Fergul11 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Wewnątrz płetwy jest przewód antenowy długości oryginalnego bata , przypuszczam że jest dobrany tak , aby parametry odbioru nie odbiegały od fabrycznych ? Zasada ograniczonego zaufania obowiązuje zawsze i wszędzie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Jeżeli nawet w "płetwie rekina" zmieści się ok. 30 cm przewodu (długość typowego"bata") to i tak dla efektywności anteny liczy się wysokość ponad dachem samochodu. Dochodzi do tego polaryzacja sygnału (pionowa lub pozioma) i dlatego w większości przypadków "bat" anteny jest pochylony pod kątem 30-45 st. aby "obsłużyć" sygnały o różnej polaryzacji. Edytowane 29 Listopada 2014 przez Yan_2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Planuje zakup tzw lancuchow tekstylnych Michelin Easy Grip. Jednak patrzac na dostepne rozmiary lancuchow nie widze rozmiaru 215/60 R17. natomiast widze w tabeli wieksze i mniejsze opony. Pewnie ktos tworzac tabele zapomnial o 215/60 R17 Czy ktos moze mi powiedziec ktory rozmiar lancucha bedzie pasowal? http://lovetyres.com/help/faq/Product-Information/ Potencjalnie w okolicy tego rozmiaru sa trzy: L12, W12 i X12. Czy ktorys z nich bedzie pasowal do mojego rozmiaru opony? Edytowane 29 Listopada 2014 przez gregson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Relingi dachowe Mam pytanie , chce zamontowac w swoim aucie takie relingi , nie wiem natomias jak sa mocowane oryginalnie ? http://allegro.pl/nissan-qashqai-aluminiowe-relingi-dachowe-i4987491302.html Edytowane 15 Stycznia 2015 przez mucka38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Oryginalne są przykręcone śrubami i wtedy spełniają funkcię użytkową . A te które pokazujesz są przyklejane i one mogą tylko posłużyć jako lifting Twego auta ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Czyli pod tymi plastikowymi listwami na dachu ,powinny znajdowac się gwintowane otwory do przykrecenia relingów ? Czy ktoś może odkręcał swoje lub coś tam "dłubał" aby potwierdzić lub nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Nie wiem jak w starszych modeleach,ale w J11 chcialem aby mi w serwisie założyli relingi i dostałem odp.,że jak model nie był objęty opcja montażu to nie bedzie miał śrub i miejsca na relingi.Trzeba by było wiertać,a oni sie tego nie podejmą .Może w J10 macie podejście gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) W J10 też się wierci są takie specjalne na ebayu , ale koszt powyżej 150€ zaraz znajdę film na YT z montażu to zobaczycie sam że jest to proste . Te z linku mucki to dekoracja i same będą się trzymały lakieru na taśmę M3 , ale zapiąć coś na nie boxa czy nawet narty , bałbym się . No nie ten film co chciałem , ale zasada ta sama że ściągamy listwę PVC i pod nią wiertamy z czuciem te są do przykręcenia i montażu na nich boxa lub innych rzeczy http://www.aliexpress.com/item/OEM-Type-High-Quality-Aluminium-Alloy-Roof-Rack-Side-Rails-Silver-For-Nissan-Qashqai-Dualis-07/1826222251.html te są przyklejane , dekoracyjne http://www.aliexpress.com/item/2007-2008-2009-2010-2011-2012-Qashqai-Roof-Rack-Roof-Rail-Decorative-Aluminium-Alloy-Roof/32216898169.html a tu całą stronę macie do wyboru , te "prawdziwe" za zwyczaj droższe o 60-80€ http://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=roof+rails+qashqai&CatId=0&catId= Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Fergul11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu QQ Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Nie wiem jak w starszych modeleach,ale w J11 chcialem aby mi w serwisie założyli relingi i dostałem odp.,że jak model nie był objęty opcja montażu to nie bedzie miał śrub i miejsca na relingi.Trzeba by było wiertać,a oni sie tego nie podejmą .Może w J10 macie podejście gotowe. Coś w tym jest i w J10. Jak kupowałem swoje auto to rozważałem wersję Acenta (nie ma relingów) i prosiłem o informacje czy mogę dopłacić i odebrać auto z zamontowanymi przez nich relingami. Odpowiedź padła odmowna, ponieważ serwis nie podejmie się montażu relingów ze względu na wystepujące poduszki powietrzne. Padło na wersję 360 