Parassite Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Tak nie powinno być ! Światła do jazdy dziennej zapalać się powinny naprzemiennie ze światłami drogowymi. Jak do tej pory myślałem, że to jest normalne, gdyż na drodze wiele aut widziałem które dokładnie tak mają np.: najnowsza mazda, czy też inne qq J11 które dopadł mój wzrok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) tak może być , jeśli światła współdzielą funkcję dziennych i postojowych a i kierunkowskazów też się zdarza (audt), co jest często teraz stosowane Więc jeśli nie masz dodatkowo pozycyjnych , jest ok. Edytowane 29 Listopada 2014 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Jeżeli DRL zmniejszają swoją jasność o 50% to pełnią wtedy funkcję świateł pozycyjnych. Kierunkowskazy natomiast muszą być w kolorze żółtym ale mogą to być te same diody LED Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 no wiadomo i są ale pomarańczowe nie żólte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Są Ledy Philipsa PY21W i dają bardzo jasne pomarańczowe światło szybciej mrugają bo nie ma efektu rozświetlania się żarówki. Ale jak ktoś chce mieć żarówki halogenowe z pięknie nasyconym pomarańczowym kolorem -polecam Osram diadem chrom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Ale my nie o tych żarówkach tylko o DRL, spełniających funkcję pozycyjnych a także kierunkowskazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Czyli nowy QQ full led kierunki ma o białym świetle przód boki i tył????? I mruga sygnalizując skręt na biało????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Edek01 czytasz niedokładnie! Są diody LED świecące i na biało i na pomarańczowo (w zależności od przyłożenia napięcia) i niektórzy producenci je montują, ale nie w QQ. Edytowane 29 Listopada 2014 przez Yan_2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Temat jest Swiaatł w QQ zadaje pytanie jakie żarówki sygnalizacyjne z przodu ma nowy QQ Led czy Halogenowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Zastosowano diody RGB -red green blue odpowiednie wymieszanie kolorów pozwala na uzyskanie pełnego widma kolorów przy płynnym przejściu z danej barwy na inną dzięki regulacji napięcia . Diody RGB to nie tylko te najbardziej znane z plastikowej bańki od 3mm do 1 cm ale też SMD -dużej mocy 3W!!! Każdy zna telebimy wielkoformatowe ekrany są zbudowane właśnie z diod RGB 1 na pixel Edek napisałeś szybciej ode mnie , chciałem doprecyzować odpowiedź ziomala Yanka 2tyś.7 Edytowane 29 Listopada 2014 przez Fergul11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Bardzo to skomplikowane ale czy ta kombinacja diod daje kolor pomarańczowy jak w przepisach ???? Wszystkie żarówki sygnalizacyjne w nowym QQ są na diodach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi_St Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 QQ II Tekna - dzienne - LED - pełnią także funkcję postojowych - mijania - LED (gdy włączone to dzienne przygaszają się ale wciąż włączone) - drogowe - LED (słownie jedna dioda LED mocy) - kierunkowskazy z przodu i z tyłu - żarówka - kierunkowskazy boczne - LED (w lusterkach) - tyle pozycyjne - LED - stop - LED - cofania - żarówka - p.mgielne tylne - żarówka - p.mgielne przednie - żarówka - tablica rejestracyjna - żarówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Dziękuję teraz super jasno w temacie świateł wersji full Led. Jak myślałem kierunki to żarówki halogenowe. To na takich Philipsach wyglądał by super ten QQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Powiem szczerze że gdybym stał na skrzyżowaniu i przede mną auto napierniczałoby mi tak kierunkiem po oczach to chyba bejzbolem bym wyłączył takie światełko . jakoś lepiej pasuje mi rozjarzanie i ściemnianie żarówki . Nie wkurza tak , z przodu obleci jeszcze , ale z tyłu broń Boże !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Qqłka i tak ma z tyłu silne światła.Jak stoję na skrzyżowaniach i trzeba trzymać nogę na hamulcu to widzę w lusterku wykrzywione grymasem twarze oświetlone na czerwono.Wyglądają jak wk***ione indianery nocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Moja myśl była taka -Jak fuul led to full bez tradycyjnych halogenowych żarówek . Jacko jak stoisz dłużej to poco trzymać nogę na hamulcu ?Ja zaciągam delikatnie ręczny aby nie mieć z tyłu Apaczy a i na pasie do skrętu nie mrugam bez sensu! Ja mam Osramy diadem one są takie same jak Philipsy i w nocy dają po oczach Apaczom. U mnie kierunki dają tak samo jak tu bardzo mocno świecą a nie jak u reszty ćmiąco mrugają i gówno widać. Edytowane 30 Listopada 2014 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Edziu,fuul led to umowna nazwa i chodzi tu o światła mijania/drogowe i nic ponadto. Co do jasności kierunków, jak ty nie widzisz tych z tradycyjnymi żarówkami , a mnie już one w większości nowych aut wieczorem drażnią to jeden z nas ma coś z oczami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Moja myśl była taka -Jak fuul led to full bez tradycyjnych halogenowych żarówek . Jacko jak stoisz dłużej to poco trzymać nogę na hamulcu ?Ja zaciągam delikatnie ręczny aby nie mieć z tyłu Apaczy a i na pasie do skrętu nie mrugam bez sensu! Ja mam Osramy diadem one są takie same jak Philipsy i w nocy dają po oczach Apaczom. U mnie kierunki dają tak samo jak tu bardzo mocno świecą a nie jak u reszty ćmiąco mrugają i gówno widać. Edek, znając Twoją już legendarną oszczędność, śmiem twierdzić, że kierunkowskazów to Ty też nie używasz. O popatrz, właśnie doczytałem ze zrozumieniem, że rzeczywiście nie używasz. Dziś takiemu jednemu z BMW co nie używa (bo to chyba za duży wysiłek w niemieckim aucie), to prawie w rzyć wjechałem. Dobrze, że STOP zapala się automatycznie, bo pewnie też by nie użył. Edytowane 30 Listopada 2014 przez colins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Edek,w Qqłce nie da się delikatnie zaciągnąć ręcznego,a kierunki są po to aby mrugały,nawet na światłach przed skrętem. Oczywiście mówimy o J11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) I wreszcie dowiedzieliśmy się, że Edek też nie jest idealny, bo łamie przepisy ruchu drogowego . Jacko, a skoro już poruszyłeś temat hamulca ręcznego, to wytłumacz mi (albo może ktoś wytłumaczy) jak to będzie w momencie, gdy pojedziemy na przegląd okresowy pojazdu. Wjadziem na rolki w celu kontroli skuteczności hamulca awaryjnego i diagnosta powie żeby powoli zaciągnąć ów hamulec. No i co wtedy? Edytowane 30 Listopada 2014 przez colins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Też zauważyłem i zirytowało mnie oszczędzanie nie kierunkowskazie - ale już nie komentowałem, bo po co - świata nie naprawię, a Edek i tak ma tu z nami ciężko. Nikt go nie rozumie. A Ty mu jeszcze z tym STOPem podpowiadasz. Zaraz poleci i odłączy STOPy bo po co nimi świecić, a już trzy żarówki stop toć to zbędna rozrzutność - styknie jedna - więc dwie odłączy i będą jeszcze żarówki na zapas.. Ale w sumie to znam osobiście takiego co to jak stoi w korku czy na czerwonym - to wyłącza mijania - więc nic mnie nie dziwi Edek - napisz mi po co delikatnie zaciągasz ręczny. Bo rozumiem, że zaciągasz delikatnie, normalnie i ciężko - domyślam się, być może błędnie, ale może chodzi o oszczędzanie linki by się jak łańcuch rozrządu - nie naciągnęła? Edytowane 30 Listopada 2014 przez Karminadel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Też zauważyłem i zirytowało mnie oszczędzanie nie kierunkowskazie - ale już nie komentowałem, bo po co - świata nie naprawię, a Edek i tak ma tu z nami ciężko. Nikt go nie rozumie. A Ty mu jeszcze z tym STOPem podpowiadasz. Zaraz poleci i odłączy STOPy bo po co nimi świecić, a już trzy żarówki stop toć to zbędna rozrzutność - styknie jedna - więc dwie odłączy i będą jeszcze żarówki na zapas.. Ale w sumie to znam osobiście takiego co to jak stoi w korku czy na czerwonym - to wyłącza mijania - więc nic mnie nie dziwi Edek - napisz mi po co delikatnie zaciągasz ręczny. Bo rozumiem, że zaciągasz delikatnie, normalnie i ciężko - domyślam się, być może błędnie, ale może chodzi o oszczędzanie linki by się jak łańcuch rozrządu - nie naciągnęła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 I wreszcie dowiedzieliśmy się, że Edek też nie jest idealny, bo łamie przepisy ruchu drogowego . Jacko, a skoro już poruszyłeś temat hamulca ręcznego, to wytłumacz mi (albo może ktoś wytłumaczy) jak to będzie w momencie, gdy pojedziemy na przegląd okresowy pojazdu. Wjadziem na rolki w celu kontroli skuteczności hamulca awaryjnego i diagnosta powie żeby powoli zaciągnąć ów hamulec. No i co wtedy? Też o tym myślałem Myślałem również jak to by wyglądalo jak miśki sprawdzają na drodze ręczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Trzeba będzie chyba (a raczej na pewno) uprzedzić kontrolera o niemożności zaciągnięcia hamulca tak jak Edek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi