Gość Varicella Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) wiecie co? Mam przetwornice...koszt żarników to najmniej 30 zł...może spróbuje jak to wyglada? Spróbować możesz, ale trzeba pamiętać: przy wypadku Twój ubezpieczyciel ma prawo odmówić płacenia z OC za szkodę (nie daj Panie Boże byś skasował drogi wóz), mandat i wymiana na miejscu na żarówki przy kontroli Policji (jeśli będzie dociekliwy policjant) jeśli nie będziesz miał żarówek to tracisz dowód rejestracyjny. Reflektory na żarówki mają homologację TYLKO na żarówki a nie na palniki ksenonowe. Ot tyle.... Najbardziej odstrasza mnie możliwość pierwsza tzn przy nielegalnym oświetleniu ubezpieczyciel będzie miał taką możliwość wycofania się z obowiązku płacenia- a coś mi mówi że chętnie to wykorzysta... Edytowane 23 Listopada 2014 przez Varicella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanekoktagon Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 a mnie martwi oślepianie przez auta z zamontowanymi samodzielnie xenonami. sam zamontowałem wzmacniane żarówki z homologacją i wydaje mi się że w zupełności to wystarcza.naprawdę jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Panowie,nie mówię o tym ,żeby jeździć ciągle.Mówię o próbie! Zdaję sobie sprawę z przepisów.Próbowałem w Note na bixenonach ,ale to był kit z marmoladą...totalny.Więc jeździłem na Philipsach x-treamach Tutaj też chcę spróbować i wiedzieć jaka jest różnica,nie mówię tutaj o 6000k czy 10000K 4500 lub góra 5000 dla porównani i mocy i rozkładu światłocienia w soczewkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProceSS Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 nie wiem czy przepisy sie zmienily czy nie (raczej nie powinny), montaz xennonow w tzw. garazu jest nielegalny i samochod nie przejdzie przegladu malo tego policja moze zabrac ci dowod rejestracyjny i wlepic mandat. uwiezcie sprawdzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miralon Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Jacko29, trochę nie rozumiem. Oślepianie w ramach próby jest jakieś inne niż oślepianie nie na próbę? Po co robić próbę czegoś co nie ma prawa być używane, dla zaspokojenia ciekawości? Jeśli tak a próba będzie odbywać się poza drogami publicznymi to ok. Próbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Przede wszystkim ciekawość,a także doświadczenie ku potomnym. Co do oślepiania,też jestem nieraz wk...y ,ale to na użytkownikach zwykłych reflektorów.Też sprawdzone przeze mnie i nie polecam.Może i fajne światło ale ma odbicie ponad światłocieniem w górę i to oslepia. Co do soczewek nie spotkałem się z oslepianiem,więc panowie przyjdzie niedługo taki czas ,że zaspokoję swoją wiedzę,aby się nią z Wami podzielić,czy to Wam sie teraz podoba czy nie Niestety już taki jestem kret,że wielu rzeczy muszę dotknąć aby wiedzieć po prostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miralon Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Ciekawość rozumiem. Łamania prawa nie (taki zawód). Dlatego "masz moje błogosławieństwo" :) na próby poza drogami publicznymi. I czekamy na info po testach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Varicella Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Na ksenonach w soczewkach (homologacja na żarówki halogenowe, a założony np. Xenon kit) dobrze ustawionych na stacji kontroli nie ma oślepiania bo nie ma poświaty. Poświata występuje tylko na odbłyśniku parabolicznym z szkłem ryflowanym lub na lustrze wykonanym w technologii "swobodnych pól" (czyli wszystkie obecnie bez projektorowych lamp popularnie nazywanych soczewkami). Nie zmienia to faktu że jest to nielegalne. Oślepiają głąby co w lampach bez projektora i soczewki (które mają blendę odcinającą idealnie światło) wkładają ksenonowe palniki. Wszystkie odbłyśniki paraboliczne i swobodnych pół mają poblask. Co przy 700-800 lumenach żarówki halogenowej jest do przeżycia, a jak przywali 3200 lumenów z palnika ksenonowego- poblask staje się przykry i MOCNO rażący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miras Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Panowie na ustawieniach oświetlenia auto W QQ 2014 powinien świecić przód i tył czy tylko przód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Nie wiem jak w qq2 , ale u mnie w pozycji auto świecą dzienne , a gdy zadziała czujnik zmierzchu , gasną dzienne a załączają się mijania . Reasumując , gdy jest jasno , pali się przód , a jak jest ciemno przód i tył.(ja mam dzienne dokładane) Edytowane 27 Listopada 2014 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Miras, na auto świecą dzienne,w momencie zadziałania czujki zmierzchu włączają się mijania przód i pozycja tył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Wg mnie - gdzieś mi w głowie świta, że tak czytałem - przepisy mówią, iż światła dzienne nie mogą się świecić z pozycyjnymi (czy przednimi czy tylnymi). Było to w jakimś artykule o samoróbkach-dziennych i wnioski, że jak ktoś je nieumiejętnie podłączył (na skróty) do pozycyjnych - to może teoretycznie (wiadomo jak w PL są przeglądy) nie przejść badania technicznego. Nie gwarantuję, iż to co wyżej napisałem i kołata mi się gdzieś w głowie jest prawdą, ale tak mi się jakoś zakodowało, że tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Tzn.Jest tak napisane,ale trochę nabroiłeś W nowoprodukowanych samochodach światła dzienne świecą tylko i wyłącznie bez tylnych pozycyjnych. Jeżeli natomiast ktoś dokłada światła dzienne,to jest dopuszczalne świecenie tylnych pozycyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miras Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Pytam z tego powodu iż wczoraj wracając z pracy było już ciemno miałem ustawione przez przypadek auto przód świecił, wyjechałem na drogę i dopiero kolega jadący za mną zadzwonił do mnie że nie mam świateł z tyłu i mnie nie widać ,zatrzymałem się faktycznie tył nie świecił a było ciemno jak w d..... dopiero po przełączeniu na światła mijania wszystko wróciło do normy. Sytuacja mogła być niebezpieczna bo droga niedoświetlona dziś sprawdziłem oświetlenie w ustawieniu Auto i świeci przód i tył .Kotś się już z tym spotkał w swojej QQ .Teraz trzeba chyba za każdym razem przed ruszeniem wysiąść obejść i sprawdzić auto czy wszystko OK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Czasami zdarza mi się że przy przełączaniu kierunków,obróci się dźwignię od swiateł.Może też tak kiedyś zrobiłeś i nie było pełnego styku na dźwigni? Ale Twoje spostrzeżenia warto poobserwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Tzn.Jest tak napisane,ale trochę nabroiłeś W nowoprodukowanych samochodach światła dzienne świecą tylko i wyłącznie bez tylnych pozycyjnych. Jeżeli natomiast ktoś dokłada światła dzienne,to jest dopuszczalne świecenie tylnych pozycyjnych. 0 Odpowiedz Cytuj Nie do końca kolego JACKO29! W samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 r światła dzienne nie mogą się włączać wraz z innymi światłami. (Dz. U. z 2009r nr 75 poz. 689). I nie ważne kiedy dołożyłeś swiatła DRL Edytowane 28 Listopada 2014 przez Yan_2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Tak to prawda ale w QQ po cudowali coś z tymi światłami ja tam nie rozumiem jakie się te światła świecą Mirasowi Tylko z przodu Dzienne? Mijania? Mijania z postojowymi?? U mnie w pozycji Auto w dzień palą się z przodu DRL i nic więcej W nocy na Auto gasną DRL zapalają się wszystkie przód i tył. Edytowane 28 Listopada 2014 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3Rni Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 U mnie w pozycji Auto w dzień palą się z przodu DRL i nic więcej W nocy na Auto gasną DRL zapalają się wszystkie przód i tył. i tak dokładnie jest w nowym QQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 To jest pytanie dlaczego w nocy w pozycji Auto nie zadziałał czujnik zmierzchu i nie włączył świateł mijania z tyłem?????? Co jest wadliwe manetka czy czujnik???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi_St Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Pytam z tego powodu iż wczoraj wracając z pracy było już ciemno miałem ustawione przez przypadek auto przód świecił, wyjechałem na drogę i dopiero kolega jadący za mną zadzwonił do mnie że nie mam świateł z tyłu i mnie nie widać ,zatrzymałem się faktycznie tył nie świecił a było ciemno jak w d..... dopiero po przełączeniu na światła mijania wszystko wróciło do normy. Sytuacja mogła być niebezpieczna bo droga niedoświetlona dziś sprawdziłem oświetlenie w ustawieniu Auto i świeci przód i tył .Kotś się już z tym spotkał w swojej QQ .Teraz trzeba chyba za każdym razem przed ruszeniem wysiąść obejść i sprawdzić auto czy wszystko OK . W menu Settings / Vehicle settings/ Auto Lights ustawia się jak czuły ma być czujnik zmierzchu. On Earliest znaczy że ma zapalać światła jak jest stosunkowo jasno (mam tak ustawione), są jeszcze trzy inne progi.On later - nie testowałem ale teoretycznie ma zapalać jak najpóźniej. Sprawdź czy nie masz tego ustawione. Edytowane 29 Listopada 2014 przez Tomi_St Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) O i super wyjaśniło się że tu są ustawienia manualne. U mnie Auto działa super czule super sprawa zapala jak najpóźniej a i czujnik deszczu bez sensu się nie włącza i nie niszczy piór Edytowane 28 Listopada 2014 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parassite Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 i tak dokładnie jest w nowym QQ u mnie wręcz odwrotnie nie gasną światła do jazdy dziennej tylko zapalają się pozostałe, czy nie tak powinno być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Tak nie powinno być ! Światła do jazdy dziennej zapalać się powinny naprzemiennie ze światłami drogowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Zaraz bo wkradł się błąd w nazewnictwie DLR mijania drogowe Tylko czy nie wprowadzono zmian ,otóż DLR po włączeniu mijania nie muszą gasnąć całkowicie , a tylko zmniejszają intensywność świecenia , nie wiem o ile się ściemniają , ale taką informację słyszałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi