Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Tuning QQ

Gość tomi-ei
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Moja siatka też dzisiaj przyszła. Pewnie w weekend będę się z tym bawić.

Jeśli miałoby to Wam pomóc panowie, to wyżej z dnia 31.05. - opisałem jak ja montowałem siatkę - pozdrowiam :D

Jeśli miałoby to Wam pomóc panowie, to wyżej z dnia 31.05. - opisałem jak ja montowałem siatkę - pozdrowiam :D

castro z którego roku masz autko? Ja odbieram w poniedziałek i nie wiem jaki rozmiar siatki kupić. Jakie masz oczka w siatce?

Ok, przymierzam się do założenia siatki i tak gdybam zanim zobaczę co i jak.

Nie przymierzałem jej w miejscu montażu i nie wiem jak to wygląda, ale skoro mówisz, że opiera się na zderzaku to powinno być ok.

U mnie wygląda to tak. Myśle, że w wersji po lifcie nie wiele się różni od wewnątrz... Mam tu na myśli, że można zamontować podobnie.

Siatka jest wygięta na bokach i o nic nie zahacza. Opaski stanowią tylko dodatkowe zamocowanie.

Zastosowałem siatkę aluminiową czarną z oczkiem 5x3,5mm kupioną na Allegro (Wildcar)

Teraz i ja jestem spokojniejszy o swoją chłodnicę wink.gifbiggrin.gif

Sądzę, że warto.

{Fotki takie jakie udało mi się wykonać w czasie montażu - niezbyt czyste auto... wink.gif}

P1020018_small2.jpgP1020016_small2.jpg

castro z którego roku masz autko? Ja odbieram w poniedziałek i nie wiem jaki rozmiar siatki kupić. Jakie masz oczka w siatce?

Mój jest po lifcie - Październik 2010. Oczka siatki są 8 x 4 zapodziała mi się gdzieś suwmiaraka i sprawdzałem miarką, ale jak patrzę na tą co założył else, to wydaje mi się taka sama. Kupowałem w Feu Vert, wymiary 1000 x 240 mm. Resztę już wiesz z opisu mocowania jaki podałem chociaż są " dwie szkoły" z tego co widzę - jedni wkładają siatkę z góry, a inni od dołu, ( jak robił to wegit i else też chyba od dołu ? ale to jak komu wygodniej.

Ja dzisiaj też jestem po montażu siatki (oczka 12x6mm). Jutro postaram się wrzucić fotki. U mnie włożenie siatki od góry jest praktycznie nie możliwe. Zdemontowałem gril, poluzowałem nawet zderzak i nie było szansy się zmieścić. W końcu uznałem, że od spodu będzie o niebo łatwiej i się nie pomyliłem. Wystarczy odkręcić 2 osłony i jest dostęp. Być może diesel ma mniej miejsca niż benzyna. W każdym bądź razie wszystko poszło bez problemu.

Mój jest po lifcie - Październik 2010. Oczka siatki są 8 x 4 zapodziała mi się gdzieś suwmiaraka i sprawdzałem miarką, ale jak patrzę na tą co założył else, to wydaje mi się taka sama. Kupowałem w Feu Vert, wymiary 1000 x 240 mm. Resztę już wiesz z opisu mocowania jaki podałem chociaż są " dwie szkoły" z tego co widzę - jedni wkładają siatkę z góry, a inni od dołu, ( jak robił to wegit i else też chyba od dołu ? ale to jak komu wygodniej.

Dziękuję

Edytowane przez Author53

próbowałem wczoraj założyć siatkę od spodu.

Odkręciłem chyba 5 śrub mocujących spodnią osłonę silnika i została jakaś zapinka mniej więcej na środku.

Nie umiałem jej odkręcić a bałem się urwać.

Czy ktoś z Was poradził sobie z tym ?

Tymczasowo założyłem plastikową siatkę 5x5mm, zwiniętą w rulon włożyłem od góry i przymocowałem opaskami.

Wyglądem nie różni się od aluminiowej, w praktyce czas pokaże.

Odkręciłem chyba 5 śrub mocujących spodnią osłonę silnika i została jakaś zapinka mniej więcej na środku.

Tymczasowo założyłem plastikową siatkę 5x5mm, zwiniętą w rulon włożyłem od góry i przymocowałem opaskami.

Co do plastikowych siatek to mam z nimi złe doświadczenie. Pod wpływem promieniowania UV jak i innych czynników np. temperatury, chemicznych (temperatura od silnika,sól, benzeny) siatka ta traci swoje właściwości. Po pewnym czasie traci elastyczność i zaczyna się kruszyć. Zamówiłem aluminiowa, malowaną kilkuwarstwowo proszkowo na czarno. Co do wymiarów to jutro umówiony jestem w serwisie i zdejmę wymiary z części magazynowej. Zaoszczędzi mi to kilkukrotnego wkładania i wyjmowania szablonu.

Edytowane przez Author53

czyli do QQ po lifcie brać 100x25 z oczkiem 5x3.5mm? :)

mógłby ktoś zapodać linkiem gdzie jest instalacja opisana? Wiem, że ktoś z forumowiczów wrzucał, ale nie mogę znaleźć, a próbowałem ;/

czyli do QQ po lifcie brać 100x25 z oczkiem 5x3.5mm? :)

mógłby ktoś zapodać linkiem gdzie jest instalacja opisana? Wiem, że ktoś z forumowiczów wrzucał, ale nie mogę znaleźć, a próbowałem ;/

Na 5 stronie tego tematu kolega castro 31 maj 2011, 10:00 opisał jak do tego trzeba sie zabrac. Co do oczek to mam watpliwosci czy takie male beda dobre. Po zamontowaniu siatki nie może byc ograniczenia przepływu powietrza. Ja kupiłem taka http://allegro.pl/siatka-aluminium-czarna-100x25cm-na-grill-spoilery-i1713502563.html.

Szerokość oczek nie ma wiekszego znaczenia. Ważna jest wysokość.

Edytowane przez Author53

Na 5 stronie tego tematu kolega castro 31 maj 2011, 10:00 opisał jak do tego trzeba sie zabrac. Co do oczek to mam watpliwosci czy takie male beda dobre. Po zamontowaniu siatki nie może byc ograniczenia przepływu powietrza. Ja kupiłem taka http://allegro.pl/siatka-aluminium-czarna-100x25cm-na-grill-spoilery-i1713502563.html.

Szerokość oczek nie ma wiekszego znaczenia. Ważna jest wysokość.

A czym najlepiej dociąć na 700x200, bo tyle podobno circa ma być?

A czym najlepiej dociąć na 700x200, bo tyle podobno circa ma być?

To mięki materiał wiec szczypce boczne wystarczą. Np. takie

http://allegro.pl/szczypce-boczne-145-mm-polished-i1707553349.html

To mięki materiał wiec szczypce boczne wystarczą. Np. takie

http://allegro.pl/szczypce-boczne-145-mm-polished-i1707553349.html

No paba, teraz masz już wszystko na talerzu, nie zapomnij najpierw zrobić próbę na szablonie z kartonu - i nie pokalecz się za bardzo. pozdr.....castoro :beer:

Przerywajac na chwile dyskusje na temat sitek , pochwale sie wyciszeniem maski mojego dieselka :) Mata oryginalna oczywiscie spełniała swoje zadanie , ale dlaczego nie ulepszyc jesli jest mozliwosc ,pomyslałem sobie . Kupiłem gabkę wygłuszajacą samoprzylepna gr.10 mm. , odrysowałem obrys fabrycznej maty wiekszy o jakies 30 mm. , przykleiłem do maski i na ta gabkę zamontowałem ponownie oryginalne wyciszenie . Efekt to jakies min. 30% mniej słyszalny "klekot" w samochodzie , na zewnątrz tez ciszej :) , oczywiscie jazda testowa która wykonałem dzisiaj przy pełnym słoncu i przy bardzo małych szybkosciach oraz w korku , aby sprawdzic czy nie wpływa to na temperature silnika - wypadła równiez pozytywnie . Jesli wiec posiadacze "klekotów" chcą miec ciszej w kabinie ,polecam ta metode z czystym sumienie :)

No paba, teraz masz już wszystko na talerzu, nie zapomnij najpierw zrobić próbę na szablonie z kartonu - i nie pokalecz się za bardzo. pozdr.....castoro :beer:

wezmę rękawice, kupię i w tygodniu myślę, że podziałam :) dzięx :)

tbodzio musisz podwarzyć środek tego zaczepu. Nic nie trzeba odkręcać. Też męczyłem się z tym wczoraj ;)

...Zaglądasz czasem na PW...? :)

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Dla posiadaczy 2,0dci przy montażu siatki w zderzaku

nie ma dojścia od góry tylko dołem: odkręcamy dolną osłonę, wypinamy 4 spinki z następnej osłony wyciągamy osłne i mamy dostęp za zderzak.

w miejscu gdzie montowałem siatkę miałem coś w rodzaju jak by zatrzasków na kratkach po prawej i lewej stronie w tych miejscach siatka odstawała ( zatrzaski nie potrzebne do niczego, w jakiś modelach poloneza widziałem podobne tam na zimę zakładali taki plastik czarny lakierowany pewnie pamiętacie) to pościnałem wąskim brzeszczotem łatwo idzie. reszta jak w poprzednich opisach

Edytowane przez kakis

• 2 tygodnie później...

Dla posiadaczy 2,0dci przy montażu siatki w zderzaku

nie ma dojścia od góry tylko dołem:

a na jaki rozmiar docinałeś siatkę do zderzaka po liftingu?

a na jaki rozmiar docinałeś siatkę do zderzaka po liftingu?

Dodaj po pięć centymetrów do wymiaru wzietego z natury z kazdej strony i tnij. Od dołu możesz zostawic wiecej bo jest miejsce. Potem mocując opaskami dopasujesz położenie siatki.

• 2 tygodnie później...