Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nowy model Qashqai

Gość edda12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś już czasu czytam to co piszecie koledzy na temat QQ. Sam zamówiłem Teknę 2.0 benzyna, gdzie data odbioru jest ustalona na koniec lipca. Dzięki Waszym spostrzeżeniom poznałem ten samochód już dosyć dobrze. Wiem generalnie czego należy się spodziewać i na co zwrócić uwagę przy odbiorze samochodu. Mam jednak pytanie. Czy w związku z licznym przecież niedoróbkami „naszego” samochodu nikt nie próbował go zwrócić i zażądać pieniędzy? Chodzi mi o sytuację w której serwis nie daje rady usunąć niedociągnięć dajmy na to dwa bądź trzy razy. Nie domykające się okna to przecież zaproszenie dla złodzieja...

Schowki schowkami, ale angielskiego to mógłbyś się już dawno temu nauczyć... ;)

Mógłbym, ale mi się już nie chce. W szkole miałem tylko Ruski :)

Nie jest to jakiś wielki problem (chyba, że jakiś skomplikowany komunikat), ale byłby to wyraz dbałości Nissana o swoich klientów, gdyby menu Nissan Connect i nawigacja były po polsku. Poza tym nie wiem, czy nie jest to sprzeczne z Ustawą o ochronie języka polskiego.

Edytowane przez huling

Zauważyłem "coś" pod sufitem w tym holenderskim QQ w 49 sek. filmu. Ja tam nic nie mam. Co to może być?

http://www.youtube.com/watch?v=wsTv_0xmxT0

Edytowane przez huling

Zauważyłem "coś" pod sufitem w tym holenderskim QQ w 49 sek. filmu. Ja tam nic nie mam. Co to może być?

http://www.youtube.com/watch?v=wsTv_0xmxT0

To czarne 200x100mm z tyłu okna dachowego? To wg mnie zamocowanie środkowego pasa bezp. Musisz to mieć. Chyba, ze masz ciężarówkę.

Edytowane przez sceptyk

Czy brak napisu Bose oznacza, że nie są one marki Bose? ;] W Murano na przykład napisy są zdaje się tylko na tych przednich, co bynajmniej nie oznacza braku głośników Bose z tyłu.

MOZE oznaczac, ze to nie sa glosniki tej firmy. Dlatego sie pytam tych, ktorzy maja wersje z systemem Bose. Jest info na subwoferze i na przednich glosnikach wiec jesli brakuje nazwy na tylnych to nie z winy kryzysu finansowego... :)

To "coś" to rzeczywiście tylny pas. Zawsze mi dyndał w lusterku, bo nie zauważyłem, że jest tam zaczep i to mnie zmyliło. Ujęcie jest tak zrobione, że wydaje się dużo większy.

Co do głośników, to u mnie jest tylko z przodu napis Bose.

Jestem przekonany na 99%, że jak kupujesz samochód z systemem audio BOSE to masz BOSE niezależnie od napisu na osłonie głośnika. W Murano jest tak samo - też napisy są tylko na tych przednich. Jakoś mi się nie chce wierzyć w taki przekręt, że kupujesz audio BOSE, a dostajesz tylko dwa głośniki BOSE. Zresztą w specyfikacji:

http://polmotor.pl/nissan/files/0000001342.pdf

jak byk jest napisane: "System naglosnienia BOSE (7 głośnikow)"

Reasumując, nie ma się czym martwić, masz 100% BOSE i jeśli jest takie jak w Murano to gra pięknie i zazdroszcze. :)

Pozdrawiam,

Michał

...że sie wtrące - to co napisane w specyfikacji nie musi się zgadzać z wyposażeniem odebranego auta i to oficjalne stanowisko nissana w sprawie niezgodniości ze specyfikacją lusterka samościemniającego - więc ten argument jest bardzo wątpliwy.Jezeli nie wierzysz iż takie stanowisko ma nissana centala- budapeszt mogę przesłać oficjalne pismo dyrektorów marketingu, technicznego i sprzedaży z takim stwierdzeniem. Wydaje mi się iż po prostu musimy zaczekać az ktoś pierwszy zdemontuje maskownice i sprawdzi jakiej firmy głośniki są z tyłu.

Ja pamiętam tą całą aferę lusterkową, ale jeśli radio jest Bose, dwa głośniki mają piękne naklejki Bose, subwoofer jest Bose to naprawdę prawdpodobieństwo, że inne głośniki nie są tej marki jest znikome. Idąc tym tropem powinniśmy sprawdzić, czy zgadza się pojemność naszych silników itp. Z lusterkami źle to Nissan załatwił, ale już nie ma co szukać dziury w całym. Fakt, że popełnili błąd nie oznacza, że Qashqai jest jedną wielką próbą oszustwa i całkowicie nie trzyma specyfikacji. Na ulotce jest wyraźnie napisane: "Cennik niniejszy zawiera dane aktualne na dzień jego wydania. Nissan Sales Central & Eastern Europe Kft. zastrzega sobie prawo do zmiany danych zawartych w cenniku bez uprzedniego zawiadomienia (...) Niniejsze ogłoszenie służy wyłącznie celom informacyjnym i nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Szczegóły oferty u Twojego dealera Nissana." Ja uważam, że w kwestii lusterek należy dochodzić swoich praw u dealera, a centrala musi mieć jakąkolwiek możliwość zmiany specyfikacji. Poza tym z tego co pamiętam dealer proponował jakąś rekompensatę za tamte lusterka.

Zgadza się proponował, ale dopiero po sporej zadymie w tym medialnej.Nie twierdze iż qq jest próbą oszustwa lecz myślę iż warto wszystko sprawdzać to co napisane z tym co zamontowane bo nawet jak im się coś podmieni (ups) to nie dadzą informacji klientom i dealerom (chodź twierdzili inaczej) a potem twierdzą iż i tak mogą sobie dowolnie wszystko zmieniać właśnie na podstawie zapisu iż specyfikacja tak naprawdę nie jest wiążąca dla nissana tylko co w takim razie jest ? A przyjmując opcję iż te głośniki sa inne niż w specyfikacji myslisz iż schemat postępowania odbiegałby od sprawy z lusterkami ? sądze że nie, ponieważ taka jest polityka firmy i nie chodzi tu nawet o oddział polska - niestety.

Wiążąca jest oferta handlowa dealera - tak mi się wydaje. No, ale co teraz? Rozebrać cały samochód i wszystko sprawdzać? Rozumiem, że z tymi lusterkami to wpadka. Wydaje mi się jednak, że nie jest to reguła, przecież w Nissanie nie siedzą idioci którzy ucinają gałąź na której siedzą.

Jeszcze wracając do Bose, chodziło mi o to, że nie widziałem jeszcze Nissan'a który by miał z tyłu te naklejki, a więc wnioskuję, że to nie jest jakiś szczególny przypadek w przeciwieństwie do braku lusterek.

Mam pytanko, jak ostatecznie została załatwiona sprawa z lusterkami?

Zależy jak komu Mnie wymienilli za free ale innym zaproponowali 200 zł chyba rabatu na części lub akcesoria komuś jeszcze dali 50 % przy zamianie lusteka - koszt lusterka chyba coś koło 800 zł. Ja w każdym razie mam zasadę iż jak złapę kłamce (nissan) na kłamstwie to już więcej mu nie ufam i wszystko sprawdzam więc przy okazji różnych postów także zaglądam jak to wygląda w moim aucie i czy znowu nie zapomnieli o czymś powiedzieć.

W cenniku i specyfikacji zarazem jest tak "System nagłośnienia BOSE (7 głośnikow)" czyli mimo braku oznaczen powinny byc Bose ale czy tak jest? dowie się ten kto sprawdzi organoleptyczni-e.

Gość pablohudini

Koledzy!

Nie kompromitujcie się tą nieufnością i iście bazarkowym podejściem do tematu. Nie będę rozwijał dowodów, że etykietka to jedno (nie zawsze to samo, a czasem nawet wioskowe zbyt wiele) a produkt to drugie. Powiem tylko tyle - w autach z tzw. wyższej półki, nie oznacza się obudów głośników WCALE. Czy to oznacza, że nie ma w nich zamontowanego wymienionego w specyfikacji sprzętu? Nie... Za dużo "oryginalnego" (sic!) sprzętu kupujecie na allegro lub innych pasersko-kanciarskich sklepach, bo obsesja "wałka" jest silniejsza od zdrowego rozsądku. I tak na koniec - rozumiem, że gdyby była etykietka audiofilska a wewnątrz tandetny tonsil, byłoby ok? Bo można się polansować i koledzy widzą? Żałosne i prowincjonalne. Koledzy - myślcie i nie róbcie z siebie głupoli...

Koledzy!

Nie kompromitujcie się tą nieufnością i iście bazarkowym podejściem do tematu. Nie będę rozwijał dowodów, że etykietka to jedno (nie zawsze to samo, a czasem nawet wioskowe zbyt wiele) a produkt to drugie. Powiem tylko tyle - w autach z tzw. wyższej półki, nie oznacza się obudów głośników WCALE. Czy to oznacza, że nie ma w nich zamontowanego wymienionego w specyfikacji sprzętu? Nie... Za dużo "oryginalnego" (sic!) sprzętu kupujecie na allegro lub innych pasersko-kanciarskich sklepach, bo obsesja "wałka" jest silniejsza od zdrowego rozsądku. I tak na koniec - rozumiem, że gdyby była etykietka audiofilska a wewnątrz tandetny tonsil, byłoby ok? Bo można się polansować i koledzy widzą? Żałosne i prowincjonalne. Koledzy - myślcie i nie róbcie z siebie głupoli...

Po ilości postów widze kolego iż jesteś jeszce młodzikiem z mlekiem pod nosem jeśli chodzi o posiadanie QQ więc radzę poczekaj, okrzepnij i dojrzyj dopiero nazywaj kogoś prowincjonalnym głupolem. Zanim okrzepniesz (mimo iż masz podpis iż już się trochę ogarnąłeś) twój nissan też może cię zaskoczyć i nie zawsze pozytywnie czego ci oczywiście nie życzę. Pozdrawiam myślącego kolegę z wielkomiejskiej dżungli,szkoda tylko że nie bierzesz pod uwagę iż inni także myślą i nie zawsze innych zdania muszą być zbieżne do Twojego- co nie oznacza przecież iż można kogoś obrażać za to iż je wypowiada szczególnie na forum które do tego służy. Ale widać kultura dyskusji w wielkim mieście jest na wymarciu.

Gość pablohudini

Po ilości postów widze kolego iż jesteś jeszce młodzikiem z mlekiem pod nosem jeśli chodzi o posiadanie QQ więc radzę poczekaj, okrzepnij i dojrzyj dopiero nazywaj kogoś prowincjonalnym głupolem. Zanim okrzepniesz (mimo iż masz podpis iż już się trochę ogarnąłeś) twój nissan też może cię zaskoczyć i nie zawsze pozytywnie czego ci oczywiście nie życzę. Pozdrawiam myślącego kolegę z wielkomiejskiej dżungli,szkoda tylko że nie bierzesz pod uwagę iż inni także myślą i nie zawsze innych zdania muszą być zbieżne do Twojego- co nie oznacza przecież iż można kogoś obrażać za to iż je wypowiada szczególnie na forum które do tego służy. Ale widać kultura dyskusji w wielkim mieście jest na wymarciu.

Kolego, zachęcam do uważnej lektury mojego postu. Tym samym liczę na ewentualne merytoryczne odniesienie się do przedstawionych przeze mnie uwag i argumentów. Mniej nerwów, zacietrzewienia i osobistych wycieczek, które nie o mojej kulturze świadczą ;) A tak na marginesie, czym innym jest dyskusja nt. wad/usterek/niedociągnięć/zalet/atutów/itp., a czym innym obsesja "oszustwa" i wzajemne napędzanie się w błędnym myśleniu, że brak etykietki sugeruje kant ze strony Nissana.

Wracając do tematu, czy ktoś naprawdę bierze poważnie pod uwagę sytuacje w której Qashqai w tajemniczych okolicznościach został pozbawiony głośników Bose? Tym bardziej ich pewnej części? Tak czy siak zapytuję: czy ładnie grają? :-)

p.s. nie widziałem Nissan'a z radiem Bose, który by miał napisy z tyłu, a widziałem takowe w Murano nowym i starym, Maximie i 370z, który siłą rzeczy tych napisów mieć nie może. Z tego wnioskuję, że widocznie jest taka praktyka aby nie obklejać wszystkiego znaczkami Bose. :-)

Pozdrawiam i apeluję o nie zacietrzewianie się na siebie nawzajem. :)

zastanawiam sie dlaczego bose mialby produkowac glosniki bez nadawania im swojej dumnej nazwy. jakby nie patrzec to calkiem pozadna firma i nie ma sie czego wstydzic. jesli glosniki sa firmy bose to sa oznaczone przez firme. dlatego wydaje mi sie dziwne, ze na 7 (lacznie z niskotonowym) 2 glosniki nie maja logo firmy. tak jakby nie przeszly testow jakosci albo byly po prostu innej firmy. zreszta nie ma znaczenia czy to bose, kenwood, denon czy tonsil - firmy znacza swoje produkty. nie sadze tez aby to byla przypadkowa akcja nissana bo to niezgodne z prawem wprowadzac klientow w blad oznaczajc glosniki jako bose gdy one nimi nie sa (tak na szybko znalazlem http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/consumer_information/l32011_en.htm; http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/consumer_safety/l10141_en.htm; http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/consumer_safety/l21003a_en.htm ) wiec poprzez brak napisu bose na tylnych glosnikach unika sie odpowiedzialnosci :) oczywiscie moge sie mylic (mam nadzieje). milego dnia

Link niestety bezpośrednio nie łączy.

W Polsce obowiązuje pojęcie niezgodności towaru z umową i na tej podstawie można żądać obniżenia kosztu, naprawy na zgodny ze specyfikacją i w ostateczności odstąpienia od umowy. To ostatnie dla głupich głośników raczej niemożliwe.

Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej Bose. Możemy wybrać tam markę i model samochodu wyposażonego fabrycznie w system nagłośnienia Bose, w przypadku QQ jako produkty Bose wymienione są dwa tweetery, dwa przednie oraz DWA TYLNE głośniki, subwoofer i wzmacniacz. Tak więc WSZYSTKIE głośniki w QQ wyposażonym w system nagłośnienia Bose są produktami Bose. Ten link był już zamieszczany kiedyś na forum. Bose w Qashqaiu

BTW muszę przyznać, że system Bose w QQ gra odczuwalnie lepiej niż klasyczne nagłośnienie w tym samochodzie. Niemniej daleko temu systemowi do systemu Bose z audi, a szkoda bo w audi to nagłośnienie jest zacne (mówię na "podstawie" doznań z A4 poprzedniej generacji).

Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej Bose. Możemy wybrać tam markę i model samochodu wyposażonego fabrycznie w system nagłośnienia Bose, w przypadku QQ jako produkty Bose wymienione są dwa tweetery, dwa przednie oraz DWA TYLNE głośniki, subwoofer i wzmacniacz. Tak więc WSZYSTKIE głośniki w QQ wyposażonym w system nagłośnienia Bose są produktami Bose. Ten link był już zamieszczany kiedyś na forum. Bose w Qashqaiu

BTW muszę przyznać, że system Bose w QQ gra odczuwalnie lepiej niż klasyczne nagłośnienie w tym samochodzie. Niemniej daleko temu systemowi do systemu Bose z audi, a szkoda bo w audi to nagłośnienie jest zacne (mówię na "podstawie" doznań z A4 poprzedniej generacji).

O i to jest świetny argument przemawiający za tym iż chyba tutaj z tymi głośnikami jest wszystko ok bo musieli by w to mieszać inną zewnętrzną firmę lub ryzykować zatarg z nią co jest mało prawdopodobne.

dzieki za info, troche mnie to uspokoilo :) co do jakosci systemu to odbiega troche w odsluchu od tych w innych autach (np. mazda), zauwazylem to nie tylko ja (fragment od 4.14

recenzji dw). milej jazdy w piekny dzien

dzieki za info, troche mnie to uspokoilo :) co do jakosci systemu to odbiega troche w odsluchu od tych w innych autach (np. mazda), zauwazylem to nie tylko ja (fragment od 4.14

recenzji dw). milej jazdy w piekny dzien

Witam,

Prezentowany w filmie QQ+2 jest co najwyżej w wersji I-WAY, więc nie jest wyposażony w audio BOSE. Niewykluczone, że lektor komentujący BOSE stereo system w testowanym samochodzie jest w błędzie.

pzdr.D.

Witam,

Prezentowany w filmie QQ+2 jest co najwyżej w wersji I-WAY, więc nie jest wyposażony w audio BOSE. Niewykluczone, że lektor komentujący BOSE stereo system w testowanym samochodzie jest w błędzie.

pzdr.D.

wszystko mozliwe :) rowniez to, ze to nie i-way (bo np w niemczech lub szwajcarii nie ma takiego modelu - http://www.nissan.de/#vehicles/crossovers/qashqai-plus-2/car-builder) tylko acenta jak pokazano w trakcie filmu :) (3:27 minuta filmu). system bose jest jako opcja w tej wersji wiec do testowania moze uzyto auto wyposazone w audio tej amerykanskiej firmy. pozdrawiam

wszystko mozliwe :) rowniez to, ze to nie i-way (bo np w niemczech lub szwajcarii nie ma takiego modelu - http://www.nissan.de/#vehicles/crossovers/qashqai-plus-2/car-builder'>http://www.nissan.de/#vehicles/crossovers/qashqai-plus-2/car-builder) tylko acenta jak pokazano w trakcie filmu :) (3:27 minuta filmu). system bose jest jako opcja w tej wersji wiec do testowania moze uzyto auto wyposazone w audio tej amerykanskiej firmy. pozdrawiam

Rzeczywiście w Niemczech inaczej niż w Polsce w wersji I-WAY oferowany jest tylko klasyczny QQ, natomiast QQ+2 już nie. System BOSE tak w Niemczech jak i w Polsce jest jednak standardowym wyposażeniem QQ i QQ+2 tylko w wersji TEKNA, natomiast w pozostałych nie jest dostępny nawet jako opcja. Reasumując, moim zdaniem tester negatywnie oceniając system audio w testowanym samochodzie mylił się twierdząc, że to BOSE:-)

pzdr.S.

wszystko mozliwe :) rowniez to, ze to nie i-way (bo np w niemczech lub szwajcarii nie ma takiego modelu - http://www.nissan.de/#vehicles/crossovers/qashqai-plus-2/car-builder) tylko acenta jak pokazano w trakcie filmu :) (3:27 minuta filmu). system bose jest jako opcja w tej wersji wiec do testowania moze uzyto auto wyposazone w audio tej amerykanskiej firmy. pozdrawiam

Rzeczywiście w Niemczech inaczej niż w Polsce w wersji I-WAY oferowany jest tylko klasyczny QQ, natomiast QQ+2 już nie. System BOSE tak w Niemczech jak i w Polsce jest jednak standardowym wyposażeniem QQ i QQ+2 tylko w wersji TEKNA, natomiast w pozostałych nie jest dostępny nawet jako opcja. Reasumując, moim zdaniem tester negatywnie oceniając system audio w testowanym samochodzie mylił się twierdząc, że to BOSE:-)

pzdr.D.