Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Światła w QQłce

Gość Kasjer
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie są dwie kontrolki :) (2012, FL)

No właśnie, a jak wygląda sytuacja u tych z Państwa, którzy mają qq sprzed FL? Np w modelu zbliżonym do mojego...

U mnie tak to się wyświetla bez względu, czy są pozycyjne, czy mijania. 

a czy możliwe jest, ze mogła się przepalic, przestać działać, ta właśnie kontrolka od świateł mijania

post-86946-0-87562300-1416249117_thumb.jpg

Edytowane przez Wercyngetoryks

Dzisiaj zobaczyłem Qq J11 na  ksenonowych  światłach.Albo miał już na wyposażeniu ,albo zmieniał sam,bo żarnik dawał ostro na niebiesko

Dzisiaj zobaczyłem Qq J11 na  ksenonowych  światłach.Albo miał już na wyposażeniu ,albo zmieniał sam,bo żarnik dawał ostro na niebiesko

Eeeee... J11 nie ma w Eu na ksenonach (wyjątek to Rosja i chyba Ukraina(?)) Możliwe że miał soczewki halogenowe i wetknął zamiast żarówek kit xenon cośtam z Dalekiego Wschodu. W ledowych za to nie można nic zmienić.

Na pewno nie,od razu pozna się rodzaj światła,to było ostre i wyraziste.Niebieskie żarówki nie dają takiego efektu,nie dosyć że je soczewka tłumi to jeszcze barwa niebieska szkła zbija moc.

W sumie mógł sobie wsadzić jako zamiennik h7 Hity z allegro. Sam o tym myślałem, ale brak spryskiwaczy reflektorów wybił mi ten pomysł z głowy, żeby było to jako - tako legalne.

Bo do najnowszych samochodów , daje się najnowszą technologię, czyli FULL-LED

xenon to takie h7 przy nich

Edytowane przez hydros
  • Upvote 1

Jacko29 masz Full Ledy w swoim J11

Tz ledy masz jako światła mijania???

W sumie mógł sobie wsadzić jako zamiennik h7 Hity z allegro. Sam o tym myślałem, ale brak spryskiwaczy reflektorów wybił mi ten pomysł z głowy, żeby było to jako - tako legalne.

Nie trzeba kupować badziewia z aledrogo wystarczy kupić i wsadzić Osram cool blue Hyper H7 i zobacz jaki efekt będziesz miał na soczewce.

Jeden minusik nie mają homologacji ale tylu kierowców na nich jeździ na odbłyśnikach i jakoś policja nie ma problemu. 

Edytowane przez Edek01

To Panowie mają żarówki H7 za soczewkami tak?

Jeśli tak to wsadzie sobie H7 Osram Hyper 5000K i już taki sam efekt jak widziałś Jacko29

Edytowane przez Edek01

Panowie mają H11 za soczewkami,a u mnie świecą H11 Osram Night Breakery i też super jasno świecą prawie jak xenony

Ostatnio jeździłem trochę więcej nocną porą i mam swoje spostrzeŻenia na temat świateł w QQłce.

Po pierwsze zdarzyło mi się nawet, że na skrzyżowaniu kierowca samochodu jadącego przede mną wysiadł ze swojego samochodu i poprosił o obniżenie świateł bo ponoć za wysko świecą. Było też kilka sygnalizacji od jadących z przeciwka że świecę długimi a były włąśczone krótkie. Obserwowałem jak wysoko światła świecą na tyłach samochodów jadących przede mną. Wydawało mi się że światła mogą sięghać listerka wewnętrznego. Byłem na stacji diagnostycznej sprawdzić. Ustawienie świateł OK. Czy mieliście też takie problemy?

Po drugie siła świecenia. Nie powinienem narzekać bo światła silne ale czasem są jakby za silne. Znaki drogowe świecą czasem odblaskiem tak mocno, że są mało czytelne. Czy Wam to też przeszkadza?

Po trzecie żarówki. Ten temat już był w innym poście ale czy w związku z tym, że się szybko przepalają i (patrz wyżej) świecą mocno ktoś stosował słabsze żarówki?

sprawdz jak jesteś drugim użytkownikiem czy to nie reflektory z anglika?

Otóż kolor ma znaczenie "K" Kelwin określa temperaturę światła i K5000 będzie to białe zimne światło , powyżej tej wartości biel przechodzi w kolor niebieski aż do fioletowego w skrajnych przypadkach .

W Europie dopuszczone są żarówki /źródła światła w samochodach o mocy do 55 albo 60W max(nie jestem pewien na 100%) , jednak z łatwością można nabyć żarówki 100W NIEDOZWOLONE w EU.

