisz o zawartości map czy o algorytmach wyznaczania tras? Bo mapy są pewnie o rok lepsze od tych które mam u siebie w NC1. Bardziej niż zawartość map doskwiera mi słabość stosowanych algorytmów wyznaczania tras, które są często nie tylko nioptymalne ale wręcz pozbawione sensu.

Koledzy  zakupiłem w czerwcu auto z wersją mapy na rok 2013 jest szansa abym otrzymał aktualizacje 2014 za darmo ? 

Co Wy na to ? Pisać do Nissana ?

Witam,

Od kilku dni jestem posiadczem QQ z 2010 roku.

Pierwsze co sprawdziłem to nawigacja - mam niestety wgrane mapy z roku produkcji auta czyli 2010... zacząłem więc przeczesywać internet i na zagranicznych portalach aukcyjnych znalazłem sprzedawane karty SD równiez z aktualnymi wersjami map (2013/2014). W związku z tym, że ich ceny sa atrakcyjne i oscylują w granicach 100-120$, a jak rozumiem update w ASO to koszt około 800-900 PLN mam pytanie - czy ktoś kupował moze taką kartę za granicą i robił update swojej navi?

Pozdrowienia!

A dlaczego akurat za granicą? Mieszkasz tam i jest ci wygodniej tak? Na alledrogo napewno tez znajdziesz i zapewne taniej jak te 100$.

Na naszym rodzimym portalu na ten moment są, ale takie jak i ja mam (2010 rok), na ibaju są dostępne mapy w wersji 2013/2014 r.

pozdrawiam

Nie wiem jak,ale upewnij się, że karta 2013/2014 będzie pasować do Twojego NC. Auto z 2010 r. ma LCN1 i tu pojawia się problem. 

A to nie to?

http://allegro.pl/nissan-connect-1-sd-karta-map-nawigacja-2012-2013-i4412250839.html

Albo to

http://allegro.pl/nissan-connect-2-karta-sd-2013-mapa-polska-europa-i4420933376.html

w oznaczeniach się słabo orientuje i nie wiem która jest do twojego a poza tym to pytanie czy w ogóle wyszła mapa na 14 rok?

A ta z zagranicy będzie działać.

Edytowane przez kajusDE

Pierwszy link jest dobry tylko z mapami 2012/2013, a @Lukent chce 2013/2014 (i tu jest problem). Drugi link jest dla NC2.

Wiadomość z wczorajszego dnia jak byłem na przeglądzie. Pokazały się mapy u dilerów 2013/2014 do NC ale po kilku dniach zostały wycofane ze sprzedaży. Miały błąd. Nie pokazywały położenia samochodu w czasie rzeczywistym. Po przejechaniu 30 km mapa pokazywała pozycję samochodu z przed 30 km. Takie tam 30 km :)