Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jaki rozmiar opon do Primer?

Gość pawel_s
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ja obecnie na 16" mam założone opony 205/50/16 ale już powoli się kończą i musze myśleć o nowych. mysle zeby założyć teraz 205/55/16 ze względu na większą dostępność tego moedelu a co za tym idzie zdecydowanie ciekawszą cenę, poza tym komfort tej opony będzie wyższy. Czy ktoś z was jeździł może na takich oponkach W P11.144 bo zastanwiam się czy coś nie będzie tarło... Wcześniej jeździłem na 215/45/17 i nie polecam tych kółek na polskie drogi;) owszem w zakręcie na równej nawierzchni jazda jest boska ale co innego na dziurach i w koleinach:(

Gregors śmiało mozesz tkaie wrzucic , mam nawet do sprzedania ładne felgi z takimi oponkami w stanie idealnym.Możesz looknąc bo stoją na allegro.Szukaj nicka "Airbase" tam sobie lookniesz te fele i oponki.Pozdro

Przymierzałem do swojej Primy takie oponki i ... prawie dobrze. Podczas jazdy próbnej przy max skrętach na dołkach potrafiły delikatnie przytrzeć o nadkole od wewnątrz z przodu, ale to można obejść - delikatnie naciągając i zabezpieczając nadkole w rogach. Opony zakładam za tydzień - 205/55/16 Michelin Pilot Primacy. Dodam, że felga alu ma ET 38 a szerokość 7,5J (7,5 cala)

Dodam, że mam teraz felgi MOMO Arrow 7,5/16 ET35 i chce kupić nowy komplet opon i nie za bardzo mi się widzi wypluć 1,5 tys na nowe opony i żeby coś tarło... Teraz mam 205/50/16 i wg moich wyliczeń wysokość tego koła to 61,14cm a 205/55 powinno mieć 63,19cm a seryjne 185/65/15 mają 62,15cm więc nie powinno być problemu, ale to tylko teoria... a praktyka??? Po raz kolejny proszę o empiryczne doznania.

• 2 tygodnie później...
Gość misiekWH

Ja latam na 195/50.15 i powiem ci żę tracisz na komforcie niewiele ale dostajesz lepszą przyczepność. no i niska ładniej wygląda hehe mi nic nie obciera. pzdr :diabel2:

• 5 miesięcy temu...
  KonradC napisał:
Panowie wejdzie do p11.144 takie coś 195/70/r14 czy coś będzie obcierać ??

Różnica to 7% są wyższe i szersze od 185/65/15 i na zimę te drugie bym ci polecił :) ponieważ P11.144 standardowo miały 15

tutaj znajdziesz więcej info o oponach

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=11369

KonradC napisał:
takie coś 195/70/r14 czy coś będzie obcierać ??

pierwszy post

KonradC napisał:
i są to właśnie 165/70/r14

drugi post :P

zdecyduj się jakie masz bo pierwsze są za duże do primerki a drugie stanowczo za małe

To przy okazji podłączę się pod temat, planuję zakup zimówek 185/65R15 i zastanawiam się nad oponką. Co prawda jest to nowość i mało recenzji w sieci, ale mogę mieć w dobrej cenie i jakoś to mnie ku niej skłania. Co sądzicie o tym modelu oponki ? Poprzedni WR jest dobrze oceniany.

anti2k napisał:
To przy okazji podłączę się pod temat, planuję zakup zimówek 185/65R15 i zastanawiam się nad oponką. Co prawda jest to nowość i mało recenzji w sieci, ale mogę mieć w dobrej cenie i jakoś to mnie ku niej skłania. Co sądzicie o tym modelu oponki ? Poprzedni WR jest dobrze oceniany.

Opony nokian są bardzo dobre zarówno letnie jak i zimowe ale na tym linku cena jest odstraszająca dla mnie 312zł :/ jaka była by twoja dobra cena bo może ja bym sobie takie sprawił :)

tzn nie oferuje sprzedaży :) kumpel pracuje w gumach i akurat sprowadzają te nokiany od producenta, cena jaką mi zaoferował za ten rozmiar to 236zł szt. dlatego się nad nimi zastanawiam. Cena ponad 300 też mnie przyprawia o ból głowy i za tyle bym ich nie kupił. Najgożej, że jest to nowość i na dobrą sprawę jest to pewne ryzyko mimo iż firma ceniona.

Tomaszek napisał:
236zł to bardzo dobra cena na opony.com.pl są po 296zł za tą cene bierz :one:

http://www.ceneo.pl/699054

Pozwolę sobie odświeżyć temat, może się przyda tym, którzy jeszcze nie kupili zimówek, mamy nową CENĘ tych nokianów. Zapowiadają się dobre oponki w rozsądnej cenie, zamówilem komplet i zobaczymy.

anti2k napisał:
  Tomaszek napisał:
236zł to bardzo dobra cena na opony.com.pl są po 296zł za tą cene bierz :one:

http://www.ceneo.pl/699054

Pozwolę sobie odświeżyć temat, może się przyda tym, którzy jeszcze nie kupili zimówek, mamy nową CENĘ tych nokianów. Zapowiadają się dobre oponki w rozsądnej cenie, zamówilem komplet i zobaczymy.

Jaka nowa cena w linku jest taka sama jak ta co ja napisałem :/ 296zł

anti2k napisał:
Wygląda na to, że w sklepie się pomylili, wczoraj widniała cena 218zł i po takiej cenie kupiliśmy z bratem 8szt. Zobaczymy, czy zrealizują zamównienie, wczoraj poszła kasa.

A za 218zł to sam bym kupił :)

[ Dodano: Wto 09 Paź, 2007 20:47 ]

A moze kupiłeś model WR bo jest teraz w promocji 215zł ;)

• 2 miesiące temu...

Nadeszła zima więc i letnie opony poszły w kąt a alusy do prostowania. Czeka mnie jednak wydatek bo muszę kupić przynajmniej 2 opony. Ostatnio miałem używki, ale teraz kupię chyba nowe. Zastanawia mnie czy są jakieś przeciwwskazania, aby zakładać opony o różnych proflach (przód - tył). Jeżeli kupię 2 szt to stare 205/55R16 pojdą na tył. Taki sam rozmiar miałem z przodu, ale przy max skręcie lekko tarło o nadkola, dlatego zastanawiam się czy nie zapodać na przód 205/50R16. Co o tym myślicie :?:

Domin napisał:
Nadeszła zima więc i letnie opony poszły w kąt a alusy do prostowania. Czeka mnie jednak wydatek bo muszę kupić przynajmniej 2 opony. Ostatnio miałem używki, ale teraz kupię chyba nowe. Zastanawia mnie czy są jakieś przeciwwskazania, aby zakładać opony o różnych proflach (przód - tył). Jeżeli kupię 2 szt to stare 205/55R16 pojdą na tył. Taki sam rozmiar miałem z przodu, ale przy max skręcie lekko tarło o nadkola, dlatego zastanawiam się czy nie zapodać na przód 205/50R16. Co o tym myślicie :?:

Na zimę 16' 205 w SR'i? - "o maj Goschhh". CRAZY!

Śnieg lubi wąskie gumy o wyższym profilu. (na lato mam 205/55/R15 [ale będzie 205/50/R16 :) - zima 185/65 R15)