Tu będzie więcej o barwie / ciepłocie światła  http://swiatlo.blox.pl/2008/02/Temperatura-barwowa-swiatla.html

Barwa dla mnie ma ogromne znaczenie ,nowoczesny samochód a wali żółcią no jak to wygląda .

Ja u siebie żółtki wymieniłem na 4000K i jest o wiele przyjemniej i nowocześniej to wygląda.

Edytowane przez Edek01

Jeszcze chciałbym odnieść się do info na temat świateł z anglika .

Linia światłocienia rzucana przez soczewkę lub lustro w Europejskich autach z kontynentu jest do połowy swej długości równoległa do gruntu i od połowy podnosi się z prawej strony o kąt (tu trzeba sprawdzić w tabeli ) 

Światłocień dla "wysp" czyli RHD  linia równoległa do połowy i unosi się od połowy w lewo , świecąc bardziej po krzaczorach lub poboczu w obu przypadkach ma doświetlać lepiej pobocze .

USA nie ma załamania linii światłocienia i lampy świecą symetrycznie .

Z doświadczenia mojego , jadąc do Polski musiałem nakleić specjalne filtry na klosz lampy aby przytłumić efekt doświetlania pobocza dla RHD kiera po prawej , ale i tak mrugali mi że oślepiam .

Panowie mają H11 za soczewkami,a u mnie świecą H11 Osram Night Breakery i też super jasno świecą prawie jak xenony

Te zarowki ładnie świeca ale jak mi padły po 6ciu miesiącach w innym aucie to juz wiecej nie kupie:)

Panowie bo wszystkie żarówki plus 20,30,50,60,100,130% mają sens instalowania jak mamy światła dzienne DRL.

Kiedy żarówka będzie włączana tylko po zmierzchu  to ma lepsze chłodzenie i dłużej poświeci.

Panowie bo wszystkie żarówki plus 20,30,50,60,100,130% mają sens instalowania jak mamy światła dzienne DRL.

Kiedy żarówka będzie włączana tylko po zmierzchu  to ma lepsze chłodzenie i dłużej poświeci.

Otóż to ! 

A do tego większa moc , krótsza żywotność .

Za skrócenie żywotności odpowiadają też skoki napięcia 12V aż do 14.5V  nie wiem jak regulator napięcia działa w Qq , ale chłopaki np z mitsu skarżą się że te o podwyższonej jasności 50% i więcej przepalają im się po nawet 6 msc. niejednokrotnie jedna po drugiej tego samego dnia !

50zł na żarówkę co trochę przepalającą się zaczyna być wkurzające po jakimś czasie , nie ? 

Zgadzam się z Wami.Dopóki nie miałem dziennych w Note padały po pół roku,a miałem Philipsy extremy ...czy jakoś tak :D

Dopiero jak założyłem dzienne to nie wiedziałem co to wymiana zarówki,a przyjemność jazdy nocą ,bądź po ciemku...bezcenna! :D

Nie trzeba kupować badziewia z aledrogo wystarczy kupić i wsadzić Osram cool blue Hyper H7 i zobacz jaki efekt będziesz miał na soczewce.

Jeden minusik nie mają homologacji ale tylu kierowców na nich jeździ na odbłyśnikach i jakoś policja nie ma problemu. 

No właśnie kupiłem je pół roku temu i oprócz zabarwienia na niebiesko, to świeciły o połowę słabiej niż Philipsy czy Osramy o podwyższonej mocy świecenia. Mam kilka zestawów różnych żarówek. Wg. mnie najgorsze właśnie są te Cool Blue, choć bardzo chciałem mieć niebieskawą poświatę, ale te były aż za bardzo niebieskie, a ja wolę więcej - dalej zobaczyć, niż szpanować niebieską barwą świecenia (od "cieszenia oka" i braku zmartwień o przepalenie żarówki mam białe ledowe postojówki :) ). Obecnie mam żarówki o podwyższonej mocy (nie pamiętam czy Osram, czy Philips, ale chyba te pierwsze), świecą na prawdę mocno. Jak się przesiadam do innego samochodu to nie mogę się przyzwyczaić, że tak słabo u kogoś świecą. Nawet xenony w Koleosie wydają mi się słabsze. Nie jeździłem ze światłami ledowymi, ale z obecnych soczewek w J10 jestem zadowolony.

wiecie co?

Mam przetwornice...koszt żarników to najmniej 30 zł...może spróbuje jak to wyglada?