Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opony zimowe

piotr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie nabyłem opony zimowe Michelin Alpin Green X :D

Używki które były ujeżdżane przez miesiąc :D jeszcze mają cencki z nadlewów.

Cena 550zet :D

Jakie wrażenia?

Ja mam Continentale TS830P i bardzo sobie je chwale :)

Oskar ,jeszcze nie założone :D i chyba poczekają do następnego sezonu,zobaczymy jak zima życie jeszcze umili :D

To i ja dodam 3 grosze do opon zimowych.

Notka kupiłem w sierpniu 2012r. na oponach letnich i alufelgach 16 cali.

W październiku kupiłem opony Continental TS 850 185/65 R15 (nowe 1100 PLN i gwarancja 5 lat) i felgi stalowe R15 6j 4X100 ET43 (używane 250 PLN) od Renault Scenic - pasują idealnie. Także śruby od alumów pasują do stalowych.

Opony kupowałem w firmie "Gerex" - dzień czekania i kurier z oponami już pod domem.

Piszę o cenach, bo miałem do wydania ok. 1500 PLN i wybrałem nowe opony a używane felgi - myślę, że prawidłowo!

A komplet zimowy w rozmiarze 15 cali, bo 16 "troszeczkę" finansowo by mnie przerosły...

Teraz wrażenia:

Opony te wygrywały testy więc się spodziewałem, że będą super.... i są.

Zrównoważone - to słowo oddaje idealnie zachowanie się opon. Śnieg, błoto pośniegowe czy deszcz, opony na wszystkich tych nawierzchniach jadą świetnie, bajecznie i bezpiecznie i bez nieoczekiwanych niespodzianek!

Zależało mi na tym aby samochód nie ślizgał się na mokrym.(poprzednio miałem Dębice - na mokrym i błocie pośniegowym dramat ale na śniegu dobre)

Mieszkam w Toruniu a tutaj ostro sypią solą i częściej na ulicach jest woda niż śnieg.

Ale do pracy mam pod lekką górkę i po ostrych opadach śniegu mogłem już parę razy opony tam przetestować i szedł jak burza!!

Co do zużycia to przejechałem na nich dopiero 2500 km.

Polecam te opony. Są znakomite!

PS - To nie jest tekst reklamowy! Nie jestem przedstawicielem firm "Continentel" lub "Gerex" :wave:

Kurczę, nie wiem czemu wszyscy mówią, że Dębice nie dają rady na mokrym. Ja nie narzekam. Zero utraty przyczepności. Od czego to zależy?? Od stylu jazdy?? Sam nie wiem.

Chyba bierze się to stąd że niektóre opony w pewnym zakresie zużycia tracą właściwości prawidłowego działania w błocie pośniegowym i wodzie.Nikt niestety nie zwraca na to uwagi .I tak na przykład,mam teraz założone Vikingi,oponki super....były...aż do teraz.5 sezon bieznika zostało ok2mm nad wskaźnik zużycia i na błocie tragedia! Ciężko ruszyć każdy skręt w takiej brei obarczony jest dużym ryzykiem poślizgu(nie raz się złapałem)Jazda na nich w tej chwili,to tak jak moja żonka zauważyła,przy 40kmh jest jak jazda wyczynówką.

Oskar ,jeszcze nie założone :D i chyba poczekają do następnego sezonu,zobaczymy jak zima życie jeszcze umili :D

a co na letnich smigasz? :) we Wrocławiu leży śnieg cały czas

Kurczę, nie wiem czemu wszyscy mówią, że Dębice nie dają rady na mokrym. Ja nie narzekam. Zero utraty przyczepności. Od czego to zależy?? Od stylu jazdy?? Sam nie wiem.

Ja mam "bezpośrednie" porównanie tych opon.

Jeszcze rok temu jeździłem zimą na Dębicach (2-letnich 10.000 przebiegu, więc prawie nowe) Renówką. Teraz śmiga nim mój ojciec więc się czasami jeszcze przejadę.

A od paru lat niemal dzień w dzień przemierzam tą samą 12-kilometrową trasą. Te same ulice, te same zakręty i te same podjazdy.

Więc, tak jak pisałem, porównanie tych opon mam dobre.

Tam gdzie Dębice już się ślizgały (zwłaszcza na mokrym), Continentale mają jeszcze ogromny zapas bezpieczeństwa.

W każdych warunkach są lepsze od Dębicy - no może oprócz kopnego śniegu - tu byłbym skłonny dać remis!

Czasami w Notku wyłączam ESP i próbuję możliwości nowych opon i mówię Wam - niebo a ziemia. :dribble:

Chyba bierze się to stąd że niektóre opony w pewnym zakresie zużycia tracą właściwości prawidłowego działania w błocie pośniegowym i wodzie.Nikt niestety nie zwraca na to uwagi .I tak na przykład,mam teraz założone Vikingi,oponki super....były...aż do teraz.5 sezon bieznika zostało ok2mm nad wskaźnik zużycia i na błocie tragedia! Ciężko ruszyć każdy skręt w takiej brei obarczony jest dużym ryzykiem poślizgu(nie raz się złapałem)Jazda na nich w tej chwili,to tak jak moja żonka zauważyła,przy 40kmh jest jak jazda wyczynówką.

5 sezonów na oponę zimową to już troche dużo i efekt masz taki jak opisałes

Tam gdzie Dębice już się ślizgały (zwłaszcza na mokrym), Continentale mają jeszcze ogromny zapas bezpieczeństwa.

Jedna tylko uwaga. Te dwie opony to różnica kilku klas (jak widać nie tylko cenowo). Frigo 2 w porównaniu do TS850 nie ma żadnych szans i wynik był łatwy do przewidzenia.

Właśnie nabyłem opony zimowe Michelin Alpin Green X :D

Używki które były ujeżdżane przez miesiąc :D jeszcze mają cencki z nadlewów.

Cena 550zet :D

Zdradzisz gdzie kupiłeś??? Przecież to pół ceny nowego kompletu. A pytam, bo moje też powoli kończą żywot.

Na allegro!Trafiłem na nie tyle tylko co gość wystawił,a że cena konkretna i rozmowa telefoniczna upewniła mnie w jakości to je kupiłem,i się nie zawiodłem :D Na obwodzie opony na styku z asfaltem bieżnik jeszcze ma kropki nadlewów gumy :D

Szczęściarz z Ciebie!!! Od kilku dni poluję na Allegro na podobną okazję. Na razie bez skutku ale z drugiej strony to aż tak bardzo mi się nie spieszy, bo te które mam dociągną do końca tej zimy.

No,moimi też chcę dociągnąć do końca zimy i dotrzeć je jeszcze gdzieś do czerwca :D

w poprzednim aucie miałem Dębica Frigo 2- beznadzieja ogólnie, lepsze były Dębica Frigo Directional- te były naprawdę niezłe. Teraz w Note mam Pirelli Winter 190 Snowcontrol- ale też lipa. Ponieważ w tym roku będę potrzebował letnie nowe-to te zimówki wrzucę na alu- bo na zimę to się nie nadają.

Nie latem,a wiosną :D

Zresztą,tylko do poruszania na krótkich ystansachh.Na lato mam uniroyale :D

• 8 miesięcy temu...

a nie lepiej kupic jakieś opny zimowe 14 wiadomo tańsze no i jakieś felgi uzywki komplecik jest.Jestem na etapie szukania własnie takowych i jak by ktos cos dozucił od siebie bylo by miło oczywiscie chodzi o podpowiedzi :) pozdrawiam

Dość dziwnie będzie wygladać na takich małych felgach.

Ja po latach używania ultragripów 7, 7+, i aktualnie w vw 8, do maździochy zakupiłem nokiany. Ciekawe jak się będą spisywać w  RWD

tegoroczna nowość - poprzednik (MS66 plus) okazał się bardzo dobry - szczgólnie w śniegu. Obawiam się jednak - sądząc po nieco "ugrzecznionym" bieżniku,że postąpiono identycznie jak w przypadku Debicy Frigo-Frigo2 

Witam. Mam takie pytanko. Mój notes oryginalnie z salonu jest na felgach 16", Czy opony zimowe mogę do niego dokupić na 15"

http://www.oponeo.pl/dane-opony/dayton-dw510-175-65-r15-84-t#35478099 takie opony i takie felgi

http://www.oponeo.pl/felga-stalowa/alcar-kfz-6775.

Jeżeli dubluję temat to przepraszam. Szukałem w wyszukiwarce podobnych ale nie znalazłem.

Jak najbardziej, pasują. Felgi stalowe wymiarowe, typowe dla notka. Opony też. Jak byś założył 185/65R15 też byłoby ok. 16" ma niższy profil. Jeśli zauważyłeś to  prawdopodobnie na letnich masz 185/55R16. Na temat opon, felg i ich doboru na forum w tym temacie można wszystkiego się dowiedzieć.

Edytowane przez janio