Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opony zimowe

piotr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak najbardziej, pasują. Felgi stalowe wymiarowe, typowe dla notka. Opony też. Jak byś założył 185/65R15 też byłoby ok. 16" ma niższy profil. Jeśli zauważyłeś to  prawdopodobnie na letnich masz 185/55R16. Na temat opon, felg i ich doboru na forum w tym temacie można wszystkiego się dowiedzieć.

Dziękuję

Witam. Mam takie pytanko. Mój notes oryginalnie z salonu jest na felgach 16", Czy opony zimowe mogę do niego dokupić na 15"

http://www.oponeo.pl/dane-opony/dayton-dw510-175-65-r15-84-t#35478099 takie opony i takie felgi

http://www.oponeo.pl/felga-stalowa/alcar-kfz-6775.

Jeżeli dubluję temat to przepraszam. Szukałem w wyszukiwarce podobnych ale nie znalazłem.

Witaj.

Poczytaj sobie moje posty nr: 310 i 314.

Zobacz miejsce polskich kormoranów  :devil:

A tak na marginesie,zobaczcie co potrafi zimą , chiński całoroczny  TYFOON nawet klasyczna zimówka nie dała mu rady!

http://www.auto-swiat.pl/1-test-opon-calorocznych-rozmiarze-17565-r14-czy-sa-gotowe-wszystko

Edytowane przez manix

• 5 tygodni później...

Test piękny...

Ja już zmieniłem trzewiki i muszę powiedzieć że są cholernie ciche!!!

• 11 miesięcy temu...

W internetowej wersji  AutoŚwiat  z 10 paź. można przeczytać  test opon całorocznych .Można dojść do ciekawych wniosków.

Nie ma i nie będzie opony idealnej spełniającej wszelkie warunki na każdej nawierzchni o każdej porze roku Dlatego wraz z zakupem opon należy dokupić, o ile oczywiście ktoś z małą wyobraźnią nie posiada tego bo nie dodają tego także w gratisie, choć odrobinę zdrowego rozsądku z możliwością przewidywania, które zadziałają w momencie np. hamowania w podłych warunkach drogowych tudzież innych sytuacjach.

wady? - opona wielosezonowa jest zauważalnie droższa niż dobra opona letnia lub zimowa. Szybciej się zużywa latem niż letnia, więc na okres eksploatacji kompletu zimowo-letniego przypadnie co najmniej 2 komplety wielosezonówek. Zimą jeździ gorzej niż zimowa a latem gorzej niż letnia. W warunkach ekstremalnej zimy (co kilka lat takie okresy się zdarzają) radzi sobie zupełnie słabo

Opony wielosezonowe mają jednak też kilka istotnych zalet: - nie trzeba kupować drugiego zestawu felg (problem z przechowaniem) lub co roku ściągać i wyważać opon (znowu problem z przechowaniem), w warunkach dużego miasta (dobrze i na czas odśnieżonego) takie opony mają spory sens - szczególnie w aucie miejskim. 

Dziś  mokro i już wypadków kupa w mym mieście, wszystkie samochody które widziałem miały już założone opony zimowe.

Nikomu nie mówią wielcy śpece i najmudrzejsi wulkanizatorzy że opona zimowa to tylko jak śnieg jest na ulicy a tak to się niszczy i samochody rozbija!!! 

Dokładnie nawet teraz widzę na samochodach coraz więcej opon całorocznych aura się zmieniła a opona zimowa to tylko w śnieg!!!

Mam całoroczne i trzymają parametry nie starły się nawet po autostradach w plus 30 stopni z średnią 150.

Opony całoroczne są dla rozsądnych nie rozrzutnych ludzi

Edytowane przez Edek01

Opony całoroczne są dla rozsądnych nie rozrzutnych ludzi

cóż poradzić?widocznie  żyjemy w kraju rozrzutnych ludzi  :rofl:

a tak bardziej serio - każdemu wedle potrzeb - Nie sądzę, też aby dzisiejsza statystyka wypadkowości w stolicy była skutkiem ilości założonego zimowego ogumienia. Nie zgadzam się z tezą,że opona zimowa - cyt. "to tylko na śnieg", choć moim zdaniem jeszcze za wcześnie (i nieco za ciepło) na ich eksploatację. Przy temperaturze poniżej lub nawet w okolicy zera niezależnie od tego czy nawierzchnia jest sucha czy mokra, zimówki poradzą sobie co najmniej równie dobrze.

Edytowane przez Dar1962