i relingi są fabrycznie zamontowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 tutaj z ebaya te tańsze zatytułowane " cosmetic only" czyli tendencja cenowa podobna z kierunkiem na trochę drożej . http://www.ebay.ie/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p4738.m570.l1313&_nkw=roof+rails+qashqai&_sacat=9800 Trochę nie widzę związku między relingami , a poduszkami , czy raczej o kurtyny boczne chodziło ? W takim przypadku za długi wkręt lub nieumiejętne wiercenie może narobić szkód !!! Możliwe że serwis profilaktycznie odmawia , bo w razie wypadku i niezadziałania kurtyn więcej stracą w sądzie niż zarobią na montażu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi ☺Ryzyka wiercenia nie będę podejmował , myślę ze fabrycznie są tam wspawane nakrętki , wiec kolejny problem .Oczywiście można użyć nitonakrętki , ale rodzi się kolejny problem z zabezpieczeniem przed korozją ,myślę wiec ze jeśli nie ma fabrycznie przystosowanego miejsca to szkoda zachodu ☺Raczej zdecyduje się na te przyklejane , bo przede wszystkim chodzi mi o wygląd auta Edytowane 15 Stycznia 2015 przez mucka38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Jeśli tylko wygląd chcesz "poprawić" to OK. Też tak "kombinowałem" ... Ale jak chodzi o użytkową stronę to namawiam Ciebie na hak holowniczy na którym zawiesić możesz platformę na której swobodnie można wiele rzeczy załadować i przewieźć a też i podczepić przyczepkę . Koszt podobny a samochód bardziej uniwersalny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Jeśli tylko wygląd chcesz "poprawić" to OK. Też tak "kombinowałem" ... Ale jak chodzi o użytkową stronę to namawiam Ciebie na hak holowniczy na którym zawiesić możesz platformę na której swobodnie można wiele rzeczy załadować i przewieźć a też i podczepić przyczepkę . Koszt podobny a samochód bardziej uniwersalny ! No nie wiem tak do końca....Platforma Thule na hak holowniczy razem z boxem kosztuje 2000-2500zł,a możesz do niej załadować tylko ~30-40kg. Że już oczywiście o koszcie haka nie wspominam. Do bagażników dachowych zazwyczaj można więcej włożyć,ale to oczywiście zależy od Twoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michalmiko Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Też to przerabiałem. Wiercenie w dachu kategorycznie odrzuciłem. Jak patrzyłem na tym filmiku, to aż cisnęło mi się parę słów @#$%^, że się gość władował w kurtyny powietrzne. U mnie zostało na bagażniku Mont Blanc, który zakładam w dwie minuty tylko wtedy kiedy potrzebuję. Na rowery mam do niego Thule Pro Ride (polecam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqtico Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Kurtyny z tego co wiem mocowane są nie na tym przetłoczeniu w którym gość wiercił tylko, tylko przed przetłoczeniem na łuku karoserii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Chodzi o wygląd Edytowane 16 Stycznia 2015 przez mucka38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 gambiting Nie licząc drobne... Relingi i montaż = ~ hak holowniczy Boxy- podobne koszty...ładowność obydwóch identyczna . Różnica tylko w tym ,że na dach załadować można "dłużycę" A do tego "drabina załadunkowa" dla niektórych ... i choć ja takich "problemów" nie mam to wolę rowery "załadować" na hak. Ale pewnie , że można wybierać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Nie wiem dlaczego , ale edytowałem poprzedni post już kilka razy a wyświetla się cały czas to samo. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez mucka38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 gambiting Nie licząc drobne... Relingi i montaż = ~ hak holowniczy Boxy- podobne koszty...ładowność obydwóch identyczna . Różnica tylko w tym ,że na dach załadować można "dłużycę" A do tego "drabina załadunkowa" dla niektórych ... i choć ja takich "problemów" nie mam to wolę rowery "załadować" na hak. Ale pewnie , że można wybierać . Nie zrozum mnie źle,ja do swojego mam hak i właśnie platformę Thule na rowery - banalnie prosto się ją zakłada, zapiąć/odpiąć rowery to też jest 15 minut roboty. Super sprawa. W życiu bym się nie pchał żeby rowery dawać na dach,bo szkoda mi pleców na to Ale wszystko ma swoje zastosowanie - jak na rowery platforma na hak jest super i polecam każdemu, to do wożenia bagaży, nart, płetwa na dachu jest moim zdaniem lepszym rozwiązaniem. Box na platformie jest po prostu mniejszy i mniej pojemny,a w dodatku wszystkie rozwiązania które widziałem są zwyczajnie drogie. Oczywiście w tym wypadku - gdy kolega musi wiercić dziury w dachu - to bym się chyba w to nie pchał, bo bałbym się raz o te poduszki powietrzne,dwa o zabezpieczenie karoserii. Ale to tylko moje 2 grosze ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Pełna zgoda. I ja tak też sugeruję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucka38 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Mam prośbę , chodzi mi o wymiar(długość) oryginalnych relingów . Nie będę oczywiście wiercił auta ,pozostają wiec te relingi przyklejane , niech chociaż bedą podobne ,bo praktyczne na pewno nie bedą . Edytowane 16 Stycznia 2015 przez mucka38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucasmax Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) A ja wróce do zakupu alusów .. myslę o jakichś fajnych z czarnym kolorkiem - ew. przemalowanie na czarno tych które posiadam.. Pytanie mam odnośnie opon.. bo gdy kupiłem auto były na nim te alusy i nietypowe opony w rozmiarze 205/65 R17 - czy mogę je bez problemu zmienić na popularniejsze (215 ? inna szerokość) czy wymaga to zmiany alufelgi - wygląda na oryginał nissana? A drugi temat to naprawa powłoki szyby która jest już nieco porysowana przez co auto nie prezentuje się najlepiej i widoczność jest gorsza - czy wykonywał ktoś wcześniej coś typu: Polerowanie, stosowanie środków chemicznych (żywic) lub HYDROFOBIZACJA SZYBY??? Jak to się sprawdza ? Edytowane 23 Lutego 2015 przez lucasmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Hydrofobizacja , jak to opisałeś ma za zadanie zmienić zjawisko menisku wody na powierzchni szyby , a więc będzie tworzyło kropelki które nie będą miały siły utrzymać się na powierzchni szyby jak bez tej powłoki hydrofobowej. Polerowanie porysowanej szyby to zupełnie coś innego ! Robi się to na mokro , krążkiem filcowym przy małych obrotach obficie polewając wodą za pomocą tlenku ceru . Polerowałem tak szklane klosze reflektorów około 12cm X 50cm zajmowało godzinę , efekt wielce zadowalający ! Natomiast co do przednich szyb było dużo uwag i ostrzeżeń że można narobić sobie tzw. soczewek na szybie , a podczas deszczu w nocy będzie zniekształcać lub tworzyć tęczę . Ja nie zauważyłem takich zjawisk , ale też przedniej szyby nie traktowałem tak mocno i intensywnie jak kloszy lamp. Są natomiast warsztaty w PL zajmujące się polerowaniem szyb przednich profesjonalnie . Tlenek ceru dostępny na alledrogo. Zakładaj 215 to tylko 1cm szersza opona , nic się nie stanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 nie wiem czy było ale wpadło mi w oko jak przeszukiwałem motogadgety http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-Tracking-Nylon-Car-Rear-Cargo-Trunk-Storage-Organizer-Net-for-SUV-CR-V-Tucson/1095872617.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszN Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 A ja wróce do zakupu alusów .. myslę o jakichś fajnych z czarnym kolorkiem - ew. przemalowanie na czarno tych które posiadam.. Pytanie mam odnośnie opon.. bo gdy kupiłem auto były na nim te alusy i nietypowe opony w rozmiarze 205/65 R17 - czy mogę je bez problemu zmienić na popularniejsze (215 ? inna szerokość) czy wymaga to zmiany alufelgi - wygląda na oryginał nissana? A drugi temat to naprawa powłoki szyby która jest już nieco porysowana przez co auto nie prezentuje się najlepiej i widoczność jest gorsza - czy wykonywał ktoś wcześniej coś typu: Polerowanie, stosowanie środków chemicznych (żywic) lub HYDROFOBIZACJA SZYBY??? Jak to się sprawdza ? nie wiem kto zamontował opony 205/65R17 bo fabrycznie w Qashqaiu jeżeli opona była 16" lub 17" lub 18" to jej szerokość zawsze wynosiła 215 a zmianiał się profil czyli 65 dla 16" lub 60 dla 17" lub 55 dla 18" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi