abdn Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Ja z kolei nakleiłem czarne listwy progowe (allegro 10 zł za metr). Nie sa może super ładne ale spełniają swoje zadanie, no i taniocha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Witam i pozwalam sobie dorzucić mój mały kamyk do dyskusji,postanowiłem poszperać w allegro i znalazłem,komplet chlapaczy za ok64pln z wysyłką.Od razu zastrzegam,że nie jest to oryginał do Notki lecz od innego nissana.Wiochy nie ma,na błotnikach układają się idealnie,do mocowania użyłem tych samych wkrętów i wykorzystałem te same otwory w których mocuje się nadkola bez uszkodzenia tychże samych.Same chlapacze wymagają troszkę więcej pracy(zwłaszcza przód,miejsce łączenia progu z podłogą),ale tak jak już mówiłem,wiochy nie ma,pasują i spełniają swoją funkcję!Uffff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Założyłem osłony oryginalne (przód i tył) kupując w ASO pomimo horrendalnej ceny, bo są dobrze dopasowane, montowałem sam bo to banalnie proste, wykorzystuje się te same śruby które trzymają plastikowe nadkole i te same otwory ( w chlapaczach pokrywają się dokładnie z otworami technologicznymi auta). Polecam - dobrze się sprawują i koła (szczególnie przednie przy lekkim skręcie) nie zachlapują karoserii w okolicy przednich drzwi. Przed montażem chlapaczy nieco je usprawniłem wiercąc w nich od spodu po dwa dodatkowe otwory (wiertłem o śr. 8 mm) bo oryginalne otwory do odprowadzania wody są za wysoko i są zbyt małe. No i pomysł okazał się chyba skuteczny bo nie zalega w nich błoto ani nie trzyma się woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maxpokoje Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Założyłem osłony oryginalne (przód i tył) kupując w ASO pomimo horrendalnej ceny, bo są dobrze dopasowane, montowałem sam bo to banalnie proste, wykorzystuje się te same śruby które trzymają plastikowe nadkole i te same otwory ( w chlapaczach pokrywają się dokładnie z otworami technologicznymi auta). Polecam - dobrze się sprawują i koła (szczególnie przednie przy lekkim skręcie) nie zachlapują karoserii w okolicy przednich drzwi. Przed montażem chlapaczy nieco je usprawniłem wiercąc w nich od spodu po dwa dodatkowe otwory (wiertłem o śr. 8 mm) bo oryginalne otwory do odprowadzania wody są za wysoko i są zbyt małe. No i pomysł okazał się chyba skuteczny bo nie zalega w nich błoto ani nie trzyma się woda Dostałem osłony przy zakupie auta - tylko wspomniałem i dealer dodał+ dywaniki gumowe. W Note źle one nie wyglądaja a naprawdę dobrze zabezpieczają auto z boku od błota. Polecam załozyć jeśli auto będziemy użytkować dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Dostałem osłony przy zakupie auta - tylko wspomniałem i dealer dodał+ dywaniki gumowe. kryzys Panie! zastój i marna sprzedaż robią swoje, kiedy brałem swojego notka na rynku były od 4 miesięcy, wtedy dilerzy nie byli tacy usłużni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El_Diablo Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Ja na próg mam listwy - stal drapana jak będę miał czas to dzisiaj zrobię zdjęcia i je umieszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenek29 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Witam.Mam zamiar zamontować chlapacze do swojego Notka.W serisie są dość drogie.Znalazłem na Allegro dużo tańsze, wyglądają solidnie.Czy może ktoś kupował na aukcji i podpowie czy warto kupić tańsze czy w serwisie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladiator1111 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Witam.Mam zamiar zamontować chlapacze do swojego Notka.W serisie są dość drogie.Znalazłem na Allegro dużo tańsze, wyglądają solidnie.Czy może ktoś kupował na aukcji i podpowie czy warto kupić tańsze czy w serwisie.Pozdrawiam Ja posiadam z netu i są ok. Guma mięciutka i dobrze wyprofilowana. Spełniają w 100% swoje zadanie i moje oczekiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Ja równiez kupiłem na aukcji,nie mam do nich zastrzeżeń.Po co przepłacać w serwisie skoro to nie jest przymus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JackMirror Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Ja też mam z Allegro. Były tanie (w porównaniu z serwisowych) i spełniają swoją rolę bez problemu. Polecam taki zakup. Pozdrawiam. PS. Jacko! Sprawdź wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 ja zaopatrzyłem się w te drogie serwisowe. Ich zaletą jest to,że idealnie pasują i łatwo samemu je zamontować. Ale i tak je przerabiałem,bo moim zdaniem miały za małe otwory odprowadzające wodę i błoto. Wierciłem dodatkowe większe otwory w dwóch miejscach, w spodzie chlapacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Dar i po co? i po co kupować z serwisu jak i tak przerabiałeś A te z alegro leżą idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 ja mam oryginały, i nic nie przerabiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) Temat chlapaczy ostatnio przerabiałam. Kupiłam gumowe na alledrogo taniej niż w ASO ale znajomy mechanik stwierdził ze ich konstrukcja spowoduje tylko większe korodowania w miejscu gdzie woda się będzie zbierać i odradził mi ich montowanie. Tydzień temu zdecydowałam się na chlapacze oryginalne z ASO ale tylko na przód z racji tego ze wolę chronić nadwozie a nie tylny plastikowy zderzak:). Nie żałuję Ładnie wyglądają na Notku i lepiej niz ich zamienniki. Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez ulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 montowałem komplet, moim zdaniem przednie są bardziej potrzebne niż tylne (dobrze chronią drzwi przez obiciem np kamieniami przy lekkim skręcie kół i zbyt ostrym starcie na szutrze lub błotem) a przerabiałem dlatego,że uznałem,że mają zbyt małe otwory odpływowe (patrz uwaga Ulek w temacie korozji) powiększyłem istniejące otwory i wywierciłem dodatkowe. Patent się sprawdza - w tych plastikowych kieszeniach nic się nie zbiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Dar oryginalne maja otwory, których z kolei nie było wcale w gumowych kupionych na alledrogo. A nad rozwierceniem zastanowię się bliżej jesieni Dzięki za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 montowałem komplet, moim zdaniem przednie są bardziej potrzebne niż tylne (dobrze chronią drzwi przez obiciem np kamieniami przy lekkim skręcie kół i zbyt ostrym starcie na szutrze lub błotem) a przerabiałem dlatego,że uznałem,że mają zbyt małe otwory odpływowe (patrz uwaga Ulek w temacie korozji) powiększyłem istniejące otwory i wywierciłem dodatkowe. Patent się sprawdza - w tych plastikowych kieszeniach nic się nie zbiera Co to za konstrukcja???chlapacze maja otwory do odprowadzania wody? Chlapacz ma byc gładki i płaski bez żadnych udziwnień,woda ma po nim spływać ,a nie gromadzić się ...gdzieś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladiator1111 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 ja zaopatrzyłem się w te drogie serwisowe. Ich zaletą jest to,że idealnie pasują i łatwo samemu je zamontować. Ale i tak je przerabiałem,bo moim zdaniem miały za małe otwory odprowadzające wodę i błoto. Wierciłem dodatkowe większe otwory w dwóch miejscach, w spodzie chlapacza Zapomniałem ale też wywierciłem otworki odprowadzające wodę i błoto (super patent) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zapomniałem ale też wywierciłem otworki odprowadzające wodę i błoto (super patent) Kurczę o jakich otworkach piszecie? Mam oryginały (wytargowałem przy zakupie samochodu ), wprawdzie jakoś super dokładnie się im nie przyglądałem, ale nie widziałem tam żadnych otworów. Gdzie ich szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 odkręć jeden z tylnych to wszystko zrozumiesz Tylne stanowią coś w rodzaju 'kieszeni" - są grube ale puste w środku, w spodzie każdego jest niewielki otworek odpływowy dla gromadzącej się tam wody. Jego średnica wystarczy w przypadku czystej wody ale jeśli dostanie się tam nieco błota czy piasku może nie dać rady. Ja rozwierciłem oryginalny otworek do większej średnicy i z drugiej strony chlapacza dodałem na wszelki wypadek drugi identyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 wow, ale się onanizujecie nad chlapaczami... ...widać ewidentnie, że notesy jeżdżą, skoro macie takei problemy ...ale to dobrze i tylko się cieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 odkręć jeden z tylnych to wszystko zrozumiesz Tylne stanowią coś w rodzaju 'kieszeni" - są grube ale puste w środku Czyli rozumiem, że przednie nie mają tych otworków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) prawdę mówiąc nie pamiętam,może i mają, wiem,że bawiłem się z tylnymi - was - faktycznie z braku innych problemów można zajmować się choćby usprawnianiem chlapaczy - wolę taki problem niż inny Edytowane 11 Sierpnia 2010 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) Ranger przednie tez maja otworki, które też jak DAR poszerzę. WAS - temat chlapcza temat płytki ale cieszy:)widać że ludziska inwestują w autka. A chlapacze to tez ważny element bo chroni i ze względu na to zdecyzowałam sie je kupić. Edytowane 11 Sierpnia 2010 przez ulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piteq Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 (edytowane) Ranger przednie tez maja otworki, które też jak DAR poszerzę. WAS - temat chlapcza temat płytki ale cieszy:)widać że ludziska inwestują w autka. A chlapacze to tez ważny element bo chroni i ze względu na to zdecyzowałam sie je kupić. Skoro jest już mowa o chlapaczach to ja się dołącze z prośbą . Czy możecie mi doradzić jakie mam kupić. Byłam w serwisie, ale są strasznie drogie więc może poradzicie jakie kupić na Allegro? Przed jesienią chciałabym założyć. Edytowane 12 Sierpnia 2010 przez Piteq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi