Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Światła do jazdy dziennej

ferrit
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Data 7 lutego dotyczy nowo homologowanych pojazdów - QQ po FL posiada homologacje od 2010 r i do czasu aż bedzie "klepany" w tej postaci nie musi mieć świateł do jazdy dziennej.

Witam!!!

Czy ktoś widział już chociaż na zdjęcia ch QQ z oryginalnymi (po 7 lutym) światłami di jazdy dziennej???

Czekamy z niecierpliwością!!!

Pozdrawiam

Witam!!!

Czy ktoś widział już chociaż na zdjęcia ch QQ z oryginalnymi (po 7 lutym) światłami di jazdy dziennej???

Czekamy z niecierpliwością!!!

Pozdrawiam

hej,

po pierwsze primo - to topic dotyczacy DRL juz jest,

po drugie primo - to sie chyba dlugo nie doczekasz, aby zobaczyc fabrycznie montowane w QQ swiatla dzienne - czytajcie ze zrozumieniem przepisy

pozdrawiam

Pytałem w dniu dzisiejszym w salonie u Zaborowskiego i Panowie stwierdzili, że nic im nie wiadomo na temat wprowadzenia świateł dziennych do QQ.

Wg nich jest mało prawdopodobne, aby nissan zdecydował się na taką modyfikację w obecnym modelu, zresztą jeżeli nie zdecydował się przy wprowadzeniu FL w połowie tamtego roku, znając dyrektywy unijne dotyczące fabrycznego wyposażenia aut w światła dzienne, to teraz się raczej nie zdecyduje.

Auto jest produkowane zgodnie z homologacją na 2010 rok, a wtedy ten przepis nie obowiązywał.

Edytowane przez artur07

PHILIPS LED DAYLIGHT 4 załozone jakis czas temu ale nigdy czasu nie mialem pstryknać.

Swieca naprawde bardzo mocno :) odległosc minimalna - 60 cm bez 2 mm ;)

P.S Syncro - dzieki za porady na PW :)

• Upvote 2

PHILIPS LED DAYLIGHT 4 załozone jakis czas temu ale nigdy czasu nie mialem pstryknać.

Swieca naprawde bardzo mocno :) odległosc minimalna - 60 cm bez 2 mm ;)

P.S Syncro - dzieki za porady na PW :)

Też myślałem o tych lampach, które macie a wyszukał je Syncro. Ostatecznie zdecydowałem się na ledy ale okrągłe. Mój QQ jest z przed lf i nie chcę się kłócić o 2 cm. zwłaszcza po ostatnim badaniu technicznym po 3 latach, gdzie gość ze stacji diagnostycznej zakwestionował mi przednią lewą szybę bo mierzył przenikalność światła i okazało się, że mam 65% a wymagane jest 70%. Proponował wymianę szyb na gwarancji, która nota bene kończyła się za jeden dzień...Po zamontowaniu załącze fotki dla wszystkich co mają QQ z przed lf. Pozdrawiam wszystkich.

Mam pytanko do tych kolegów, którzy mają już zamontowane światła DRL

i jeżdżą z przełącznikiem świateł w pozycji AUTO:

Jak u Was wygląda czułość przełącznika świateł, tzn. czy w taki dzień jak dziś (niebo zachmurzone)

w ogóle Kaszka wyłącza światła mijania?

Bo u mnie to wygląda tak, że jak wystawiłem auto z garażu o godzinie 8:00

i pojechałem do roboty, to praktycznie dopiero przed samym końcem Kaszka zakumała, że chyba już jest dzień

i trzeba by wyłączyć światła mijania.

Jak tak dalej pójdzie, to może latem przełącznik AUTO będzie miał jakiś sens, a na jesień/zimę będę musiał

ustawiać OFF.

P.

Jak u Was wygląda czułość przełącznika świateł, tzn. czy w taki dzień jak dziś (niebo zachmurzone)

i pojechałem do roboty, to praktycznie dopiero przed samym końcem Kaszka zakumała, że chyba już jest dzień

Jak tak dalej pójdzie, to może latem przełącznik AUTO będzie miał jakiś sens, a na jesień/zimę będę musiał

ustawiać OFF.

P.

mam tak samo, przy zachmurzonym niebie na trybie auto dzienne nie załączają się,

po części ma to sens bo jak zauważyłem światła dzienne przy takim niebie delikatnie oślepiają,

ale osobiście wtedy przechodzę na OFF :whistle:

Edytowane przez tomi-ei

ustawiać OFF.

P.

mam podobnie - dzienne zapalaja sie dopiero jak wyjde z pracy o 16 ale gasna o 16:22 [tak akurat przyuwazyłem wczoraj] rano jade na zwyklych [no ale jestem juz kolo 6 w pracy]

Dzięki za odpowiedzi.

No to się trochę uspokoiłem i czekam na "jaśniejsze" dni ;-)

P.

sensor jednak działa trochę dziwnie, ja jeżdżę w zależności jak ustawie raz na off raz na auto; czasami jest tak, że w deszczu muszę sam ustawić na mijania bo sensor ustawia dzienne, ale większość czasu jeżdżę jednak na auto, przy zachmurzeniu u mnie zachowuje się w kratkę raz mijania raz dzienne (różnice robi też zachmurzenie w mieście i w trasie) sprawdzałem działanie opcji auto z Q7 audi które też ma auto ustawione i tam też sensor działa jak chce szczególnie przy zachmurzeniu.

hej,

po pierwsze primo - to topic dotyczacy DRL juz jest,

po drugie primo - to sie chyba dlugo nie doczekasz, aby zobaczyc fabrycznie montowane w QQ swiatla dzienne - czytajcie ze zrozumieniem przepisy

pozdrawiam

Witam!!!

Nissan twierdzi, że światła dzienne muszą być montowane po 7 lutym do NOWYCH modeli. Więc nawet Micra takowych nie ma. Może przy kolejnym faceliftingu? Pożyjemy, zobaczymy. PS. A Mondeo po faceliftingu ma dzienne. Phi....

Pozdrawiam

Pytanko ...

... jak macie włączone mijania to dzienne sie rówież palą czy automatycznie wyłączają ?

W zgodzie z przepisami oba rodzaje swiatel nie moga sie swiecic jednoczesnie.

U mnie przewod sterujacy (od DRL) podlaczylem do przewodu od pozycyjnych.

Wylacznik swiatel mam na AUTO. Jak automat wlacza swiatla, to gasna DRL.

Pytanko ...

... jak macie włączone mijania to dzienne sie rówież palą czy automatycznie wyłączają ?

tak - wylaczaja sie samoczynnie

pzdr

_Olo_ , ^^ehhh^^ dzięki za info. Pytałem bo żona w testach na prawko miała takie pytanko i zgłupiałem, jak również wydaje mi się że Kia Sportage w chwili kiedy ma zapalone mijania również pali dzienne ... a u niej to tak strasznie brzydko wygląda.

_Olo_ , ^^ehhh^^ dzięki za info. Pytałem bo żona w testach na prawko miała takie pytanko i zgłupiałem, jak również wydaje mi się że Kia Sportage w chwili kiedy ma zapalone mijania również pali dzienne ... a u niej to tak strasznie brzydko wygląda.

To niezupełnie tak.

W autach z fabrycznymi dziennymi w technologii LED często diody spełniają również funkcję świateł pozycyjnych - wtedy świecą ciemniej niż kiedy działają jako dzienne.

Dlatego właśnie w sportage czy mercedesie GLK po włączeniu świateł mijania dzienne przygasają "stając się" pozycyjnymi.

• Upvote 1

[..] Dlatego właśnie w sportage czy mercedesie GLK po włączeniu świateł mijania dzienne przygasają "stając się" pozycyjnymi.
w QQ'lce tez mozna to (wedlug mnie latwo) zrobic podobnie :)

w QQ'lce tez mozna to (wedlug mnie latwo) zrobic podobnie :)

Hella albo philips ma już takie rozwiązanie w światłach dziennych, jak patrzyłem do polo na światła dzienne to, o tej funkcji czytałem światła maja automat czyli, że przygasają po włączeniu mijania (pełnią funkcje pozycyjnych), jest też opcja żeby w ogóle gasły przy zapaleniu świateł mijania. Cena swego czasu była ok 690zł (miesiąc temu taka cena była)

wczoraj wieczorem korzystając z pomysłu i rad Synkro (dzięki!!) zamontowałem u siebie wspomniane philipsy - całość działa bez zarzutu, przewody od lamp do komory silnika wprowadziłem przez otwory z zderzaku pomagając sobie lampką i drutem (do "złapania" kabli, bo miejsca tam mało), trwało to do 2 godzin i nie było szczególnie trudne :)

natomiast po zamontowaniu naszły mnie wątpliwości co do działania kontrolek :

czy normalne jest, że po podłączeniu całości - po przekręceniu kluczyka na ON nie gasną kontrolki np. ładowania, usterki silnika, ciśnienia oleju? - bez phlipsów chyba gasły po kilku sekundach (tak mi się wydaje), teraz gasną dopiero po zapaleniu silnika

natomiast kontrolka filtra DPF gaśnie sama i dość szybko, mimo, że w instrukcji piszą, że powinna się świecić do zapalenia silnika...

i już sam nie wiem czy tak było wcześniej i teraz szukam dziury w całym, czy coś się zmieniło... jakie są Wasze opinie na ten temat? może też ktoś bez tych świateł dziennych mógłby sprawdzić działanie kontrolek u siebie?

Edytowane przez olowis

[...] nie gasną kontrolki np. ładowania, usterki silnika, ciśnienia oleju? - bez phlipsów chyba gasły po kilku sekundach (tak mi się wydaje), teraz gasną dopiero po zapaleniu silnika [...]

to jest normalne zachowanie

[...] natomiast kontrolka filtra DPF gaśnie sama i dość szybko, mimo, że w instrukcji piszą, że powinna się świecić do zapalenia silnika... [...]

tu nie mam doswiadczen, mam benzyne

Montował ktoś z Was te Philipsy w Kaśce po FL? Jeżeli tak to proszę o fotki.

montowałem i jestem zadowolony, zamontowałem 4 diodow2e, bo te 5 to trochę za szerokie, a te ładnie wyglądają

:excl:Ten post, to odpowiedź na post pod numerom #271

Panowie, wydaje się że w temacie "dzienne światła" wprowadzacie w błąd wszystkich na forum. Bo w przepisach brzmi: minimalna odległość między nimi to 60 cm. Muszą się też znajdować co najmniej 25 cm nad powierzchnią drogi i maksymalnie 40 cm od obrysu bocznego samochodu. Proszę dokładnie zmierzyć, chodzi o 40 cm od obrysu bocznego samochodu, macie pewnie więcej jak 40cm. IMHO jak tak, to będą dodatkowe stresy i problemy z policją.

Pozd...

Ps Jeżeli nie mam racje, poproszę poprawić.

Edytowane przez wegit